Εύκολος τρόπος για να καλλιεργήσετε δέντρο αβοκάντο από σπόρους

Εικόνα από ανάπηροι από Pixabay

Αβοκάντο. Το κρεμώδες, ονειρικό φρούτο που εξυψώνει τα πάντα, από τοστ μέχρι τάκος. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται αυτές οι νόστιμες απολαύσεις, πέρα ​​από τις άψογα τακτοποιημένες σειρές στο παντοπωλείο; Η απάντηση βρίσκεται σε έναν φαινομενικά ασυνήθιστο σπόρο κρυμμένο στην καρδιά κάθε αβοκάντο. Με λίγη τεχνογνωσία και πολλή υπομονή, μπορείτε να μεταμορφώσετε αυτόν τον σπόρο σε ένα ακμάζον δέντρο αβοκάντο, ακριβώς στο περβάζι σας.

Αυτό μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά μη φοβάστε! Η καλλιέργεια ενός δέντρου αβοκάντο από σπόρους είναι μια απίστευτα ανταποδοτική και εκπληκτικά απλή διαδικασία. Είναι ένα διασκεδαστικό έργο για όποιον έχει έναν περίεργο πράσινο αντίχειρα και σας επιτρέπει να δείτε τη μαγεία της φύσης να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας. Λοιπόν, εγκαταλείψτε τις ταλαιπωρίες που έχετε αγοράσει από το κατάστημα και ξεκινήστε ένα ταξίδι καλλιέργειας του δικού σας προσωπικού χρυσωρυχείου γκουάκ.

Η μεγάλη επιλογή σπόρων: Επιλέγοντας τους απογόνους του αβοκάντο σας

Το πρώτο βήμα στην οδύσσεια του αβοκάντο είναι η επιλογή του τέλειου σπόρου. Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε:

 • Η ωριμότητα είναι το κλειδί: Ξεκινήστε με ένα ώριμο αβοκάντο. Ένας σφιχτός καρπός δεν θα έχει πλήρως ανεπτυγμένο σπόρο, ενώ ένας υπερώριμος μπορεί να έχει υποβαθμισμένο σπόρο. Το τέλειο αβοκάντο θα υποχωρήσει ελαφρώς σε ήπια πίεση και θα έχει σκούρο καφέ, σχεδόν μαύρο δέρμα.
 • Το μέγεθος μετράει: Οι μεγαλύτεροι σπόροι τείνουν να έχουν περισσότερη αποθηκευμένη ενέργεια, δίνοντάς τους περισσότερες πιθανότητες επιτυχούς βλάστησης. Επιλέξτε ένα μεγάλο, παχουλό σπόρο που αισθάνεστε βαρύ στο χέρι σας.
 • The Pit Stop: Αφαιρέστε προσεκτικά τον σπόρο από το αβοκάντο. Στρίψτε το απαλά για να το αποκολλήσετε από τη σάρκα – δεν θέλετε να καταστρέψετε το καφέ εξωτερικό κέλυφος. Καθαρίστε την υπόλοιπη σάρκα του αβοκάντο από τους σπόρους με ζεστό νερό.

Sprouting Shenanigans: Ενθάρρυνση της ανάπτυξης των ριζών

Τώρα έρχεται το συναρπαστικό μέρος – να πείσει τους σπόρους σας να βγουν από τον λήθαργο και σε μια έξαρση ανάπτυξης! Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αυτές τις ρίζες να κινούνται:

 • Το κόλπο με τις τρεις οδοντογλυφίδες: Αυτή είναι μια κλασική μέθοδος. Βρείτε τρεις οδοντογλυφίδες και σπρώξτε τις προσεκτικά μέσα στον σπόρο σε ίσα διαστήματα, περίπου στα μισά του ύψους του. Αυτές οι οδοντογλυφίδες θα λειτουργήσουν ως λίκνο, αιωρώντας τους σπόρους μερικώς βυθισμένους στο νερό.
 • Νόμος για το γυαλί: Γεμίστε ένα διαφανές γυάλινο βάζο με νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Η βάση του σπόρου, το άκρο που ήταν κολλημένο στο στέλεχος του αβοκάντο, πρέπει να βυθιστεί στο νερό, ενώ τα δύο τρίτα της κορυφής παραμένουν εκτεθειμένα στον αέρα.
 • Τοποθεσία, Τοποθεσία, Τοποθεσία: Τοποθετήστε το βάζο σε ένα ζεστό, καλά φωτισμένο μέρος, αλλά αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως. Το έμμεσο ηλιακό φως κοντά σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό.
 • Το παιχνίδι της αναμονής: Κάνε υπομονή! Μπορεί να χρειαστούν από 2-6 εβδομάδες για να βγουν οι ρίζες από τη βάση του σπόρου και ένα βλαστάρι να κρυφοκοιτάξει από την κορυφή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, διατηρήστε τη στάθμη του νερού σταθερή, συμπληρώνοντάς την όσο χρειάζεται για να διατηρήσετε τη βύθιση.

Από το σπορόφυτο στο δενδρύλλιο: Φυτεύοντας το θαύμα του αβοκάντο σας

Συγχαρητήρια! Ο σπόρος σας έχει φυτρώσει και το μωρό σας με αβοκάντο κάνει τα πρώτα του βήματα στον κόσμο. Τώρα ήρθε η ώρα να του δώσετε ένα σωστό σπίτι:

 • Προκαλώντας μια καταιγίδα: Επιλέξτε μια γλάστρα με διάμετρο τουλάχιστον 8 ίντσες με τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος. Γεμίστε το με ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά.
 • Ισχύς φύτευσης: Αφαιρέστε προσεκτικά τους σπόρους από το βάζο και αφαιρέστε απαλά τυχόν υπολείμματα που έχουν προσκολληθεί. Φυτέψτε τον σπόρο στη γλάστρα με το μυτερό άκρο στραμμένο προς τα πάνω. Βεβαιωθείτε ότι το πάνω μισό του σπόρου παραμένει πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.
 • Σοφία ποτίσματος: Ποτίστε καλά το χώμα μέχρι να τρέξει νερό από τις οπές αποστράγγισης. Από εδώ και πέρα, ποτίστε βαθιά όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

Φροντίζοντας το μελλοντικό σας Guac Star: Συμβουλές για συνεχή ανάπτυξη

Με λίγο TLC, το δέντρο αβοκάντο σας θα ευδοκιμήσει:

 • Φανταστικό φως: Δώστε στο δέντρο του αβοκάντο σας άφθονο, έμμεσο ηλιακό φως. Επιδιώξτε τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Περιστρέψτε το δοχείο τακτικά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη ανάπτυξη.
 • Φρενίτιδα διατροφής: Μόλις το δέντρο σας έχει μερικά σετ φύλλων, μπορείτε να αρχίσετε να το ταΐζετε με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα αραιωμένο στη μισή δύναμη μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι).
 • Ικανότητα κλαδέματος: Καθώς το δέντρο σας ψηλώνει, μπορείτε να ενθαρρύνετε την πιο θαμνώδη ανάπτυξη κλαδεύοντας τις κορυφαίες μερικές ίντσες. Αυτό θα ωθήσει το δέντρο να διακλαδωθεί, δημιουργώντας ένα πιο γεμάτο, πιο ελκυστικό φυτό.

A Patience Play: The Long and Rewarding Road to Fruiting

Ενώ το δέντρο αβοκάντο σας θα γίνει αναμφίβολα μια αγαπημένη προσθήκη στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τις προσδοκίες σας. Σε αντίθεση με τα δέντρα που καλλιεργούνται στο εμπόριο εμβολιασμένα από ώριμα δείγματα, τα δέντρα αβοκάντο που καλλιεργούνται από σπόρους μπορεί να χρειαστούν οπουδήποτε από 5 έως 10 χρόνια (ή και περισσότερο) για να παράγουν καρπούς, αν το κάνουν καθόλου.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αποθαρρύνεστε! Το ταξίδι της ανατροφής του δέντρου αβοκάντο σας είναι εξίσου ικανοποιητικό με την πιθανή συγκομιδή. Θα δείτε από πρώτο χέρι τη συναρπαστική διαδικασία ενός σπόρου που μεταμορφώνεται σε ένα υπέροχο δέντρο. Ακολουθούν ορισμένα πρόσθετα σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • The Great Pollination Gamble: Τα δέντρα αβοκάντο έχουν ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη που ανθίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν το δέντρο σας ανθίσει, μπορεί να μην είναι σε θέση να επικονιαστεί και να παράγει καρπούς.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επικονίαση. Εάν έχετε χώρο, σκεφτείτε να φυτέψετε δύο δέντρα αβοκάντο από σπόρους διαφορετικών ποικιλιών αβοκάντο. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε επικονίαση με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα μικρό πινέλο για να μεταφέρετε γύρη από τα αρσενικά άνθη στα θηλυκά όταν είναι και τα δύο ανοιχτά.

 • Η Τέχνη της Υπομονής: Θυμηθείτε, η υπομονή είναι το κλειδί! Μην αποθαρρύνεστε εάν το δέντρο σας δεν φυτρώσει από τη μια μέρα στην άλλη ή αν χρειαστεί ο γλυκός χρόνος του για να ωριμάσει. Απολαύστε τη διαδικασία να παρακολουθείτε το μικρό σας αβοκάντο να μεγαλώνει και μάθετε να εκτιμάτε τον μοναδικό χαρακτήρα του εγχώριου δέντρου σας.

Beyond the Guac: The Joys of a Thurving Tree

Ακόμα κι αν το αβοκάντο σας δεν σας χαρίζει ποτέ τη γενναιοδωρία του γκουάκ, προσφέρει πολλά άλλα οφέλη:

 • Ένα άγγιγμα των τροπικών: Ένα καταπράσινο δέντρο αβοκάντο μεταμορφώνει αμέσως κάθε χώρο με μια πινελιά τροπικής αίσθησης. Τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του και η ζωηρή του ανάπτυξη φέρνουν μια αίσθηση ζωής και φρεσκάδας στο σπίτι σας.
 • Φυσικός καθαριστής αέρα: Τα δέντρα αβοκάντο λειτουργούν ως φυσικοί καθαριστές αέρα, βοηθώντας στην απομάκρυνση των τοξινών και στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα.
 • Ένας εκκινητής συνομιλίας: Το μοναδικό, εγχώριο δέντρο αβοκάντο σας είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει συζήτηση και θα γίνει πηγή υπερηφάνειας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top