Γιατί τα γεράνια σας δεν ανθίζουν (και πώς να το διορθώσετε!)

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Πίστωση εικόνας: Kyntiew Marbaniang

Τα γεράνια, αυτές οι χαρούμενες εκρήξεις χρωμάτων που πέφτουν σε καταρράκτες από κουτιά παραθύρων και στολίζουν αίθρια, είναι η απόλαυση του κηπουρού. Αλλά ακόμη και οι πιο καρυκευμένοι πράσινοι αντίχειρες μπορούν να βρουν τα αγαπημένα τους γεράνια να αρνούνται πεισματικά να ανθίσουν. Μη φοβάστε, συνάδελφοι φυτογονείς! Προτού παραιτηθείτε σε μια εποχή αθώου φυλλώματος, ας εμβαθύνουμε στους λόγους για τους οποίους τα γεράνια σας μπορεί να κρατούν τα floral πυροτεχνήματα τους.

Sunshine Seekers: Shedding Light on Lack of Blooms

Τα γεράνια είναι λάτρεις του ήλιου. Λαχταρούν τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για να ευδοκιμήσουν και να παράγουν αφθονία ανθοφοριών. Εάν τα γεράνια σας είναι κρυμμένα σε μια σκιερή γωνιά ή μάχονται με τον ανταγωνισμό από ψηλότερα φυτά, η ανεπαρκής ηλιοφάνεια μπορεί να είναι ο ένοχος.

Λύσεις:

 • Μεταφέρετε τα γεράνια σας: Αξιολογήστε τη διάταξη του κήπου σας. Μπορείτε να μετακινήσετε τα γεράνια σας σε πιο ηλιόλουστο σημείο; Οι τοίχοι με νότιο προσανατολισμό ή οι περιοχές με ελάχιστη σκιά όλη την ημέρα είναι ιδανικοί.
 • Κλαδέψτε στρατηγικά: Εάν τα κοντινά φυτά δημιουργούν μεγάλες σκιές, σκεφτείτε κάποιο στρατηγικό κλάδεμα για να επιτρέψετε στο φως του ήλιου να φτάσει στα γεράνια σας. Θυμηθείτε, μερικά στιγμιότυπα εδώ κι εκεί μπορούν να κάνουν τη διαφορά!

The Watering Woes: Εύρεση της ισορροπίας

Το υπερβολικό πότισμα και το υποπότισμα είναι εξίσου επιζήμια για την ανθοφορία του γερανιού. Δείτε πώς μπορείτε να βρείτε το γλυκό σημείο που ποτίζει:

 • Το Δακτυλικό Τεστ: Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα περίπου μια ίντσα βάθος. Εάν αισθάνεστε ξηρό στην αφή, ήρθε η ώρα να ποτίσετε. Εάν αισθάνεστε υγρασία, κρατήστε το για μια ή δύο μέρες.
 • Η αποχέτευση είναι το κλειδί: Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες σας έχουν επαρκείς οπές αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση. Οι μουσκεμένες ρίζες πνίγουν τα φυτά και εμποδίζουν την ανθοφορία. Σκεφτείτε να προσθέσετε βότσαλα στον πάτο της γλάστρας για να βελτιώσετε την αποστράγγιση.

Θυμάμαι: Είναι καλύτερα να βυθιστείτε λίγο κάτω από το νερό παρά να πνίξετε τα γεράνια σας.

Feeding Frenzy: Fertilizer Facts

Ενώ το λίπασμα μπορεί να ενθαρρύνει τις ζωηρές ανθοφορίες, η χρήση του λάθος είδους ή η υπερβολική χρήση μπορεί να έχει μπούμερανγκ. Ακολουθεί μια κατανομή των αναγκών σε λίπασμα γερανιού:

 • Εστίαση στον φώσφορο: Επιλέξτε ένα λίπασμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο (ο μεσαίος αριθμός στην αναλογία NPK). Ο φώσφορος προάγει την παραγωγή λουλουδιών.
 • Λιγότερο είναι περισσότερο: Ένα ισορροπημένο, αραιωμένο διάλυμα λιπάσματος που εφαρμόζεται μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου είναι αρκετό.
 • Μην γονιμοποιήσετε νέες φυτεύσεις: Τα γεράνια που φυτεύτηκαν πρόσφατα έχουν συνήθως αρκετά θρεπτικά συστατικά στο μείγμα γλάστρας για να ξεκινήσουν. Περιμένετε τη λίπανση για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες.

Deadheading Dilemmas: The Art of Pinching

Το Deadheading, η πρακτική της αφαίρεσης εξαντλημένων ανθοφοριών, είναι ένα κρίσιμο βήμα για την ενθάρρυνση της συνεχούς ανθοφορίας στα γεράνια. Να γιατί:

 • Ανακατεύθυνση ενέργειας: Αφαιρώντας τα ξηλωμένα λουλούδια, εμποδίζετε το φυτό να διαθέσει την ενέργειά του στην παραγωγή σπόρων. Αυτό ανακατευθύνει τους πόρους του προς την παραγωγή νέων ανθοφοριών.
 • Αισθητική και ροή αέρα: Το Deadheading διατηρεί τα γεράνια σας τακτοποιημένα και τακτοποιημένα και βελτιώνει την κυκλοφορία του αέρα γύρω από το φυτό, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μυκητιακών ασθενειών.

Πώς να Deadhead:

 • Χρησιμοποιήστε αιχμηρά κλαδευτήρια ή τα δάχτυλά σας για να τραβήξετε την κεφαλή του λουλουδιού ακριβώς κάτω από τη βάση, παίρνοντας μαζί της ένα μικρό τμήμα του στελέχους.
 • Deadhead τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για την προώθηση της συνεχούς ανθοφορίας.

Δυνητικά προβληματική: Αντιμετώπιση άλλων ενόχων

Πέρα από την ηλιοφάνεια, το νερό και το λίπασμα trifecta, μερικοί άλλοι παράγοντες μπορούν να εμποδίσουν την άνθηση του γερανιού:

 • Ακραίες θερμοκρασίες: Ενώ τα γεράνια είναι σχετικά ανεκτικά, οι υπερβολικά ζεστές ή χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ανθοφορίας τους. Εάν αντιμετωπίζετε καυτά καλοκαίρια, σκεφτείτε να προσφέρετε κάποια απογευματινή σκιά για τα γεράνια σας.
 • Rootbound Blues: Καθώς τα γεράνια ωριμάζουν, μπορούν να ριζώσουν στις γλάστρες τους. Αυτό περιορίζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και εμποδίζει την ανθοφορία. Τοποθετήστε ξανά τα γεράνια σας σε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο δοχείο κάθε ή δύο χρόνια με φρέσκο ​​μείγμα γλάστρας.
 • Παράσιτα και ασθένειες: Αν και λιγότερο συνηθισμένα, τα γεράνια μπορεί να είναι ευαίσθητα σε ορισμένα παράσιτα και ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την ανθοφορία. Επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά σας και αντιμετωπίζετε άμεσα τυχόν ανησυχίες για παράσιτα ή ασθένειες χρησιμοποιώντας οργανικές μεθόδους όποτε είναι δυνατόν.

Συμπέρασμα: Witness the Geranium Comeback!

Κατανοώντας τους κοινούς λόγους για τους οποίους τα γεράνια μπορεί να μην ανθίζουν και εφαρμόζοντας αυτές τις απλές λύσεις, μπορείτε να μετατρέψετε το συνοφρύωμα σας σε δύναμη λουλουδιών! Με λίγη ηλιακή ακτινοβολία, στρατηγικό πότισμα, προσεκτική λίπανση και τακτικές νεκρώσεις, τα γεράνια σας θα επιστρέψουν στη ζωντανή τους ζωή, θα ανθίσουν καλύτερα σε χρόνο μηδέν, προσθέτοντας μια έκρηξη χρώματος και ευθυμίας στον κήπο σας. Καλή κηπουρική, λοιπόν, και να θυμάστε, λίγο TLC πηγαίνει πολύ στο ομοιογενές

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top