Αγκινάρα Companion Plants – Τα 15 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

αγκινάρες (Cynara cardunculus ήταν. Σκόλυμος) είναι πολυετή φυτά με μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεδομένου ότι οι αγκινάρες ζουν τόσο πολύ, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι φυτεύετε κοντά τους μόνο πράγματα που είναι καλοί σύντροφοι. Αυτός ο οδηγός περιγράφει τι πρέπει να φυτέψετε γύρω από την αγκινάρα σας για να τη βοηθήσετε να αναπτυχθεί και ποια φυτά να αποφύγετε.

Σημείωση: Αυτό το άρθρο ασχολείται με τις αγκινάρες. Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus) είναι ένα διαφορετικό φυτό που δεν ασχολείται εδώ.

Γιατί οι αγκινάρες χρειάζονται φυτά συντροφιάς;

Εδώ είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα φυτά συντροφιάς βοηθούν τις αγκινάρες.

Απωθεί τα παράσιτα

Το θυμάρι και το αχυράκι απωθούν τα παράσιτα με την έντονη μυρωδιά τους. Αυτό προστατεύει τα φυτά γύρω τους, συμπεριλαμβανομένων των αγκινάρων, από τα περισσότερα παράσιτα.

Φέρτε Pest Predators

Οι κατιφέδες και η δαντέλα της Βασίλισσας Άννας προσελκύουν παράσιτα αρπακτικά που θα πάνε στις αγκινάρες όταν υπάρχουν παράσιτα εκεί. Τα αρπακτικά τρώνε τα παράσιτα και μετά επιστρέφουν στα λουλούδια μέχρι να τα χρειαστούν ξανά.

Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά

Τα μπιζέλια και ο βίκος δεσμεύουν το άζωτο από τον αέρα. Το πλεονάζον άζωτο αφήνεται στο έδαφος όπου μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι ρίζες της αγκινάρας. Δεδομένου ότι οι αγκινάρες είναι βαριές ταΐστρες, αυτό είναι πολύ ωφέλιμο για αυτές. Η στροφή του αρακά ή του βίκου από κάτω όταν το φυτό πεθαίνει δίνει στην αγκινάρα επιπλέον άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Απόχρωση

Οι αγκινάρες χρειάζονται πλήρη ήλιο, αλλά εκτιμούν λίγη σκιά κατά τη διάρκεια της ζέστης της ημέρας. Εάν φυτέψετε καλαμπόκι ή ηλίανθους στη δυτική πλευρά της αγκινάρας, αυτά τα φυτά μπορούν να προσφέρουν αυτή τη σκιά.

Προσέλκυση επικονιαστών

Οι κατιφέδες, οι βιολέτες, τα yarrow, τα πουρνάρια, τα λουλούδια και άλλα ανθοφόρα φυτά είναι πολύ ελκυστικά για τους επικονιαστές. Αν τα φυτέψετε κοντά στις αγκινάρες σας, οι επικονιαστές θα επισκεφθούν τα μπουμπούκια της αγκινάρας που θα αφήσετε να ανοίξουν και θα τα γονιμοποιήσουν.

Αναπτύξτε καλά μαζί

Τα σπαράγγια, η οικογένεια Brassica και το εστραγκόν αναπτύσσονται καλά μαζί με τις αγκινάρες. Δεν ανταγωνίζονται για τα ίδια μικροθρεπτικά συστατικά και χρειάζονται παρόμοιες ποσότητες νερού. Τα πουρνάρια και οι βιολέτες αναπτύσσονται επίσης καλά με τις αγκινάρες και επωφελούνται από κάποια σκιά στον καυτό ήλιο όταν φυτεύονται στην ανατολική πλευρά του φυτού της αγκινάρας.

Επωφεληθείτε από τις αγκινάρες

Τα αγγούρια μπορούν να μεγαλώσουν τα φυτά της αγκινάρας και να τα χρησιμοποιήσουν ως πέργκολα. Αυτό κρατά τα αγγούρια μακριά από το έδαφος, ώστε να μην σαπίσουν την κοιλιά. Ο αρακάς μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την αγκινάρα ως καφασωτό.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι η φύτευση συντροφιάς και τα οφέλη της, διαβάστε αυτό το άρθρο.

Τα 15 καλύτερα φυτά συντροφιάς για αγκινάρες

Εδώ είναι τα κορυφαία δεκαπέντε φυτά συντροφιάς για αγκινάρες και τι κάνουν για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλών καλλιεργειών αγκινάρας.

Σπαράγγι

Τα σπαράγγια και οι αγκινάρες έχουν καλή απόδοση όταν φυτεύονται μαζί. Δεν ανταγωνίζονται για τα ίδια μικροθρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, τα σπαράγγια είναι πιο δραστήρια στις αρχές της άνοιξης, πριν οι αγκινάρες αρχίσουν να βγάζουν μπουμπούκια, επομένως δεν είναι ενεργά και τα δύο ταυτόχρονα.

Μπορείτε να τα μεγαλώσετε το ένα δίπλα στο άλλο και να έχετε ακόμα χώρο να δουλέψετε και με τα δύο.

Οικογένεια Brassica

Τα μέλη της οικογένειας Brassica, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, αναπτύσσονται καλά μαζί με τις αγκινάρες.

Χρειάζονται παρόμοιες εδαφικές συνθήκες και ποσότητες νερού. Βεβαιωθείτε ότι δεν πλησιάζουν πολύ το φυτό της αγκινάρας, διαφορετικά θα σκιαστούν.

Λίγη απόχρωση είναι επιθυμητή για τα Brassicas, ειδικά στη ζέστη του απογεύματος, αλλά η υπερβολική ποσότητα θα τους εμποδίσει να παράγουν καλή σοδειά.

Καλαμπόκι

Το καλαμπόκι και οι αγκινάρες είναι και τα δύο ψηλά φυτά που αναπτύσσονται καλά μαζί. Η φύτευση καλαμποκιού σε ένα τετράγωνο στη δυτική πλευρά του φυτού της αγκινάρας θα δώσει στο φυτό της αγκινάρας κάποια σκιά κατά τη διάρκεια του ζεστού μέρους της ημέρας.

Ενώ τα φυτά αγκινάρας χρειάζονται πλήρη ήλιο, η ζέστη της ημέρας μπορεί να είναι δύσκολη για αυτά, επομένως η σκιά είναι πολύ ευπρόσδεκτη.

αγγούρια

Τα αγγούρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγκινάρα ως πέργκολα για να αφαιρέσουν τα κλήματα από το έδαφος. Τόσο τα αγγούρια όσο και οι αγκινάρες μοιράζονται τις ίδιες απαιτήσεις σε έδαφος και νερό, επομένως αναπτύσσονται καλά μαζί.

Ελέγχετε περιοδικά ότι το αγγούρι δεν πνίγει το φυτό της αγκινάρας. Εάν το αγγούρι κρατά τα φύλλα και τα μπουμπούκια της αγκινάρας από τον ήλιο, κόψτε το φυτό αγγουριού πίσω.

Χόλιχοκ

Ένα διετές που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο, τα πουρνάρια επωφελούνται από τη φύτευση στα ανατολικά των αγκινάρων, έτσι ώστε να έχουν λίγη σκιά από τον καυτό απογευματινό ήλιο.

Τα πουρνάρια και οι αγκινάρες χρειάζονται παρόμοια εδάφη και ποσότητες νερού, επομένως συνυπάρχουν καλά. Τα Hollyhocks προσελκύουν επίσης επικονιαστές στην αγκινάρα.

κατιφέδες

Οι κατιφέδες προσελκύουν πολλά αρπακτικά έντομα που θα φροντίσουν τα λίγα παράσιτα της αγκινάρας. Αφού οι κατιφέδες τελειώσουν την ανάπτυξη, βάλτε τους στο έδαφος για να μειώσετε τους νηματώδεις ρίζες.

Αν αφήσετε τα μπουμπούκια της αγκινάρας σας να ανοίξουν, οι κατιφέδες προσελκύουν τα έντομα επικονιαστές για να τους επικονιάσουν.

Νεροκάρδαμο

Τα ναστούρτια έχουν πιπεράτη γεύση και άρωμα. Το πιπεράτο άρωμα απωθεί κάθε έντομο που μπορεί να ενοχλήσει το φυτό της αγκινάρας. Τα ναστούρτια προσελκύουν επίσης επικονιαστές.

Τέλος, τα άνθη του νυστέρι είναι βρώσιμα και κάνουν μια ωραία προσθήκη στις σαλάτες.

Αρακάς

Οι αγκινάρες είναι βαριές τροφοδότες, επομένως η φύτευση αρακά κοντά τους δίνει στο φυτό της αγκινάρας επιπλέον άζωτο. Τα φυτά της αγκινάρας μπορούν να χρησιμεύσουν ως πέργκολα για τον αρακά, αρκεί ο αρακάς να μην εμποδίζει τον ήλιο από τα φύλλα και τα μπουμπούκια της αγκινάρας.

Το όργωμα των φυτών μπιζελιών στο έδαφος γύρω από τις αγκινάρες τους δίνει επιπλέον άζωτο. Φροντίστε να μην καταστρέψετε τις ρίζες της αγκινάρας όταν γυρίζετε τη γη γύρω τους.

Δαντέλα της Βασίλισσας Άννας

Η δαντέλα της Βασίλισσας Άννας είναι μια επιδεικτική μπιενάλε με λευκά λουλούδια. Η δαντέλα της Βασίλισσας Άννας προσελκύει έντομα αρπακτικά που θα εξαπλωθούν στο φυτό της αγκινάρας και θα φάνε τυχόν παράσιτα πάνω του. Στη συνέχεια επιστρέφουν στη δαντέλα της βασίλισσας Άννας μέχρι να χρειαστεί.

Επιπλέον, η δαντέλα της Βασίλισσας Άννας προσελκύει έντομα επικονιαστές και πεταλούδες.

Ηλίανθοι

Οι ηλίανθοι και οι αγκινάρες αναπτύσσονται καλά μαζί. Εάν φυτέψετε ηλίανθους στα δυτικά του φυτού της αγκινάρας, οι ηλίανθοι μπορούν να προσφέρουν λίγη σκιά στο φυτό της αγκινάρας.

Οι ηλίανθοι και οι αγκινάρες δεν ανταγωνίζονται για τα ίδια μικροθρεπτικά συστατικά. Οι ηλίανθοι προσελκύουν επίσης επικονιαστές στο φυτό αγκινάρας σας.

Εστραγκόν

Το εστραγκόν και οι αγκινάρες αναπτύσσονται καλά μαζί. Δεν ανταγωνίζονται για τα ίδια μικροθρεπτικά συστατικά, επομένως δεν δημιουργούν προβλήματα μεταξύ τους. Το εστραγκόν έχει επίσης ένα έντονο άρωμα που απωθεί τα έντομα από το φυτό της αγκινάρας.

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα αρωματικό βότανο που απωθεί τα παράσιτα από τα φυτά γύρω του, συμπεριλαμβανομένων των αγκινάρων. Ο κύκλος του φυτού της αγκινάρας με το θυμάρι θα δημιουργήσει ένα φράγμα παρασίτων για την προστασία της αγκινάρας.

Βίκος

Ο βίκος σταθεροποιεί το άζωτο από τον αέρα και εκκρίνει την περίσσεια στο έδαφος. Δεδομένου ότι τα φυτά αγκινάρας είναι βαριές τροφοδότες, καλωσορίζουν το επιπλέον άζωτο.

Ο βίκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωντανό σάπια φύλλα γύρω από το φυτό της αγκινάρας. Όταν ο βίκος πεθάνει, μπορεί να στραφεί κάτω από το έδαφος για να προσθέσει επιπλέον άζωτο στο έδαφος που μπορεί να χρησιμοποιήσει η αγκινάρα.

Βιολέτες

Οι βιολέτες, που ονομάζονται επίσης βιόλες, είναι εγγενείς στο νοτιοανατολικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Προσελκύουν επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες. Επιπλέον, τους αρέσουν παρόμοιες εδαφικές συνθήκες και παρόμοιες ανάγκες σε νερό.

Στις βιόλες αρέσει επίσης κάποια σκιά κατά τη διάρκεια του ζεστού απογεύματος, οπότε η φύτευση τους στην ανατολική πλευρά της αγκινάρας τους δίνει αυτή τη σκιά. Τα λουλούδια βιολετί κάνουν μια ωραία προσθήκη στις σαλάτες.

Μυριόφυλλο

Το Yarrow είναι ένα όμορφο λουλούδι που έχει έντονα αρωματικά φύλλα. Τα άνθη προσελκύουν τους επικονιαστές ενώ τα έντονα αρωματισμένα φύλλα απωθούν τα παράσιτα. Αυτό το φυτό χρειάζεται πλήρη ήλιο, οπότε βάλτε το αρκετά μακριά από το φυτό της αγκινάρας ώστε να μην σκιάζεται η αχυρίδα.

Τα 3 χειρότερα φυτά συντροφιάς για αγκινάρες

Δεν υπάρχουν πολλά φυτά που δεν τα πάνε καλά με την αγκινάρα. Εδώ είναι τα χειρότερα φυτά για να φυτέψετε κοντά στις αγκινάρες σας.

Γαϊδουράγκαθα

Οι αγκινάρες είναι μεγάλα γαϊδουράγκαθα. Εάν φυτέψετε άλλα γαϊδουράγκαθα κοντά στις αγκινάρες σας, τα παράσιτα που προσελκύονται από τα άλλα γαϊδουράγκαθα θα εξαπλωθούν στις αγκινάρες σας. Φυτέψτε τα άλλα γαϊδουράγκαθα τουλάχιστον έξι μέτρα μακριά από τις αγκινάρες και φυτέψτε κάτι αρωματικό όπως θυμάρι ανάμεσά τους για να εμποδίσετε τα παράσιτα να εξαπλωθούν στην αγκινάρα σας.

Μάραθο

Ο μάραθος παράγει μια τοξική χημική ουσία που σκοτώνει κάθε φυτό κοντά του. Απεκκρίνεται στο έδαφος. Ο μάραθος πρέπει να φυτευτεί μόνος του σε μια γωνιά του κήπου.

Μαύρο καρύδι

Οι μαύρες καρυδιές παράγουν επίσης μια τοξίνη που σκοτώνει κάθε φυτό κοντά τους. Απεκκρίνεται στο έδαφος. Ωστόσο, η τοξίνη που παράγεται από τις μαύρες καρυδιές μπορεί να παραμείνει στο έδαφος για μια δεκαετία. Μην φυτεύετε ένα φυτό αγκινάρας μέσα στη γραμμή σταγόνας μιας μαύρης καρυδιάς, ακόμα και μετά την αφαίρεση του δέντρου.

Μπορεί να έχετε ακούσει να μην φυτεύετε ντομάτες και πατάτες κοντά σε αγκινάρες, αλλά αυτό αναφέρεται στις αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, όχι στις αληθινές αγκινάρες. Οι αληθινές αγκινάρες μπορούν να έχουν ντομάτες και πατάτες κοντά τους χωρίς πρόβλημα για κανένα από τα φυτά.

Συμπερασματικά, οι αγκινάρες χρειάζονται φυτά συντροφιάς για να απωθούν τα παράσιτα, να προσελκύουν έντομα αρπακτικά, να παρέχουν επικονιαστές, να παρέχουν απογευματινή σκιά και να προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Μερικά φυτά απλώς αναπτύσσονται καλά κοντά στις αγκινάρες. Ο αρακάς και τα αγγούρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγκινάρα ως πέργκολα για να σκαρφαλώσουν, αρκεί το φυτό αγγουριού να μην εμποδίζει τον ήλιο από τα φύλλα και τα μπουμπούκια. Τα δεκαπέντε καλύτερα φυτά συντροφιάς για τις αγκινάρες είναι τα σπαράγγια, μέλη της οικογένειας Brassica, το καλαμπόκι, τα αγγούρια, τα πουρνάρια, οι κατιφέδες, τα νυστέρια, τα μπιζέλια, η δαντέλα της βασίλισσας Άννας, οι ηλίανθοι, το εστραγκόν, το θυμάρι, ο βίκος, οι βιολέτες και το yarrow. Μην φυτεύετε αγκινάρες κοντά σε γαϊδουράγκαθα, μάραθο ή μαύρες καρυδιές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top