Απαλλαγείτε φυσικά από γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια: Συμβουλές για τον κήπο και την αυλή σας

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Εικόνα από Γκαμπριέλα Φινκ από Pixabay

Έχετε ξυπνήσει ποτέ για να βρείτε τους πολύτιμους οικοδεσπότες σας να μοιάζουν σαν να τους είχε καταστραφεί από τρίφτη τυριών; Ή μήπως οι πετούνιες ή τα λαχανικά σας μαραίνονται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια της νύχτας; Ο ένοχος? Αυτοί οι γλοιώδεις στρατιώτες της νύχτας – γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Αυτοί οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στον όμορφο κήπο σας, αφήνοντας ένα ίχνος καταστροφής στο πέρασμά τους. Αλλά μη φοβάσαι, φίλε κηπουρό! Δεν χρειάζεται να καταφεύγετε σε σκληρά χημικά. Με λίγη εφευρετικότητα και μερικούς φυσικούς αποτρεπτικούς παράγοντες, μπορείτε να ανατρέψετε την παλίρροια σε αυτόν τον γλοιώδη πόλεμο και να ανακτήσετε τον παράδεισο του κήπου σας.

Κατανόηση του εχθρού: Μυστικά γυμνοσάλιαγκων και σαλιγκαριών

Εικόνα από 👀 Mabel Amber, που μια μέρα θα από Pixabay

Πριν προχωρήσουμε στις τακτικές μάχης, ας γνωρίσουμε τους αντιπάλους μας. Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια είναι γαστερόποδα, μαλάκια με μαλακό σώμα εγκλωβισμένο σε ένα κέλυφος (σαλιγκάρια) ή που δεν έχουν καθόλου (σαλιγκάρια). Ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα, τρυπώντας φύλλα και λουλούδια κάτω από τον μανδύα του σκότους. Το ίχνος λάσπης τους λειτουργεί ως λιπαντικό, επιτρέποντάς τους να γλιστρούν αβίαστα στο έδαφος. Ενώ ορισμένα είδη είναι ευεργετικά αποσυνθετικά, η ποικιλία του κήπου μπορεί να είναι αρκετά καταστροφική.

Διώχνοντας το συμπόσιο: Κάνετε τον κήπο σας δυσάρεστο για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον λιγότερο από πέντε αστέρια για αυτούς τους γλοιώδεις εισβολείς. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να κάνετε τον κήπο σας νεκροταφείο γαστερόποδων:

 • Άρνηση οικοτόπου: Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια λατρεύουν να κρύβονται σε δροσερά, υγρά μέρη. Αφαιρέστε τους σωρούς υπολειμμάτων, τα πεσμένα φύλλα και τις κατάφυτες περιοχές όπου μπορούν να παραμονεύουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφήστε τον ήλιο να διεισδύσει στο πάτωμα του κήπου κόβοντας πίσω προεξέχοντα φυλλώματα. Η καλή κυκλοφορία του αέρα τους αποθαρρύνει από το να στήσουν στρατόπεδο.
 • Το Σινικό Τείχος της δυσαρέσκειας: Δημιουργήστε ένα φυσικό φράγμα γύρω από τα πολύτιμα φυτά σας. Τα θρυμματισμένα τσόφλια αυγών, με τις αιχμηρές άκρες τους, αποτελούν φυσικό αποτρεπτικό παράγοντα. Πασπαλίστε ένα δαχτυλίδι γύρω από τα φυτά σας, αλλά προσέξτε να μην καταστρέψετε τους ευαίσθητους μίσχους. Η γη διατόμων, μια σκόνη από απολιθωμένα φύκια, είναι μια άλλη επιλογή. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή, καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους πνεύμονες. Φοράτε γάντια και μάσκα όταν το χειρίζεστε. Το αιχμηρό χαλίκι ή το θρυμματισμένο ανακυκλωμένο γυαλί μπορούν επίσης να σχηματίσουν ένα τρομερό εμπόδιο.
 • Ισχύς χαλκού: Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια έχουν αποστροφή στον χαλκό. Η τοποθέτηση χάλκινης ταινίας γύρω από υπερυψωμένα κρεβάτια ή γλάστρες με φυτά δημιουργεί έναν ηλεκτρισμένο (για αυτούς, όχι κυριολεκτικά) φράχτη που δεν θα θέλουν να διασχίσουν.

Trapping the Traitors: Luring and Liquidating

Για μια πιο προληπτική προσέγγιση, σκεφτείτε να στήσετε παγίδες για να συλλάβετε και να εξαλείψετε αυτά τα γλοιώδη μαλάκια. Εδώ είναι μερικές έξυπνες δημιουργίες:

 • The Beer Garden (Για γυμνοσάλιαγκες, όχι για εσάς): Οι γυμνοσάλιαγκες βρίσκουν το μαγικό άρωμα της μπύρας ακαταμάχητο. Γεμίστε ένα ρηχό δοχείο (σαν ένα φλιτζάνι γιαουρτιού με τρύπες στο κάτω μέρος) με μπύρα και θάψτε το στο ίδιο επίπεδο με το χώμα. Οι γυμνοσάλιαγκες θα σέρνονται μέσα για ένα πονηρό θάνατο. Θυμηθείτε να αδειάζετε και να μηδενίζετε την παγίδα τακτικά.
 • Διατροφή και πρωινό (Συμπεριλαμβάνεται το τελευταίο γεύμα): Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια αναζητούν καταφύγιο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετήστε υγρά κομμάτια χαρτονιού ή ξύλου γύρω από τον κήπο σας. Ελέγχετε καθημερινά κάτω από αυτά και απορρίπτετε τυχόν ανεπιθύμητους επισκέπτες που βρίσκετε.
 • Έκπληξη εσπεριδοειδών: Η όξινη φύση της φλούδας των εσπεριδοειδών είναι δυσάρεστη για τους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια. Διασκορπίστε φλούδες πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ γύρω από τα φυτά σας, αντικαθιστώντας τες καθώς στεγνώνουν.

Γίνετε φίλοι με τους ωφέλιμους: Περιπολία παρασίτων της φύσης

Η φύση έχει τον δικό της τρόπο να κρατά υπό έλεγχο αυτά τα γλοιώδη πλάσματα. Δείτε πώς μπορείτε να προσελκύσετε ευεργετικά αρπακτικά στον κήπο σας:

 • Ένα καταφύγιο για σκαντζόχοιρους: Αυτοί οι ακανθώδεις φύλακες του κήπου λατρεύουν να γλεντούν με γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Δημιουργήστε ένα καταφύγιο σκαντζόχοιρων στον κήπο σας με ένα σωρό κορμούς και φύλλα.
 • Birding Bonanza: Πουλιά όπως οι τσίχλες και οι κοκκινολαίμηδες απολαμβάνουν ένα σνακ γυμνοσάλιαγκας. Ενθαρρύνετε τους να επισκεφτούν τον κήπο σας εγκαθιστώντας ταΐστρες και σπιτάκια πουλιών.
 • The Mighty Beetle Brigade: Τα σκαθάρια είναι φυσικά αρπακτικά των γυμνοσάλιαγκων και των σαλιγκαριών. Προσελκύστε τα διατηρώντας ένα υγιές στρώμα σάπιας φύλλα στα κρεβάτια του κήπου σας.

Φυτά που σταματούν τη γυμνοσάλιαγκα: Απώθηση με πράσινο

Ορισμένα φυτά είναι ενσωματωμένα στη φύση απωθητικά για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Εδώ είναι μερικά που πρέπει να ενσωματώσετε στο σχεδιασμό του κήπου σας:

 • Η αρωματική επίθεση: Τα βότανα με έντονα αρώματα, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και η μέντα, αποτρέπουν αυτούς τους γλοιώδεις εισβολείς. Φυτέψτε τα περιμετρικά των παρτεριών του κήπου σας ή συνδυάστε τα με τα άλλα φυτά σας.
 • Η Ομορφιά και το Δάγκωμα: Ορισμένα όμορφα ανθοφόρα φυτά όπως οι αλεπούδες, οι παπαρούνες και τα γεράνια είναι δυσάρεστα στους γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια.
 • The Prickly Path: Φυτά με θολά ή τριχωτά φύλλα, όπως το αυτί του αρνιού και το πνευμονόχορτο, είναι δυσάρεστα για να σέρνονται οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια.

Νερό με σύνεση: Η διαχείριση της υγρασίας έχει σημασία

Οι γυμνοσάλιαγκες και τα σαλιγκάρια ευδοκιμούν σε υγρά περιβάλλοντα. Ενώ τα φυτά σας χρειάζονται νερό για να επιβιώσουν, οι σωστές τεχνικές ποτίσματος μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στον πόλεμο των γυμνοσάλιαγκων.

 • Νερό στη βάση: Αποφύγετε το πότισμα από πάνω, το οποίο δημιουργεί ένα υγρό καταφύγιο για αυτά τα γλοιώδη πλάσματα. Αντίθετα, ποτίστε απευθείας στη βάση των φυτών σας, αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει ελαφρώς μεταξύ των ποτισμών.
 • Πρωινή υγρασία: Εάν είναι δυνατόν, ποτίστε τα φυτά σας νωρίς το πρωί. Αυτό επιτρέπει στο χώμα να στεγνώνει όλη την ημέρα, καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο για γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια το βράδυ.

Going Organic: Ειδικές Λύσεις για Slug

Για επίμονες προσβολές, υπάρχουν μερικές διαθέσιμες βιολογικές επιλογές. Ωστόσο, θυμηθείτε να ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα και να δίνετε προτεραιότητα στη χρήση αυτών των μεθόδων με φειδώ:

 • Δόλωμα φωσφορικού σιδήρου: Αυτό το φυσικό δόλωμα προσελκύει γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια, αλλά είναι ακίνδυνο για τους ανθρώπους, τα κατοικίδια ζώα και τα περισσότερα άγρια ​​ζώα. Ο σίδηρος διαταράσσει το πεπτικό τους σύστημα, οδηγώντας σε θάνατο. Ωστόσο, προσέξτε την επίδρασή του σε ωφέλιμα έντομα όπως τα σκαθάρια.
 • Σπιτικά σπρέι: Τα σπρέι που γίνονται με αραιωμένο ξύδι ή σκόρδο νερό μπορεί να είναι κάπως αποτελεσματικά αποτρεπτικά. Ωστόσο, αυτοί οι ψεκασμοί μπορούν επίσης να βλάψουν τα φυτά σας και πρέπει να επαναλαμβάνονται συχνά μετά τη βροχή ή το πότισμα.

Συμπέρασμα: Ένας Κήπος Νικηφόρος

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό αυτών των φυσικών μεθόδων, μπορείτε να αποτρέψετε, να παγιδεύσετε και να εξαφανίσετε αποτελεσματικά γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια από τον κήπο σας. Θυμηθείτε, η συνέπεια είναι το κλειδί. Παρακολουθήστε τακτικά τον κήπο σας για σημάδια ζημιάς και επαναλάβετε αυτές τις τακτικές όπως χρειάζεται.

Με λίγη υπομονή και αυτές τις φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές, μπορείτε να ανακτήσετε τον κήπο σας από τους γλοιώδεις εισβολείς και να δημιουργήσετε ένα ακμάζον καταφύγιο για τα αγαπημένα σας φυτά. Άλλωστε, ένας υγιής κήπος δεν πρέπει να είναι πεδίο μάχης, αλλά ένα όμορφο καταφύγιο για να απολαμβάνουν όλα τα καλά πλάσματα (και οι άνθρωποι).

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top