Είναι το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση ασφαλές για κήπους;

Πολλοί κηπουροί που καλλιεργούν σε υπερυψωμένο παρτέρι ρωτούν: “Είναι το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση ασφαλές για τους κήπους;” “Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλο επεξεργασμένο με πίεση για παρτέρια κήπων;”

Φοβούνται ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται στο ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία υπό πίεση για υπερυψωμένα κρεβάτια θα διαρρεύσουν στο έδαφος και στα φυτά.

Πριν από πολλά χρόνια, οι κηπουροί αγκάλιασαν την εισαγωγή της κατεργασμένης με πίεση ξυλείας εμποτισμένης με CCA (χρωμιωμένο αρσενικούχο χαλκό) ως ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

Διαθέτει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το μη επεξεργασμένο ξύλο, κρατάει τους τερμίτες, τα ξυλουργικά μυρμήγκια, τις ξυλουργικές μέλισσες και άλλα ξυλοφάγα έντομα και βελτιώνει τη μακροβιότητα από τα ανθεκτικά σε σήψη είδη, όπως το κόκκινο ξύλο.

είναι εντάξει η χρήση ξύλου που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση για κήπους και υπερυψωμένα κρεβάτιαPin

Αυτή η επεξεργασμένη με πίεση ξυλεία ήταν τόσο δημοφιλής που μπορούσατε να την αγοράσετε σχεδόν παντού.

Χρησιμοποιήθηκε σε πολλά πράγματα στον κήπο, όπως κάδους κομποστοποίησης, φράχτες, υπερυψωμένα κρεβάτια στον κήπο, ακόμη και σε πράγματα που δεν σχετίζονται με τον κήπο, όπως καταστρώματα, εξοπλισμός παιδικής χαράς, κατασκευές παιδικών χαρών και άλλες ξύλινες κατασκευές.

Οι κατασκευαστές ισχυρίζονταν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία της ξυλείας, αν και τοξικά, δεν μπορούσαν να βρεθούν στο έδαφος.

Το κύριο πλεονέκτημα για τους κηπουρούς ήταν ότι τα χημικά ήταν “αβλαβή” για τα φυτά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δημοφιλή συντηρητικά ξύλου – πενταχλωροφαινόλη και creosote.

Άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες ότι το ξύλο που είχε υποστεί επεξεργασία με CCA δεν ήταν τελικά τόσο ασφαλές. Κυκλοφόρησαν αναφορές ότι τα χημικά βρέθηκαν στο έδαφος, γεγονός που πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση επεξεργασμένου με πίεση ξύλου για παρτέρια κήπων και λαχανικών.

Ποιες ενώσεις χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία της ξυλείας που έχει υποστεί επεξεργασία υπό πίεση;

Ενώσεις αρσενικού

Η επεξεργασμένη με πίεση ξυλεία μπορεί να είναι μη τοξική ή τοξική. Εξαρτάται από τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του ξύλου.

Το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με CCA ή χρωμιωμένο αρσενικούχο χαλκό περιέχει χημικές ουσίες όπως χρώμιο, χαλκό και αρσενικό, οι οποίες είναι πολύ τοξικές ενώσεις.

Τα φυτά που αναπτύσσονται στο παρτέρι του κήπου μπορεί να προσλάβουν τις χημικές ουσίες. Η επεξεργασμένη με CCA ξυλεία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για υπερυψωμένα παρτέρια και πρέπει να περιορίζεται μόνο σε οικοδομικές εργασίες. Αποφύγετε το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με μαύρο κρεόζωτο, ένα δύσοσμο παράγωγο της πίσσας του λιθάνθρακα.

Ορθογώνιο υπερυψωμένο παρτέρι κήπου, ξυλεία επεξεργασμένη με πίεση, χώμα, λαχανικά, βότανα.Καρφίτσα

Συντηρητικό με βάση το χαλκό

Τα συντηρητικά ξύλου με βάση το χαλκό άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα το 2013 με ενώσεις όπως:

  • CΟΠΕΡ ΑΖΟΛΗ (CA)
  • Τεταρτοταγής χαλκός (MCQ)
  • Αλκαλικός χαλκός τεταρτοταγής (ACQ)

Ο χαλκός θεωρείται λιγότερο τοξικός σε σύγκριση με το αρσενικό.

Οι κατασκευαστές ξύλου που έχει υποστεί επεξεργασία υπό πίεση με τεταρτοταγή χαλκό σε μικρομεγέθη ισχυρίζονται ότι η ξυλεία τους δεν θα διαρρεύσει καθόλου χαλκό στο έδαφος. Ως εκ τούτου, είναι ασφαλές για όλες τις χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής παρτεριών κήπου.

Ο αζολικός χαλκός και ο αλκαλικός τεταρτοταγής χαλκός περιέχουν μυκητοκτόνο και χαλκό αλλά όχι αρσενικό.

Νέο ξύλινο κιβώτιο γλάστρας σε εξωτερικούς χώρους.Pin
Photo Credit: Instagram @blacksheepadventuresco

Ο χαλκός λειτουργεί αποτρεπτικά για τα έντομα, ενώ το μυκητοκτόνο εμποδίζει τους μύκητες του εδάφους να προσβάλλουν την ξυλεία. Ο χαλκός χρησιμοποιείται επίσης ως μυκητοκτόνο στις καλλιέργειες τροφίμων.

Τα συντηρητικά με βάση το χαλκό θεωρούνται ασφαλέστερα, καθώς σχεδόν όλα τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται χρησιμοποιούνται και σε άλλες οικιακές χρήσεις, όπως η καλλιέργεια καλλιεργειών τροφίμων και οι πισίνες.

Για όσους εξακολουθούν να μην αισθάνονται ασφαλείς χρησιμοποιώντας αυτά τα επεξεργασμένα ξύλα για ένα υπερυψωμένο κρεβάτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξυλεία ανθεκτική στη φθορά ή να επενδύσετε τα εσωτερικά τοιχώματα του υπερυψωμένος κήπος με βαρύ πλαστικό φύλλο.

Αυξημένα παρτέρια κήπου σε μια πλούσια αυλή.Pin
Photo Credit: Instagram @prowoodlumber

Ωστόσο, για όσους θέλουν να καλλιεργήσουν βιολογικά τρόφιμα, μην χρησιμοποιείτε ξυλεία επεξεργασμένη με πίεση.

Επιλέξτε ένα διαφορετικό υλικό αν θέλετε να καλλιεργήσετε αγνά βιολογικά τρόφιμα που πληρούν υψηλά πρότυπα και καθαρότητα.

Πόσο ασφαλής είναι η ξυλεία που έχει υποστεί επεξεργασία υπό πίεση;

Είναι το ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία υπό πίεση ασφαλές για λαχανόκηπους;

Έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί. Ορισμένοι ισχυρισμοί υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Εάν η επεξεργασμένη ξυλεία σας για ένα υπερυψωμένο παρτέρι κήπου χρησιμοποιεί ξύλο επεξεργασμένο με αρσενικό, μην πανικοβάλλεστε.

Αυξημένα παρτέρια κήπου με πέργκολα στην πίσω αυλήPin
Photo Credit: Instagram @congleton_lumber

Τα φυτά δεν θα προσλάβουν το αρσενικό που εκπλένεται στο έδαφος, εκτός αν έχουν έλλειψη φωσφόρου. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για όσους χρησιμοποιούν συχνά και γενναιόδωρα το κομπόστ.

Ο κίνδυνος είναι ελάχιστος με τις νέες επεξεργασίες ξύλου με βάση το χαλκό. Τα φυτά που προσλαμβάνουν πολύ χαλκό θα πεθάνουν πριν ωριμάσουν.

Επιπλέον, αυτά τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο σπίτι αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό της καθημερινής διατροφής, καθιστώντας την έκθεση στην πρόσληψη χαλκού ασήμαντη. Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί η έκταση της έκπλυσης του χαλκού στο έδαφος.

“Αν και ήταν δύσκολο να βρεθούν πραγματικές περιπτώσεις δηλητηρίασης μέσω της χρήσης ξύλου που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση από το κοινό, υπήρχαν αρκετά έμμεσα στοιχεία για τη μόλυνση του εδάφους ώστε να δικαιολογηθεί μια αλλαγή.” via naturalhandyman.com

Για να είστε πιο ασφαλείς, επενδύστε το εσωτερικό του επεξεργασμένου με πίεση ξύλου με βαρύ πλαστικό. Αυτό συμβάλλει στην αποτροπή της έκπλυσης χημικών ουσιών από το ξύλο στο έδαφος του κήπου.

Μπορείτε επίσης να καταργήσετε το επεξεργασμένο ξύλο και να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις, όπως τσιμεντόλιθους, σύνθετο ξύλο από ανακυκλωμένο πλαστικό ή ξύλο ανθεκτικό στη φθορά, όπως ο δυτικός κόκκινος κέδρος και το κόκκινο ξύλο.

Η απόφαση εξαρτάται από εσάς, δεδομένου ότι όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη δικαιολογηθεί. Μπορείτε να αποφασίσετε αν θα χρησιμοποιήσετε επεξεργασμένο με πίεση ξύλο για παρτέρια κήπου ή όχι. Σας δώσαμε τα γεγονότα.

Όταν εργάζεστε με ξύλο που έχει υποστεί επεξεργασία με πίεση, ακολουθήστε τις προφυλάξεις ασφαλείας, όπως η χρήση μάσκας σκόνης, η προστασία των ματιών, η χρήση γαντιών και μακριών μανικιών.

Ξυλεία με εργάτη ανάμεσα σε σωρούς ξύλου.Pin
Photo Credit: Instagram @katambahardware

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χρησιμοποιήσαμε φορτηγά με ξυλεία επεξεργασμένη με πίεση για υπερυψωμένα κρεβάτια στο φυτώριο των 5 δεκαετιών που καλλιεργώ φυτά και ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα.

Ωστόσο, εσείς οι ίδιοι είστε ο κριτής σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες και απαντήσεις σχετικά με το θέμα μέσω PennLive

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι είναι σημαντικό να αποφεύγεται η έκθεση στον καπνό ή την τέφρα από την καύση επεξεργασμένου ξύλου. Οι χημικές ουσίες μπορεί να εξακολουθούν να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top