Είναι τα φυτά φιδιών τοξικά για τα κατοικίδια ζώα (γάτες και σκύλους);

Φιδόφυτα είναι μια κοινή επιλογή για πράσινο εσωτερικών χώρων λόγω της ανθεκτικότητάς τους και χαμηλή συντήρηση. Αλλά αν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, μπορεί να αναρωτιέστε: “Μπορούν τα φιδόφυτα να βλάψουν τις γάτες και τα σκυλιά μου;” Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, παρέχοντας έναν ολοκληρωμένο οδηγό σχετικά με την πιθανή τοξικότητα των φιδόφυτων φυτών για τις γάτες και τους σκύλους.

Θα διερευνήσουμε γιατί τα φιδόφυτα μπορεί να είναι επιβλαβή για τα κατοικίδια ζώα, θα προσδιορίσουμε τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από φιδόφυτα σε γάτες και σκύλους, θα συζητήσουμε ποια μέτρα πρέπει να λάβετε εάν το κατοικίδιό σας καταπιεί ένα φιδόφυτο και, τέλος, θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε το κατοικίδιό σας από το να φάει ένα φιδόφυτο.

Είναι τα φιδόφυτα τοξικά για τα κατοικίδια ζώα;

Ναι, σύμφωνα με το ASPCA, τα φιδόφυτα είναι τοξικά τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους. Είναι πάντα καλύτερο να κρατάτε αυτά τα φυτά μακριά από τα κατοικίδια ζώα ή να επιλέγετε αντ’ αυτών φυτά φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα.

Γιατί τα φυτά φιδιών είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα;

Τα φιδίσια φυτά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται σαπωνίνες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ουσίες που παράγονται από το φυτό ως αμυντικός μηχανισμός κατά των μυκήτων, των μικροβίων και των εντόμων.

Ενώ οι σαπωνίνες είναι ακίνδυνες για τον άνθρωπο (εκτός αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες), μπορούν να είναι τοξικές για τα κατοικίδια ζώα όταν καταποθούν, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα. Οι σαπωνίνες που βρίσκονται στα φιδόφυτα μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική κυτταρική δραστηριότητα στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας, οδηγώντας σε συμπτώματα δηλητηρίασης.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από φιδόφυτα στις γάτες

Γάτα που παίζει στο φυτό αράχνη
Γάτα που παίζει στο φυτό αράχνη © kodachrome25/istockphoto

Εάν η γάτα σας καταπιεί ένα φυτό φίδι, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως:

 • Σάλια
 • Απώλεια της όρεξης
 • Εμετός
 • Κοιλιακή δυσφορία ή πόνος
 • Διασταλμένες κόρες
 • Κατάθλιψη
 • Πρησμένος λαιμός ή στόμα
 • Χλωμά ούλα
 • Λήθαργος
 • Ναυτία

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του φυτικού υλικού που προσλαμβάνεται και το μέγεθος της γάτας. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε γάτα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην κατάποση φυτών φιδιού. Ορισμένες γάτες μπορεί να έχουν πιο σοβαρή αντίδραση από άλλες, ακόμη και αν καταπιούν την ίδια ποσότητα φυτικού υλικού.

Συμπτώματα δηλητηρίασης από φιδόφυτα σε σκύλους

Ένα μικρό κουτάβι ανάμεσα στα οικόσιτα φυτά
Ένα μικρό κουτάβι ανάμεσα σε οικόσιτα φυτά © Sergeeva/istockphoto

Οι σκύλοι που καταπίνουν φιδόφυτα μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

 • Σάλια
 • Εμετός
 • Αιμόλυση
 • Ναυτία
 • Λήθαργος
 • Διάρροια

Ακριβώς όπως και στις γάτες, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα του φυτικού υλικού που προσλαμβάνεται και το μέγεθος του σκύλου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κάθε σκύλος μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στην κατάποση φυτών φιδιού.

Τι πρέπει να κάνω αν το κατοικίδιό μου φάει ένα φυτό φίδι;

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί ένα φυτό φίδι, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσετε γρήγορα και κατάλληλα. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 1. Αφαιρέστε το φυτό: Πρώτα απ’ όλα, απομακρύνετε το φυτό από την εμβέλεια του κατοικίδιου ζώου σας για να το αποτρέψετε από το να καταναλώσει περισσότερο από αυτό. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθεί η περαιτέρω κατάποση του τοξικού φυτού.
 2. Αναγνώριση του φυτού: Επιβεβαιώστε ότι το φυτό που έχει καταπιεί το κατοικίδιο ζώο σας είναι όντως ένα φυτό φίδι. Εάν είναι δυνατόν, πάρτε ένα δείγμα του φυτού ή μια φωτογραφία του. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο.
 3. Παρακολουθήστε τα συμπτώματα του κατοικίδιου ζώου σας: Παρακολουθήστε στενά το κατοικίδιο ζώο σας και σημειώστε τυχόν συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει, όπως εμετό, διάρροια, σάλια ή λήθαργο. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποσότητα του φυτικού υλικού που προσλαμβάνεται και το μέγεθος του κατοικίδιου ζώου.
 4. Επικοινωνήστε με κτηνίατρο: Το συντομότερο δυνατό, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο της περιοχής σας ή με ένα νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών για ζώα. Δώστε τους όλες τις πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας, συμπεριλαμβανομένου του είδους του φυτού που καταπλάστηκε, της κατά προσέγγιση ποσότητας που καταπλάστηκε, της ώρας που έγινε η κατάποση και των συμπτωμάτων που παρουσιάζει το κατοικίδιο ζώο σας.
 5. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου: Ο κτηνίατρος μπορεί να σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες μέσω τηλεφώνου ή να σας ζητήσει να φέρετε το κατοικίδιό σας για εξέταση. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε πιστά αυτές τις οδηγίες. Μην επιχειρήσετε να προκαλέσετε εμετό, εκτός εάν σας δοθεί ρητή οδηγία να το κάνετε από τον κτηνίατρο.

Να θυμάστε ότι ο χρόνος είναι σημαντικός όταν πρόκειται για πιθανή δηλητηρίαση κατοικίδιου ζώου. Η γρήγορη δράση και η άμεση κτηνιατρική περίθαλψη μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση για το κατοικίδιό σας.

Είναι πάντα προτιμότερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε, γι’ αυτό μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί κάποιο τοξικό φυτό.

Προληπτικά μέτρα και ασφάλεια

Δύο φιδόφυτα dracaena trifasciata (sansevieria trifasciata) που διακοσμούν μια ξύλινη επιφάνεια σε τοίχο
Δύο φιδόφυτα dracaena trifasciata (sansevieria trifasciata) διακοσμούν μια ξύλινη επιφάνεια σε τοίχο © Adam Yee/istockphoto

Όταν πρόκειται να αποτρέψετε τα κατοικίδιά σας από το να καταπιούν τοξικά φυτά όπως το φυτό φίδι, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε:

 1. Επιλέξτε φυτά φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα: Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων σας είναι να έχετε στο σπίτι σας μόνο φυτά που δεν είναι τοξικά για αυτά. Υπάρχουν πολλά όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου που είναι ασφαλή τόσο για τις γάτες όσο και για τους σκύλους.
 2. Κρατήστε τα φυτά μακριά: Εάν έχετε φιδόφυτα ή άλλα δυνητικά επιβλαβή φυτά στο σπίτι σας, βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται σε μέρος όπου τα κατοικίδια ζώα σας δεν μπορούν να τα φτάσουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι σε ένα ψηλό ράφι, να κρέμονται από το ταβάνι ή σε ένα δωμάτιο στο οποίο τα κατοικίδιά σας δεν έχουν πρόσβαση.
 3. Εκπαιδεύστε τα κατοικίδιά σας: Η εκπαίδευση των κατοικίδιων ζώων σας να μην μασάνε τα φυτά μπορεί να είναι ένα άλλο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο. Αυτό μπορεί να είναι πρόκληση, ειδικά με νεαρά κατοικίδια, αλλά με υπομονή και συνέπεια, μπορεί να επιτευχθεί.
 4. Παρέχετε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις: Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι επιρρεπές στο μάσημα των φυτών, σκεφτείτε να του παρέχετε ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για να μασάει, όπως παιχνίδια ή χόρτα φιλικά προς τα κατοικίδια ζώα.
 5. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας: Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας για σημάδια μάσησης ή γρατζουνίσματος. Εάν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει τσιμπήσει ένα φυτό, αφαιρέστε το φυτό και παρακολουθήστε το κατοικίδιό σας για τυχόν συμπτώματα δηλητηρίασης.

Να θυμάστε, η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Λαμβάνοντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές και φιλικό προς τα κατοικίδια περιβάλλον στο σπίτι σας.

Συμπέρασμα

Φιδόφυτα, ενώ δημοφιλή για εσωτερικούς χώρους κηπουρική, περιέχουν σαπωνίνες που μπορεί να είναι τοξικές για τα κατοικίδια ζώα. Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια δυσφορία έως σοβαρή ασθένεια τόσο σε γάτες όσο και σε σκύλους.

Ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους των φυτών εσωτερικού χώρου και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί ένα φυτό φίδι, αναζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια. Ενώ τα φυτά φιδιών προσθέτουν ομορφιά στο σπίτι σας, η ασφάλεια των κατοικίδιων ζώων πρέπει πάντα να αποτελεί προτεραιότητα.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορεί ένα φυτό φίδι να σκοτώσει μια γάτα ή ένα σκύλο;

Ενώ τα φυτά φιδιών είναι τοξικά για τα κατοικίδια ζώα, γενικά δεν θεωρούνται θανατηφόρα. Ωστόσο, οποιαδήποτε μορφή δηλητηρίασης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας έχει καταπιεί ένα φυτό φίδι.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το κατοικίδιό μου από το να φάει ένα φυτό φίδι;

Μπορείτε να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το να φάει ένα φυτό φίδι, κρατώντας το φυτό μακριά από το χέρι του, εκπαιδεύοντας το κατοικίδιο ζώο σας να μην μασάει τα φυτά και παρέχοντάς του ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις για να μασάει.

Τι πρέπει να κάνω αν το κατοικίδιό μου φάει ένα φυτό φίδι;

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας καταπιεί ένα φυτό φίδι, αφαιρέστε το φυτό, παρακολουθήστε τα συμπτώματα του κατοικίδιου ζώου σας και επικοινωνήστε αμέσως με έναν κτηνίατρο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top