Οδηγός καλλιέργειας λουλουδιών Celosia: Πώς να φυτέψετε, να μεγαλώσετε και να φροντίσετε τη Celosia

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Το Celosia, με τις μοναδικές, εγκεφαλικές ή λοφιοφόρους ανθίσεις του, μπορεί να μην είναι το πρώτο λουλούδι που σας έρχεται στο μυαλό για τον κήπο σας. Αλλά μην σας ξεγελάσει η ελαφρώς περίεργη εμφάνισή του! Αυτό το ζωντανό ετήσιο μπορεί να υπερηφανεύεται για μια γκάμα χρωμάτων, από φλογερό πορτοκαλί και ματζέντα έως κίτρινο και δροσερό ροζ. Επιπλέον, είναι εκπληκτικά εύκολο να καλλιεργηθεί, ανταμείβοντάς σας με μια έκρηξη χρώματος που διαρκεί από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτός ο οδηγός θα σας εξοπλίσει με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μετατρέψετε τον κήπο σας σε έναν παράδεισο με πούπουλο. Λάβετε, λοιπόν, τα γάντια κηπουρικής σας και ετοιμαστείτε να παρακολουθήσετε τη μεταμόρφωση της celosia από “φτερωτή μανία” σε “φτερωτό ταλέντο”!

Ρύθμιση της σκηνής: Επιλέγοντας τη Celosia και την τοποθεσία σας

Η Celosia διατίθεται σε δύο κύριες ποικιλίες: η κοκοροκομηχανή celosia (Celosia cristata) με τη δραματική, εγκεφαλική κορυφογραμμή της και η πλουμισμένη celosia (Celosia argentea var. plumosa) με τα πουπουλένια λοφία της που μοιάζουν με σιτάρι. Και οι δύο ποικιλίες προσφέρουν ένα φάσμα χρωμάτων, ώστε να μπορείτε εύκολα να βρείτε αυτά που συμπληρώνουν την υπάρχουσα παλέτα του κήπου σας.

Εδώ είναι μερικές δημοφιλείς επιλογές celosia που πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Cockscomb Celosia: «Atrofasciata» (βαθύ κόκκινο), «Cherry Sunrise» (έντονο πορτοκαλί), «Coral Ice» (ροζ και λευκό δίχρωμο)
 • Plumed Celosia: «Celestial» (μίξη χρωμάτων), «Dracula» (βαθύ μωβ), «Flamingo Feather» (καυτό ροζ)

Αφού διαλέξετε την τέλεια σελόσια, ήρθε η ώρα να βρείτε το ιδανικό σημείο στον κήπο σας. Θυμηθείτε, αυτά τα φυτά που αγαπούν τη θερμότητα λαχταρούν τον ήλιο! Αναζητήστε μια τοποθεσία που δέχεται τουλάχιστον έξι έως οκτώ ώρες άμεσο ηλιακό φως κάθε μέρα.

Επαγγελματική συμβουλή: Η Celosia ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά κλίματα. Εάν ζείτε σε μια πιο δροσερή περιοχή, σκεφτείτε να τα φυτέψετε σε υπερυψωμένα κρεβάτια ή δοχεία όπου το χώμα ζεσταίνεται πιο γρήγορα.

Σπορά σπόρων ή έναρξη με μεταμοσχεύσεις;

Υπάρχουν δύο κύριοι τρόποι καλλιέργειας της σελοσίας: ξεκινώντας από σπόρους ή μεταφύτευση εγκατεστημένων δενδρυλλίων.

Σπορά σπόρων:

 • Στόχος να σπείρετε σπόρους σε εσωτερικούς χώρους περίπου 4-6 εβδομάδες πριν από την τελευταία ημερομηνία παγετού στην περιοχή σας.
 • Χρησιμοποιήστε ένα αρχικό μείγμα σπόρων που στραγγίζει καλά και μόλις καλύψτε τους σπόρους με χώμα.
 • Διατηρήστε το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο και παρέχετε άφθονο ζεστό ηλιακό φως (περίπου 70°F).
 • Τα σπορόφυτα πρέπει να βγουν μέσα σε 7-14 ημέρες.
 • Μόλις αποκτήσουν δύο σετ αληθινών φύλλων, σκληρύνετε τα σταδιακά πριν τα μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους.

Μεταφύτευση:

 • Η αγορά εγκατεστημένων δενδρυλλίων από το φυτώριο της περιοχής σας μπορεί να είναι μια πιο γρήγορη επιλογή, ειδικά για ανυπόμονους κηπουρούς.
 • Αναζητήστε υγιή, ζωντανά φυτά που δεν έχουν ανθίσει ακόμα.
 • Σκληρώστε τα σπορόφυτα για λίγες μέρες πριν τα μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους.

Δημιουργώντας ένα καταφύγιο Celosia: Φύτευση και φροντίδα

Όταν έρθει η ώρα να φυτέψετε τη celosia σας, φροντίστε να επιλέξετε μια τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Η Celosia αντιπαθεί τα μουσκεμένα πόδια, επομένως η τροποποίηση του εδάφους σας με λίπασμα ή οργανική ύλη μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποστράγγιση.

Βήματα φύτευσης:

 1. Σκάψτε τρύπες ελαφρώς μεγαλύτερες από τη ρίζα των σπορόφυτων ή των μεταμοσχεύσεών σας.
 2. Διαχωρίστε τα φυτά ανάλογα με την ποικιλία τους. Η σελόσια Cockscomb απαιτεί περισσότερο χώρο (12-18 ίντσες μεταξύ τους), ενώ η πλουμισμένη celosia μπορεί να φυτευτεί πιο κοντά μεταξύ τους (8-12 ίντσες μεταξύ τους).
 3. Αφαιρέστε απαλά τα σπορόφυτα από τις γλάστρες τους ή χαλαρώστε προσεκτικά το χώμα γύρω από τις ρίζες εάν τα φυτέψετε απευθείας από το έδαφος.
 4. Τοποθετήστε τη σελόσια στην τρύπα και γεμίστε το κενό με χώμα, φροντίζοντας η βάση του φυτού να κάθεται στο ίδιο επίπεδο με τη γλάστρα.
 5. Ποτίστε καλά τα φυτά για να καθίσει το έδαφος.

Διατηρήστε τη Celosia σας να ακμάζει: Πότισμα, τάισμα και συντήρηση

Η Celosia είναι ένα φυτό σχετικά χαμηλής συντήρησης, αλλά μερικές βασικές πρακτικές θα εξασφαλίσουν ότι θα ευδοκιμήσει και θα παράγει άφθονα άνθη.

Πότισμα:

 • Ποτίζετε τακτικά τη celosia σας, αφήνοντας την κορυφή του εδάφους να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.
 • Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών.
 • Το βαθύ πότισμα λιγότερο συχνά είναι καλύτερο από το ρηχό πότισμα πιο συχνά.

Σίτιση:

 • Η Celosia δεν απαιτεί βαριά σίτιση. Αρκεί ένα ισορροπημένο λίπασμα που εφαρμόζεται μία φορά το μήνα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
 • Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για γρήγορη ώθηση.
 • Σταματήστε τη λίπανση μόλις αρχίσει να ανθίζει η celosia.

Συντήρηση:

 • Η θανάτωση ή η αφαίρεση των λουλουδιών θα ενθαρρύνει τη σελοσία σας να παράγει ακόμη περισσότερες ανθίσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της σεζόν. Απλώς τσίμπησε τα ξεθωριασμένα λουλούδια στη βάση του στελέχους.

Παράσιτα και ασθένειες:

 • Η Celosia είναι γενικά ανθεκτική στα περισσότερα παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, προσέξτε τις αφίδες, οι οποίες μπορούν να ελεγχθούν με εντομοκτόνο σπρέι σαπουνιού.
 • Μυκητιασικές ασθένειες όπως το ωίδιο μπορεί να εμφανιστούν σε συνθήκες υγρασίας. Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία αέρα γύρω από τα φυτά σας και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα για να το αποτρέψετε.

Απολαμβάνοντας τη δημιουργία Celosia:

Με την κατάλληλη φροντίδα, η celosia σας θα σας ανταμείψει με μια ζωντανή εμφάνιση χρώματος για μήνες. Οι μακροχρόνιες ανθοφορίες κάνουν επίσης εξαιρετικά κομμένα άνθη. Για να τα μαζέψετε για εσωτερικούς χώρους, απλώς κόψτε τους μίσχους υπό γωνία ακριβώς κάτω από την κεφαλή ενός λουλουδιού όταν οι ανθίσεις έχουν σχηματιστεί πλήρως αλλά δεν έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.

Το Celosia μπορεί επίσης να στεγνώσει για αιώνια απόλαυση. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε τα στελέχη όταν τα λουλούδια είναι σχεδόν πλήρως ανοιχτά και κρεμάστε τα ανάποδα σε δροσερό, σκοτεινό, καλά αεριζόμενο χώρο. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα λουλούδια θα είναι στεγνά και έτοιμα για χρήση σε ποτ πουρί ή διακοσμητικές συνθέσεις.

Πέρα από το καλοκαίρι: Μπορεί η Celosia να επιβιώσει τον χειμώνα;

Ενώ η celosia συνήθως αντιμετωπίζεται ως ετήσιο, μπορεί να λειτουργήσει ως τρυφερό πολυετές φυτό σε θερμότερα κλίματα (ζώνες ανθεκτικότητας USDA 10 και 11). Εάν ζείτε σε αυτές τις περιοχές, μπορείτε να προσπαθήσετε να ξεχειμωνιάσετε τα φυτά celosia σας.

Δείτε πώς:

 • Πριν από τον πρώτο παγετό, κόψτε τους μίσχους περίπου στο μισό.
 • Ξεθάψτε προσεκτικά τα φυτά και επανατοποθετήστε τα σε δοχεία γεμάτα με μείγμα γλάστρας που στραγγίζει καλά.
 • Τοποθετήστε τη σελόσια σε γλάστρα σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία σε εσωτερικούς χώρους όπου η θερμοκρασία παραμένει μεταξύ 50-60°F.
 • Ποτίστε με φειδώ όλο το χειμώνα, αρκεί να μην στεγνώσει τελείως το έδαφος.
 • Την άνοιξη, μόλις περάσει ο κίνδυνος παγετού, σκληρύνετε σταδιακά τα φυτά και τα ξαναφυτέψτε σε εξωτερικό χώρο σε ηλιόλουστο σημείο.

Με λίγη επιπλέον φροντίδα, μπορείτε να απολαύσετε τη celosia σας για πολλές εποχές!

συμπέρασμα

Το Celosia, με τη μοναδική του γοητεία και τα ζωντανά του χρώματα, είναι μια φανταστική προσθήκη σε κάθε κήπο. Τώρα που είστε οπλισμένοι με αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε μια ακμάζουσα εμφάνιση αυτών των συναρπαστικών λουλουδιών. Αγκαλιάστε, λοιπόν, την «φτερωτή αίσθηση» της celosia και δείτε τον κήπο σας να μεταμορφώνεται σε ένα εκθαμβωτικό θέαμα καλοκαιρινού χρώματος!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top