Κίτρινα φύλλα αγγουριού – 8 πιθανές αιτίες κιτρινίσματος;

Έχετε καλλιεργήσει τον κήπο των ονείρων σας – ντομάτες, κολοκύθια και αγγούρια σε αφθονία. Αλλά τι είναι αυτό; Ένα κιτρινισμένο φύλλο αγγουριού. Στη συνέχεια, δύο, τρία και τέσσερα, αφήνοντάς σας να αναρωτιέστε γιατί.

Οι κίτρινες κηλίδες και τα κιτρινισμένα φύλλα αγγουριού μπορεί να προκαλέσουν άγχος, ειδικά μετά από μήνες φύτευσης, ποτίσματος και κλαδέματος.

τα φύλλα του αγγουριού κιτρινίζουνPin

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί ένοχοι για το κιτρίνισμα των φύλλων του αγγουριού. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε να σας βοηθήσουμε να διαγνώσετε γιατί το φύλλο του αγγουριού σας έχει χάσει την πράσινη λάμψη του.

Τι είναι το κιτρίνισμα των φύλλων;

Το κιτρίνισμα των φύλλων του αγγουριού οφείλεται σε μια ανεπάρκεια που ονομάζεται χλώρωση. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία τα φύλλα στερούνται χλωροφύλλης, της πράσινης χρωστικής ουσίας που βρίσκεται στα φυτά.

Η χλωροφύλλη είναι απαραίτητο εργαλείο για τα φυτά κατά τη διάρκεια της φωτοσύνθεσης. Χωρίς αυτήν, τα φυτά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν αποτελεσματικά την ενέργεια από πηγές φωτός.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν χλώρωση – η παρουσία παρασίτων ή άρρωστων φυτών ή διαταραχές της θρέψης, του φωτός ή του νερού.

Τι ζημιά σημαίνει το κιτρίνισμα των φύλλων;

Ας το ψάξουμε λοιπόν. Τι υποδείξεις σας δίνει το κιτρινισμένο αγγούρι σας;

Παράσιτα

Εάν τα φύλλα του αγγουριού σας είναι κίτρινα, μπορεί να έχετε προσβολή από αλευρώδη. Οι άσπρες μύγες, μικρά και τριγωνικά παράσιτα, καταβροχθίζουν την κάτω πλευρά των φύλλων. Έχουν την τάση να προτιμούν φυτά εσωτερικού χώρου ή θερμοκηπίου.

Ένα άλλο πιθανό παράσιτο είναι ο νότιος ριζοσπάστης του καλαμποκιού. Πρόκειται για τις προνύμφες του σκαθαριού του αγγουριού. Τρέφονται στη ρίζα του αγγουριού, εμποδίζοντας τη σωστή χρήση του νερού από το φυτό και προκαλώντας κιτρίνισμα.

Τα ακάρεα της αράχνης μολύνουν επίσης τα φυτά απορροφώντας τα φύλλα. Τα ακάρεα αυτά αναγνωρίζονται από τον λεπτό και διαφανή ιστό που αφήνουν πίσω τους.

Τα σκαθάρια μπορούν επίσης να επιτεθούν – όπως το Striped Cucumber beetle.

Ασθένειες

Τα φυτά αγγουριού είναι επίσης επιρρεπή σε περονόσπορο, το οποίο είναι ένα παθογόνο που σχετίζεται με τα φύκη.

Οι διαβρωμένες με νερό κίτρινες αλλοιώσεις στην κάτω πλευρά του φύλλου είναι σημάδι μόλυνσης από περονόσπορο. Οι αλλοιώσεις είναι γωνιώδεις και περιορίζονται μέσα στις φλέβες του φύλλου.

Ορισμένες φορές, οι αλλοιώσεις μπορεί να μετατραπούν σε καφέ κηλίδες. Άλλες φορές, οι αλλοιώσεις μπορεί να φαίνονται γκριζωπές ή να έχουν χνουδωτή όψη.

Υπάρχει επίσης βακτηριακή μάρανση, fusarium wilt, και verticillium wilt.

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών

Τα κιτρινισμένα φυτά αγγουριού μπορεί επίσης να πάσχουν από μία από τις διάφορες θρεπτικές ελλείψεις.

Ανεπάρκεια καλίου

Μία από τις πιο συχνές βλάβες είναι η έλλειψη καλίου. Αγγούρι τα φυτά χρειάζονται περισσότερο κάλιο από το άζωτο. Το κάλιο δρα ως ενεργοποιητής ενζύμων, ρυθμιστής του νερού και συνθέτης πρωτεϊνών στα φυτά αγγουριού.

Όταν τα αγγούρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, τα φύλλα τσαλακώνουν και κάνουν φακίδες. Τα αγγούρια μπορεί επίσης να έχουν υφή σαν σφουγγάρι.

Ανεπάρκεια σιδήρου

Ένα φυτό αγγουριού με κίτρινα φύλλα και πράσινες φλέβες υποδηλώνει έλλειψη σιδήρου. Η έλλειψη αυτή επηρεάζει το μεταβολισμό του αζώτου τόσο στις ρίζες όσο και στα φύλλα του φυτού.

Το άζωτο αποτελεί κύριο συστατικό της χλωροφύλλης, των πρωτεϊνών και της ανάπτυξης των φυτών. Η έλλειψη σιδήρου προκαλεί χλώρωση.

Ανεπάρκεια αζώτου

Το κιτρίνισμα των φύλλων του αγγουριού σηματοδοτεί επίσης την πιθανότητα έλλειψης αζώτου.

Η έλλειψη αζώτου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του φυτού και τα παλαιότερα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ολόκληρο το φυτό θα ασπρίσει.

Ανεπάρκεια ψευδαργύρου

Σε περίπτωση έλλειψης ψευδαργύρου, τα φύλλα θα παρουσιάσουν κίτρινες φακίδες. Επιπλέον, το μέγεθος των φύλλων θα παραμείνει μικρό.

Κιτρίνισμα που σχετίζεται με το φως και το νερό

Εάν το αγγούρι σας δεν δέχεται αρκετό ηλιακό φως, μπορεί να αρχίσει να κιτρινίζει. Ένα φυτό αγγουριού χρειάζεται έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός την ημέρα.

Το υπερβολικό πότισμα του φυτού σας ή η κακή αποστράγγιση του εδάφους μπορεί επίσης να στερήσει το οξυγόνο από τις ρίζες του. Τα φυτά αγγουριού χρειάζονται μόνο μία έως δύο ίντσες νερού την εβδομάδα για να αναπτυχθούν καλά.

Πώς να ελέγξετε και να αποτρέψετε το κιτρίνισμα των φύλλων

Τα κίτρινα φύλλα αγγουριού είναι πάντα ένδειξη ενός μεγαλύτερου προβλήματος. Όμως, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του φυτού σας.

Απομακρύνετε τα παράσιτα χρησιμοποιώντας διάφορες φυσικές θεραπείες, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή στα φύλλα:

Ή, θάψτε μια σκελίδα σκόρδο στο έδαφος για να μετριάσετε τη μετανάστευση των ενοχλητικών παρασίτων.

Εάν το φυτό σας πάσχει από έλλειψη καλίου, θεραπεύστε το με ένα βασικό λίπασμα με υψηλά επίπεδα καλίου. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη η αντιμετώπιση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας του εδάφους.

Η προσθήκη ενός λιπάσματος πλούσιου σε άζωτο ή νιτρικού αμμωνίου μπορεί επίσης να βοηθήσει τα φυτά που παρουσιάζουν έλλειψη αζώτου. Εφαρμόστε μια κουταλιά της σούπας νιτρικό αμμώνιο μόλις αρχίσουν να ανθίζουν τα λουλούδια. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ξανά τρεις εβδομάδες αργότερα.

Έλλειψη σιδήρου; Προσθέστε κοκκώδης χηλικός σίδηρος στο έδαφος γύρω από τις ρίζες ή ψεκάστε υγρό σίδηρο στο φυτό.

Επιπλέον, εάν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη σήψης ή ασθένειας, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα προσβεβλημένα φύλλα πριν οι αλλοιώσεις εξαπλωθούν στο υπόλοιπο φυτό.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top