Μπλε ευκάλυπτος – Αυστραλιανός αρωματικός θάμνος – Ευτυχισμένος στον κήπο

Για τους Αβορίγινες, οι ευκάλυπτοι είναι ιερά όντα με πολλούς τρόπους. Για χιλιάδες χρόνια, τα στενά φύλλα του αποτελούσαν πανάκεια για τους ανθρώπους που αγαπούν τη φύση. Εισπνέουν τον καπνό τους για το άσθμα και τους ζεστούς ατμούς τους για τους πονοκεφάλους. Ή θεραπεύουν την ελονοσία, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα εντόμων και τους πόνους στην πλάτη με φύλλα ευκαλύπτου. Το έλαιο ευκαλύπτου έγινε παγκοσμίως γνωστό χάρη στον βαρόνο Ferdinand von Müller (1825-1896). Ο γιατρός και βοτανολόγος είχε μάθει για τις φαρμακευτικές του επιδράσεις από τους Αβορίγινες.

Τα φύλλα του μπλε ευκαλύπτου (Eucalyptus globulus) που μυρίζουν καμφορά χρησιμοποιούνται ιατρικά για την παρασκευή θεραπευτικών αιθέριων ελαίων, τσαγιών και βάμματα. Μόνο τα παλαιότερα δρεπανοειδή φύλλα συλλέγονται για φαρμακευτική χρήση. Εκτός από 1-3,5 % αιθέρια έλαια, περιέχουν φλαβονοειδή που προστατεύουν τα κύτταρα, τανίνες που προάγουν την επούλωση των πληγών, αποχρεμπτικά τριτερπένια, τονωτικές πικρές ουσίες και ρητίνες που αναστέλλουν τα μικρόβια. Αυτές διαλύουν τις εκκρίσεις, ανακουφίζουν τον τοπικό πόνο και προάγουν την κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να εξαχθούν από τα φύλλα του Eucalyptus radiata και του Eucalyptus citriodora.

  • Ο Eucalyptus citriodora είναι ένα είδος με ήπιο άρωμα. και διακρίνεται διαφέρει ως προς το αρωματικό του προφίλ από ένα κλασικό έλαιο ευκαλύπτου.
  • Ο Eucalyptus radiata θεωρείται ιδιαίτερα φιλικός προς το δέρμα. Χρησιμοποιείται χρησιμοποιείται στη φυσιοθεραπεία για το κρυολόγημα και για τη βελτίωση του αέρα εσωτερικών χώρων.

Το μέλι ευκαλύπτου βοηθάει στο κρυολόγημα. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μέλι. Ανακατέψτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου σε 200 γραμμάρια μέλι ακακίας. Αν έχετε κρυολόγημα ή βρογχίτιδα, πάρτε 1 κουταλάκι του γλυκού 3 φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στην ανακούφιση από το βήχα και διευκολύνει την αναπνοή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

  • Τα παρασκευάσματα ελαίου ευκαλύπτου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μικρά παιδιά και βρέφη!
  • Δεν υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση του ελαίου ευκαλύπτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
  • Μην ρίχνετε έλαιο ευκαλύπτου στα μάτια ή σε ανοιχτές πληγές!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top