Η πιο εύκολη DIY οθόνη στεγνώματος βοτάνων και λουλουδιών που μπορεί να φτιάξει ο καθένας

Ενώ υπάρχουν ολόκληρα βιβλία αφιερωμένα στην αποξήρανση βοτάνων στο σπίτι, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε εδώ.

Ταυτόχρονα, θα σας καθοδηγήσουμε επίσης σε ένα βήμα-βήμα σεμινάριο σχετικά με την κατασκευή μιας οθόνης στεγνώματος βοτάνων DIY από κλαδιά και μια πετσέτα τσαγιού. Είναι ένας φθηνός τρόπος χρήσης υλικών που ήδη έχετε (χωρίς τη χρήση αφυγραντήρα).

Με κάθε τρόπο, χρησιμοποιήστε σωστά αυτόν τον αφυγραντήρα εάν έχετε, αλλά φυλάξτε τον για άλλα πολύτιμα τρόφιμα, όπως δέρμα φρούτων και αποξηραμένες ντομάτες. Τα βότανα δεν χρειάζονται τόσο φασαρία.

Μπορείτε να το κάνετε πιο δύσκολο αν θέλετε, αλλά το στέγνωμα των βοτάνων στο σπίτι είναι πραγματικά πολύ απλό.

Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα μάτσο βότανα και ένα μήκος σπάγκου.

Αλλά πού θα κρεμάσετε αυτά τα βότανα αν έχετε μικρό χώρο ή μαζεύετε μερικά κλωνάρια εδώ κι εκεί;

Το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε: πήγαινε κάθετα!

Τι θα γινόταν αν μπορούσατε να φτιάξετε μια απλή σχάρα στεγνώματος βοτάνων που θα μπορούσε να κρεμαστεί στον τοίχο; Ίσως θα μπορούσε να κρεμαστεί στην κουζίνα ή στην τραπεζαρία ως προσωρινή τέχνη.

Μωβ άνθη τριφυλλιού και φύλλα αχύρου. Και τα δύο φτιάχνουν νόστιμα, θρεπτικά τσάγια.

Θα μπορούσατε ακόμη και να το κρεμάσετε έξω σε ένα προστατευμένο μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Αν θέλετε να στεγνώσετε λουλούδια (όχι όλοι) – μπορείτε να ακουμπήσετε την οθόνη σε ένα τραπέζι και να αφήσετε τα πέταλα να στεγνώσουν ήσυχα.

Ξέρω, το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν φαντάζεστε μια οθόνη που στεγνώνει βότανα είναι, λοιπόν, μια μεταλλική οθόνη. Δεν διαφέρει από αυτό που χρησιμοποιείτε στα παράθυρά σας για να κρατάτε έξω τα κουνούπια. Είναι όλα ωραία και φανταχτερά για να αφήνετε πολλή ροή αέρα να κυκλοφορεί γύρω από τα βότανά σας, αλλά σκεφτείτε τα υλικά για ένα δευτερόλεπτο. Εκτός κι αν αυτή η οθόνη είναι από λεπτόκοκκο ανοξείδωτο χάλυβα ποιότητας τροφίμων, είναι μια κατώτερη επιλογή. Και αν προσπαθείτε να αποφύγετε το πλαστικό, τότε η επιλογή μιας πλαστικής οθόνης είναι επίσης έξω από το παράθυρο.

Έτσι, εδώ φτάνουμε στην πιο οικονομική επιλογή που παρέχει επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα: κλαδιά, κορδόνι και μια πετσέτα τσαγιού.

Όπως είπα, η πράξη της αποξήρανσης των βοτάνων είναι πολύ απλή. Ωστόσο, το να γνωρίζεις πότε είναι τελείως στεγνά, είναι κάτι που έρχεται με την εξάσκηση. Στο τέλος, αυτό που ψάχνετε είναι λουλούδια, μίσχοι, ρίζες ή φύλλα χωρίς υγρασία που μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια για μακροχρόνια αποθήκευση. Η επαναχρησιμοποίηση γυάλινων βάζων είναι ο αγαπημένος μου τρόπος αποθήκευσης τους.

Ας ξεκινήσουμε να φτιάχνετε τη δική σας οθόνη στεγνώματος βοτάνων.

Ένα παραβάν γεμάτο αποξηραμένα φύλλα πικραλίδας.

Είναι αλήθεια, αυτή η εύκολη οθόνη στεγνώματος βοτάνων δεν θα σας κοστίσει σχεδόν τίποτα.

Συλλέξτε τα ακόλουθα εργαλεία και υλικά για να ξεκινήσετε γρήγορα:

  • νωπά ή ξερά κλαδιά
  • πριόνι χειρός και κλαδευτήρια
  • πετσέτες τσαγιού (καινούριες ή απαλά χρησιμοποιημένες)
  • δυνατό κορδόνι για το δέσιμο του πλαισίου
  • ψαλίδι
  • βελόνα και χοντρή κλωστή
  • μεζούρα

Εύρεση υλικών για το πλαίσιο

Τα φρεσκοκομμένα κλαδιά δημιουργούν το καλύτερο υλικό σκελετού, απλά να γνωρίζετε ότι θα συρρικνωθούν με τον καιρό, επομένως η δέση μπορεί να χρειαστεί να ξαναδέσει αργότερα.

Επιλέξτε ένα όμορφο κλαδί και κόψτε τα πλαϊνά κλαδιά επί τόπου. Το Willow λειτουργεί επίσης καλά.

Σε αυτό το έργο, επιλέξαμε να πάμε με κλαδιά φουντουκιάς αφού είναι άφθονα εκεί που ζούμε. Συχνά, τυχαίνει να είναι και στρέιτ. Τα κυρτά κλαδιά λειτουργούν εξίσου καλά. Χρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε να βρείτε, ακόμα και τοξωτά κλαδιά, και θα αποδειχθεί πολύ πιο καλλιτεχνικό.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μια οθόνη στεγνώματος βοτάνων χαμηλού κόστους βγάζοντας το ποτήρι από μια αχρησιμοποίητη κορνίζα. Το άδειο ορθογώνιο μπορεί εύκολα να καλυφθεί με μια πετσέτα τσαγιού ή άβαφο πανί.

Κόβοντας κλαδιά για να φτιάξετε το πλαίσιο οθόνης στεγνώματος βοτάνων.

Κλαδιά κομμένα στο μέγεθος, πετσέτα τσαγιού και κορδόνι – το μόνο που χρειάζεται για να στεγνώσετε τα λουλούδια και τα βότανά σας.

Το μέγεθος της οθόνης στεγνώματος βοτάνων σας θα εξαρτηθεί από το τι βρίσκετε στη φύση ή από το τι θα επιλέξετε σε μια κορνίζα.

Επιλέγοντας δύο ψηλά κλαδιά φουντουκιού, παρατηρήσαμε ότι ο πάτος είχε μεγαλύτερη περιφέρεια. Κόβοντας το μεγαλύτερο μέρος, το χωρίσαμε στο μισό, για να εξασφαλίσουμε το μήκος του πλαισίου.

Το μικρότερο τμήμα του κλαδιού πήγαινε προς το πλάτος του πλαισίου.

Το ρουστίκ είναι μονόδρομος, ωστόσο θα μπορούσατε επίσης να αφαιρέσετε το φλοιό και να περιμένετε να στεγνώσουν τα κλαδιά αν δεν βιάζεστε να στεγνώσετε τα βότανά σας.

Μην εστιάζετε τόσο στους αριθμούς, εδώ δεν είναι σημαντικοί. Ωστόσο, σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες, οι τελικές διαστάσεις των δύο οθονών που φτιάξαμε ταυτόχρονα, ήταν 26,5 x 19″ (68 x 48 cm).

Τώρα, ας φέρουμε πίσω μερικούς προσκοπικούς κόμπους!

Αν δεν θυμάστε πώς να φτιάξετε ένα κοτσαδόρο ή έναν κόμπο πρόσδεσης, μην ανησυχείτε. Και αν δεν ήσουν ποτέ πρόσκοπος, πρόκειται να μάθεις κάτι νέο και χρήσιμο. Γνωρίζοντας ότι αυτοί οι κόμποι είναι χρήσιμοι κάθε φορά που εργάζεστε με σπάγκο ή σχοινί γύρω από το σπίτι, το οικόπεδο ή τη μικρή φάρμα.

Τοποθετήστε τα κλαδιά σας στο έδαφος ή στο τραπέζι όπου εργάζεστε.

Επιλέξτε μια γωνία για να ξεκινήσετε και κάντε ένα κοτσαδόρο από γαρύφαλλο για να συνδέσετε ένα μεγαλύτερο μήκος κορδονιού.

Μάθετε ξανά, ή μάθετε για πρώτη φορά, πώς να δένετε μερικούς χρήσιμους κόμπους. Γαρύφαλλο κοτσαδόρο (αριστερά) και πρόσδεση (δεξιά).

Χρησιμοποίησα μήκη 55″ (140 cm) από βαμβακερό κορδόνι πολλαπλών φύλλων σε κάθε γωνία του πλαισίου για να το στερεώσω με έναν κόμπο πρόσδεσης.

Φροντίστε να τυλίξετε το κορδόνι όσο πιο σφιχτά γίνεται, γνωρίζοντας ότι τα πράσινα κλαδιά θα συρρικνωθούν καθώς στεγνώνουν.

Στοχεύστε σε ένα ορθογώνιο, αλλά μην κρατάτε κακία ούτε στις καμπύλες γραμμές. Η φύση είναι πιο καμπυλωτή παρά ίσια.

Δέστε και τις τέσσερις γωνίες μεταξύ τους και, στη συνέχεια, γυρίστε το πλαίσιο για να ράψετε την πετσέτα.

Τοποθέτηση της πετσέτας τσαγιού στην οθόνη στεγνώματος βοτάνων.

Το ράψιμο είναι μια από αυτές τις δεξιότητες στο σπίτι που είναι απολύτως απαραίτητες. Από την επισκευή κάλτσες μέχρι το ράψιμο σκισίματος στα ρούχα εργασίας, είναι ένας τρόπος να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των πραγμάτων σας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη δημιουργία και την κατασκευή.

Χωρίς να δίνετε συμβουλές ραπτικής εδώ, απλώς ακολουθήστε τα βασικά χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες που ήδη έχετε.

Ξεκινήστε κολλώντας και τις τέσσερις γωνίες της πετσέτας σας στο πλαίσιο. Οι πετσέτες μας φάνηκαν να ταιριάζουν από τύχη, τύχη ή καλή διαίσθηση.

Μια γρήγορη σημείωση: δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε νέες πετσέτες τσαγιού.

Αν και οποιοδήποτε υλικό ή σκραπ ύφασμα χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι καθαρό, κατά προτίμηση άβαφο και να μην πέφτει. Όσο πιο αγνό είναι, τόσο καλύτερα θα είσαι. Εφόσον τα τρόφιμα/βότανα/λουλούδια που τρώτε θα αγγίζουν απευθείας το ύφασμα, κάντε το όσο πιο φυσικό γίνεται.

Πώς να ασφαλίσετε την πετσέτα.

Σηκώστε μια βελόνα και μια κλωστή για να στερεώσετε την πετσέτα, ή άλλο ύφασμα, στο πλαίσιο.

Περάστε τη βελόνα σας με ένα πολύ μακρύ κομμάτι χοντρής κλωστής και ξεκινήστε από τη μία γωνία. Στερεώστε το με έναν κόμπο και φέρτε τη βελόνα σας στην αντίθετη πλευρά του πλαισίου, κάνοντας ένα σχέδιο «V» καθώς ράβετε. Αυτό θα βοηθήσει το ράφι να μην κρεμάσει κάτω από το βάρος των ξηραντικών βοτάνων.

Τραβήξτε σφιχτά, αλλά όχι πολύ σφιχτά, για να στερεώσετε την οθόνη με κλωστή. Στη συνέχεια, αναποδογυρίστε το και βάλτε το σε χρήση.

Όταν ολοκληρωθεί αυτό, ουσιαστικά έχετε τελειώσει. Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να δέσετε μια κρεμάστρα αν θέλετε να κρεμάσετε την οθόνη στεγνώματος βοτάνων σας στην κουζίνα ή σε προστατευμένο, εξωτερικό χώρο.

Ένας τέλειος τρόπος για να στεγνώσετε μικρά τσαμπιά βότανα, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όταν μπορείτε να κρεμάσετε την οθόνη στεγνώματος βοτάνων σας, σας παρέχει έναν εναλλακτικό χώρο για να στεγνώσετε τα βότανά σας. Λειτουργεί εξίσου καλά σε ένα διαμέρισμα όπως και σε μια φάρμα.

Μπορείτε ακόμη και να στεγνώσετε τα βότανα που καλλιεργείτε στο δικό σας περβάζι. Ανεξάρτητα από το αν ο κήπος σας είναι μεγάλος ή μικρός, θα χρειάζεστε πάντα ένα μέρος για να στεγνώσετε βότανα.

Μόλις η οθόνη σας είναι έτοιμη, επιστρέψτε έξω για να συλλέξετε αυτά τα βότανα και τα άγρια ​​φυτά. Περιλαμβάνονται πράσινα πικραλίδα.

Εάν τα στεγνώνετε κάθετα, προχωρήστε και δέστε πολλά μικρά ματσάκια, στερεώνοντάς τα στην πετσέτα με μια παραμάνα.

Ξήρανση λουλουδιών σε οθόνη ξήρανσης βοτάνων

Φωτεινά και όμορφα άνθη καλέντουλας.

Με τα χρόνια, ανακάλυψα ότι υπάρχει μια τέχνη στο στέγνωμα των λουλουδιών – μην τα παραγεμίζετε.

Εάν επιτρέψετε στα άνθη να επικαλύπτονται πάρα πολύ στη σανίδα ξήρανσης, τα πέταλα συχνά κολλάνε μεταξύ τους, αφήνοντας θήκες υγρασίας που είναι δύσκολο να απαλλαγείτε.

Γνωρίζατε ότι τα άνθη αραβοσίτου είναι βρώσιμα; Και πάντα τόσο υπέροχο σε ένα τσάι!

Όταν στεγνώνετε κεφαλές και πέταλα λουλουδιών, φροντίστε να τα απλώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Για αυτό, η οθόνη πρέπει να είναι οριζόντια και σε ασφαλές μέρος χωρίς ρεύμα αέρα. Φροντίστε να αναποδογυρίζετε ή να γυρίζετε τα λουλούδια σας κάθε μέρα, για να επιτύχετε τη μέγιστη ξηρότητα.

Μόλις τα λουλούδια σας στεγνώσουν εντελώς, πιάστε ένα καθαρό βάζο και εμφιαλώστε τα.
Φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. (Το φως του ήλιου χρησιμοποιείται μόνο για φωτογραφικούς σκοπούς.)

Ποια λουλούδια και βότανα θα στεγνώσετε αυτό το καλοκαίρι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οθόνη;

Ναστούρτια, άνθη σχοινόπρασου, πλατανόφυλλα, τσουκνίδα, μέντα;

Μπορείτε να το ονομάσετε, μπορείτε να το στεγνώσετε. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια οθόνη στεγνώματος βοτάνων αυτό το καλοκαίρι καθώς συγκομίζετε περισσότερο από ποτέ.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top