Οδηγός καλλιέργειας αμπέλου μελισσόχορτου: Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το αγιόκλημα

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Εικόνα από Αδάμ από Pixabay

Τα αμπέλια με μελισσόχορτα πλέκουν μια αρωματική ταπετσαρία στους κήπους, με τα άνθη τους να φωνάζουν τους επικονιαστές με ένα άρωμα μεθυστικό και λεπτό. Αλλά πέρα ​​από την αναμφισβήτητη γοητεία τους, τα αγιόκλημα προσφέρουν μια συμφωνία πλεονεκτημάτων για τους κηπουρούς. Παρέχουν οθόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής, περνούν όμορφα πάνω από καμάρες και πέργκολα, ενώ ορισμένες ποικιλίες διαθέτουν ακόμη και ζωηρά μούρα που προσθέτουν ένα ποπ χρώμα. Ωστόσο, με τόσες πολλές ποικιλίες και συγκεκριμένες ανάγκες, η καλλιέργεια αυτών των ομορφιών απαιτεί μια νότα γνώσης.

Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα σας εξοπλίσει με όλα όσα χρειάζεστε για να μετατρέψετε τον κήπο σας σε ένα καταφύγιο για αγιόκλημα.

Αυτή η ανάρτηση μπορεί να έχει συνδέσμους συνεργατών. Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο στον ιστότοπό μας και κάνετε μια αγορά στο Amazon, ενδέχεται να κερδίσουμε μια μικρή προμήθεια χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς. Συνιστούμε μόνο προϊόντα στα οποία πιστεύουμε πραγματικά και η υποστήριξή σας μας βοηθά να συνεχίσουμε να τρέχουμε!

Επιλέγοντας την Αρμονία του Μελισσόχορτου

Τα μελισσόχορτα έρχονται σε μια εκθαμβωτική σειρά σχημάτων, μεγεθών και χρωμάτων άνθισης. Η επιλογή της ιδανικής ποικιλίας εξαρτάται από την επιθυμητή αισθητική και τη διάταξη κήπου. Ακολουθεί μια ανάλυση ορισμένων δημοφιλών επιλογών:

Τρομπέτα Μελισσόχορτο

Πίστωση εικόνας: Stacey Hayden/USFWS

Αυτός ο δυναμικός ορειβάτης μπορεί να υπερηφανεύεται για τις ζωηρές ανθίσεις των κοραλλιών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ευδοκιμεί σε πλήρη ήλιο ή μερική σκιά.

Γιαπωνέζικο μελισσόχορτο

Πίστωση εικόνας: https://plants.ifas.ufl.edu/plant-directory/lonicera-japonica/

Διάσημο για τα έντονα αρωματικά λευκά άνθη του, αυτό το ταχέως αναπτυσσόμενο αμπέλι προτιμά τον ήλιο από τη μερική σκιά. Να γνωρίζετε ότι μπορεί να γίνει επεμβατική σε ορισμένες περιοχές.

Ολλανδικό μελισσόχορτο

Πίστωση εικόνας: Dan Flygar

Αυτός ο Ευρωπαίος ντόπιος προσφέρει ένα ευχάριστο άρωμα και όμορφα κίτρινα άνθη. Προτιμά ψυχρότερα κλίματα και μερική έως πλήρη σκιά.

Καφέ Μελισσόχορτο

Αυτή η μοναδική ποικιλία διαθέτει συστάδες κίτρινων λουλουδιών που ακολουθούνται από ζωηρά μούρα πορτοκαλιού. Είναι μια καλή επιλογή για τοποθεσίες μερικής σκιάς.

Πέρα από το άρωμα: Πρόσθετες εκτιμήσεις

Ενώ το άρωμα είναι ένα σημαντικό πόλο έλξης για πολλούς κηπουρούς, λάβετε υπόψη αυτούς τους πρόσθετους παράγοντες όταν επιλέγετε το αγιόκλημα σας:

 • Ώρα άνθισης: Διαφορετικές ποικιλίες ανθίζουν σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της σεζόν. Επιλέξτε έναν συνδυασμό για να επεκτείνετε τη floral εμφάνιση σας.
 • Συνήθεια ανάπτυξης: Μερικά αγιόκλημα είναι δίδυμα αμπέλια, που χρειάζονται υποστήριξη, ενώ άλλα είναι θαμνώδη και μπορούν να λειτουργήσουν ως καλύμματα εδάφους.
 • Αντίσταση ελαφιού: Επιλέξτε ποικιλίες ανθεκτικές στα ελάφια, όπως το ταταρικό μελισσόχορτο (Lonicera tatarica) εάν τα ελάφια αποτελούν απειλή στην περιοχή σας.

Φυτεύοντας τους σπόρους της επιτυχίας

Αφού επιλέξετε τον ιδανικό σας αγιόκλημα σύντροφο, ήρθε η ώρα να προετοιμαστείτε για φύτευση. Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε:

 • Υγιές αμπέλι μελισσόχορτο: Επιλέξτε ένα φυτό από ένα αξιόπιστο φυτώριο. Αναζητήστε ζωντανό φύλλωμα και δυνατούς μίσχους.
 • Φτυάρι και Γάντια Κηπουρικής
 • Κομποστ ή παλαιωμένη κοπριά
 • Σάπια φύλλα

Βρίσκοντας το Τέλειο Σημείο

Τα μελισσόχορτα ευδοκιμούν γενικά σε καλά στραγγιζόμενα εδάφη και εκτιμούν μια τοποθεσία με πλήρη ήλιο έως μερική σκιά. Ιδανικά, η βάση του αμπελιού πρέπει να είναι σε σκιά, ενώ το πάνω μέρος δέχεται ηλιακό φως για βέλτιστη ανθοφορία.

Προετοιμασία του χώρου φύτευσης

 1. Σκάβω μια τρύπα δύο έως τρεις φορές πιο φαρδύ από τη ρίζα του αμπελιού σας.
 2. Τροποποιήστε το εκσκαμμένο έδαφος με γενναιόδωρες ποσότητες κομπόστ ή παλαιωμένη κοπριά για να βελτιώσετε την αποστράγγιση και τη γονιμότητα.
 3. Αφαιρέστε προσεκτικά το μελισσόχορτο από το δοχείο του, χαλαρώνοντας απαλά τυχόν σφιχτά δεμένες ρίζες.

Φυτεύοντας το αγιόκλημα σας

 1. Τοποθετήστε το αγιόκλημα στην τρύπα, φροντίζοντας η κορώνα (το σημείο όπου οι μίσχοι συναντούν τις ρίζες) να κάθεται στο ίδιο επίπεδο με το γύρω χώμα.
 2. Γεμίστε την τρύπα με το τροποποιημένο μείγμα χώματος, σφίγγοντας απαλά για να αφαιρέσετε τους θύλακες αέρα.
 3. Ποτίστε καλά το φυτό για να κατακαθίσει το έδαφος γύρω από τις ρίζες.
 4. Εφαρμόστε ένα στρώμα σάπια φύλλα 2 ιντσών γύρω από τη βάση του αμπέλου, κρατώντας το λίγα εκατοστά μακριά από το στέλεχος για να αποτρέψετε τη σήψη.

Φροντίζοντας τη Συμφωνία του Μελισσόχορτου σας

Με την κατάλληλη φροντίδα, το αγιόκλημα σας θα σας ανταμείψει με χρόνια ομορφιάς και αρώματος. Δείτε πώς να διατηρήσετε το φυτό σας ακμαίο:

Πότισμα

Βαθύς ποτίστε το αγιόκλημα σας εβδομαδιαία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια θερμών και ξηρών περιόδων. Μόλις καθιερωθούν, είναι μέτρια ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά θα επωφεληθούν από το περιστασιακό πότισμα κατά τη διάρκεια παρατεταμένων ξηρών περιόδων.

Λίπανση

Εφαρμόστε αργή απελευθέρωση λίπασμα σχεδιασμένο για ανθοφόρα φυτά στις αρχές της άνοιξης. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για αγιόκλημα που καλλιεργούνται σε δοχεία.

Κλάδεμα

Τακτικό κλάδεμα ενθαρρύνει την πιο θαμνώδη ανάπτυξη και προωθεί περισσότερα άνθη. Κλαδέψτε ελαφρά καθ ‘όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου για να αφαιρέσετε νεκρά, άρρωστα ή διασταυρωμένα κλαδιά. Πιο εκτεταμένο κλάδεμα μπορεί να γίνει στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης όταν το φυτό είναι αδρανές.

Εκπαίδευση και Υποστήριξη

Καθώς το αγιόκλημα σας ωριμάζει, θα χρειαστεί μια στιβαρή δομή στήριξης για να αναρριχηθεί. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

 • Καφασωτό: Κλασική επιλογή, οι πέργκολες διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και υλικά. Τοποθετήστε την πέργκολα πριν τη φύτευση για να αποφύγετε να καταστρέψετε τις ρίζες αργότερα.
 • Φράκτης: Τα μελισσόχορτα μπορούν να μεταμορφώσουν όμορφα έναν γυμνό φράχτη σε μια αρωματική και πολύχρωμη οθόνη προστασίας προσωπικών δεδομένων.
 • Κληματαριά: Δημιουργήστε μια γοητευτική είσοδο ή χώρο καθιστικού εκπαιδεύοντας το αγιόκλημα σας να σκαρφαλώνει πάνω από μια κληματαριά.
 • Αναρτήσεις και καλώδια: Για πιο ρουστίκ εμφάνιση, χρησιμοποιήστε στιβαρούς στύλους και καλώδια για να δημιουργήσετε ένα πλαίσιο για το κλήμα σας.

Κηπουρική κοντέινερ

Τα μελισσόχορτα μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε δοχεία, προσθέτοντας μια πινελιά κάθετου ενδιαφέροντος σε αίθρια και μπαλκόνια. Επιλέξτε μια γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης τουλάχιστον το διπλάσιο του μεγέθους της ρίζας. Χρησιμοποιήστε ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά και βεβαιωθείτε ότι το δοχείο λαμβάνει επαρκές ηλιακό φως. Ποτίστε τακτικά και λιπάνετε ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της ποικιλίας που έχετε επιλέξει.

Παράσιτα και Ασθένειες

Τα μελισσόχορτα είναι γενικά ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, μπορεί περιστασιακά να ενοχλούνται από αφίδες, έντομα ή ωίδιο. Παρακολουθείτε τακτικά το φυτό σας και αντιμετωπίζετε άμεσα τυχόν προβλήματα χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους όποτε είναι δυνατόν.

Οι γλυκές ανταμοιβές: Απολαμβάνοντας το αγιόκλημα σας

Πέρα από την οπτική και οσφρητική απόλαυση, τα μελισσόχορτα προσφέρουν ποικίλα οφέλη:

 • Pollinator Haven: Τα αρωματικά άνθη τους προσελκύουν πεταλούδες, κολίβρια και μέλισσες, προάγοντας ένα υγιές οικοσύστημα στον κήπο σας.
 • Οθόνη απορρήτου: Εκπαιδεύστε τα μελισσόχορτα κατά μήκος ενός φράχτη ή πέργκολας για να δημιουργήσετε ένα ζωντανό εμπόδιο προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
 • Κομμένα λουλούδια: Ορισμένες ποικιλίες μελισσόχορτου, όπως το ολλανδικό μελισσόχορτο, παράγουν όμορφα άνθη που μπορείτε να απολαύσετε σε εσωτερικούς χώρους σε ένα βάζο.
 • Βρώσιμα μούρα: Ορισμένες ποικιλίες μελισσόχορτου, όπως το Brown μελισσόχορτο, παράγουν μούρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μαρμελάδες και ζελέ (βεβαιωθείτε ότι έχετε αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη ποικιλία και επιβεβαιώστε την βρώσιμοτητα πριν την κατανάλωση).

συμπέρασμα

Με το σαγηνευτικό άρωμά τους, τις ζωηρές ανθίσεις και την ευελιξία τους, τα αμπέλια αγιόκλημα υφαίνουν μια συμφωνία ομορφιάς και ωφέλειας σε κάθε κήπο. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να καλλιεργήσετε το δικό σας αρωματικό καταφύγιο και να απολαύσετε την απολαυστική μελωδία των μελισσόχορτων για τα επόμενα χρόνια. Ετοιμαστείτε, λοιπόν, να σας παρασύρει το γλυκό άρωμα της επιτυχίας καθώς το αγιόκλημα σας ευδοκιμεί!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top