Η ανάπτυξη των πανέμορφων αστεριών γίνεται εύκολα: Από σπόρους σε εκπληκτικές ανθίσεις

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Εικόνα από ομορφιά_της_φύσης από Pixabay

Οι αστέρες, με τα ζωντανά άνθη τους και τα κέντρα σε σχήμα αστεριού, είναι η απόλαυση του κηπουρού. Αυτά τα σόουτερ για τα τέλη του καλοκαιριού φέρνουν μια έκρηξη χρώματος όταν πολλά άλλα λουλούδια ξεθωριάζουν, προσθέτοντας μια νότα μαγείας στο φθινοπωρινό τοπίο. Αλλά μην ξεγελιέστε από τη μαγευτική ομορφιά τους – οι αστέρες είναι εκπληκτικά εύκολο να αναπτυχθούν, ακόμη και για αρχάριους κηπουρούς.

Αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να καλλιεργήσετε μια εκθαμβωτική εμφάνιση αστεριών στον κήπο σας, από την επιλογή των τέλειων σπόρων μέχρι την ανατροφή τους σε υπέροχες ανθοφορίες.

Αυτή η ανάρτηση μπορεί να έχει συνδέσμους συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό μας και κάνετε μια αγορά στο Amazon, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνιστούμε μόνο προϊόντα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και η υποστήριξή σας μας βοηθά να συνεχίσουμε να τρέχουμε!

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά του Αστέρα

Εικόνα από ομορφιά_της_φύσης από Pixabay

Οι αστέρες, μέλη της οικογένειας Asteraceae (η οποία περιλαμβάνει επίσης ηλίανθους και μαργαρίτες), διατίθενται σε μια εκπληκτική ποικιλία χρωμάτων. Από κλασικά μωβ και μπλε έως φλογερά κόκκινα, απαλά ροζ, ακόμη και δίχρωμες ποικιλίες, υπάρχει ένας αστέρας που ταιριάζει σε κάθε γούστο. Διαθέτουν επίσης μια σειρά από ύψη, καθιστώντας τα ιδανικά για μπορντούρες, κρεβάτια ή κοντέινερ. Ψηλότερες ποικιλίες όπως το μεγαλοπρεπές “Giant White” μπορούν να φτάσουν έως και 5 πόδια, ενώ οι συμπαγείς επιλογές όπως η σειρά “Dwarf Cupcake” παραμένουν σε ύψος κάτω από ένα πόδι, ιδανικές για να ανοίγουν πεζοδρόμια ή να φωτίζουν τα παράθυρα.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία φύτευσης, είναι σημαντικό να καταλάβετε αν θα καλλιεργήσετε ετήσιους ή πολυετείς αστέρες. Οι ετήσιοι αστέρες, όπως ο δημοφιλής αστέρας της Κίνας, ολοκληρώνουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους σε μια σεζόν, ανταμείβοντάς σας με άνθη από τα μέσα του καλοκαιριού έως το φθινόπωρο. Οι πολυετείς αστέρες, από την άλλη πλευρά, θα επανέλθουν χρόνο με το χρόνο, με την κατάλληλη φροντίδα, σχηματίζοντας συστάδες ζωντανών λουλουδιών κατά το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Σπέρνοντας τους σπόρους της επιτυχίας

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι καλλιέργειας αστέρων: η έναρξη των σπόρων σε εσωτερικούς χώρους ή η απευθείας σπορά σε εξωτερικούς χώρους.

Εκκίνηση σπόρων εσωτερικού χώρου

Για ένα καλό ξεκίνημα στην εποχή της ανθοφορίας, ιδιαίτερα σε ψυχρότερα κλίματα, η εκκίνηση των αστέρων σας σε εσωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική επιλογή. Δείτε πώς:

 • Ο χρόνος είναι βασικός: Στόχος να σπείρετε τους σπόρους σας 6-8 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας. Μπορείτε να βρείτε αυτές τις πληροφορίες στο διαδίκτυο ή συμβουλευόμενοι το τοπικό σας κέντρο κηπουρικής.
 • Προετοιμάστε τους δίσκους σπόρων: Γέμισμα καθαρό δίσκο με σπόρους με ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά. Βρέξτε ελαφρά το μείγμα, αλλά αποφύγετε να το κάνετε μουσκεμένο.
 • Σπορά των σπόρων: Διασκορπίστε τους μικροσκοπικούς σπόρους αστέρα σε λεπτά σε όλη την επιφάνεια του εδάφους. Πιέστε τα απαλά προς τα κάτω με την άκρη του δακτύλου σας για να εξασφαλίσετε καλή επαφή.
 • Φως και ζεστασιά: Τοποθετήστε το δίσκο σπόρων σε θέση που δέχεται έντονο, έμμεσο ηλιακό φως. Καλύψτε το δίσκο με ένα διάφανο πλαστικό θόλο ή μεμβράνη για να συγκρατήσετε την υγρασία. Επιδιώξτε μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 65-70°F (18-21°C).
 • Sprouting Magic: Οι σπόροι πρέπει να βλαστήσουν μέσα σε 7-14 ημέρες. Μόλις βγουν τα σπορόφυτα, αφαιρέστε το πλαστικό κάλυμμα και δώστε τους άφθονο φως.
 • Χρόνος μεταφύτευσης: Όταν τα σπορόφυτα έχουν αναπτύξει 2-3 σετ αληθινών φύλλων (τα φύλλα που εμφανίζονται μετά τις αρχικές κοτυληδόνες), είναι καιρός να μεταφυτέψτε τα σε μεμονωμένες γλάστρες ή δοχεία.

Άμεση σπορά σε εξωτερικούς χώρους

Εάν προτιμάτε μια πιο απρόσκοπτη προσέγγιση, μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους αστέρα σας απευθείας σε εξωτερικούς χώρους. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα για περιοχές με ήπιο ανοιξιάτικο καιρό.

 • Ο χρόνος είναι ακόμα σημαντικός: Περιμένετε μέχρι να περάσει τελείως ο κίνδυνος παγετού και οι θερμοκρασίες του εδάφους να θερμανθούν τουλάχιστον στους 60°F (15°C).
 • Προετοιμασία της κλίνης φύτευσης: Επιλέξτε μια τοποθεσία στον κήπο σας που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά. Τα φυτά αστέρα ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Τροποποιήστε το χώμα σας με λίπασμα ή παλαιωμένη κοπριά εάν είναι απαραίτητο, για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
 • Σπορά των σπόρων: Φτιάξτε ρηχά αυλάκια στο προετοιμασμένο κρεβάτι, χωρίζοντάς τα ανάλογα με το ώριμο μέγεθος της ποικιλίας aster που έχετε επιλέξει. (Ανατρέξτε στις οδηγίες συσκευασίας σπόρων για συγκεκριμένες συστάσεις απόστασης). Σκορπίζουμε τους σπόρους αραιά μέσα στα αυλάκια και τους σκεπάζουμε ελαφρά με χώμα. Ποτίστε απαλά για να καθίσουν οι σπόροι.

Καλλιεργώντας τα σπορόφυτα του αστέρα σας

Είτε ξεκινήσατε τους αστέρες σας σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους, η κατάλληλη φροντίδα θα εξασφαλίσει ότι θα ευδοκιμήσουν και θα παράγουν άφθονα άνθη.

 • Πότισμα: Πότισε τον αστέρα σου σπορόφυτα τακτικά, ιδιαίτερα κατά τις θερμές και ξηρές περιόδους. Επιδιώξτε να διατηρείτε το έδαφος συνεχώς υγρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.
 • Φως: Οι αστέρες είναι φυτά που αγαπούν τον ήλιο. Δώστε τους τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για βέλτιστη ανάπτυξη και ανθοφορία.
 • Σίτιση: Οι αστέρες δεν είναι βαριές τροφοδότες. Αρκεί μια ελαφριά εφαρμογή ισορροπημένου λιπάσματος μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Αραίωση: Για τα σπορόφυτα που σπέρνονται απευθείας σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να τα αραιώσετε μόλις φτάσουν μερικά εκατοστά σε ύψος. Αυτό εξασφαλίζει σωστή απόσταση για υγιή ανάπτυξη και άφθονες ανθοφορίες. Ανατρέξτε στις οδηγίες συσκευασίας σπόρων για συγκεκριμένες συστάσεις αραίωσης για την ποικιλία αστεριών που έχετε επιλέξει.
 • Τσίμπημα: (Προαιρετικός) Τσίμπημα πίσω οι άκρες ανάπτυξης των δενδρυλλίων αστέρα σας μόλις φτάσουν περίπου τις 4-6 ίντσες σε ύψος μπορούν να ενθαρρύνουν την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και να παράγουν περισσότερα κεφάλια λουλουδιών. Απλώς τσιμπήστε την κορυφή ή δύο ίντσες της νέας ανάπτυξης με τον αντίχειρα και το δείκτη σας.

Η μεγάλη ύπαιθρος περιμένει

Μόλις ωριμάσουν τα σπορόφυτα αστέρα σας και ο κίνδυνος του παγετού έχει περάσει εντελώς, ήρθε η ώρα να τα σκληρύνετε πριν τα μεταφυτέψετε στις μόνιμες θέσεις τους στον κήπο. Η σκλήρυνση τους εκθέτει σταδιακά σε εξωτερικές συνθήκες, προετοιμάζοντάς τους για τη μετάβαση.

 • Μια εβδομάδα προσαρμογής: Μια εβδομάδα πριν από τη μεταφύτευση, ξεκινήστε να βγάζετε τα σπορόφυτά σας σε εξωτερικούς χώρους για σταδιακά αυξανόμενες περιόδους κάθε μέρα. Ξεκινήστε με μερικές ώρες σε μια σκιερή τοποθεσία και στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ποσότητα του άμεσου ηλιακού φωτός που δέχονται.
 • Συμβουλές μεταμόσχευσης: Επιλέξτε μια δροσερή, συννεφιασμένη μέρα για μεταφύτευση, ιδανικά αργά το απόγευμα. Τοποθετήστε τα φυτά αστέρα σας σύμφωνα με το ώριμο μέγεθος της ποικιλίας, όπως υποδεικνύεται στο πακέτο σπόρων. Σκάψτε απαλά μεμονωμένες τρύπες για κάθε φυτό, διασφαλίζοντας ότι το βάθος επιτρέπει στη ρίζα να κάθεται στο ίδιο επίπεδο με το γύρω χώμα. Ποτίστε καλά τις τρύπες φύτευσης πριν τοποθετήσετε προσεκτικά τα σπορόφυτά σας στη θέση τους. Γεμίστε τις τρύπες με χώμα και σφίξτε το απαλά γύρω από τη βάση κάθε φυτού.

Βοηθώντας τους αστέρες σας να ανθίσουν

Με τους αστέρες σας χαρούμενους εγκατεστημένους στο νέο τους σπίτι, δείτε πώς να τους φροντίσετε για μια εντυπωσιακή επίδειξη λουλουδιών:

 • Πότισμα: Συνεχίστε να ποτίζετε τακτικά τους αστέρες σας, ειδικά κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Επιδιώξτε σταθερή υγρασία χωρίς κορεσμό του εδάφους.
 • Μάλτσαρα: Εφαρμόστε μια στρώση από οργανικό σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των φυτών σας για να διατηρήσετε την υγρασία, να καταστείλετε τα ζιζάνια και να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του εδάφους. Επιλέξτε ένα υλικό όπως τεμαχισμένο φλοιό, παλαιωμένο λίπασμα ή άχυρο.
 • Deadheading: (Προαιρετικό αλλά συνιστάται) Οι τακτικές νεκρές ανθοφορίες ενθαρρύνουν τη συνεχή ανθοφορία καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν. Απλώς κόψτε τις μαραμένες κεφαλές των λουλουδιών ακριβώς κάτω από τη βάση, χρησιμοποιώντας αιχμηρά κλαδευτήρια ή ψαλίδια.

Αντιμετώπιση προβλημάτων του Aster

Οι αστέρες είναι γενικά χαμηλής συντήρησης και ανθεκτικοί στα παράσιτα. Ωστόσο, μπορεί να είναι ευαίσθητα σε μερικά κοινά προβλήματα:

 • Ωίδιο: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια εμφανίζεται ως λευκές κηλίδες σε σκόνη στα φύλλα και τους μίσχους. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας και το νερό μόνο στη βάση για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ένα οργανικό μυκητοκτόνο σπρέι.
 • Αφίδες: Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το χυμό μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη και παραμορφωμένα φύλλα. Ενθαρρύνετε τους φυσικούς θηρευτές, όπως οι πασχαλίτσες, φυτεύοντας συντροφικά λουλούδια, όπως νάτρινα ή άνηθο. Εάν οι προσβολές επιμένουν, χρησιμοποιήστε ένα βιολογικό εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού.

Αποκομίζοντας τις ανταμοιβές

Καθώς το καλοκαίρι φθίνει και πολλά άλλα λουλούδια αρχίζουν να ξεθωριάζουν, οι αστέρες σας θα ανθίσουν ζωντανά, προσθέτοντας μια νότα μαγείας στον κήπο σας. Απολαύστε την εκθαμβωτική εμφάνιση των χρωμάτων και των κέντρων σε σχήμα αστεριού, που προσελκύουν πεταλούδες και επικονιαστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων καλοκαιρινών και φθινοπωρινών μηνών.

Με λίγη προσοχή και προσοχή, μπορείτε να καλλιεργήσετε μια εκπληκτική εμφάνιση αστεριών στον κήπο σας, μετατρέποντάς τον σε ένα καταφύγιο χρώματος και ομορφιάς και την εποχή του φθινοπώρου. Γιατί λοιπόν να μην δοκιμάσετε αυτούς τους γοητευτές που μεγαλώνουν εύκολα; Ίσως εκπλαγείτε με το πόση χαρά φέρνουν!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top