Οδηγός καλλιέργειας γερανιών: Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τα γεράνια

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Τα γεράνια, με τα χαρούμενα πρόσωπά τους και την ασταμάτητη ανθοφορία τους, είναι τα αγαπημένα τους κηπουρούς. Αυτές οι ομορφιές που λατρεύουν τον ήλιο φέρνουν εκρήξεις χρώματος σε μπαλκόνια, αίθρια και παρτέρια, απαιτώντας ελάχιστα σε αντάλλαγμα για τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις τους. Αλλά από πού να ξεκινήσετε; Αυτός ο περιεκτικός οδηγός θα αποκαλύψει τα μυστικά για τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη φροντίδα των γερανιών, μετατρέποντάς σας από αρχάριο σε γκουρού γερανιών σε ελάχιστο χρόνο.

Αποκαλύπτοντας το Geranium: A World of Varieties

Πριν βουτήξετε με το κεφάλι στον κόσμο των γερανιών, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη συναρπαστική ποικιλομορφία αυτής της οικογένειας λουλουδιών. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πάνω από 400 είδη γερανιών, το καθένα με μοναδικά χαρακτηριστικά; Ακολουθεί μια ματιά στους δύο πιο συνηθισμένους τύπους που θα συναντήσετε:

Ζωνικά Γεράνια

Πίστωση εικόνας: https://yardandgarden.extension.iastate.edu/encyclopedia/geranium-zonal-pelargonium-%C3%97hortorum

Αυτά είναι τα κλασικά γεράνια, που συχνά έχουν ζωηρά κόκκινα άνθη και σημάδια σε σχήμα πετάλου στα φύλλα τους. Είναι γνωστά για τη συμπαγή, θαμνώδη αναπτυξιακή τους συνήθεια, καθιστώντας τα ιδανικά για κηπουρική σε δοχεία.

Ivy Geraniums

Πίστωση εικόνας: https://www.hutchinsonfarm.ca/Flowers/GeraniumIvy.html

Καταρράκτες μίσχοι στολισμένοι με λεπτά, μονά ή διπλά άνθη ορίζουν τα γεράνια κισσού. Η φύση τους τα κάνει ιδανικά για κρεμαστά καλάθια ή κουτιά παραθύρων, όπου οι λεπτές κληματαριές τους μπορούν να πέφτουν με χάρη.

Πέρα από αυτούς τους δύο κύριους τύπους, τα αρωματικά γεράνια, με το φύλλωμά τους με άρωμα τριαντάφυλλου ή λεμονιού, και τα γεράνια Martha Washington, γνωστά για τις μεγάλες, επιδεικτικές άνθισές τους, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ποικιλία για εξερεύνηση.

Planting Power: Θέτοντας το σκηνικό για την επιτυχία

Τώρα που εξοικειώσατε την οικογένεια των γερανιών, ας λερώσουμε τα χέρια σας! Δείτε πώς να ρυθμίσετε τα γεράνια σας για ακμάζουσα επιτυχία:

Επιλέγοντας το σωστό σημείο: Τα γεράνια είναι λάτρεις του ήλιου. Στοχεύστε σε μια τοποθεσία που δέχεται τουλάχιστον 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά. Ο πρωινός ήλιος είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος, καθώς βοηθά στην ξήρανση της πρωινής δροσιάς και προλαμβάνει τις μυκητιακές ασθένειες.

Εγκαταστάσεις παραγωγής αγγείων: Εάν επιλέγετε την κηπουρική σε κοντέινερ, επιλέξτε γλάστρες με τρύπες αποστράγγισης για να αποφύγετε την υπερχείλιση. Επιλέξτε ένα μέγεθος γλάστρας που επιτρέπει περίπου 1-2 ίντσες χώρου γύρω από τη ρίζα του φυτού γερανιού σας.

Αισθήσεις εδάφους: Τα γεράνια ευνοούν το καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Ένα καλής ποιότητας μείγμα γλάστρας ειδικά σχεδιασμένο για ανθοφόρα φυτά είναι ιδανικό. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα συνδυάζοντας χώμα γλάστρας, περλίτη και κομπόστ σε αναλογία 2:1:1.

Τελειότητα φύτευσης: Αφαιρέστε απαλά το φυτό γεράνι σας από το δοχείο του και χαλαρώστε ελαφρά τις ρίζες. Σκάψτε μια τρύπα στη γλάστρα ή στο κρεβάτι του κήπου που επιλέξατε λίγο μεγαλύτερη από τη ρίζα. Τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα και γεμίστε τον περιβάλλοντα χώρο με χώμα, φροντίζοντας η βάση του στελέχους να κάθεται λίγο πάνω από το επίπεδο του εδάφους. Ποτίστε καλά το φυτό για να κατακαθίσει το έδαφος.

Φροντίζοντας τα γεράνια σας: Μια συνταγή για ζωηρές ανθοφορίες

Με τα γεράνια σας φυτεμένα, είναι καιρός να εστιάσετε στη φροντίδα για να δείτε τις πραγματικές δυνατότητές τους. Ακολουθούν ορισμένες βασικές πτυχές που πρέπει να θυμάστε:

Σοφία ποτίσματος: Τα γεράνια είναι εκπληκτικά ανθεκτικά στην ξηρασία μόλις εγκατασταθούν. Το κλειδί είναι να ποτίζετε βαθιά όταν η κορυφή του εδάφους αισθάνεται στεγνή στην αφή. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.

Φρενίτιδα διατροφής: Κατά τη διάρκεια της ενεργού καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι), λιπάνετε τα γεράνια σας κάθε δύο εβδομάδες με ένα ισορροπημένο υγρό λίπασμα αραιωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Επιλέξτε ένα λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για ανθοφόρα φυτά για να ενθαρρύνει την άφθονη ανθοφορία.

Ικανότητα κλαδέματος: Το τακτικό κλάδεμα είναι ο καλύτερος φίλος του γερανιού. Προωθεί την πιο θαμνώδη ανάπτυξη, αποτρέπει το legginess και ενθαρρύνει περισσότερη ανθοφορία. Τσιμπήστε πίσω τις αναπτυσσόμενες άκρες των στελεχών καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν για να επιτύχετε ένα συμπαγές και ανθοφόρο φυτό.

Deadheading Delights: Για να παρατείνετε την περίοδο ανθοφορίας των γερανιών σας, τα λουλούδια με νεκρό κεφάλι τακτικά. Απλώς τσιμπήστε ή κόψτε το μαραμένο κεφάλι του λουλουδιού ακριβώς κάτω από τη βάση, ενθαρρύνοντας το φυτό να παράγει νέες ανθοφορίες αντί να εστιάζει στην παραγωγή σπόρων.

Ξεπερνώντας τα Εμπόδια: Οδηγός Γεράνιου Φύλακα

Ενώ τα γεράνια είναι γενικά χαμηλής συντήρησης, μπορεί να υπάρξουν περιστασιακές προκλήσεις. Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε ορισμένα κοινά προβλήματα:

Κιτρινίζοντας φύλλα: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή ακόμα και ηλιακού εγκαύματος. Εξασφαλίστε σωστή αποστράγγιση, προσαρμόστε τις συνήθειες ποτίσματος σας και λιπάνετε εάν χρειάζεται. Εάν τα φύλλα είναι καμένα, μετακινήστε το φυτό σε μια τοποθεσία με κάποια απογευματινή σκιά.

Bud Rot: Αυτή η μυκητιακή ασθένεια ευδοκιμεί σε συνθήκες υγρασίας. Αφαιρέστε τα προσβεβλημένα λουλούδια και βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μυκητοκτόνο.

Λευκές μύγες: Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το χυμό μπορούν να αποδυναμώσουν τα γεράνια σας. Η τακτική παρακολούθηση και τα εντομοκτόνα σπρέι σαπουνιού μπορούν να τα κρατήσουν μακριά.

Γεράνια τον χειμώνα: Αγκαλιάζοντας τον λήθαργο ή τις περιπέτειες σε εσωτερικούς χώρους;

Καθώς το καλοκαίρι φθίνει και οι πιο κρύες θερμοκρασίες επικρατούν, ίσως αναρωτιέστε για την τύχη των αγαπημένων σας γερανιών. Εδώ, διερευνούμε δύο προσεγγίσεις για τη φροντίδα των γερανιών σας κατά τους χειμερινούς μήνες:

Αγκαλιάζοντας τον λήθαργο: Μια φυσική ανάπαυση

Σε περιοχές με ήπιους χειμώνες όπου οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από το μηδέν, τα γεράνια μπορούν να εισέλθουν σε μια περίοδο λήθαργου σε εξωτερικούς χώρους. Δείτε πώς να τα προετοιμάσετε για έναν ξεκούραστο χειμώνα:

 • Μειώστε το πότισμα: Μειώστε σταδιακά τη συχνότητα ποτίσματος καθώς οι μέρες μικραίνουν και οι θερμοκρασίες μειώνονται. Στόχος να διατηρήσετε το χώμα ελάχιστα υγρό.
 • Deadheading και κλάδεμα: Μόλις φτάσει ο πρώτος παγετός, αφαιρέστε τυχόν λουλούδια και νεκρό φύλλωμα. Κλαδέψτε τους μίσχους πίσω κατά περίπου το ένα τρίτο για να προωθήσετε την υγιή νέα ανάπτυξη την άνοιξη.
 • Χειμερινός σάκος: Εφαρμόστε ένα στρώμα σάπια φύλλα (όπως τεμαχισμένο φλοιό ή κομπόστ) γύρω από τη βάση του φυτού για να μονώσετε τις ρίζες και να τις προστατέψετε από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ξυπνώντας την Άνοιξη: Μόλις περάσει η απειλή του παγετού και φτάσει η άνοιξη, αφαιρέστε το χειμερινό στρώμα και αυξήστε σταδιακά το πότισμα καθώς αναδύεται νέα ανάπτυξη. Μπορείτε επίσης να λιπάνετε ελαφρά για να ξεκινήσει η καλλιεργητική περίοδος.

Indoor Adventures: Bringing the Blooms Inside

Εάν η περιοχή σας βιώνει σκληρούς χειμώνες, σκεφτείτε να φέρετε τα γεράνια σας σε εσωτερικούς χώρους για να απολαύσετε τη ζωηρή άνθιση τους κατά τους ψυχρότερους μήνες. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τη μετάβαση ομαλή:

 • Επιλογή Υποψηφίων: Επιλέξτε υγιή φυτά γερανιού με άφθονο υπόλοιπο φύλλωμα. Αποφύγετε όσους έχουν σημάδια ασθένειας ή προσβολής από παράσιτα.
 • Φωτίστε τη ζωή τους: Τα γεράνια εσωτερικού χώρου χρειάζονται άφθονο, έμμεσο ηλιακό φως. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικό. Εάν το φως του ήλιου είναι περιορισμένο, σκεφτείτε να το συμπληρώσετε με φώτα ανάπτυξης.
 • Συζήτηση για τη θερμοκρασία: Επιδιώξτε ένα άνετο εύρος θερμοκρασίας εσωτερικού χώρου μεταξύ 65-70°F (18-21°C) για βέλτιστη ανάπτυξη. Αποφύγετε να τοποθετείτε τα γεράνια σας κοντά σε ρεύματα αέρα ή αεραγωγούς θέρμανσης.
 • Πότισμα με σύνεση: Τα γεράνια εσωτερικού χώρου γενικά απαιτούν λιγότερο νερό από ό,τι σε εξωτερικούς χώρους. Ποτίστε μόνο όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

Ανοιξιάτικη μετάβαση: Μόλις φτάσει η άνοιξη και οι εξωτερικές θερμοκρασίες παραμένουν σταθερά πάνω από 50°F (10°C), μπορείτε σταδιακά να σκληρύνετε τα γεράνια σας και να τα επαναφέρετε στην ύπαιθρο.

Geraniums: Beyond the Bloom – Propagation Power

Η χαρά των γερανιών δεν χρειάζεται να τελειώσει με ένα μόνο φυτό. Με λίγη τεχνογνωσία, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα γεράνια σας και να δημιουργήσετε μια στρατιά από ανθισμένες καλλονές. Εδώ είναι δύο δημοφιλείς μέθοδοι:

Μοσχεύματα στελέχους:

 1. Επιλέξτε υγιείς, μη ανθοφόρους μίσχους με μερικούς τουλάχιστον κόμβους (ενώσεις φύλλων).
 2. Κόψτε το στέλεχος ακριβώς κάτω από έναν κόμβο σε γωνία 45 μοιρών.
 3. Αφαιρέστε τα κάτω φύλλα, αφήνοντας μερικούς κόμβους εκτεθειμένους.
 4. Βουτήξτε το κομμένο άκρο του στελέχους σε ορμόνη ριζοβολίας (προαιρετικό αλλά μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας).
 5. Φυτέψτε το κόψιμο του στελέχους σε μια γλάστρα γεμάτη με υγρό μείγμα γλάστρας. Ποτίστε ελαφρά και διατηρήστε το χώμα σταθερά υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.
 6. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε ζεστό, καλά φωτισμένο μέρος (έμμεσο ηλιακό φως).
 7. Νέες ρίζες θα πρέπει να αναπτυχθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Μόλις σταθεροποιηθεί, μπορείτε να τσιμπήσετε πίσω το πάνω μέρος του μοσχευμάτων για να ενθαρρύνετε την πιο θαμνώδη ανάπτυξη.

Σπορά σπόρων:

 1. Αν και λιγότερο συνηθισμένα, τα γεράνια μπορούν να καλλιεργηθούν από σπόρους. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα σπορόφυτα μπορεί να μην διατηρούν πάντα τα ακριβή χαρακτηριστικά του μητρικού φυτού.
 2. Σπείρετε τους σπόρους σε εσωτερικούς χώρους σε ένα μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά περίπου 8-10 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας.
 3. Καλύψτε ελαφρά τους σπόρους με χώμα και διατηρήστε την επιφάνεια υγρή.
 4. Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε ζεστό μέρος με καλό φως. Η βλάστηση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
 5. Μόλις τα σπορόφυτα αναδυθούν και αναπτύξουν μερικά σετ αληθινών φύλλων, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε σε μεμονωμένες γλάστρες.

Με λίγο TLC και αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, τα γεράνια σας όχι μόνο θα ευδοκιμήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά θα σας προσφέρουν και ευκαιρίες να επεκτείνετε τη συλλογή λουλουδιών σας. Λοιπόν, φυτέψτε, γαλουχήστε και πολλαπλασιάστε – και απολαύστε τις ζωντανές ανταμοιβές που έχουν να προσφέρουν τα γεράνια!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top