Γιατί τα φύλλα του φυτού μου ZZ κιτρινίζουν ή καφέ;

Εάν είστε λάτρης των φυτών, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι τα φύλλα του φυτού ZZ σας γίνονται κίτρινα ή καφέ.

Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά η κατανόηση των λόγων πίσω από αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε καλύτερα το φυτό σας.

Ακολουθούν μερικές κοινές αιτίες και απλές λύσεις για να διατηρήσετε το φυτό ZZ σας υγιές και ζωντανό.

1. Θέματα ποτίσματος

Υπερπότισμα

Τα φυτά ZZ είναι αρκετά ανθεκτικά και δεν χρειάζονται πολύ νερό. Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών, η οποία εκδηλώνεται ως κίτρινα ή καφέ φύλλα.

Βεβαιωθείτε ότι το χώμα είναι στεγνό πριν ποτίσετε το φυτό σας. Ποτίστε καλά το φυτό ZZ σας αλλά αφήστε το χώμα να στεγνώσει εντελώς μεταξύ των ποτισμών.

Υποβρύχιο

Από την άλλη πλευρά, εάν το φυτό δεν παίρνει αρκετό νερό, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, οδηγώντας σε κίτρινα ή καφέ φύλλα.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα ποτίσματος. Ποτίστε το φυτό σας όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

2. Χαμηλή Υγρασία

Τα φυτά ZZ προτιμούν λίγη υγρασία. Εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι πολύ ξηρός, ειδικά τον χειμώνα, τα φύλλα μπορεί να αρχίσουν να κιτρινίζουν ή να καφέ.

Αυξήστε την υγρασία γύρω από το φυτό σας θολώνοντάς το τακτικά ή χρησιμοποιώντας ένα δίσκο υγρασίας. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε έναν υγραντήρα κοντά για να διατηρήσετε ένα σταθερό επίπεδο υγρασίας στον αέρα.

3. Συνθήκες φωτός

Αν και τα φυτά ZZ είναι ανεκτικά στο χαμηλό φως, ευδοκιμούν καλύτερα σε έντονο, έμμεσο φως. Το πολύ άμεσο ηλιακό φως μπορεί να καψαλίσει τα φύλλα, με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν ή να καφέ.

Τοποθετήστε το φυτό ZZ σας σε σημείο όπου δέχεται άφθονο έμμεσο ηλιακό φως, αλλά προστατεύεται από τις άμεσες ακτίνες. Τα παράθυρα με βόρειο ή ανατολικό προσανατολισμό είναι ιδανικές τοποθεσίες.

4. Ακραίες Θερμοκρασίες

Τα φυτά ZZ προτιμούν σταθερές θερμοκρασίες μεταξύ 65°F και 75°F. Η έκθεση σε κρύα ρεύματα ή υπερβολική ζέστη μπορεί να στρεσάρει το φυτό, οδηγώντας σε κίτρινα ή καφέ φύλλα.

Κρατήστε το φυτό σας μακριά από ρευστά παράθυρα, κλιματιστικά και θερμάστρες. Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία γύρω από το φυτό σας παραμένει σταθερή και εντός του προτιμώμενου εύρους.

5. Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών μπορεί επίσης να προκαλέσει κίτρινα ή καφέ φύλλα. Τα φυτά ZZ δεν χρειάζονται συχνή σίτιση, αλλά ένα περιστασιακό ισορροπημένο λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου μπορεί να βοηθήσει.

Ταΐστε το φυτό σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα φυτών εσωτερικού χώρου κάθε 2-3 μήνες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι). Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία του λιπάσματος για να αποφύγετε την υπερβολική τροφοδοσία.

6. Ποιότητα νερού

Εάν χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, τα μέταλλα και οι χημικές ουσίες, όπως το φθόριο και το χλώριο, μπορεί να συσσωρευτούν στο έδαφος και να επηρεάσουν το φυτό.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο ή βρόχινο νερό για το πότισμα του φυτού ZZ σας για να αποτρέψετε τη συσσώρευση ορυκτών. Εναλλακτικά, αφήστε το νερό της βρύσης να καθίσει για 24 ώρες πριν το χρησιμοποιήσετε για να εξατμιστούν ορισμένες από τις χημικές ουσίες.

συμπέρασμα

Τα κίτρινα ή καφέ φύλλα στο φυτό ZZ σας μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων προβλημάτων, από προβλήματα ποτίσματος και χαμηλή υγρασία έως συνθήκες φωτός και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Παρακολουθώντας προσεκτικά το περιβάλλον του φυτού σας και κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές, μπορείτε να διατηρήσετε το φυτό ZZ σας υγιές και πράσινο.

Θυμηθείτε, τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις συνθήκες φροντίδας τους, επομένως λίγη προσοχή βοηθάει πολύ στο να τα κρατήσει ευτυχισμένα.

Συχνές ερωτήσεις

Τι κάνει τα φύλλα του φυτού ZZ να κιτρινίζουν;

Το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί να προκύψει από υπερβολικό πότισμα, κακή αποστράγγιση, ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία. Ελέγξτε το πρόγραμμα ποτίσματος και εξασφαλίστε καλή αποστράγγιση του εδάφους.

Πόσο συχνά πρέπει να ποτίζω το ZZ Plant μου;

Ποτίστε το φυτό ZZ όταν το χώμα είναι στεγνό στην αφή. Συνήθως, αυτό σημαίνει πότισμα κάθε 2-3 εβδομάδες, αλλά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ποιο είδος φωτός είναι καλύτερο για τα φυτά ZZ;

Τα φυτά ZZ ευδοκιμούν σε έντονο, έμμεσο φως. Αποφύγετε να τα βάζετε στο άμεσο ηλιακό φως, που μπορεί να καψαλίσει τα φύλλα και να προκαλέσει μαύρισμα.

Είναι το νερό της βρύσης ασφαλές για το πότισμα των φυτών ZZ;

Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει μέταλλα και χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν το φυτό ZZ σας με την πάροδο του χρόνου. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο ή βρόχινο νερό ή αφήστε το νερό της βρύσης να καθίσει για 24 ώρες πριν από τη χρήση.

Είναι φυσιολογικό τα παλαιότερα φύλλα του φυτού ZZ να κιτρινίζουν και να πέφτουν;

Ναι, είναι φυσιολογικό τα παλαιότερα φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν ως μέρος του φυσικού κύκλου ανάπτυξης του φυτού. Ωστόσο, εάν επηρεαστούν πολλά φύλλα, θα μπορούσε να υποδηλώνει πρόβλημα φροντίδας.

Πρέπει να κάνω τακτικά νέφωση του ZZ Plant μου;

Η ομίχλη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της υγρασίας γύρω από το φυτό ZZ, ειδικά σε ξηρά περιβάλλοντα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι τα φύλλα έχουν χρόνο να στεγνώσουν για να αποτρέψετε την ανάπτυξη μυκήτων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top