Γερμανικό vs Ρωμαϊκό χαμομήλι: Διαφορά μεταξύ ρωμαϊκού και γερμανικού χαμομηλιού

Δύο δημοφιλείς τύποι χαμομηλιού βρίσκονται στους κήπους του σπιτιού – το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile) και το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita).

Αν και αυτές οι δύο ποικιλίες σχετίζονται και μοιράζονται κάποιες ομοιότητες, υπάρχουν επίσης αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο. Η γνώση αυτών των διαφορών θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή μεταξύ των δύο για τον κήπο, την τοποθεσία και την προτιμώμενη χρήση σας.

Έχω απολαύσει και τα δύο είδη χαμομηλιού στον κήπο μου όλα αυτά τα χρόνια και είχα πάντα μεγάλη επιτυχία με την καλλιέργεια και τη χρήση και των δύο ποικιλιών αυτού του υπέροχου βοτάνου.

Βασικές διακρίσεις μεταξύ ρωμαϊκού και γερμανικού χαμομηλιού

Χαρακτηριστικό γνώρισμα Ρωμαϊκό χαμομήλι Γερμανικό χαμομήλι
Κοινό μέγεθος 3-6 ίντσες Έως 2 πόδια
Πολυετές ή Ετήσιο Αιωνόβιος Ετήσια/ με επανασπορά
Αυξανόμενη συνήθεια Χαμηλό, σαν ψάθα και απλωμένο Ορθιος
Ζώνη ανάπτυξης USDA 4-11 USDA 4-9
Στελέχη Διακλαδισμένο και τριχωτό Μονό και ομαλό
Λουλούδια Πολλά λουλούδια σε κάθε στέλεχος Μονό λουλούδι ανά στέλεχος
Φύλλα Χρώμα σαν φτερό, γκριζοπράσινο Φτερόμορφο, ανοιχτό πράσινο χρώμα
Μυρωδιά Ελαφρύ μήλο Γλυκό καλαμάκι

Βασικές διακρίσεις Ρωμαϊκού εναντίον Γερμανικού χαμομηλιού

Μέγεθος φυτού και συνήθεια ανάπτυξης

Το ρωμαϊκό χαμομήλι κάνει μια εξαιρετική κάλυψη εδάφους λόγω του μικροκαμωμένου μεγέθους και του μοτίβου ανάπτυξης του. Φτάνει σε ώριμο ύψος μόλις 3-6 ίντσες. Το γερμανικό χαμομήλι είναι πιο ψηλό, φτάνει τα 2 πόδια, και λειτουργεί καλά ως πίσω μέρος του φυτού κήπου.

USDA Ζώνη Ανθεκτικότητας

Η γνώση της ζώνης ανάπτυξής σας είναι χρήσιμη όταν καλλιεργείτε οποιοδήποτε φυτό εξωτερικού χώρου. Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι πολυετές φυτό στις ζώνες ανθεκτικότητας φυτών USDA 4-11, ενώ το γερμανικό χαμομήλι θεωρείται ετήσιο αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες USDA 4-9.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και το γερμανικό χαμομήλι θεωρείται ετήσιο, ανασπορά ευτυχώς.

Εμφάνιση

Μερικές σημαντικές φυσικές διακρίσεις ξεχωρίζουν το ρωμαϊκό και το γερμανικό χαμομήλι. Οι μίσχοι του ρωμαϊκού χαμομηλιού είναι διακλαδισμένοι και τριχωτός, ενώ οι μίσχοι του γερμανικού χαμομηλιού είναι απλοί στη φύση και λείοι στην αφή.

Πολλά λουλούδια κάθονται σε κάθε στέλεχος ρωμαϊκών φυτών χαμομηλιού, αλλά μόνο ένα λουλούδι εμφανίζεται ανά στέλεχος σε φυτά γερμανικού χαμομηλιού. Τα ρωμαϊκά άνθη χαμομηλιού έχουν ένα ελαφρύ άρωμα μήλου σε σύγκριση με το γλυκό άρωμα άχυρου των γερμανικών λουλουδιών χαμομηλιού.

Μια τελική φυσική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων χαμομηλιού είναι τα φύλλα. Τα φύλλα του ρωμαϊκού χαμομηλιού έχουν γκριζοπράσινο χρώμα και όψη σαν φτερά. Τα φύλλα του γερμανικού χαμομηλιού έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα και σχήμα και υφή σαν φτέρη.

Σχετικά με το ρωμαϊκό χαμομήλι

Το ρωμαϊκό χαμομήλι, που συνήθως θεωρείται πολυετές, είναι ένα αρωματικό βότανο με φτερωτά φύλλα και λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα. Τα αρωματικά λευκά άνθη έχουν κίτρινο κέντρο και θυμίζουν μινιατούρες μαργαρίτες ή χρυσάνθεμα.

Αναπτύσσεται χαμηλά στο έδαφος, σχηματίζοντας ψάθες από φύλλωμα ύψους 3 έως 6 ίντσες. Το μικρό μέγεθος και η χαμηλή ανάπτυξη του φυτού το καθιστούν ιδανικό για καλλιέργεια σε δοχεία, κουτιά παραθύρων, ως φυτό μπορντούρας ή ακόμα και για αντικατάσταση χλοοτάπητα.

Αυτό το όμορφο φυτό αποτελεί εξαιρετική προσθήκη σε οποιονδήποτε κήπο χάρη στα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και το ευχάριστο άρωμά του. Η ανθεκτική του φύση του επιτρέπει να καλλιεργείται σε διάφορα κλίματα και οι εύκολες στη φροντίδα απαιτήσεις του το καθιστούν ιδανική επιλογή τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους κηπουρούς.

Αυτός ο τύπος χαμομηλιού είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο βότανο στην αρωματοθεραπεία, τα μείγματα τσαγιού και άλλες θεραπείες. Αυτό το αρωματικό φυτό προέρχεται από την Ευρώπη και βρίσκεται πλέον σε όλο τον κόσμο και προσφέρει πολλά οφέλη όταν χρησιμοποιείται σωστά.

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λέγεται ότι ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που χρησιμοποίησαν το ρωμαϊκό χαμομήλι για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, γι’ αυτό και του δόθηκε το όνομά του.

Είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του επιδράσεις τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό χάρη σε ορισμένες ενώσεις όπως η βισαβολόλη και η φαρνεζίνη που βρίσκονται στο αιθέριο έλαιό της. Αυτές οι ιδιότητες το καθιστούν ιδανική επιλογή για την ανακούφιση από το στρες, το άγχος ή την κούραση—απλά εισπνέοντας το άρωμα!

Το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι επίσης γνωστό ότι είναι ένα αντιφλεγμονώδες και ήπιο ηρεμιστικό, καθιστώντας το εξαιρετικό για την ανακούφιση του μυϊκού πόνου ή τη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας.

Λόγω των αντισπασμωδικών ιδιοτήτων του μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε προβλήματα πέψης όπως δυσπεψία, ναυτία ή κράμπες. Απλώς η παρασκευή μερικών από τα λουλούδια σε ένα τσάι αρκεί για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη – αν και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε πάρα πολύ, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές παρενέργειες.

Τέλος, το ρωμαϊκό χαμομήλι προσφέρει πολλές τοπικές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, οι μώλωπες και τα κοψίματα. Χρησιμοποιήστε το αιθέριο έλαιο από μόνο του ή ανακατέψτε το με ένα λάδι φορέα (μου αρέσει να χρησιμοποιώ λάδι καρύδας). Είναι επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία πονοκεφάλων, πληγών ή ελαφρών εγκαυμάτων όταν χρησιμοποιείται τοπικά.

Δοκιμάστε αυτό:

Όταν αισθάνεστε έναν πονοκέφαλο να έρχεται, εφαρμόστε αιθέριο έλαιο ρωμαϊκού χαμομηλιού στους κροτάφους σας – ένα δοχείο με κυλινδρική μπάλα λειτουργεί υπέροχα για αυτό.

Σχετικά με το γερμανικό χαμομήλι

Το γερμανικό χαμομήλι είναι ένα ποώδες ετήσιο φυτό που φτάνει τα 2 πόδια σε ύψος. Έχει βαθιά λοβωτά και λεπτά μοιρασμένα λαμπερά πράσινα φύλλα και λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα με λευκά πέταλα γύρω από ένα κίτρινο κέντρο.

Το γερμανικό χαμομήλι είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται ευρέως σε φυτικές θεραπείες και τσάι για την ηρεμιστική δράση του. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία του άγχους, της αϋπνίας, της φλεγμονής, ακόμη και των κράμπες της περιόδου. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι είναι αποτελεσματικό έναντι πεπτικών προβλημάτων όπως η δυσπεψία, η ναυτία, ο έμετος και τα αέρια.

Τα πέταλα του γερμανικού χαμομηλιού είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σε τσάγια και εκχυλίσματα επειδή περιέχουν τις υψηλότερες δραστικές ενώσεις. Τα άνθη περιέχουν αιθέρια έλαια υπεύθυνα για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και φλαβονοειδή που δίνουν στο γερμανικό χαμομήλι τη χαρακτηριστική του γεύση και άρωμα.

Όταν παρασκευάζεται σε τσάι ή λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας, το γερμανικό χαμομήλι είναι γνωστό ότι μειώνει το στρες, το άγχος και την αϋπνία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί τοπικά ως κομπρέσα ή αιθέριο έλαιο για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση.

Το γερμανικό χαμομήλι συνιστάται από βοτανολόγους εδώ και αιώνες, αλλά η σύγχρονη επιστήμη έχει επίσης υποστηρίξει τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ότι το γερμανικό χαμομήλι είναι πιο αποτελεσματικό σε δόσεις μεταξύ 50 mg – 1 g την ημέρα για δύο εβδομάδες ή περισσότερο για καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ηρεμιστικές επιδράσεις του γερμανικού χαμομηλιού το καθιστούν εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για κάτι φυσικό που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

Είτε παρασκευάζεται σε τσάι, είτε λαμβάνεται σε μορφή κάψουλας είτε χρησιμοποιείται ως κομπρέσα, το γερμανικό χαμομήλι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ανακούφιση από το στρες και το άγχος.

Δοκιμάστε αυτό:

Φτιάξτε ένα φλιτζάνι τσάι χαμομηλιού και προσθέστε λίγο ωμό τοπικό μέλι. Πιείτε γουλιά πριν τον ύπνο για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε έναν καλό ύπνο.

Πώς να καλλιεργήσετε ρωμαϊκό και γερμανικό χαμομήλι;

Τώρα που γνωρίζετε όλα τα εκπληκτικά οφέλη του ρωμαϊκού χαμομηλιού, ας μιλήσουμε για το πώς να το καλλιεργήσετε. Αυτό το βότανο είναι αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια και δεν απαιτεί μεγάλη συντήρηση. Μπορεί να ευδοκιμήσει σχεδόν σε οποιοδήποτε είδος εδάφους, εφόσον υπάρχει καλή αποστράγγιση, αν και το αμμώδες έδαφος είναι το καλύτερο για βέλτιστη ανάπτυξη.

Αν και προτιμά μια ηλιόλουστη τοποθεσία, μπορεί να ανεχθεί εύκολα τη σκιά και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες. Ποτίστε μόνο όταν είναι απαραίτητο και αποφύγετε την υπερλίπανση – Το ρωμαϊκό χαμομήλι προτιμά μέτριες ποσότητες οργανικού κομπόστ ή κοπριάς, εάν επιλέξετε να το προσφέρετε.

Εάν καλλιεργείτε ρωμαϊκό χαμομήλι σε εσωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει επαρκείς οπές αποστράγγισης και ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι μεταξύ 65-75°F (18-24°C).

Θα χρειαστεί άφθονο ηλιακό φως, οπότε φροντίστε να το τοποθετήσετε κοντά σε ένα παράθυρο. Λάβετε υπόψη ότι αυτό το βότανο προτιμά τις θερμοκρασίες στην πιο δροσερή πλευρά και μπορεί γρήγορα να μαραθεί εάν εκτεθεί σε υπερβολική θερμότητα.

Για πολλαπλασιασμό, το ρωμαϊκό χαμομήλι μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί από σπόρους ή μοσχεύματα. Είναι ιδιαίτερα εύκολο να πολλαπλασιαστεί με μοσχεύματα, καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε μερικά στελέχη, να τα ριζώσετε στο χώμα και να περιμένετε να πιάσουν – κάτι που συνήθως διαρκεί μόνο μια ή δύο εβδομάδες.

Το ρωμαϊκό χαμομήλι θεωρείται επίσης ως απωθητικό των παρασίτων λόγω της έντονης μυρωδιάς του, καθιστώντας το έναν αποτελεσματικό φυσικό τρόπο για να κρατήσετε τον κήπο σας απαλλαγμένο από ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Αν ψάχνετε για ένα άλλο πρόσθετο μπόνους, το ρωμαϊκό χαμομήλι μπορεί επίσης λειτουργούν ως φυτό συντροφιάς— βοηθώντας στην ανατροφή άλλων φυτών παρασύροντας τα επιβλαβή παράσιτα που διαφορετικά θα τρέφονταν με αυτά.

Η καλλιέργεια του γερμανικού χαμομηλιού είναι σχετικά εύκολη αν έχετε υπόψη σας μερικά βασικά πράγματα. Για να διασφαλίσετε ότι τα φυτά σας είναι υγιή και ακμαία, φροντίστε να τα φυτέψετε σε ηλιόλουστο και καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Είναι γνωστό ότι είναι ανθεκτικά και ανέχονται τα φτωχά εδάφη, επομένως αποφύγετε τα λιπάσματα ή τις τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία. Ποτίστε τα φυτά σας τακτικά χωρίς να το παρακάνετε – στο γερμανικό χαμομήλι δεν αρέσουν τα βρεγμένα πόδια και μπορεί να αναπτύξει σήψη των ριζών εάν το ποτίσετε υπερβολικά.

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή, θα ξέρετε ότι είναι ώρα που τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθηση και εμφανίζονται λευκά. Κόψτε τα στελέχη κοντά στη βάση του φυτού με ένα ψαλίδι κήπου και κρεμάστε τα ανάποδα σε στεγνό, καλά αεριζόμενο χώρο. Όταν τα λουλούδια στεγνώσουν τελείως, τα πέταλά τους θα είναι περισσότερο κίτρινα παρά λευκά – τότε είναι έτοιμα για χρήση!

Τα βήματα της καλλιέργειας του ρωμαϊκού και του γερμανικού χαμομηλιού είναι σχεδόν πανομοιότυπα, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς να καλλιεργήσετε αυτά τα είδη χαμομηλιού, Έχω γράψει ένα αναλυτικό άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σημείωση: Όπως συμβαίνει με κάθε αιθέριο έλαιο ή φυσικό φάρμακο, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες και κάνετε πάντα ένα έμπλαστρο πριν εφαρμόσετε οτιδήποτε τοπικά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top