Εύκολος οδηγός για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των κωνοφόρων για ζωντανές ανθίσεις

Εικόνα από Γκάμπι Στόουν από Pixabay

Τα κωνοφόρα, με τα λουλούδια που μοιάζουν με μαργαρίτα και τα αιχμηρά κέντρα τους, είναι τα αγαπημένα των κηπουρών για κάποιο λόγο. Αυτοί οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής δεν είναι μόνο εύκολοι στα μάτια αλλά και εκπληκτικά χαμηλής συντήρησης. Έτσι, αν ψάχνετε για ένα ποπ χρώμα και μια ώθηση στον πληθυσμό των επικονιαστών σας, τότε μην κοιτάξετε πέρα ​​από το ταπεινό κωνοφόρο. Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να καλλιεργήσετε αυτούς τους χαρούμενους γόητες και να τους διατηρήσετε να ανθίζουν ζωντανά καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Επιλέγοντας το τέλειο σημείο για τα κωνοφόρα σας

Τα κωνοφόρα δεν είναι ιδιότροπα, αλλά η κατανόηση των προτιμήσεών τους θα διασφαλίσει ότι θα ευδοκιμήσουν. Δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια τοποθεσία:

 • Οι λάτρεις του ήλιου: Τα κωνοφόρα ποθούν τον ήλιο. Επιδιώξτε τουλάχιστον 6 ώρες άμεσο ηλιακό φως την ημέρα. Ενώ μπορούν να ανεχθούν κάποια απογευματινή σκιά, ειδικά σε θερμότερα κλίματα, η πλήρης έκθεση στον ήλιο θα έχει ως αποτέλεσμα τις πιο άφθονες ανθοφορίες.
 • Θέματα αποχέτευσης: Αυτά τα σκληρά φυτά δεν εκτιμούν τα μουσκεμένα πόδια. Ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Εάν το χώμα σας τείνει να είναι στην πλευρά του πηλού, σκεφτείτε να το τροποποιήσετε με άμμο ή λίπασμα για να βελτιώσετε την αποστράγγιση. Τα υπερυψωμένα κρεβάτια είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Φυτευτική δύναμη: Δίνοντας στα κωνοφόρα σας μια δυνατή αρχή

Μόλις εντοπίσετε το τέλειο ηλιόλουστο σημείο, ήρθε η ώρα να λερώσετε τα χέρια σας:

Ο χρόνος είναι βασικός: Νωρίς την άνοιξη ή αργά το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φυτέψετε κωνοφόρα. Αυτό τους επιτρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ριζικό σύστημα πριν φτάσει η καλοκαιρινή ζέστη.

Σπορά έναντι μεταμοσχεύσεων: Μπορείτε να ξεκινήσετε τα κωνοφόρα από σπόρους σε εσωτερικούς χώρους 6-8 εβδομάδες πριν από τον τελευταίο παγετό ή να επιλέξετε καθιερωμένες μεταμοσχεύσεις από το φυτώριο της περιοχής σας.

Σημεία φύτευσης: Σκάψτε μια τρύπα λίγο μεγαλύτερη από τη ρίζα του μοσχεύματός σας. Εάν φυτέψετε σπόρους, σπείρετε τους περίπου 1/4 ίντσας βάθος και κρατήστε το έδαφος υγρό μέχρι να βλαστήσουν. Τοποθετήστε τα κωνοφόρα σας ανάλογα με το ώριμο μέγεθός τους, συνήθως 18-24 ίντσες μεταξύ τους.

Έδαφος: Η τροποποίηση της τρύπας φύτευσης με λίπασμα ή παλαιωμένη κοπριά θα προσφέρει στα κωνοφόρα σας μια καλή δόση θρεπτικών συστατικών για να ξεκινήσουν.

Σοφία ποτίσματος: Διατηρήστε τα κωνοφόρα σας ενυδατωμένα

Τα κωνοφόρα είναι γνωστά για την ανοχή τους στην ξηρασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμεληθούν εντελώς. Ακολουθεί μια στρατηγική ποτίσματος για να τα κρατήσετε χαρούμενα:

 • Νεοφυτευμένο: Ποτίστε τα κωνοφόρα σας βαθιά και τακτικά, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη φύτευση. Επιδιώξτε το έδαφος να είναι σταθερά υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
 • Εγκατασταθέντα φυτά: Μόλις καθιερωθούν, τα κωνοφόρα είναι αρκετά ανθεκτικά στην ξηρασία. Ποτίστε βαθιά όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ξηρών περιόδων, η παροχή καλής μούλιασης κάθε εβδομάδα ή δύο θα βοηθήσει στη διατήρηση της ζωηρής ανθοφορίας.

Feeding Frenzy: Θρέψη των κωνοφόρων σας για μακροπρόθεσμη επιτυχία

Αν και τα κωνοφόρα δεν είναι βαριές τροφοδοσίες, λίγο λίπασμα μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και της άφθονης ανθοφορίας. Δείτε πώς να τα διατηρήσετε τροφοδοτημένα:

 • Φωτεινοί τροφοδότες: Συνήθως αρκεί ένα ισορροπημένο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης που εφαρμόζεται μία φορά στις αρχές της άνοιξης. Αποφύγετε την υπερβολική λίπανση, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμους μίσχους και λιγότερες ανθοφορίες.
 • Ισχύς κομποστοποίησης: Ένα στρώμα κομπόστ που εφαρμόζεται γύρω από τη βάση των κωνοφόρων σας στις αρχές της άνοιξης θα παρέχει μια φυσική πηγή θρεπτικών συστατικών και θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας.

Mulch Magic: Δημιουργώντας μια προστατευτική κουβέρτα για τα κωνοφόρα σας

Το Mulch προσφέρει πολλά οφέλη για τα κωνοφόρα σας:

 • Κατακράτηση υγρασίας: Ένα στρώμα σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των φυτών σας βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας στο έδαφος, μειώνοντας τη συχνότητα του ποτίσματος που απαιτείται.
 • Καταπολέμηση ζιζανίων: Το επίστρωμα λειτουργεί ως εμπόδιο, καταστέλλοντας την ανάπτυξη των ζιζανίων και εμποδίζοντάς τα να ανταγωνίζονται με τα κωνοφόρα σας για πόρους.
 • Ρύθμιση θερμοκρασίας: Το επίστρωμα βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους, διατηρώντας το δροσερό το καλοκαίρι και προστατεύοντας τις ρίζες από τις σκληρές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Εφαρμογή επίστρωσης: Εφαρμόστε ένα στρώμα 2-3 ιντσών από οργανικό σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένο φλοιό, ροκανίδια ή κομπόστ, γύρω από τα κωνοφόρα σας, κρατώντας τα λίγα εκατοστά μακριά από τη βάση του φυτού για να αποτρέψετε τη σήψη.

Deadheading Delights: Επέκταση του χρόνου άνθισης των κωνοφόρων σας

Το Deadheading, η πρακτική της αφαίρεσης εξαντλημένων ανθοφοριών, είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα κωνοφόρα σας να παράγουν περισσότερα λουλούδια καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δείτε πώς να το κάνετε:

 • Κόψτε το: Μόλις τα πέταλα των λουλουδιών αρχίσουν να μαραίνονται και να μαυρίζουν, χρησιμοποιήστε αιχμηρά κλαδευτήρια για να κόψετε την άνθιση ακριβώς κάτω από το κεφάλι.
 • Άφθονα οφέλη: Το Deadheading όχι μόνο κρατά τα κοτσάνια σας να φαίνονται τακτοποιημένα, αλλά δίνει επίσης σήμα στο φυτό να επικεντρώσει την ενέργειά του στην παραγωγή νέων ανθοφοριών αντί να βάζει σπόρους.

Υποστηρικτικά αστέρια: Ποντάρισμα για ψηλές ποικιλίες κωνοφόρων

Ενώ τα περισσότερα κωνοφόρα έχουν στιβαρούς μίσχους, ορισμένες ψηλότερες ποικιλίες μπορεί να ωφεληθούν από το ποντάρισμα, ειδικά σε τοποθεσίες με ανέμους ή εάν έχετε ιδιαίτερα βαριές ανθοφορίες. Δείτε πώς μπορείτε να παρέχετε υποστήριξη:

 • Στρατηγική πονταρίσματος: Εισαγάγετε έναν πάσσαλο στο έδαφος δίπλα στο φυτό πριν τα στελέχη γίνουν πολύ ψηλά. Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό υλικό, όπως σπάγγο ή ταινία κήπου, για να δέσετε χαλαρά το στέλεχος στον πάσσαλο καθώς μεγαλώνει. Αποφύγετε να δένετε πολύ σφιχτά, καθώς αυτό μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη.

Χειμερινή χώρα των θαυμάτων: Προστατεύοντας τα κωνοφόρα σας για την επερχόμενη σεζόν

Τα κωνοφόρα είναι ένα εντυπωσιακά ανθεκτικό στο κρύο τσαμπί. Ωστόσο, σε ψυχρότερα κλίματα (ζώνες 3 και 4), η παροχή κάποιας χειμερινής προστασίας μπορεί να είναι ευεργετική, ειδικά για νεαρά φυτά. Δείτε πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε κατά τους ψυχρούς μήνες:

 • Αφήστε τα υπολείμματα: Αντισταθείτε στην επιθυμία να κόψετε τους νεκρούς μίσχους λουλουδιών το φθινόπωρο. Αυτές οι εξαντλημένες ανθοφορίες όχι μόνο προσθέτουν το χειμερινό ενδιαφέρον στον κήπο σας, αλλά παρέχουν επίσης καταφύγιο για ωφέλιμα έντομα και πεταλούδες που ξεχειμωνιάζουν.
 • Μαγική σάπια φύλλα: Εφαρμόστε μια νέα στρώση σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των κωνοφόρων σας αργά το φθινόπωρο. Αυτό θα βοηθήσει στη μόνωση των ριζών και στην προστασία τους από τις πιο σκληρές θερμοκρασίες του χειμώνα.

Διαίρεση Καθηκόντων: Πολλαπλασιάστε τα κωνοφόρα σας για περισσότερες ανθίσεις

Τα κωνοφόρα είναι γενναιόδωροι καλλιεργητές και συχνά μπορούν να ωφεληθούν από τη διαίρεση κάθε 3-4 χρόνια. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αναζωογόνηση των φυτών, αλλά σας παρέχει επίσης περισσότερα κωνοφόρα για να προσθέσετε στον κήπο σας ή να τα μοιραστείτε με φίλους. Δείτε πώς να χωρίσετε τα κωνοφόρα σας:

 • Ο χρόνος είναι βασικός: Νωρίς την άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να χωρίσετε τα κωνοφόρα.
 • Ξεθάψτε το: Ξεθάψτε προσεκτικά ολόκληρο το φυτό με ένα φτυάρι.
 • Στρατηγική διαχωρισμού: Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή φτυάρι, διαιρέστε απαλά τη ρίζα σε διάφορα τμήματα, το καθένα με μια υγιή ποσότητα ριζών και βλαστών.
 • Αναφύτευση: Φυτέψτε ξανά τα τμήματα σε νέες τοποθεσίες ακολουθώντας τις οδηγίες φύτευσης που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Αντιμετώπιση προβλημάτων: Διατήρηση κοινών προβλημάτων κωνοφόρων στο κόλπο

Τα κωνοφόρα είναι γενικά χωρίς προβλήματα, αλλά μπορεί να προκύψουν μερικά κοινά προβλήματα. Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για να διατηρήσετε τα κωνοφόρα σας υγιή:

 • Ωίδιο: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λευκών κηλίδων σε σκόνη στα φύλλα. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας και το νερό μόνο στη βάση για να το αποτρέψετε. Εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα μυκητοκτόνο με ειδική σήμανση για τα κωνοφόρα.
 • Παράσιτα: Αν και δεν αποτελεί μεγάλη ανησυχία, μπορεί να προκύψουν περιστασιακές επισκέψεις από αφίδες ή φυλλοβόλα. Μια δυνατή έκρηξη νερού από το σωλήνα σας είναι συνήθως αρκετή για να τα απομακρύνει. Για επίμονες προσβολές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem.

Συμπέρασμα: Coneflowers – Μια ανταποδοτική προσθήκη σε κάθε κήπο

Τα κωνοφόρα είναι μια πραγματική απόλαυση του κηπουρού. Με την εύκολη φύση τους, τις ζωντανές ανθίσεις και τη μακροχρόνια παρουσία τους, προσφέρουν πληθώρα πλεονεκτημάτων. Προσελκύουν επικονιαστές όπως οι πεταλούδες και οι μέλισσες, προσθέτοντας μια νότα ζωής και χρώμα στον κήπο σας. Οι αποξηραμένες κεφαλές σπόρων προσθέτουν χειμερινό ενδιαφέρον και με ελάχιστη φροντίδα, θα επιστρέφουν χρόνο με το χρόνο, ανταμείβοντάς σας με την χαρούμενη παρουσία τους εποχή με την εποχή. Λοιπόν, γιατί να μην δοκιμάσετε τα κωνοφόρα; Με λίγο προγραμματισμό και αυτά τα απλά βήματα, θα είστε σε καλό δρόμο για να καλλιεργήσετε μια εκθαμβωτική εμφάνιση αυτών των ομορφιών της Βόρειας Αμερικής στον δικό σας κήπο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top