Καλύτερο λίπασμα για σπορόφυτα τομάτας

Κρυφή εικόνα Pinterest

Τα φυτά, όπως και τα παιδιά, χρειάζονται μια καλά ισορροπημένη διατροφή για να μεγαλώσουν υγιή και δυνατά. Ωστόσο, οι ντομάτες είναι μια έξτρα ειδική περίπτωση.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το φυτό ντομάτας σας, θα χρειαστεί να του δώσετε διάφορα λιπάσματα κατά τη διάρκεια της ζωής του, με κάθε στάδιο ζωής να έχει τις δικές του απαιτήσεις.

Λίπασμα σπορόφυτου τομάταςΚαρφίτσα

Ίσως το πιο συγκεχυμένο από αυτά είναι το στάδιο του δενδρυλλίου, το οποίο ξεκινά όταν το σπορόφυτο έχει αποκτήσει 2 έως 3 σετ αληθινών φύλλων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φυτό θα αρχίσει να απαιτεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά καθώς κατευθύνεται προς τη νεανική του φάση. Αλλά υπάρχουν μερικές διαφορετικές κατασκηνώσεις για τη διατροφή ενός δενδρυλλίου ντομάτας.

Ας αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να δούμε διαφορετικά λιπάσματα καθώς ψάχνουμε να τα βρούμε.

Το καλύτερο λίπασμα για σπορόφυτα τομάτας

Ως μια μικρή ειδοποίηση spoiler, υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο επιλογές και θα πρέπει να δοκιμάσετε και τις δύο για να μάθετε ποια είναι η καλύτερη για τον κήπο με τομάτα σας.

Επίσης, σημειώστε ότι η καλύτερη πρακτική είναι να ελέγχετε το χώμα σας ετησίως και να προσαρμόζετε ανάλογα το NPK. Επομένως, εάν δοκιμάζετε το χώμα σας, το NPK που δίνεται εδώ εννοείται ως βαρέλι, όχι ως σταθερός κανόνας.

Κοκκώδης έναντι Υγροδιαλυτών

Ξεκινώντας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες συζητήσεις σχετικά με τη λίπανση: εάν θα χρησιμοποιηθούν κοκκώδη ή υγροδιαλυτά λιπάσματα.

Πολλές πηγές εκεί έξω ορκίζονται απολύτως σε κοκκώδη λιπάσματα με χρονική απελευθέρωση.

Το μεγαλύτερο επιχείρημά τους είναι ότι χρειάζεται να ταΐσετε το φυτό μόνο μερικές φορές κατά τη διάρκεια ολόκληρης της καλλιεργητικής περιόδου. Έτσι, αυτή η μέθοδος εξοικονομεί χρόνο ενώ δίνει στο φυτό σας όλα όσα χρειάζεται.

Ακούγεται υπέροχο, σωστά; Λοιπόν, δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Στην πραγματικότητα, τα κοκκώδη λιπάσματα δίνουν στα φυτά σας όλα τα θρεπτικά συστατικά, αλλά χρειάζονται περισσότερα από την ποσότητα που χρειάζονται.

Για παράδειγμα, το άζωτο θα διασπαστεί πιο εύκολα από τον ψευδάργυρο. Όταν χρησιμοποιείτε μια κοκκώδη φόρμουλα, το φυτό θα πάρει μια έκρηξη ενός θρεπτικού συστατικού ενώ το έδαφος αγωνίζεται να διασπάσει ένα άλλο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφοδότηση και έλλειψη του φυτού ταυτόχρονα.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε να διορθώνετε το έδαφος με τσάι από κέλυφος αυγού ή άλλα σκευάσματα, παρόλο που το λίπασμα ΘΡΕΠΕ να παρέχει όλα όσα χρειάζεται το φυτό σας.

Τα υγροδιαλυτά λιπάσματα είναι ακριβώς το αντίθετο. Επειδή αυτό το λίπασμα διαλύεται στο νερό, μπορείτε να ταΐσετε το φυτό σας όσο το ποτίζετε, εξαλείφοντας έτσι ένα βήμα.

Επιπλέον, το λίπασμα έχει σχεδιαστεί για να διασπάται ομοιόμορφα, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις το αναμίξετε στο νερό, ΚΑΘΕ θρεπτικό συστατικό διαλύεται και είναι έτοιμο για απορρόφηση.

Αυτά τα λιπάσματα εμποτίζονται απευθείας στο έδαφος και μπορούν να καταναλωθούν από το φυτό μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την εφαρμογή.

Αλλά ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να τροποποιήσετε την αραίωση όσο χρειάζεται για να λαμβάνετε την τέλεια ποσότητα που χρειάζεται το φυτό σας κάθε φορά.

Φυσικά, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα, όπως το γεγονός ότι το διαλυμένο λίπασμα έχει απίστευτα σύντομη διάρκεια ζωής και πρέπει να χρησιμοποιείται εντός μιας ημέρας.

Θα χρειαστεί επίσης να το εφαρμόζετε πιο συχνά, αν και αυτό περιλαμβάνει να ρίχνετε μια μεζούρα ή δύο στο δοχείο ποτίσματος της επιλογής σας και να ανακατεύετε.

Γενικά, ωστόσο, υπάρχει κάθε λόγος να χρησιμοποιείτε πάντα ένα υγροδιαλυτό λίπασμα και να αποφεύγετε τις φόρμουλες βραδείας αποδέσμευσης.

Tomato Nutrition 101

Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό σημείο διαμάχης, και θα είμαστε απόλυτα ειλικρινείς – δεν υπάρχουν μία αλλά ΔΥΟ σωστές απαντήσεις εδώ.

Ας ξεκινήσουμε αγγίζοντας τι είναι το NPK και ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζονται τα φυτά σας.

Η αναλογία NPK στη συσκευασία του λιπάσματος είναι περίπου τα τρία πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά: άζωτο (Ν), φώσφορος (Ρ) και κάλιο (Κ).

Κάθε ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά θα επηρεάσει ορισμένα μέρη των φυτών σας περισσότερο από άλλα, αν και είναι όλα απαραίτητα για τη συνολική υγεία.

Το άζωτο ενθαρρύνει περισσότερο φύλλωμα και θα κάνει το φυτό σας πιο γεμάτο και πιο πράσινο.

Ο φώσφορος είναι κυρίως υπεύθυνος για την ενθάρρυνση του φυτού να παράγει άνθη και καρπούς, αν και υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν την έκπλυση του καλίου από το έδαφος.

Το κάλιο έχει παρόμοιο ρόλο τόσο στα φυτά όσο και στους ανθρώπους, ενθαρρύνοντας τους δυνατούς μίσχους και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού.

Επιπλέον, οι ντομάτες χρειάζονται πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν σωστά, τα οποία συχνά αναφέρονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας του λιπάσματος:

  • Βόριο
  • Ασβέστιο
  • Χαλκός
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο
  • Μολυβδαίνιο
  • Ψευδάργυρος

Μπορείτε ήδη να δείτε ότι ένα δενδρύλλιο ντομάτας θα χρειαστεί άφθονο άζωτο και μια αξιοπρεπή ποσότητα καλίου αλλά όχι τόσο πολύ φώσφορο. Και εκεί μπαίνουν οι δύο επιλογές.

Η μεγάλη συζήτηση NPK

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να δοκιμάζετε το έδαφος σας ετησίως για να προσαρμόζετε το NPK σας όπως απαιτείται.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν το κάνουν αυτό, γι’ αυτό υπάρχουν περισσότερες από μία λύσεις στο ερώτημα του καλύτερου λιπάσματος.

Για όσους επιθυμούν να το παίξουν με ασφάλεια, ένα βασικό λίπασμα 10-10-10 NPK είναι τέλεια και θα εξακολουθεί να παρέχει ένα υγιές φυτό.

Πολλοί επιλέγουν αυτή τη συγκεκριμένη αναλογία επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα φυτά ενώ εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η άλλη επιλογή είναι ένα μείγμα υψηλού αζώτου 26-6-16 αραιωμένο σε ¼ δύναμη.

Αυτή η επιλογή είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται το φυτό, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα θέλετε να δώσετε προσοχή στα επίπεδα θρεπτικών συστατικών του εδάφους σας.

Αυτό το καθιστά πιο αποτελεσματικό από την ισορροπημένη φόρμουλα, αλλά με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εάν το έδαφος έχει ήδη άφθονα θρεπτικά συστατικά.

Μην φοβάστε να πειραματιστείτε!

Στο τέλος της ημέρας, τα υγροδιαλυτά λιπάσματα με αναλογίες 10-10-10 και 26-6-16 είναι εξίσου βιώσιμα. Γενικά εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις ως προς το ποιο από αυτά τα δύο θα λειτουργήσει καλύτερα για τις ντομάτες σας.

Μην φοβάστε να πάρετε μια μικρή συσκευασία από το καθένα και να τα δοκιμάσετε σε ξεχωριστά φυτά για να δείτε ποιο λειτουργεί καλύτερα για τις δικές σας ντομάτες.

Εάν είναι δυνατόν, δοκιμάζετε το χώμα κάθε άνοιξη, ώστε να μπορείτε να τροποποιείτε ανάλογα το NPK του λιπάσματός σας, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Επίσης, μη διστάσετε να τροποποιήσετε λίγο την αραίωση για να έχετε τα τέλεια αποτελέσματα.

Τέλος, να θυμάστε ότι θα χρειαστεί να αλλάξετε το λίπασμα όταν το φυτό ντομάτας σας φτάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής του. Ενώ το 10-10-10 σας δίνει λίγο περιθώριο, το 26-6-16 θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα λίπασμα που δίνει μια πιο ακριβή αναλογία για το τι θα χρειαστεί το νεανικό φυτό καθώς πλησιάζει στην πλήρη ωρίμανση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top