Ο παράξενος λόγος που η Holly γίνεται σούπερ αγκαθωτή + 3 ακόμα ωραία πράγματα για την Holly

Αν έχετε έναν θάμνο ή ένα δέντρο πουρναριού, τότε πιθανώς έχετε παρατηρήσει ότι τα φύλλα τείνουν να είναι, ελλείψει καλύτερης λέξης, πιο “καρφωτά” προς το κάτω μέρος του δέντρου. Αλλά τα φύλλα είναι λιγότερο ακανθώδη όσο ανεβαίνετε πιο ψηλά στο δέντρο. Ορισμένα είναι ακόμη και στρογγυλεμένα, χωρίς το χαρακτηριστικό σχήμα για το οποίο είναι γνωστή η πουρνάρια.

Φύλλα πουρναριού με βέλη που δείχνουν σε αιχμές

Τι στο καλό το προκαλεί αυτό; Η απάντηση είναι πολύ καλή.

Είναι η εποχή του πουρναριού!

Φύλλα πουρναριού καλυμμένα με χιόνι

Αυτό το αγκαθωτό αειθαλές φυτό αποτελούσε μέρος των χριστουγεννιάτικων εορτασμών πολύ πριν υπάρξουν Χριστούγεννα για να γιορταστούν. Για τους προχριστιανικούς λαούς, ιδίως τους παγανιστές, το πουρνάρι αποτελούσε κεντρικό μέρος του εορτασμού του χειμερινού ηλιοστασίου και της γιορτής.

Οι παγανιστές θεωρούσαν το πουρνάρι ιερό φυτό επειδή παρέμενε αειθαλές καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Έκοβαν κλαδάκια και κλαδιά πουρναριού και τα έφερναν στα σπίτια τους για να γιορτάσουν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αυτό ήταν μια σημαντική υπενθύμιση ότι οι κρύες, σκοτεινές νύχτες του χειμώνα δεν θα διαρκούσαν για πάντα και ότι οι πράσινες, θερμότερες ημέρες θα επέστρεφαν.

Για να μην ξεπεράσουν τους Ρωμαίους, οι Ρωμαίοι έβαζαν κλαδιά πουρναριού πάνω στα δώρα που έδιναν ο ένας στον άλλον κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Σατουρναλίων – μιας άλλης προχριστιανικής γιορτής του χειμερινού ηλιοστασίου που γιόρταζε την επιστροφή του φωτός.

Αλλά εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για το σούπερ γαμάτο κρυφό ταλέντο του πουρναριού, οπότε θα αφήσουμε την παράδοση στο παρελθόν και θα προχωρήσουμε γρήγορα στο 2012.

Μασήστε το αυτό, ελάφια!

Ελάφια τρώνε φύλλα πουρναριού από δέντρο

Τον Δεκέμβριο του 2012, ένα ζευγάρι επιστημόνων στην Ισπανία θέλησε να μάθει αν οι απίστευτα αιχμηρές αιχμές σε ορισμένα φύλλα και οι λίγες έως καθόλου αιχμές σε άλλα – όλα στο ίδιο δέντρο – οφείλονταν στην αλλαγή της γενετικής δομής του φυτού. Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι το πουρνάρι (και άλλα φυτά) μπορεί να προσαρμοστεί στην παρουσία τσιμπημένων φυτοφάγων αναπτύσσοντας πιο αγκαθωτά φύλλα, αλλά ποτέ δεν είχε μελετηθεί σε αυτό το επίπεδο.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα φυτά πουρνάρια μπορούν να αλλάξουν το DNA σε συγκεκριμένα φύλλα, χωρίς να αλλάξουν τη γενετική σύνθεση του υπόλοιπου φυτού, ως απάντηση σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες – τα ελάφια που τρώνε τα φύλλα στα χαμηλότερα κλαδιά.

Αυτή η διαδικασία, η ικανότητα ενός φυτού να αλλάζει φύλλα μέσα στον ίδιο οργανισμό, ονομάζεται ετεροφυλλία.

Πέρα από την οριστική απάντηση σε ένα ερώτημα, αυτό διαμορφώνει επίσης μια πιο ελπιδοφόρα εικόνα για τα φυτά καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή – την ικανότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές του περιβάλλοντός τους.

Αγκαθωτά φύλλα πουρναριού σε κλαδί

Αν έχετε ένα μεγαλύτερο πουρνάρι, κοιτάξτε προσεκτικά τα φύλλα πιο ψηλά στο δέντρο (μακριά από τα ζώα που το τσιμπολογούν) και μπορεί να εκπλαγείτε αν βρείτε λίγα αγκάθια στα φύλλα.

Αν παρατηρήσετε εξαιρετικά αιχμηρές αγκάθια στο πουρνάρι σας, αλλά δεν έχετε πολλά ζωάκια στην αυλή σας, μπορεί να φταίνε οι πρακτικές κλαδέματος που εφαρμόζετε.

Η μαμά του γλυκού μου κόβει φρέσκα κλαδάκια πουρναριού κάθε χρόνο για να διακοσμήσει, και τα φύλλα στο πουρνάρι της είναι σαν μικροσκοπικές βελόνες υποδόριας. Ωχ!

Φύλλα πουρναριού με αγκάθια από κοντά

Ένα δέντρο σαν κανένα άλλο

Τα πουρνάρια είναι γενικά πολύ δροσερά φυτά, γεγονός που τα καθιστά μια φανταστική επιλογή εξωραϊσμού. Το Holly δεν χρειάζεται να είναι μόνο για τα Χριστούγεννα. Δεν υπάρχουν πραγματικά άλλοι θάμνοι ή δέντρα που να μοιάζουν παρόμοια. Ακολουθούν μερικά ακόμα ωραία πράγματα για το πουρνάρι που μπορεί να εκτιμήσετε, ειδικά αν θέλετε να προσθέσετε ένα στο σπίτι σας.

Πολύχρωμο ευρωπαϊκό πουρνάρι

Ένα πουρνάρι για κάθε ζώνη

Αν θέλετε να φυτέψετε έναν θάμνο πουρνάρι, αλλά αναρωτιέστε αν θα μεγαλώσει στη δική σας USDA Ζώνη ανθεκτικότητας, είστε τυχεροί. Το Holly θα αναπτυχθεί οπουδήποτε στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, φυτρώνει σχεδόν παντού σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λίγα κλίματα όπου το πουρνάρι δεν ευδοκιμεί. Παραδόξως, ο Άγιος Βασίλης δεν έχει καθόλου που να φυτρώνει στο Βόρειο Πόλο.

Αμερικάνικο πουρνάρι

Εάν ζείτε στις νότιες πολιτείες, ιδιαίτερα κοντά στις ακτές, το αμερικανικό πουρνάρι, Ilex opaca, είναι μια καλή επιλογή. Για όσους ζουν σε ψυχρότερες περιοχές, το ευρωπαϊκό πουρνάρι, Ilex aquifolium, θα αναπτυχθεί ευχαρίστως. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ποικιλία θεωρείται χωροκατακτητική στις ακτές του Βόρειου Ειρηνικού.

Ελέγξτε το τοπικό σας κέντρο κηπουρικής και θα βρείτε εύκολα ένα ή δύο πουρνάρια που θα αναπτυχθούν ευτυχώς στην περιοχή σας. Ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξετε και τον τρόπο που θα το φροντίσετε, ο θάμνος πουρναριού σας θα γίνει τελικά δέντρο πουρναριού. Ορισμένες ποικιλίες μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 50′.

Ψηλό πουρνάρι γεμάτο με κόκκινα μούρα.

Αλλά αν πρόκειται να μεγαλώσετε ένα τόσο ψηλό δέντρο, θα πρέπει να το κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα- είναι γρουσουζιά να κόψετε ένα πουρνάρι.

Το πουρνάρι είναι μία από τις πολλές κλεμμένες παραδόσεις

Σε όσους επιθυμούν να “κρατήσουν τον Χριστό στα Χριστούγεννα”, η επιθυμία σας έχει απόηχο από το παρελθόν. Ήταν ο στόχος της αρχικής χριστιανικής εκκλησίας. Κατά κάποιο τρόπο.

Όταν η ρωμαϊκή εκκλησία προσπάθησε να προσηλυτίσει τους ειδωλολατρικούς λαούς, ήταν σχεδόν αδύνατο να τους πείσει να εγκαταλείψουν τις πνευματικές πρακτικές και τη λατρεία των φυσικών θεοτήτων και να τους προσηλυτίσουν στον χριστιανισμό.

Αντί να παραδεχτεί την ήττα της, η εκκλησία μετονόμασε πολλές ειδωλολατρικές παραδόσεις και λατρευτικές πρακτικές που επικεντρώνονταν γύρω από το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (και όλες τις άλλες ειδωλολατρικές γιορτές) σε Άγιες Ημέρες και τις ενσωμάτωσε στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο. Αυτό έκανε μια πολύ πιο τακτοποιημένη και πειστική “μεταστροφή”.

Θα ήταν πιο ακριβές να πούμε ότι οι παγανιστές μετέτρεψαν τον Χριστιανισμό σε παγανισμό.

Ελάχιστες, αν υπάρχουν, από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις των Χριστουγέννων σήμερα έχουν τις ρίζες τους στον Χριστιανισμό. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ο στολισμός με πουρνάρια ή το δέσιμό τους σε πακέτα, τα κάλαντα, τα φιλιά κάτω από το γκι, ο Άγιος Βασίλης, οι χριστουγεννιάτικες κάλτσες, η προσφορά δώρων και ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου είναι όλα γερμανικές, ελληνικές ή κελτικές παγανιστικές πρακτικές.

Όμορφα μούρα για τα αγαπημένα σας πουλιά

Αρσενικό καρδερίνο σε θάμνο πουρναριού.

Γνωρίζατε ότι τα μούρα του πουρναριού αποτελούν σημαντική πηγή τροφής για τα πουλιά το χειμώνα; Αρκετό καιρό αφότου τα άλλα φρέσκα μούρα και οι σπόροι έχουν εξαφανιστεί, τα μούρα του πουρναριού παραμένουν, παρέχοντας στους φτερωτούς φίλους μια πολύ αναγκαία πηγή τροφής για τα τέλη του χειμώνα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα μούρα δεν τρώγονται από τα πουλιά τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Τα μούρα είναι πολύ σκληρά για να τα φάνε. Μόνο μετά από μερικούς διαδοχικούς παγετούς τα μούρα μαλακώνουν αρκετά ώστε τα πουλιά να μπορούν να τα φάνε.

Η φύση είναι αρκετά δροσερή με αυτόν τον τρόπο.

Σπουργίτια σε ένα χιονισμένο κλαδί πουρναριού.

Αν είστε φανατικός παρατηρητής πουλιών, σκεφτείτε να προσθέσετε έναν θάμνο πουρνάρι στο τοπίο σας για εξαιρετική παρατήρηση πουλιών στη μέση του χειμώνα. Φυσικά, αν κάποιο ελάφι τσιμπήσει το πουρνάρι σας, μην ανησυχείτε- ξέρουμε ήδη ότι το φυτό θα φροντίσει τον εαυτό του. Θα μείνουν ακόμα πολλά μούρα για τα πουλιά.

Μια ειδική σημείωση: ενώ τα πουλιά μπορεί να απολαμβάνουν τα μούρα του πουρναριού, είναι δηλητηριώδη για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε φρεσκοκομμένα πουρνάρια για να διακοσμήσετε το σπίτι σας τα Χριστούγεννα, κρατήστε τα μακριά από τα μικρότερα άτομα του σπιτιού σας.

Φωτεινά κόκκινα μούρα πουρναριού

Το πουρνάρι είναι πραγματικά ένα μοναδικό φυτό με τόσα πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει. Δεν είναι περίεργο που υπάρχει τόση παράδοση και παράδοση γύρω από αυτό το όμορφο φυτό!


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβανομένων των κυριακάτικων αφηγήσεων από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή και τις ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top