Είναι οι κόκκοι καφέ καλοί για τα φυτά ντομάτας;

Πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει λάτρης να βάζουν κατακάθια καφέ σε φυτά ως σάπια φύλλα ή λίπασμα, ισχυριζόμενοι ότι τα κατακάθια του καφέ είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό για τον κήπο τους.

Ενώ είναι αλήθεια ότι πολλά φυτά μπορούν να ωφεληθούν από την εφαρμογή πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά κατακάθια καφέ, ορισμένα φυτά δεν ωφελούνται από τα κατακάθια καφέ και μπορούν στην πραγματικότητα να βλάψουν με την προσθήκη τους. Για παράδειγμα, οι ντομάτες δεν ωφελούνται πολύ από το κατακάθι του καφέ και υπάρχουν καλύτερες πηγές θρεπτικών συστατικών.

Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι ντομάτες από τον αλεσμένο καφέ;

Το κατακάθι του καφέ περιέχει όλα τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που επιθυμούν τα φυτά, όπως:

  • Υποφωσφορικός
  • Μαγνήσιο
  • Κάλιο

Επιπλέον, τα κατακάθια καφέ περιέχουν κάποιο άζωτο και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται τα φυτά, όπως:

Οι ντομάτες είναι βαριές τροφοδοσίες και χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά από λίπασμα. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα εξαιρετικό λίπασμα για τα φυτά τομάτας.

Γιατί οι ντομάτες δεν ωφελούνται από τον αλεσμένο καφέ;

Οι κόκκοι του καφέ είναι κατασκευασμένοι από οργανικό υλικό, επομένως πρέπει να αποσυντεθούν για να γίνουν χρήσιμα τα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά της τομάτας.

Αυτό μπορεί να επιταχυνθεί διασφαλίζοντας ότι τα κατακάθια του καφέ έχουν αλεσθεί καλά πριν τα προσθέσετε στο χώμα ή εμποτίσετε το κατακάθι του καφέ για να φτιάξετε ένα υγρό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Η καλύτερη πρακτική, ωστόσο, θα ήταν να βάλετε τα κατακάθια του καφέ στον κάδο κομποστοποίησης μαζί με τα υπόλοιπα φυτικά υπολείμματα και να τα αφήσετε να αποσυντεθούν σε χούμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του εδάφους.

Οποιοδήποτε όφελος προέρχεται από στερεά κατακάθια καφέ θα πραγματοποιηθεί μόνο αργά και οι περισσότεροι κηπουροί επιθυμούν να δώσουν αμέσως ώθηση στα φυτά της ντομάτας τους.

Εάν θέλετε να ταΐσετε γρήγορα τα φυτά τομάτας σας, χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα ειδικά σύνθετο για φυτά πατάτας ή ντομάτας και εφαρμόστε το σύμφωνα με τις οδηγίες.

Εάν θέλετε να προσφέρετε στα φυτά της τομάτας σας ελαφρώς πιο όξινο χώμα, το κατακάθι του καφέ είναι όξινο, αλλά θα λειτουργήσει μόνο για να οξινίσει το έδαφος αργά.

Για άλλη μια φορά, τα εδάφη πρέπει να αποσυντεθούν πριν απελευθερώσουν οποιοδήποτε όφελος για το αναπτυσσόμενο φυτό ντομάτας. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να δοκιμάσετε το έδαφος για το επίπεδο pH του και να το τροποποιήσετε χρησιμοποιώντας προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο.

Τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τα φυτά της τομάτας;

Εδώ είναι καλύτερα υλικά που χρησιμοποιείτε για να παρέχετε πηγές θρεπτικών συστατικών για την ενίσχυση των φυτών τομάτας.

Τέφρα ξύλου

  • Η τέφρα του ξύλου είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορεί να θεραπεύσει οποιαδήποτε ανεπάρκεια ασβεστίου στα φυτά.
  • Βράστε 5 ουγγιές στάχτη σε 2,5 γαλόνια νερό για 30 λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να ποτίσετε τα φυτά σας. Αυτή η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμόζεται το πολύ μία φορά κάθε δεύτερη εβδομάδα.

Άλατα Epsom

Τα άλατα Epsom περιέχουν μαγνήσιο. Εάν το χώμα σας έχει ανεπάρκεια μαγνησίου και θέλετε να αυξήσετε το επίπεδο των φυτών τομάτας σας, τα άλατα Epsom διαλυμένα στο νερό μπορούν να δώσουν μια γρήγορη λύση εάν χρησιμοποιούνται με φειδώ.

Για τις ντομάτες, ανακατέψτε δύο κουταλιές της σούπας αλάτι Epsom ανά γαλόνι νερού και χρησιμοποιήστε αυτό το μείγμα για να ποτίζετε τα φυτά σας μία φορά το μήνα.

Εάν θέλετε να εφαρμόσετε το αλάτι Epsom απευθείας στο έδαφος, δεν πρέπει να εφαρμόζεται περισσότερο από 1 φλιτζάνι ανά 100 τετραγωνικά πόδια (μια περιοχή 10×10 πόδια) πριν μεταφυτέψετε τα σπορόφυτα ντομάτας σας.

Εάν τα φύλλα των φυτών της τομάτας σας κιτρινίσουν, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ανεπάρκειας μαγνησίου και μπορείτε να επαναλάβετε την εφαρμογή.

Ασπιρίνη

Πολλοί κηπουροί ορκίζονται στην ασπιρίνη για τα φυτά ντομάτας τους. Η ασπιρίνη περιέχει σαλικυλικό οξύ, το οποίο τα φυτά χρησιμοποιούν για το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Αν και δεν θα σκοτώσει άμεσα τα παράσιτα, το σαλικυλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντοχής του φυτού σε ασθένειες και παράσιτα και στην ανοχή του στην ξηρασία.

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στη βελτίωση της απόδοσης και στα φυτά τομάτας. Ένα δισκίο 250 mg διαλύεται σε ένα γαλόνι νερού και εφαρμόζεται όταν τα φυτά μεταμοσχεύονται σε άφθονη δόση. Η υπερβολική ποσότητα θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, επομένως μείνετε στην αναλογία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top