Απλές συμβουλές για επιτυχή πολλαπλασιασμό βασιλικού

Εικόνα από Ζσούζα από Pixabay

Ο φρέσκος βασιλικός προσθέτει μια νότα αρωματικής μαγείας σε αμέτρητα πιάτα. Αλλά ποιος λέει ότι πρέπει να συνεχίσετε να αγοράζετε ματσάκια στο κατάστημα; Ο βασιλικός είναι εκπληκτικά εύκολος στον πολλαπλασιασμό, επιτρέποντάς σας να μεταμορφώσετε ένα μόνο κλαδάκι σε έναν ακμάζοντα κήπο με βότανα. Αυτός είναι ο οδικός σας χάρτης για την επιτυχημένη διάδοση του βασιλικού, διασφαλίζοντας τη συνεχή παροχή αυτού του γαστρονομικού σούπερ σταρ.

Ρύθμιση του σκηνικού: Επιλέγοντας τη μέθοδο γέννησης βασιλικού

Υπάρχουν δύο βασικές μέθοδοι πολλαπλασιασμού του βασιλικού: με σπόρο και με μοσχεύματα. Το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές προτιμήσεις.

 • Σπορά σπόρων: Οι χαρές του να ξεκινάς από το μηδέν

Η σπορά σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του φυτού βασιλικού σας, από το πιο μικρό βλαστάρι έως ένα θαμνώδες αριστούργημα. Είναι μια συναρπαστική εμπειρία, ιδανική για τους λάτρεις των φυτών και για όσους απολαμβάνουν λίγη κηπουρική TLC.

Sed Selection Savvy

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βασιλικού για να διαλέξετε, καθεμία με το μοναδικό γευστικό της προφίλ. Ο βασιλικός Genovese, γνωστός για το κλασικό ιταλικό του άρωμα, είναι μια δημοφιλής επιλογή. Ο βασιλικός της Ταϊλάνδης μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εσπεριδοειδή γροθιά, ενώ τα Purple Ruffles προσθέτουν μια διακοσμητική πινελιά με το ζωηρό φύλλωμά του. Επιλέξτε σπόρους με βάση τις γαστρονομικές προτιμήσεις και τις αισθητικές σας επιθυμίες.

Βασικά είδη σποράς

Θα χρειαστείτε ένα ρηχό δοχείο με τρύπες αποστράγγισης, ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά και φυσικά, τους σπόρους βασιλικού που έχετε επιλέξει. Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε:

 1. Potting Mix Magic: Γεμίστε το δοχείο σας με ένα ελαφρύ και ευάερο μείγμα γλάστρας ειδικά σχεδιασμένο για σπορόφυτα. Αυτό εξασφαλίζει σωστή αποστράγγιση και αποφεύγει την υπερχείλιση, η οποία μπορεί να βλάψει τις ευαίσθητες νεαρές ρίζες.
 2. Seeding Symphony: Βρέξτε το μείγμα της γλάστρας, αλλά αποφύγετε να το εμποτίσετε. Σπείρετε τους σπόρους σας αραιά σε όλη την επιφάνεια, διασφαλίζοντας ότι έχουν αρκετό χώρο για να βλαστήσουν. Πιέστε απαλά τους σπόρους στο έδαφος για καλή επαφή.
 3. Φως και Αγάπη: Καλύψτε το δοχείο με ένα διάφανο πλαστικό περιτύλιγμα για να δημιουργήσετε ένα μίνι περιβάλλον θερμοκηπίου. Τοποθετήστε τους σπόρους σας σε ζεστό μέρος με έντονο, έμμεσο ηλιακό φως. Η βλάστηση συνήθως συμβαίνει εντός 7-14 ημερών.
 4. Καλώς ήρθες κόσμο!: Μόλις τα σπορόφυτά σας έχουν φυτρώσει μερικά σετ αληθινών φύλλων (αυτά που διαφέρουν από τα αρχικά στρογγυλά φύλλα), αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα. Δώστε τα σταδιακά στο άμεσο ηλιακό φως, ξεκινώντας με λίγες ώρες την ημέρα και αυξάνοντας σταδιακά.
 • Μοσχεύματα Κάπαρη: Η συντόμευση για τα φρέσκα βότανα

Ο πολλαπλασιασμός του βασιλικού με μοσχεύματα είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε νέα φυτά, ειδικά αν έχετε ήδη ένα ώριμο φυτό βασιλικού στο σπίτι. Είναι μια φανταστική επιλογή για τους ανυπόμονους λάτρεις των βοτάνων ή για όσους θέλουν να πολλαπλασιάσουν το υπάρχον απόθεμα βασιλικού τους.

Επιλέγοντας τα σωστά μοσχεύματα

Επιλέξτε υγιή, μη ανθισμένα στελέχη από το ώριμο φυτό βασιλικού σας. Ιδανικά, επιλέξτε μίσχους με τουλάχιστον 4-6 σετ φύλλων. Αποφύγετε τους ξυλώδεις ή λεπτούς μίσχους, καθώς μπορεί να μην ριζώσουν τόσο επιτυχώς.

Snip, Snip, Hooray!

Χρησιμοποιώντας αιχμηρά, αποστειρωμένα ψαλίδια κλαδέματος, κάντε μια καθαρή τομή ακριβώς κάτω από έναν κόμβο φύλλου (το εξόγκωμα όπου ένα φύλλο συναντά το στέλεχος). Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα, αφήνοντας μόνο τα πάνω 2-3 ζευγάρια. Αυτό επιτρέπει στο φυτό να εστιάσει την ενέργειά του στην ανάπτυξη των ριζών.

Water, Watch, and Wonder: Nurturing Your New Basil Babies

Είτε ξεκινήσατε με σπόρους είτε με μοσχεύματα, η φροντίδα για τα εκκολαπτόμενα φυτά βασιλικού σας παραμένει σε μεγάλο βαθμό η ίδια.

Η δύναμη του H2O

Ο βασιλικός απολαμβάνει σταθερά υγρό έδαφος, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Στόχος να διατηρείται το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Ποτίστε βαθιά όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

Φως Φανταστικό

Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε έντονο και έμμεσο ηλιακό φως. Επιδιώξτε τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Εάν τα σπορόφυτά σας φαίνονται μακρυά και τεντωμένα, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζονται περισσότερο φως. Τα παράθυρα με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικά, αλλά τα παράθυρα με ανατολική ή δυτική όψη μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, με προσεκτική παρακολούθηση.

Τσίμπημα για την τελειότητα

Μόλις το φυτό βασιλικού σας φτάσει τα 6 εκατοστά ύψος, είναι ώρα για τσίμπημα. Τσιμπήστε την κορυφή του στελέχους ακριβώς πάνω από έναν κόμβο φύλλου. Αυτό ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και εμποδίζει το φυτό να γίνει ποδαράκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα τσιμπημένα φύλλα για μαγείρεμα!

Feeding Frenzy (Προαιρετικό):

Ο βασιλικός δεν απαιτεί έντονη σίτιση, αλλά μια ελαφριά εφαρμογή ενός ισορροπημένου υγρού λιπάσματος κάθε λίγες εβδομάδες μπορεί να του δώσει μια επιπλέον ώθηση. Επιλέξτε οργανικά λιπάσματα για μια φυσική προσέγγιση.

From Seedling to Superstar: Graduation Day for Your Basil

Transplanting Triumph (για σπορόφυτα):

Μόλις τα σπορόφυτα βασιλικού σας έχουν αναπτύξει τουλάχιστον 4-6 σετ αληθινών φύλλων και φαίνονται υγιή και γερά, ήρθε η ώρα να τα μεταφυτέψετε σε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Επιλέξτε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης και γεμίστε τη με φρέσκο ​​μείγμα γλάστρας. Αφαιρέστε απαλά τα σπορόφυτα από το τρέχον δοχείο τους, προσέχοντας να μην καταστρέψετε τις ρίζες. Σκάψτε μια μικρή τρύπα στο νέο μείγμα γλάστρας και τοποθετήστε το δενδρύλλιο μέσα, φροντίζοντας το επίπεδο του εδάφους να φτάσει στη βάση των κάτω φύλλων. Στερεώστε απαλά το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού. Ποτίστε καλά και συνεχίστε να φροντίζετε το φυτό βασιλικού σας όπως περιγράφεται παραπάνω.

Pot Up Power (για μοσχεύματα):

Μόλις οι ρίζες σας φτάσουν σε ένα υγιές μήκος (περίπου μια ίντσα), ήρθε η ώρα να βαθμολογήσετε το κόψιμο του βασιλικού σας στη δική του γλάστρα.

 • Η αποχέτευση είναι το κλειδί: Επιλέξτε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης για να αποφύγετε την υπερχείλιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Επιλέξτε ένα μέγεθος γλάστρας που είναι λίγο μεγαλύτερο από τη ρίζα του μοσχεύματός σας.
 • Καταφύγιο εδάφους: Γεμίστε την κατσαρόλα με ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά, σχεδιασμένο για βότανα. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα χρησιμοποιώντας ίσα μέρη χώμα γλάστρας, περλίτη και κομπόστ.
 • Σημεία φύτευσης: Φυτέψτε απαλά το κόψιμο του βασιλικού σας στη γλάστρα, διασφαλίζοντας ότι το στέλεχος είναι θαμμένο μέχρι το πρώτο σετ των φύλλων που απομένουν. Στερεώστε το χώμα απαλά γύρω από τη βάση του φυτού για υποστήριξη.
 • Αναζητητής του Ήλιου: Τοποθετήστε το νεοφυτευμένο φυτό βασιλικού σας σε μια τοποθεσία που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες φωτεινό, έμμεσο ηλιακό φως την ημέρα. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό.
 • Σοφία ποτίσματος: Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε σταθερά υγρό έδαφος, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα. Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα. εάν η επάνω ίντσα αισθάνεται στεγνή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Ποτίστε βαθιά μέχρι να τελειώσει το νερό από τις οπές αποστράγγισης. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ρίζες λαμβάνουν ένα πλούσιο ποτό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top