Κιτρίνισμα των φύλλων του γερανιού: Συνήθεις αιτίες (και πώς να τα διορθώσετε)

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Πίστωση εικόνας: Loraine

Α, γεράνια. Αυτές οι χαρούμενες εκρήξεις χρωμάτων χαρίζουν μπαλκόνια, αίθρια και περβάζια παντού. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτές οι ζωηρές ανθίσεις επισκιάζονται από μια ξαφνική περίπτωση κίτρινων; Μην απελπίζεσαι, φίλε φυτό! Το κιτρίνισμα των φύλλων στα γεράνια σας είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά με λίγη αστυνομική δουλειά, μπορείτε να διαγνώσετε τον ένοχο και να κάνετε τα λουλούδια σας να ανθίσουν ξανά.

Αποκάλυψη του μυστηρίου: Κοινές αιτίες κιτρινίσματος των φύλλων

Ακριβώς όπως εμείς οι άνθρωποι, τα γεράνια δεν μπορούν πάντα να μας πουν τι ακριβώς τα ενοχλεί. Ευτυχώς, τα μοτίβα κιτρινίσματος συχνά υποδεικνύουν συγκεκριμένα ζητήματα:

Overwatering Blues

Τα γεράνια, που προέρχονται από τη Νότια Αφρική, είναι φυσικά ανθεκτικά στην ξηρασία. Έτσι, ο νούμερο ένα ύποπτος για κιτρίνισμα των φύλλων είναι συχνά υπερβολικό πότισμα. Όταν το έδαφος παραμένει συνεχώς μουσκεμένο, πνίγει τις ρίζες, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να προσλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά και νερό. Αυτή η ασιτία εμφανίζεται πρώτα στα κάτω φύλλα, τα οποία κιτρινίζουν και μπορεί να γίνουν χυλώδη.

 • Σημάδια: Κιτρίνισμα κυρίως στα χαμηλότερα φύλλα, μαρασμός μίσχων παρά το φαινομενικά υγρό έδαφος, πιθανή παρουσία σκνίπες από μύκητες.
 • Η επιδιόρθωση: Περιμένετε το πότισμα! Αφήστε την κορυφή του χώματος να στεγνώσει εντελώς πριν δώσετε στο γεράνι σας ένα ποτό. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει τρύπες αποστράγγισης για να διαφύγει το υπερβολικό νερό. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η μεταφύτευση με φρέσκο, καλά στραγγιζόμενο χώμα.

The Sun Snub

Τα γεράνια λαχταρούν τον ήλιο, τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα ιδανικά. Χωρίς επαρκές ηλιακό φως, δεν μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματικά τη φωτοσύνθεση, οδηγώντας σε διάσπαση της χλωροφύλλης, της χρωστικής που είναι υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα τους. Το αποτέλεσμα? Κιτρινίζουν τα φύλλα, ξεκινώντας συχνά από τα πάνω τμήματα του φυτού.

 • Σημάδια: Κιτρίνισμα κυρίως στα πάνω φύλλα, καθυστερημένη ανάπτυξη, λιγότερες ανθοφορίες.
 • Η επιδιόρθωση: Μεταφέρετε το γεράνι σας σε ένα πιο ηλιόλουστο σημείο. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, σκεφτείτε να συμπληρώσετε τα φώτα ανάπτυξης για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν την ημερήσια δόση ηλιοφάνειας.

Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Μια γιορτή ή κατάσταση πείνας

Όπως και εμείς, έτσι και τα γεράνια χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή για να ευδοκιμήσουν. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, ιδιαίτερα αζώτου, μαγνησίου ή σιδήρου, μπορεί να εκδηλωθεί ως κιτρίνισμα των φύλλων. Σε περίπτωση έλλειψης σιδήρου, οι φλέβες μπορεί να παραμείνουν πράσινες ενώ τα διαστήματα μεταξύ τους κιτρινίζουν (ενδιάμεση χλώρωση).

 • Σημάδια: Κιτρίνισμα σε όλο το φυτό, αλλά πιθανώς με πράσινες φλέβες (ανεπάρκεια σιδήρου), καθυστερημένη ανάπτυξη, μικρότερες ανθοφορίες.
 • Η επιδιόρθωση: Χαρίστε στο γεράνι σας ένα τάισμα! Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για ανθοφόρα φυτά, ακολουθώντας τη συνιστώμενη αραίωση και συχνότητα στην ετικέτα. Επιλέξτε οργανικά λιπάσματα εάν προτιμάτε μια πιο φυσική προσέγγιση.

Όταν η θερμοκρασία επιβαρύνει

Τα γεράνια απολαμβάνουν τον ζεστό καιρό, αλλά οι ακραίες συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν άγχος και κιτρίνισμα των φύλλων. Υπερβολική ζέστη μπορεί να καψαλίσει τα φύλλα, ενώ κρυολογήματα μπορεί να βλάψει το αγγειακό σύστημα του φυτού, εμποδίζοντας τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών.

 • Σημάδια: Κιτρίνισμα των φύλλων με καψαλισμένα άκρα (θερμική καταπόνηση), ξαφνικό κιτρίνισμα που συνοδεύεται από μαρασμό ή πτώση (φθορές από το κρύο).
 • Η επιδιόρθωση: Κατά τη διάρκεια των καυτών περιόδων, παρέχετε απογευματινή σκιά στα γεράνια σας και βεβαιωθείτε ότι έχουν επαρκή υγρασία. Εάν επίκειται κρυολόγημα, φέρτε γεράνια σε γλάστρες σε εσωτερικό χώρο ή καλύψτε τα με πανί παγετού για προστασία.

Παράσιτα και ασθένειες: Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες

Αν και λιγότερο συχνές, οι προσβολές από παράσιτα ή οι μυκητιακές ασθένειες μπορούν επίσης να συμβάλουν στο κιτρίνισμα των φύλλων. Ψάξτε για σημάδια αφίδων, λευκών μυγών ή κηλίδων από μύκητες στα φύλλα.

 • Σημάδια: Κιτρίνισμα των φύλλων συνοδευόμενο από ορατά έντομα (παράσιτα) ή αποχρωματισμένες κηλίδες (μυκητίαση).
 • Η επιδιόρθωση: Για τα παράσιτα, το εντομοκτόνο σαπούνι ή το σπρέι ελαίου neem μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Για μυκητιασικές ασθένειες, απομονώστε το φυτό και επεξεργαστείτε με μυκητοκτόνο σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η αφαίρεση του προσβεβλημένου φυτού μπορεί να είναι απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης.

Προληπτική Φροντίδα: Διατηρήστε τα γεράνια σας να λάμπουν

Μια ουγγιά πρόληψης, όπως λένε, αξίζει μια λίβρα θεραπείας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διατηρήσετε τα γεράνια σας υγιή και να αποτρέψετε το κιτρίνισμα των φύλλων αρχικά:

 • Επιλέξτε το σωστό δοχείο: Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει τρύπες αποστράγγισης για να αποφύγετε το νερό. Σκεφτείτε το μέγεθος – μια πολύ μεγάλη γλάστρα μπορεί να διατηρήσει υπερβολική υγρασία.
 • Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά: Επιλέξτε ένα μείγμα ειδικά σχεδιασμένο για φυτά δοχείων, το οποίο επιτρέπει καλή αποστράγγιση και αερισμό.
 • Ποτίστε με σύνεση: Ποτίστε βαθιά όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή και αποφύγετε να αφήσετε το γεράνι σας να καθίσει στο νερό.
 • Λιπαίνετε τακτικά: Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, ταΐστε τα γεράνια σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα

Προληπτική Φροντίδα: Διατηρήστε τα γεράνια σας να λάμπουν

 • Deadhead ξοδευμένες ανθίσεις: Αφαιρείτε τακτικά τα νεκρά άνθη για να ενθαρρύνετε τη συνεχή ανθοφορία και να αποτρέψετε το φυτό από το να βάλει ενέργεια στην παραγωγή σπόρων.
 • Κλάδεμα για κυκλοφορία αέρα: Η καλή κυκλοφορία του αέρα βοηθά στην πρόληψη μυκητιακών ασθενειών. Τσιμπήστε τα νεκρά ή μακρυά στελέχη και κόψτε τα κατάφυτα φυτά για να προωθήσετε την υγιή ροή αέρα.
 • Φέρτε τα σε εσωτερικούς χώρους για το χειμώνα (εάν υπάρχει): Σε ψυχρότερα κλίματα, φέρτε γεράνια σε γλάστρες σε εσωτερικούς χώρους πριν από τον πρώτο παγετό. Τοποθετήστε τα σε ηλιόλουστη θέση και μειώστε το πότισμα κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου τους.

Συμπέρασμα: Ένα ακμάζον μέλλον για τα γεράνια σας

Με λίγη ντετέκτιβ και αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε την αιτία του κιτρινίσματος των φύλλων των γερανιών σας και να τα επαναφέρετε στο μονοπάτι της ζωντανής υγείας. Θυμηθείτε, χαρούμενα γεράνια σημαίνουν ευτυχισμένος κηπουρός, οπότε απολαύστε τη διαδικασία ανατροφής αυτών των χαρούμενων ανθισμένων συντρόφων!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top