Είναι το Peace Lily τοξικό για τις γάτες και τους σκύλους;

Τα κρίνα της ειρήνης, γνωστά επιστημονικά ως Spathiphyllum, είναι δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που θαυμάζονται για το πλούσιο πράσινο φύλλωμά τους και τις κομψές λευκές άνθη τους. Είναι εγγενείς σε τροπικές περιοχές της Αμερικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ωστόσο, αν είστε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου ή ένας περίεργος άνθρωπος, μπορεί να αναρωτιέστε: «Είναι το κρίνο της ειρήνης τοξικό για τα κατοικίδια;» Η απάντηση είναι Ναίμπορεί να είναι τοξικά για γάτες, σκύλους, ακόμη και για ανθρώπους.

Πόσο τοξικό είναι ένα κρίνο της ειρήνης;

Ειρήνη τα κρίνα περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίουπου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμός σε περίπτωση κατάποσης ή επαφής. Το επίπεδο τοξικότητας είναι γενικά μέτρια προς χαμηλή.

Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Το κρίνο της ειρήνης καταγράφεται από την ASPCA ως ένα από τα τοξικά φυτά για σκύλους και γάτες.

Είναι το Peace Lily τοξικό για τα σκυλιά;

Ειρήνη κρίνα είναι δυστυχώς τοξικό για τα σκυλιά. Περιέχουν κρυστάλλους οξαλικού ασβεστίου που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο στόμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα του σκύλου εάν καταποθούν.

Ένα μικρό κουτάβι ανάμεσα σε εγχώρια φυτά © Sergeeva/istockphoto

Τα συμπτώματα της κατάποσης του κρίνου της ειρήνης σε σκύλους μπορεί να περιλαμβάνουν σιελόρροια, στοματικό πόνο, έμετο και σε σπάνιες περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα κρίνο ειρήνης, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε οποιοδήποτε φυτικό υλικό από το στόμα του και αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα.

Τι θα συμβεί αν ένας σκύλος φάει ένα κρίνο της ειρήνης;

Εάν ένας σκύλος φάει ένα κρίνο της ειρήνης, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως:

 • Σάλια
 • Πόνος στο στόμα
 • Εμετός
 • Δυσκολία στην αναπνοή (σε σπάνιες περιπτώσεις)
 • Ξύσιμο και πόδι στο πρόσωπο
 • Μειωμένη όρεξη
 • Σημάδια δυσφορίας
 • Πρησμένα χείλη και γλώσσα

Πόσο καιρό διαρκεί η δηλητηρίαση με κρίνους στα σκυλιά;

Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να συμβεί σχεδόν αμέσως μετά την κατάποση και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες. Εάν ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα κρίνο ειρήνης, είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.

Τι να κάνω αν ο σκύλος μου φάει ένα κρίνο της ειρήνης;

Εάν ο σκύλος σας τρώει ένα κρίνο της ειρήνης, είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα και ήρεμα. Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να κάνετε:

 1. Αφαιρέστε οποιοδήποτε φυτικό υλικό από το στόμα του σκύλου σας: Εάν είναι δυνατόν, αφαιρέστε απαλά τυχόν εναπομείναντα κομμάτια του κρίνου της ειρήνης από το στόμα του σκύλου σας για να αποτρέψετε περαιτέρω κατάποση.
 2. Παρακολουθήστε τον σκύλο σας για συμπτώματα: Τα συμπτώματα της κατάποσης του κρίνου της ειρήνης μπορεί να περιλαμβάνουν σάλια, πόνο στο στόμα, έμετο και σε σπάνιες περιπτώσεις δυσκολία στην αναπνοή. Παρακολουθήστε προσεκτικά τον σκύλο σας και σημειώστε τυχόν συμπτώματα που εμφανίζονται.
 3. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας: Ακόμα κι αν ο σκύλος σας φαίνεται καλά, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό. Μπορούν να δώσουν περαιτέρω οδηγίες και μπορεί να θέλουν να εξετάσουν το σκυλί σας για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές.
 4. Αποτρέψτε μελλοντικά περιστατικά: Μόλις αντιμετωπιστεί η άμεση κατάσταση, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε μελλοντικά περιστατικά. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μετακίνηση του κρίνου της ειρήνης μακριά από το σκυλί σας ή την πλήρη απομάκρυνσή του από το σπίτι σας.

Θυμηθείτε, είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει καταπιεί ένα κρίνο της ειρήνης, μην περιμένετε να εμφανιστούν τα συμπτώματα πριν ενεργήσετε. Επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας για συμβουλές.

Συμβουλές πρόληψης για σκύλους

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αποτρέψετε τον σκύλο σας να έρθει σε επαφή με ένα κρίνο της ειρήνης:

 • Κρατήστε το φυτό κρίνος ειρήνης μακριά από τον σκύλο σας.
 • Ελέγχετε τακτικά την περιοχή για πεσμένα φύλλα ή λουλούδια που μπορεί να βρει ο σκύλος σας.
 • Εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειας και τους επισκέπτες σχετικά με την τοξικότητα του φυτού.
 • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια πύλη για κατοικίδια για να κρατήσετε το σκυλί σας μακριά από περιοχές όπου φυλάσσονται φυτά.
 • Επιθεωρείτε τακτικά τους χώρους παιχνιδιού του σκύλου σας για υπολείμματα φυτών.

Είναι το Peace Lily τοξικό για τις γάτες;

Ακριβώς όπως με τα σκυλιά, τα κρίνα της ειρήνης είναι επίσης τοξικό για τις γάτες. Οι κρύσταλλοι οξαλικού ασβεστίου που υπάρχουν στο φυτό μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα στις γάτες όπως και στους σκύλους.

Γάτα που παίζει στο φυτό αράχνης
Γάτα που παίζει σε φυτό αράχνης © kodachrome25/istockphoto

Αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό του στόματος, υπερβολικά σάλια, έμετο και δυσκολία στην κατάποση. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μια γάτα μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή λόγω φλεγμονής του αεραγωγού.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει καταπιεί ένα κρίνο της ειρήνης, είναι πολύ σημαντικό αναζητήστε άμεση κτηνιατρική βοήθεια.

Τι θα συμβεί αν μια γάτα αγγίξει ένα κρίνο;

Εάν μια γάτα αγγίξει ένα κρίνο της ειρήνης, μπορεί να παρουσιάσει ερεθισμό του δέρματος λόγω των κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου που υπάρχουν στο φυτό. Αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να προκαλέσουν ένα ήπιο αίσθημα καύσου ή κνησμό στο δέρμα. Ωστόσο, η πρωταρχική ανησυχία προκύπτει εάν η γάτα γλείφει ή μασάει το φυτό.

Οι γάτες είναι γνωστές για τις συνήθειες περιποίησης τους και μπορεί να προσπαθήσουν να καθαρίσουν τη γούνα τους αφού έρθουν σε επαφή με ένα κρίνο της ειρήνης. Εάν μια γάτα γλείφει τα πόδια της αφού αγγίξει το φυτό, μπορεί να καταπιεί μερικές από τις τοξίνες του φυτού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του στόματος, υπερβολικό σάλιο και άλλα συμπτώματα τοξικότητας.

Ακολουθεί μια λεπτομερής ανάλυση του τι μπορεί να συμβεί:

 1. Άμεσος ερεθισμός του δέρματος: Η γάτα μπορεί να παρουσιάσει άμεσο ερεθισμό του δέρματος, συμπεριλαμβανομένης της ερυθρότητας, του κνησμού ή μιας ήπιας αίσθησης καψίματος.
 2. Περιποίηση και κατάποση: Οι γάτες συχνά περιποιούνται τον εαυτό τους γλείφοντας τη γούνα τους. Εάν η γάτα έχει έρθει σε επαφή με ένα κρίνο της ειρήνης, μπορεί να καταπιεί τις τοξίνες του φυτού κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού.
 3. Στοματικός ερεθισμός: Μόλις καταποθούν, οι τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν στοματικό ερεθισμό. Η γάτα μπορεί να πατάει το πόδι της στο στόμα της, να βγάζει σάλια υπερβολικά ή να φαίνεται ότι δυσκολεύεται να καταπιεί.
 4. Περαιτέρω συμπτώματα: Εάν έχει καταποθεί σημαντική ποσότητα του φυτού, η γάτα μπορεί να κάνει εμετό, να γίνει λήθαργος ή να εμφανίσει σημάδια αγωνίας.
 5. Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάποση του κρίνου της ειρήνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλες σοβαρές επιπλοκές. Πρόκειται για μια κτηνιατρική έκτακτη ανάγκη και απαιτεί άμεση προσοχή.

Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας έχει έρθει σε επαφή με ένα κρίνο της ειρήνης, είναι σημαντικό να το παρακολουθείτε στενά για τυχόν σημάδια δυσφορίας ή αγωνίας. Εάν η γάτα σας παρουσιάζει συμπτώματα τοξικότητας από κρίνος ειρήνης, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι όταν αντιμετωπίζεις δυνητικά τοξικά φυτά.

Συμπτώματα Ειρήνης Δηλητηρίαση από κρίνο στις γάτες

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από κρίνο της ειρήνης στις γάτες περιλαμβάνουν:

 • Ερεθισμός του στόματος
 • Υπερβολικό σάλιο
 • Εμετός
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Δυσκολία στην αναπνοή (σε σοβαρές περιπτώσεις)
 • Σημάδια αγωνίας, όπως βηματισμός, απόκρυψη ή επιθετική συμπεριφορά

Τι κάνετε αν η γάτα σας φάει ένα κρίνο της ειρήνης;

Εάν η γάτα σας τρώει ένα κρίνο της ειρήνης, η άμεση δράση είναι ζωτικής σημασίας. Εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε:

 • Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας ή με ένα κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων κατοικίδιων ζώων: Εξηγήστε την κατάσταση και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει η γάτα σας. Μπορούν να παρέχουν άμεσες συμβουλές και επόμενα βήματα.
 • Πάρτε το κατοικίδιό σας για σωματικό έλεγχο: Ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να εξετάσει τη γάτα σας για να αξιολογήσει την κατάστασή της και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.
 • Αφαίρεση γύρης από το τρίχωμα: Εάν η γάτα σας έχει έρθει σε επαφή με το κρίνο της ειρήνης, μπορεί να έχει γύρη στο τρίχωμα της. Αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω κατάποση κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού.
 • Υποστηρικτική φροντίδα: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο κτηνίατρός σας μπορεί να προκαλέσει εμετό για να αδειάσει το στομάχι και να χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά για να αποτρέψει την αφυδάτωση. Αυτό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σύστημα της γάτας σας και υποστηρίζει την ανάρρωσή της.

Θυμηθείτε, κάθε λεπτό μετράει όταν αντιμετωπίζετε πιθανή τοξικότητα. Πάντα να επικοινωνείτε με έναν επαγγελματία για συμβουλές και ποτέ μην προσπαθήσετε να προκαλέσετε εμετό χωρίς οδηγίες από κτηνίατρο, καθώς αυτό μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Συμβουλές πρόληψης για γάτα

Οι γάτες είναι συχνά πιο περίεργες και πιθανόν να μασήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου, επομένως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατάτε κρίνους ειρήνης σε ένα μέρος που η γάτα σας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

 • Κρατήστε το φυτό κρίνος ειρήνης μακριά από τη γάτα σας.
 • Ελέγχετε τακτικά την περιοχή για πεσμένα φύλλα ή λουλούδια που μπορεί να βρει η γάτα σας.
 • Σκεφτείτε να πάρετε φυτά φιλικά προς τις γάτες.
 • Εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειας και τους επισκέπτες σχετικά με την τοξικότητα του φυτού.

Είναι τα φυτά κρίνων της Ειρήνης τοξικά για τον άνθρωπο;

Ενώ τα κρίνα της ειρήνης δεν είναι όπως τοξικό για τον άνθρωπο όπως και για τα κατοικίδια ζώα, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία εάν καταποθούν ή εάν ο χυμός τους έρθει σε επαφή με το δέρμα. Οι κρύσταλλοι του οξαλικού ασβεστίου μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καύσου στο στόμα και ερεθισμό του δέρματος.

Κορίτσι μεταφυτεύει ένα κρίνο της Ειρήνης σε γλάστρα σε ένα νέο έδαφος με αποστράγγιση
Κορίτσι μεταμοσχεύει ένα κρίνο της Ειρήνης σε γλάστρα σε ένα νέο έδαφος με αποστράγγιση © Olga Simonova/istockphoto

Εάν καταποθεί, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, έμετο και διάρροια. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει καταπιεί ένα κρίνο ειρήνης, είναι σημαντικό αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Μέτρα Ασφαλείας για Παιδιά & Ενήλικες

Εάν έχετε παιδιά ή ενήλικες στο σπίτι που μπορεί να καταπιούν το φυτό, είναι καλύτερο να κρατήσετε τα κρίνα της ειρήνης μακριά τους. Ακολουθούν ορισμένα μέτρα ασφαλείας:

 • Κρατήστε τα κρίνα γαλήνης μακριά από παιδιά και ενήλικες που μπορεί να καταπιούν το φυτό.
 • Εκπαιδεύστε τα μέλη της οικογένειας για τους πιθανούς κινδύνους του φυτού.
 • Πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό του φυτού για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς του δέρματος.
 • Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά και τα κατοικίδια.
 • Εάν κάποιος καταπιεί ένα κρίνο της ειρήνης, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

συμπέρασμα

Ενώ τα κρίνα της ειρήνης είναι όμορφα και εύκολα στη φροντίδα τους, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο τόσο για τους σκύλους όσο και για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στους ανθρώπους. Εάν έχετε αυτά τα κατοικίδια στο σπίτι, είναι καλύτερο να κρατήσετε τα κρίνα της ειρήνης μακριά τους ή να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς τα κατοικίδια.

Να θυμάστε πάντα, η υγεία και η ασφάλεια των κατοικίδιων και της οικογένειάς σας πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας έχει καταπιεί ένα τοξικό φυτό, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας ή έναν επαγγελματία υγείας.

Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα πρώτη όταν πρόκειται για τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τα κατοικίδια μας. Είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι όταν αντιμετωπίζεις δυνητικά τοξικά φυτά.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιες είναι μερικές μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις στα κρίνα της ειρήνης;

Αν ψάχνετε για φυτά εσωτερικού χώρου φιλικά προς τα κατοικίδια, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Μερικές μη τοξικές εναλλακτικές λύσεις για τα κρίνα της ειρήνης περιλαμβάνουν φυτά αράχνης, φτέρες της Βοστώνης και σουηδικό κισσό.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τα κατοικίδια μου από το να φάνε ένα κρίνο της ειρήνης;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα κατοικίδια ζώα σας από το να φάνε ένα κρίνο της ειρήνης είναι να κρατήσετε το φυτό μακριά τους. Ελέγχετε τακτικά την περιοχή για πεσμένα φύλλα ή λουλούδια που μπορεί να βρει το κατοικίδιό σας.

Τι πρέπει να κάνω εάν κάποιος καταπιεί ένα κρίνο της ειρήνης;

Εάν κάποιος έχει καταπιεί ένα κρίνο της ειρήνης, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στο στόμα και το λαιμό, ναυτία, έμετο και διάρροια.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top