Εύκολος οδηγός για την καλλιέργεια φασολιών από σπόρους σε γλάστρες

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Πίστωση εικόνας: Sarah-Jane Beacher

Οι ποικιλίες πράσινων φασολιών διατίθενται σε δύο βασικά στυλ αναρρίχησης: τα φασόλια και τα φασόλια. Τα φασόλια Bush είναι συμπαγή και αυτοφερόμενα, ιδανικά για μικρότερες γλάστρες. Τα φασόλια, από την άλλη πλευρά, είναι δυναμικοί ορειβάτες που χρειάζονται πέργκολα ή πάσσαλο για υποστήριξη. Ακολουθεί μια ανάλυση που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τον τέλειο φίλο σας με φασόλια:

 • Μπους Φασόλια: Ιδανικά για αρχάριους σε κοντέινερ, αυτά τα φυτά που εξοικονομούν χώρο μεγαλώνουν σε διαχειρίσιμο ύψος 18-24 ίντσες. Οι δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν το «Blue Lake», γνωστό για τις μακριές, τρυφερές λοβούς του, και το «Contender», έναν παραγωγικό παραγωγό με εξαιρετική αντοχή στις ασθένειες.
 • Φασόλια Πολωνίας: Αυτοί οι πρωταθλητές αναρρίχησης, που φτάνουν σε ύψη 6-8 πόδια, είναι ιδανικοί για τη μεγιστοποίηση του κατακόρυφου χώρου. Το «Kentucky Wonder» είναι ένα κλασικό φασόλι, αγαπητό για τους μακριούς, ζουμερούς λοβούς του, ενώ το «Scarlet Runner» μπορεί να υπερηφανεύεται για τα εκπληκτικά κόκκινα λουλούδια μαζί με τα νόστιμα φασόλια του.

Προετοιμασία του καμβά σας για γλάστρα: Ένα καταφύγιο για τα όνειρα των φασολιών

Τώρα που επιλέξατε τον συνεργάτη σας για πράσινα φασόλια, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον καλλιέργειας.

 • Επιλέγοντας το τέλειο δοχείο: Το μέγεθος μετράει! Για τα φασόλια, μια γλάστρα με διάμετρο και βάθος τουλάχιστον 12-15 ίντσες είναι αρκετή. Τα φασόλια, με τη φιλόδοξη αμπελουργική τους φύση, λαχταρούν μια μεγαλύτερη γλάστρα – σκεφτείτε 18 ίντσες ή περισσότερο σε διάμετρο και βάθος. Επιλέξτε γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση, η οποία μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα σπορόφυτά σας.
 • Δημιουργώντας το τέλειο μείγμα γλάστρας: Τα πράσινα φασόλια ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Ακολουθεί μια συνταγή που κερδίζει: Συνδυάστε τα δύο τρίτα υψηλής ποιότητας μείγματος γλάστρας με το ένα τρίτο κομπόστ. Το μείγμα γλάστρας παρέχει μια ελαφριά βάση, ενώ το κομπόστ προσθέτει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.

Επαγγελματική συμβουλή: Βρέξτε το μείγμα της γλάστρας σας πριν γεμίσετε την κατσαρόλα. Αυτό εξασφαλίζει ομοιόμορφη ενυδάτωση και αποτρέπει τους θύλακες αέρα που μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της ρίζας.

Φυτεύοντας τους σπόρους φασολιών σας: Σπέρνοντας τους σπόρους της επιτυχίας

Με την κατσαρόλα σας προετοιμασμένη, ήρθε η ώρα να σπείρετε τους σπόρους της γενναιοδωρίας των πράσινων φασολιών σας:

 • Χρόνος φύτευσης: Η υπομονή είναι το κλειδί! Περιμένετε μέχρι να περάσει όλος ο κίνδυνος παγετού πριν φυτέψετε τα φασόλια σας. Στις περισσότερες περιοχές, αυτό πέφτει από τα μέσα της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Στοχεύστε σε θερμοκρασίες εδάφους μεταξύ 70-80°F (21-27°C) για βέλτιστη βλάστηση.
 • Βάθος και απόσταση σποράς: Σπρώξτε απαλά κάθε σπόρο φασολιού 1 ίντσα βαθιά μέσα στο υγραμένο μείγμα γλάστρας. Για τα φασόλια, χωρίστε τους σπόρους σε απόσταση 2-3 ίντσες μεταξύ τους. Τα φασόλια απαιτούν λίγο περισσότερο χώρο για τον αγκώνα. τοποθετήστε τα σε απόσταση 4-5 ίντσες μεταξύ τους.
 • Πότισμα με σύνεση: Μετά τη φύτευση, δώστε στη γλάστρα σας ένα απαλό πότισμα για να κατακαθίσει το έδαφος γύρω από τους σπόρους. Επιδιώξτε να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Ποτίστε βαθιά όταν η κορυφή του χώματος αισθάνεται στεγνή στην αφή.

Τα μυστικά της βλάστησης: Η τοποθέτηση μιας διαφανούς πλαστικής σακούλας χαλαρά πάνω από τη γλάστρα για να δημιουργήσετε ένα μίνι θερμοκήπιο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας και στην προώθηση της βλάστησης. Προσέχετε τους σπόρους σας – θα πρέπει να βλαστήσουν μέσα σε 7-10 ημέρες. Μόλις αναδυθούν τα λάχανα, αφαιρέστε την πλαστική σακούλα για να επιτρέψετε τη σωστή κυκλοφορία του αέρα.

Φροντίζοντας τον παράδεισο σας σε γλάστρα: Ηλιοφάνεια, Υποστήριξη και TLC

Με τα σπορόφυτα φασολιών σας να σπάνε, δείτε πώς να διασφαλίσετε ότι θα ευδοκιμήσουν:

 • Sun-Sational Τοποθεσία: Τα πράσινα φασόλια είναι λάτρεις του ήλιου! Τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε σημείο που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά. Αυτό θα ενθαρρύνει την ισχυρή ανάπτυξη των φυτών και την άφθονη παραγωγή φασολιών.
 • Trellis Time (Μόνο για Pole Beans): Καθώς τα σπορόφυτα φασολιών σας ωριμάζουν, θα χρειαστούν υποστήριξη για τις αναρριχητικές γελοιότητες. Τοποθετήστε μια πέργκολα ή πάσσαλο στη γλάστρα σας πριν τη φύτευση. Εκπαιδεύστε απαλά τους κλώνους των φασολιών σας να τυλίγονται γύρω από το στήριγμα καθώς μεγαλώνουν.
 • Feeding Frenzy (Προαιρετικό): Αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητο, μια ελαφριά σίτιση με ένα ισορροπημένο λίπασμα κάθε λίγες εβδομάδες μπορεί να δώσει στα φυτά φασολιών σας μια επιπλέον θρεπτική ώθηση. Επιλέξτε ένα λίπασμα για λαχανικά, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας για αραίωση και εφαρμογή.

Mulch Magic: Εφαρμόστε μια στρώση οργανικού σάπια φύλλα, όπως άχυρο ή ψιλοκομμένα φύλλα, γύρω από τη βάση των φυτών σας. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Συγκομιδή των οικιακών φασολιών σας

 • Pod Perfection: Ψάξτε για παχουλές, σταθερές λοβούς που κουμπώνουν εύκολα όταν σπάνε. Το ιδανικό μέγεθος εξαρτάται από την ποικιλία – για τα φασόλια θαμνών, στοχεύστε σε λοβούς μήκους 4-6 ίντσες, ενώ τα φασόλια που μπορούν να φτάσουν τις 8-10 ίντσες.
 • Χρώματα: Τα πράσινα φασόλια έρχονται σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, αλλά το χρώμα πρέπει να είναι ζωντανό και ομοιόμορφο. Αποφύγετε τους λοβούς με κιτρίνισμα ή καφέ χρώμα, που μπορεί να υποδηλώνουν ηλικία ή ασθένεια.
 • Πρώτα η φρεσκάδα: Συγκομίζετε τακτικά τα πράσινα φασόλια σας, ιδανικά κάθε δεύτερη μέρα όταν τα φυτά βρίσκονται στην πρώτη φάση παραγωγής τους. Αυτό ενθαρρύνει τη συνεχή ανθοφορία και την παραγωγή λοβών. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε τους λοβούς από το στέλεχος, αφήνοντας ένα μικρό άκρο κολλημένο στο φυτό.

Συμβουλή μπόνους: Το να μαζεύετε τακτικά τα φασόλια σας όχι μόνο τα διατηρεί φρέσκα αλλά στέλνει και ένα σήμα στο φυτό να παράγει περισσότερα!

Επέκταση του Bounty: Αντιμετώπιση προβλημάτων και διατήρηση του παράδεισου σας σε γλάστρα

Ακόμη και ο πιο αφοσιωμένος κηπουρός φασολιών μπορεί να αντιμετωπίσει λίγο λόξυγκα. Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε ορισμένες κοινές προκλήσεις:

 • Κιτρινίζοντας φύλλα: Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού ποτίσματος, του υποβρύχιου ή της ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους σας και προσαρμόστε τις συνήθειες ποτίσματος ανάλογα. Εάν το πρόβλημα επιμένει, σκεφτείτε μια ελαφριά σίτιση με ένα ισορροπημένο λίπασμα.
 • Καχεκτική ανάπτυξη: Η έλλειψη ηλιακού φωτός ή ανεπαρκείς θρεπτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν επαρκή ηλιακή ακτινοβολία και σκεφτείτε μια ελαφριά σίτιση εάν είναι απαραίτητο.
 • Παράσιτα και ασθένειες: Προσέξτε τα κοινά παράσιτα του κήπου όπως οι αφίδες ή τα σκαθάρια φασολιών. Για βιολογικό έλεγχο, μπορείτε να δοκιμάσετε να ψεκάσετε τα φυτά με εντομοκτόνο σαπούνι ή λάδι neem. Οι μυκητιασικές ασθένειες μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα φασόλια. Εάν παρατηρήσετε σημάδια όπως το ωίδιο, αφαιρέστε τα μολυσμένα φύλλα και βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά.

Companion Planting Power: Σκεφτείτε να φυτέψετε βότανα όπως βασιλικό ή κατιφέδες κοντά στα πράσινα φασόλια σας. Αυτά τα συντροφικά φυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή ορισμένων παρασίτων και να δημιουργήσουν ένα πιο ποικιλόμορφο και υγιές οικοσύστημα στη γλάστρα σας.

The Final Harvest and Beyond: Savoring Your Success and Planning for the Future

Καθώς η σεζόν προχωρά, η παραγωγή πράσινων φασολιών μπορεί να επιβραδυνθεί. Μόλις οι λοβοί γίνουν σκληροί ή ινώδεις, ήρθε η ώρα να το ονομάσουμε συγκομιδή για αυτή την εποχή. Τώρα μπορείτε να απολαύσετε τα φρούτα (ή μάλλον, τα λαχανικά) του κόπου σας!

Εξοικονόμηση σπόρων για μελλοντικό Bounty: Εάν θέλετε να συνεχίσετε την κληρονομιά των πράσινα φασόλια, μπορείτε να αποθηκεύσετε σπόρους από τα ώριμα φυτά σας. Αφήστε μερικούς λοβούς να στεγνώσουν εντελώς πάνω στο αμπέλι. Μόλις οι λοβοί γίνουν εύθραυστοι και ροδίσουν, αφαιρέστε τα αποξηραμένα φασόλια και αποθηκεύστε τα σε δροσερό, ξηρό μέρος για φύτευση την επόμενη σεζόν.

Επαναχρησιμοποίηση δοχείου: Μόλις τελειώσει η εποχή των φασολιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια γλάστρα για να φυτέψετε άλλα λαχανικά όπως μαρούλι, σπανάκι ή βότανα κατά τους πιο δροσερούς μήνες. Απλώς ανανεώστε το μείγμα γλάστρας αφαιρώντας το παλιό χώμα και αντικαθιστώντας το με φρέσκο ​​μείγμα πριν φυτέψετε τη νέα σας καλλιέργεια.

Με λίγο προγραμματισμό και προσοχή, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια ακμάζουσα γλάστρα με πράσινα φασόλια ακριβώς στο μπαλκόνι ή στο περβάζι σας. Έτσι, πιάσε τους σπόρους σου, βάλε γλάστρα και απολαύστε την ικανοποίηση να φέρετε φρέσκα, νόστιμα πράσινα φασόλια στο τραπέζι σας!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top