Ο σωστός τρόπος καλλιέργειας ηλίανθων

Εδώ είναι μια πρόκληση για εσάς: φανταστείτε να κοιτάτε ένα χωράφι με ηλιοτρόπια σε πλήρη άνθηση και να μην χαμογελάτε. Είναι δύσκολο, έτσι δεν είναι;

Υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι είναι αδύνατο να μην αγαπάς τα ηλιοτρόπια, και θα πρέπει να συμφωνήσω. Οι ηλίανθοι έχουν τον τρόπο να φωτίζουν τις μέρες μας με θετική χαρά, ειδικά σε ένα μπουκέτο καλοκαιρινά λουλούδια. Θα ενισχύσουν επίσης την ομορφιά του κήπου σας.

Αν η εικόνα των ηλίανθων στο μυαλό σας είναι κίτρινη, κίτρινη και πιο κίτρινη, ξανασκεφτείτε το.

ηλιοτρόπια (Helianthus annuus) μπορεί να πάρει και άλλες αποχρώσεις και αποχρώσεις, από πορτοκαλί και κόκκινο έως κρεμώδες λευκό. Για να κάνετε ακόμα πιο περίπλοκη την επιλογή μιας ποικιλίας που αξίζει να φυτέψετε στον κήπο σας, οι ηλίανθοι μπορούν να έχουν μονά ή διπλά πέταλα και να μεγαλώνουν από δύο πόδια (ιδανικά για κομμένα λουλούδια) έως γίγαντες ύψους δέκα ποδιών. Θα μοιραστώ μερικές ποικιλίες ηλίανθου παρακάτω.

Αλλά πρώτα, ας δούμε τα βασικά της σποράς σπόρων, του ποτίσματος και της αναμονής για αυτά τα ηλιόλουστα άνθη.

Πώς να φυτέψετε ηλίανθους

Σπορόφυτα ηλίανθου

Οι ηλίανθοι είναι πραγματικά όμορφοι εύκολο να αναπτυχθεί. Είναι ανθεκτικά στη ζέστη, αναπτύσσονται γρήγορα και είναι ανθεκτικά σε πολλά παράσιτα. Ως επί το πλείστον, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σπείρετε τους σπόρους απευθείας στο έδαφος και να περιμένετε να μεγαλώσουν. Μόνο για αυτόν τον λόγο, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργήσετε ηλίανθους με παιδιά, καθώς τα ηλιοτρόπια θα τα ξεπεράσουν γρήγορα σε ύψος.

Τα τέλη της άνοιξης είναι η εποχή φύτευσης για εύκολους ετήσιους ηλίανθους.

Φυσικά, οι μεγαλύτερες ποικιλίες πρέπει να σπαρθούν και να καλλιεργηθούν απευθείας στο έδαφος. Εάν προσπαθήσετε να τα καλλιεργήσετε σε γλάστρες, συχνά θα πέσουν όταν το φυτό μεγαλώσει πολύ ή τα κεφάλια βαρύνουν πολύ.

Τούτου λεχθέντος, μικρότερες ποικιλίες ηλίανθου μπορούν σίγουρα να καλλιεργηθούν στο αίθριο σας ως μέρος της δικής σας κήπος κοντέινερ.

Όποια ποικιλία κι αν επιλέξετε, η διαδικασία σποράς των σπόρων είναι παρόμοια. Περιμένετε μέχρι να περάσει ο κίνδυνος παγετών κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά τρυπήστε τους σπόρους στο έδαφος. Περίπου 1″ (2,5 cm) βάθος θα είναι αρκετό.

Χρειάζονται κατά μέσο όρο 85-95 ημέρες για να ωριμάσουν οι περισσότερες ποικιλίες ηλίανθου. Λάβετε αυτό υπόψη κατά τον προγραμματισμό της συγκομιδής σας.

Όσον αφορά την απόσταση, οι ηλίανθοι κανονικού μεγέθους θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 8″-12″ ή να φυτεύονται πιο πυκνά και να αραιώνονται σε αυτή την ποσότητα. Τα γιγάντια ηλίανθα μπορεί να χρειάζονται 20″-24″ απόσταση μεταξύ τους.

Μην προσπαθήσετε να τσιγκουνευτείτε την απόσταση μεταξύ των μίσχων.

Ένα μεγάλο ηλίανθο σε άνθιση

Όσο πιο κοντά φυτεύονται οι ηλίανθοι μεταξύ τους, τόσο μικρότερα θα είναι τα κεφάλια. Πολύ μακριά μεταξύ τους και το κεφάλι μπορεί να είναι πολύ βαρύ για να το αντέχει το κοτσάνι. Θα πρέπει να βρείτε τη χρυσή μέση, αλλά θα το αφήσω στη διαίσθησή σας και στη Μητέρα Φύση.

Ωστόσο, εάν καλλιεργείτε ηλίανθους στο δικό σας κομμένο ανθόκηπο, μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε την αντίθετη συμβουλή και να τα φυτέψετε πιο κοντά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξετε με περισσότερα, αλλά μικρότερα ηλιοτρόπια που είναι ιδανικά για συνθέσεις λουλουδιών.

Ανέφερα ότι τα ηλιοτρόπια χρειάζονται πλήρη ήλιο;

Αυτό που είναι προφανές σε κάποιους, δεν είναι πάντα το ίδιο ξεκάθαρο σε άλλους. Οι ηλίανθοι λατρεύουν απόλυτα τον ήλιο. Δηλαδή, είναι στο όνομά τους. 6-8 ώρες ηλιακού φωτός πρέπει να τους κάνει χαρούμενους.

Το μέρος που μπορεί να μην είναι προφανές σε όλους όμως, είναι ότι πρέπει να προσέχετε πού σπέρνετε τους σπόρους σας. Επειδή τα ηλιοτρόπια μεγαλώνουν τόσο ψηλά, θα προτιμούσαν να βρίσκονται σε ένα προστατευμένο χώρο, μακριά από δυνατούς ανέμους. Δίπλα στο σπίτι σας ή κοντά σε έναν φράχτη όπου τα κοτσάνια μπορούν να δεθούν για παράδειγμα.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι οι ρίζες των ηλίανθων μεγαλώνουν φαρδιές και βαθιές (άλλος ένας λόγος για να κρατάμε μόνο μικρότερες ποικιλίες σε δοχεία). Όταν σπέρνετε τους σπόρους, παρέχετε άφθονο λίπασμα μέσα και γύρω από την περιοχή φύτευσης.

Εάν πέρυσι είχατε μια καλή καλλιέργεια, είναι απολύτως πιθανό κάποιοι σπόροι να έχουν πέσει στο έδαφος. Μπορεί επίσης να τα βρείτε να αναδύονται μόνα τους. Μπορείτε να τα μεταφυτέψετε, αν θέλετε, σε άλλο σημείο του κήπου ή να τα αραιώσετε στο σημείο που βρίσκονται.

Συμβουλές φροντίδας ηλίανθου

Ηλίανθος με μια μέλισσα πάνω του

Πόσο νερό χρειάζεται ένας ηλίανθος; Η τυπική απάντηση κηπουρικής είναι: εξαρτάται.

Εξαρτάται από το κλίμα σας (ζώνη σκληρότητας), τις καιρικές συνθήκες όσο και από τον(τους) τύπο(ους) εδάφους στον κήπο σας.

Γενικά, οι ηλίανθοι πρέπει να ποτίζονται τακτικά μέχρι να φυτρώσουν. Μόλις εδραιωθούν καλά οι ρίζες τους, μπορεί να είναι αρκετό να βασιστείτε στη βροχή, εκτός και αν δεν μπορείτε. Εάν πρέπει να ποτίζετε, το βαθύ, αλλά σπάνιο πότισμα είναι το καλύτερο.

Εάν καλλιεργείτε ηλίανθους σε δοχεία…

Ηλίανθοι σε γλάστρες

Βεβαιωθείτε ότι το υπόστρωμα του εδάφους σας στραγγίζει καλά. Οι ηλίανθοι δεν τους αρέσει να έχουν βρεγμένα πόδια.

Δεδομένου ότι είναι βαριές ταΐστρες, μια μηνιαία εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να είναι κατάλληλη τόσο για τους ηλίανθους που φυτεύονται σε δοχεία όσο και για εκείνους στο έδαφος. Ενώ η συμβατική κηπουρική προτείνει ένα ισορροπημένο λίπασμα 10-10-10, συχνά υπάρχουν φυσικές λύσεις. Εάν έχετε τσουκνίδα οπουδήποτε στην αυλή σας, μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε. Εδώ είναι η Tracey’s τσάι με λίπασμα τσουκνίδας. Ναι, μυρίζει, αλλά λειτουργεί τέλεια.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον πράσινο χυμό στις πατάτες, τις κολοκύθες, τις καλοκαιρινές και χειμερινές κολοκύθες σας.

Συγκομιδή Ηλιόσπορων

Μόλις τα όμορφα ηλιοτρόπια σας φτάσουν στο μέγιστο ύψος τους, θα αρχίσουν να γέρνουν τα κεφάλια τους κάτω από το βάρος των παχυντικών σπόρων. Όταν τα πέταλα των λουλουδιών έχουν πέσει στο έδαφος, είναι καιρός να τα παρατηρήσετε λίγο πιο κοντά και να ελέγξετε για σπόρους που ωριμάζουν. Αν είναι άσπρα και γαλακτερά, τα αφήνουμε για λίγο ακόμα.

Θα πρέπει επίσης να ρίξετε μια ματιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Εάν είναι ακόμα πράσινο, είναι πολύ νωρίς για να κόψετε το κεφάλι. Περιμένετε μέχρι να γίνει κιτρινοκαφέ πριν τη συγκομιδή.

Καθώς περιμένετε υπομονετικά να ωριμάσουν οι σπόροι, ίσως χρειαστεί να τους προστατέψετε από μερικά από τα πλάσματα που αναφέρονται παρακάτω. Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι τυρί και ένα λαστιχάκι, ώστε οι σπόροι να μπορούν ακόμα να αναπνέουν, αλλά να μην πέσουν έξω.

Όταν στεγνώσουν όλοι οι σπόροι, μπορούν να τρίβονται με το χέρι. Κάνετε αυτό πάνω από ένα καθαρό μουσαμά ή ένα πολύ μεγάλο μπολ. Αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν περισσότερο, απλώστε τους σε ένα φύλλο για μερικές μέρες ακόμα. Αφήστε τα μόνο όταν στεγνώσουν τελείως.

Είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι να στεγνώσουν τελείως οι ηλιόσποροι πριν τη συγκομιδή.

Ηλίανθος με αποξηραμένους σπόρους

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα στην κατάλληλη στιγμή. Εάν ο καιρός στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου φαίνεται να είναι στη βροχερή/υγρή πλευρά, δεν θέλετε οι σπόροι σας να μουχλιάσουν ή να σαπίσουν.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να κόψετε το κοτσάνι περίπου 10″-12″ κάτω από το κεφάλι μόλις ωριμάσουν οι εξωτερικοί σπόροι. Στη συνέχεια κρεμάστε τα ανάποδα σε καλά αεριζόμενο και ζεστό χώρο. Καλύψτε τα με μια χάρτινη σακούλα ή διχτυωτό ύφασμα για να μην κλέψουν τους σπόρους από πεινασμένους επισκέπτες.

Μπορεί να χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες για να στεγνώσουν οι σπόροι με αυτόν τον τρόπο, οπότε να είστε υπομονετικοί.

Sunny ποικιλίες ηλίανθου

Τι ποικιλία ηλίανθου πρέπει να καλλιεργήσετε;

Η συμβουλή μου είναι να καλλιεργήσετε περισσότερα από ένα, ειδικά αν θέλετε να διατηρήσετε αυτούς τους επικονιαστές στον κήπο σας σε μια πολύ χαρούμενη ψυχική κατάσταση. Το γεγονός ότι διαφορετικές ποικιλίες ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους θα φέρει επίσης ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. Υπάρχουν περισσότερες από 70 ποικιλίες για να διαλέξετε, οπότε ποια θα είναι;

Teddy Bear Sunflowers

Teddy Bear ηλίανθος

Τώρα, αυτά είναι χαριτωμένα. Τα ηλιοτρόπια Teddy Bear είναι αφράτα, δασύτριχα και χαριτωμένα. Περισσότερο για διακόσμηση παρά οτιδήποτε άλλο, φαίνεται ότι φτιάχτηκαν για ανθοσυνθέσεις. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερα. Τα πέταλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια έκρηξη χρώματος σε σαλάτες ή ως διακόσμηση σε ένα cupcake.

Suntastic Yellow Sunflowers

Νάνος ηλίανθος

Μια άλλη νάνος ποικιλία με μίσχους που δεν αναπτύσσονται περισσότερο από 2 πόδια σε ύψος. Από κάθε κοτσάνι θα πάρετε όχι ένα, αλλά πολλά χαρούμενα κίτρινα κεφάλια, 5 έως 8 για την ακρίβεια.

Little Becka Sunflowers

Μικρή Μπέκα Ηλίανθος

Με νάνο σε ύψος 1 έως 2 πόδια, αυτοί οι ηλίανθοι είναι απολύτως αξιολάτρευτοι. Είναι γνωστά για το πορτοκαλί εφέ φωτοστέφανου των ευαίσθητων πετάλων τους.

Moulin Rouge Sunflowers

Ηλίανθος Μουλέν Ρουζ

Τα λουλούδια Moulin Rouge, κατά μέσο όρο 4 πόδια, σίγουρα δεν είναι κίτρινα. Θα γίνουν εύκολα το αστέρι του κήπου σας με τα εντυπωσιακά μπορντό πέταλα τους.

Ηλιοτρόπια μαμούθ

Ηλιοτρόπια ψηλά σαν ένα σπίτι

Τα μαμούθ, αν και όχι τόσο ψηλά όσο οι γίγαντες, έχουν κάτι για το οποίο να είναι περήφανοι. Μπορούν να φτάσουν σε ύψος από 9 έως 12 πόδια. Οι επικονιαστές τους αγαπούν, το ίδιο και οι σκίουροι.

American Giant Sunflowers

Εάν σκοπεύετε να συμμετάσχετε σε έναν διαγωνισμό καλλιέργειας ηλίανθων, αυτή είναι η ποικιλία που πρέπει να αναπτυχθεί. Με λίγη τύχη, μια πρέζα ηλεκτροκαλλιέργειας και φύσης στο πλευρό σας, αυτοί οι Αμερικανοί Γίγαντες μπορούν να αναπτυχθούν σε ύψη 15 ποδιών ή περισσότερο, με ηλιόλουστα πρόσωπα πλάτους περίπου 1 ποδιού.

Συνήθη προβλήματα καλλιέργειας ηλίανθου

Ακριβώς όπως απολαμβάνετε τους ηλίανθους να φυτρώνουν στον κήπο σας, ορισμένα πλάσματα θα εκμεταλλευτούν τη γενναιοδωρία σας για να τα φυτέψουν επίσης. Ελάφια, κουνέλια, ποντίκια, βολβοί, μοσχοκάρυδο, σκίουροι, πουλιά και ρακούν είναι μεταξύ μερικών από τους αδηφάγους καταναλωτές που μπορούν να επιλέξουν να δειπνήσουν στον κήπο σας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ηλίανθους.

Ποτέ δεν θα μπορέσετε να τα αποτρέψετε εντελώς στον κήπο σας, αν και μπορείτε να δοκιμάσετε την περίφραξη ή το δίχτυ για τα πουλιά (όταν σχηματίζονται οι σπόροι) για να εμποδίσετε την όρεξή τους. Μπορείτε ακόμη και να επιλέξετε ένα σκιάχτρο το φθινόπωρο για να προσθέσετε στη σκηνή της εξοχής.

Ένα διασκεδαστικό γεγονός για τους ηλίανθους πριν πάτε…

Δεν είναι μόνο οι ηλιόσποροι που είναι βρώσιμοι. Τα πέταλα, τα άγουρα λουλούδια, οι λευκοί ανώριμοι σπόροι, ακόμα και τα φύλλα όταν γίνονται σωστά, είναι όλα για φαγητό. Αλλά θα το αφήσω μέχρι το τέλος Άλαν Μπέργκοο συγγραφέας του The Forager Chef’s Bookγια να εξηγήσει.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top