Καλαμπόκι Companion Plants – Τα 15 καλύτερα και 5 χειρότερα φυτά

Το καλαμπόκι καλλιεργείται από πολλούς οικιακούς κηπουρούς. Υπάρχουν πολλά παράσιτα και ασθένειες που επιτίθενται στο καλαμπόκι. Η φύτευση καλαμποκιού με καλά συντροφικά φυτά μπορεί να βελτιώσει τις αποδόσεις και να μειώσει τα προβλήματα. Οι διάσημες τρεις αδερφές (καλαμπόκι, φασόλια και σκουός) έχουν φυτευτεί μαζί εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Εδώ είναι τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το καλαμπόκι και μερικά που πρέπει να αποφύγετε.

Γιατί το καλαμπόκι χρειάζεται φυτά συντροφιάς;

Τα φυτά συντροφιάς βοηθούν το καλαμπόκι με διάφορους τρόπους. Εδώ είναι μερικά από αυτά.

Απωθήστε τα έντομα

Πολλά αρωματικά φυτά, όπως ο άνηθος, το μποράγκο, το θυμάρι, τα νυστέρια, το μποράγκο, η μέντα, οι κατιφέδες και ο βασιλικός, απωθούν τα έντομα που διαφορετικά θα έβλαπταν τα φυτά του καλαμποκιού.

Φέρτε Pest Predators

Ο άνηθος, η μέντα και ο βασιλικός προσελκύουν τα αρπακτικά παράσιτα στο καλαμπόκι. Τα αρπακτικά παρασίτων τρώνε παράσιτα στο καλαμπόκι. Επιπλέον, πολλά φυτά, όπως οι κατιφέδες, ο άνηθος, το θυμάρι, η μέντα, η μέντα και ο βασιλικός, προσελκύουν επικονιαστές που ωφελούν ολόκληρο τον κήπο.

Trap Crop

Τα ναστούρτια λειτουργούν ως καλλιέργεια παγίδας για παράσιτα που τους αρέσει επίσης το καλαμπόκι. Τα παράσιτα θα προτιμούσαν να είναι στα μανιτάρια παρά στο καλαμπόκι.

Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά

Τα φασόλια και το λευκό τριφύλλι στερεώνουν άζωτο από τον αέρα και αποβάλλουν την περίσσεια στο έδαφος. Το καλαμπόκι είναι ένας βαρύς τροφοδότης και χρησιμοποιεί το άζωτο για να αναπτυχθεί καλύτερα.

Living Mulch

Το θυμάρι, τα νυστέρια, η κολοκύθα, τα αγγούρια, τα πεπόνια, το λευκό τριφύλλι και το μαρούλι μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωντανό σάπια φύλλα για να διατηρήσουν το έδαφος πιο δροσερό και υγρό και να μειώσουν τα ζιζάνια γύρω από το καλαμπόκι. Όλοι ευδοκιμούν κάτω από το φως του ήλιου που παρέχει το καλαμπόκι.

Επωφεληθείτε από το καλαμπόκι

Τα φασόλια, το σκουός, τα πεπόνια, τα αγγούρια και το μαρούλι επωφελούνται από τη φύτευση γύρω από το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι παρέχει πέργκολα για τα φασόλια και σκιά για τα υπόλοιπα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα φυτά συντροφιάς στο άρθρο μου εδώ.

Τα 15 καλύτερα φυτά συντροφιάς για το καλαμπόκι

Εδώ είναι τα κορυφαία δεκαπέντε φυτά συντροφιάς για το καλαμπόκι και τι κάνουν για να βοηθήσουν.

Φασόλια Pole

Μέρος των τριών αδελφών, τα φασόλια φυτεύονται αφού το καλαμπόκι αρχίσει να μεγαλώνει και σκαρφαλώνει στο καλαμπόκι αναζητώντας το φως του ήλιου. Το καλαμπόκι λειτουργεί ως πέργκολα και σε αντάλλαγμα, τα φασόλια στερεώνουν άζωτο στο έδαφος όπου το καλαμπόκι μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Φυτέψτε φασόλια στα πόδια των φυτών καλαμποκιού για να επωφεληθείτε από αυτό το καθάρισμα.

Σκουός

Ο Squash είναι το τρίτο μέλος από τις τρεις αδερφές. Όταν φυτεύετε τα φασόλια στα πόδια του καλαμποκιού, φυτεύετε και το κολοκυθάκι. Το σκουός επωφελείται από τη σκιά του καλαμποκιού. Το καλαμπόκι επωφελείται από το ζωντανό σάπια φύλλα της κολοκύθας. Το σκουός διατηρεί το έδαφος πιο δροσερό και υγρό στη ζέστη του καλοκαιριού από τη γυμνή γη. Επίσης πνίγει τυχόν ζιζάνια. Τα φασόλια παρέχουν αρκετό άζωτο για την κολοκύθα καθώς και το καλαμπόκι.

Αγγούρι

Αν δεν σας αρέσει το σκουός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αγγούρια. Επίσης, λειτουργούν ως ζωντανό σάπια φύλλα που κρατά το έδαφος πιο δροσερό και υγρό από το γυμνό χώμα. Τα ζιζάνια δεν μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από τα φυτά αγγουριού. Τα αγγούρια επωφελούνται από τη σκιά που παρέχεται από το καλαμπόκι και το άζωτο που στερεώνουν τα φασόλια.

Ανηθο

Ο άνηθος προσελκύει ωφέλιμα έντομα όπως μύγες, παρασιτικές σφήκες και άλλα αρπακτικά παράσιτα. Προσελκύει επίσης επικονιαστές. Τέλος, ο άνηθος απωθεί μερικά από τα παράσιτα που τρώνε τα φυτά καλαμποκιού. Φυτέψτε τον άνηθο σε ένα περίγραμμα γύρω από το καλαμπόκι καθώς χρειάζεται πολύ ήλιο για να αναπτυχθεί ανάμεσα στο καλαμπόκι.

πεπόνια

Τα πεπόνια είναι ένα άλλο φυτό που μπορεί να φυτευτεί κάτω από το καλαμπόκι. Τα πεπόνια επωφελούνται από τη σκιά ενώ διατηρούν το χώμα πιο δροσερό και υγρό από ό,τι θα ήταν χωρίς αυτά. Εάν φυτέψετε και μέσα κοντάρι, τότε το επιπλέον άζωτο ωφελεί τα πεπόνια.

Borage

Το Borage, όπως ο άνηθος, προσελκύει παράσιτα αρπακτικά που θα φάνε τα παράσιτα στο καλαμπόκι. Προσελκύει επίσης επικονιαστές. Τέλος, απωθεί τα σκουλήκια της τομάτας, τα οποία τρώνε επίσης καλαμπόκι, σκουλήκια λάχανου και άλλα προβλήματα παρασίτων. Τα λουλούδια είναι βρώσιμα και κάνουν μια ωραία προσθήκη στις σαλάτες.

κατιφέδες

Οι κατιφέδες φυτεύονται συνήθως γύρω από τις ντομάτες, αλλά λειτουργούν και για το καλαμπόκι. Προσελκύουν αρπακτικά παράσιτα καθώς και επικονιαστές. Όταν δουλεύετε τους κατιφέδες κάτω, απωθούν τους νηματώδεις ρίζες. Φυτέψτε κατιφέδες ως περίγραμμα γύρω από το καλαμπόκι σας. Θα πάρουν πολύ σκιά αν τα φυτέψετε ανάμεσα στο καλαμπόκι.

Μέντα

Η μέντα έχει μια έντονη μυρωδιά που απωθεί τα ελάφια και τα κουνέλια από το καλαμπόκι σας. Επιπλέον, η μέντα προσελκύει επικονιαστές. Η μέντα είναι επεμβατική, οπότε βάλτε γλάστρες με μέντα στις σειρές καλαμποκιού ή φυτέψτε μέντα στο κενό μεταξύ των σειρών. Η απόχρωση του καλαμποκιού θα το εμποδίσει να ξεφύγει πολύ.

Nasturtiums

Τα ναστούρτια απωθούν κάποια έντομα με το πιπεράτο άρωμα τους. Λειτουργούν ως καλλιέργειες παγίδας για αφίδες και τρυγόνια όταν φυτεύονται σε παχιά όρια γύρω από το έμπλαστρο καλαμποκιού. Αυτό σημαίνει ότι οι αφίδες και οι μύκητες αρέσουν περισσότερο τα νυστέρια από το καλαμπόκι, επομένως δεν θα επιτεθούν στο καλαμπόκι όταν είναι διαθέσιμα τα νοσούρτια. Παρακολουθήστε το επίπεδο των παρασίτων και καταστρέψτε τα νυστέρια όταν το επίπεδο των παρασίτων αυξάνεται, έτσι ώστε κανένα παράσιτο να μην μεταναστεύει στο καλαμπόκι αναζητώντας περισσότερο χώρο και τροφή. Επιπρόσθετα, τα νυστέρια μπορούν να λειτουργήσουν ως ζωντανό σάπια φύλλα όταν φυτεύονται γύρω από το καλαμπόκι και ανάμεσα σε σειρές καλαμποκιού. Τα Nasturtiums μπορούν να φυτευτούν καλά κάτω από το καλαμπόκι κάτω από το φως του ήλιου.

Θυμάρι

Το θυμάρι απωθεί τους ωοτοκίες και άλλα παράσιτα που θα φάνε το καλαμπόκι. Οι ποικιλίες θυμαριού χαμηλής ανάπτυξης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωντανό σάπια φύλλα για να διατηρηθεί το έδαφος δροσερό και υγρό κάτω από το καλαμπόκι. Το θυμάρι επίσης κρατά μακριά τα ζιζάνια. Φυτέψτε θυμάρι ανάμεσα στα φυτά καλαμποκιού και στα κενά μεταξύ των σειρών του καλαμποκιού.

Βασιλικός

Ο βασιλικός απωθεί το σκαθάρι αραβοσίτου, ένα κύριο παράσιτο του καλαμποκιού. Φυτέψτε βασιλικό σε ένα χοντρό περίγραμμα (με πάχος πολλών φυτών) γύρω από το καλαμπόκι σας για να το προστατέψετε από αυτό το παράσιτο. Ο βασιλικός γίνεται αρκετά μεγάλος, οπότε δεν σκιάζεται από το καλαμπόκι. Ο βασιλικός προσελκύει επίσης ωφέλιμα έντομα όπως αρπακτικά παρασίτων και επικονιαστές στον κήπο.

Ραπανάκια

Όταν τα ραπανάκια αφήνονται να βιδώσουν ή να παράγουν μίσχους λουλουδιών, απωθούν τα τρυπάνια καλαμποκιού. Απωθούν επίσης τα σκαθάρια και άλλα παράσιτα πριν βιδώσουν. Φυτέψτε τα ανάμεσα στο καλαμπόκι ή στα κενά μεταξύ των σειρών για καλύτερα αποτελέσματα. Επειδή τα ραπανάκια αναπτύσσονται τόσο γρήγορα, θα πρέπει να τα φυτεύετε κάθε τρεις εβδομάδες μέχρι να συγκομιστεί το καλαμπόκι, ώστε να είναι πάντα εκεί έξω.

Ηλίανθοι

Σύμφωνα με έρευνα από το Ερευνητικό αγρόκτημα του Κεντάκυ, οι ηλίανθοι προσελκύουν τις πασχαλίτσες στο καλαμπόκι. Οι πασχαλίτσες κρατούν τις αφίδες υπό έλεγχο, έτσι δεν τρώνε το καλαμπόκι. Οι αφίδες είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το καλαμπόκι, επομένως αυτό είναι σημαντικό. Φυτέψτε τους ηλίανθους σε ένα παχύ περίγραμμα γύρω από τα φυτά καλαμποκιού σας για να διατηρήσετε τις ενοχλητικές αφίδες υπό έλεγχο.

Λευκό Τριφύλλι

Αυτό το όσπριο στερεώνει το άζωτο από τον αέρα και το ρίχνει στο έδαφος. Το καλαμπόκι μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το άζωτο για να αναπτυχθεί. Επιπλέον, το λευκό τριφύλλι λειτουργεί ως ζωντανό σάπια φύλλα για να κρατήσει τα ζιζάνια κάτω, ώστε να μην χρειάζεται να σκαλίζετε τόσο συχνά. Το λευκό τριφύλλι προσελκύει και επικονιαστές στον κήπο. Φυτέψτε το τριφύλλι στις σειρές ανάμεσα στο καλαμπόκι και στα κενά μεταξύ των σειρών για καλύτερα αποτελέσματα.

Μαρούλι

Το μαρούλι επωφελείται από τη σκιά που παρέχει το καλαμπόκι. Μπορείτε να πάρετε πολλές καλλιέργειες μαρουλιού όταν το φυτέψετε ανάμεσα στις σειρές καλαμποκιού. Επειδή οι ρίζες του μαρουλιού είναι μάλλον ρηχές, δεν ανταγωνίζεται για θρεπτικά συστατικά το καλαμπόκι.

Τα 5 χειρότερα φυτά συντροφιάς για το καλαμπόκι

Μερικά φυτά απλά δεν παίζουν καλά με το καλαμπόκι. Εδώ είναι τα πέντε χειρότερα φυτά που πρέπει να βάλετε κοντά στο καλαμπόκι σας.

Ντομάτες

Τόσο οι ντομάτες όσο και το καλαμπόκι προσελκύουν τον ωτοσώληκα του καλαμποκιού και τον κερατοσκώληκα της ντομάτας. Εάν φυτέψετε καλαμπόκι κοντά σε ντομάτες, κινδυνεύετε να προσελκύσετε παράσιτα και στα δύο είδη φυτών. Φυτέψτε τις ντομάτες σας στην άλλη πλευρά του κήπου.

Οικογένεια Brassica

Το καλαμπόκι παρέχει υπερβολική σκιά στην οικογένεια Brassica (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών κ.λπ.). Χρειάζονται περισσότερο ήλιο από ότι παίρνουν όταν φυτεύονται γύρω από το καλαμπόκι. Φυτέψτε τα Brassicas εκεί που δεν θα βρίσκονται στη σκιά των ψηλών φυτών όπως το καλαμπόκι.

Μελιτζάνες

Όπως και οι ντομάτες, έτσι και οι μελιτζάνες είναι ευάλωτες στους κεράτινους σκώληκες ντομάτας. Η φύτευση μελιτζάνας και καλαμποκιού μαζί διπλασιάζει τον κίνδυνο να επιτεθούν και τα δύο φυτά. Φυτέψτε μελιτζάνες στην άλλη πλευρά του κήπου από καλαμπόκι.

Μάραθο

Ο μάραθος είναι ένα γκρινιάρικο φυτό που παράγει μια χημική ουσία που εμποδίζει άλλα φυτά να αναπτυχθούν κοντά του. Τοποθετήστε το μάραθο σε μια γωνία μακριά από άλλα φυτά. Δεν έχει φυτά συντροφιάς αλλά προτιμά να είναι μόνο του.

Μαύρο καρύδι

Οι μαύρες καρυδιές παράγουν επίσης μια χημική ουσία που σκοτώνει τα φυτά κοντά τους. Αυτή η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή που παραμένει στο έδαφος για χρόνια μετά την αφαίρεση της μαύρης καρυδιάς. Μην φυτεύετε καλαμπόκι γύρω από μια μαύρη καρυδιά ή όπου έχει βρεθεί κάποιος.

Συμπερασματικά, τα φυτά συντροφιάς απωθούν τα έντομα, προσελκύουν ωφέλιμα έντομα, λειτουργούν ως ζωντανό σάπια φύλλα, σταθεροποιούν το άζωτο και σταθεροποιούν το άζωτο. Το καλαμπόκι ωφελεί άλλα φυτά λειτουργώντας ως πέργκολα και δίνοντας στα φυτά σκιά για να μην είναι πολύ ζεστά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το καλαμπόκι είναι τα φασόλια, η κολοκύθα, τα αγγούρια, ο άνηθος, τα πεπόνια, το μποράτζο, οι κατιφέδες, η μέντα, τα νυστέρια, το θυμάρι, τα ραπανάκια, ο βασιλικός, οι ηλίανθοι, το λευκό τριφύλλι και το μαρούλι. Στα φυτά που πρέπει να κρατάτε μακριά από το καλαμπόκι περιλαμβάνονται οι ντομάτες, η μελιτζάνα, η οικογένεια φυτών Brassica, ο μάραθος και οι μαύρες καρυδιές.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top