Ο τρόπος “Set It & Forget It” για την καλλιέργεια βοτάνων στο νερό

Η υδροπονία συχνά φέρνει στο μυαλό πολύπλοκες εγκαταστάσεις στο υπόγειο κάποιου με φανταχτερά φώτα καλλιέργειας και σειρές από αφύσικα τέλεια μαρούλια που κρυφοκοιτάζουν από πλαστικούς σωλήνες.

Μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο και θα πειστείτε ότι πρέπει να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια σε εξοπλισμό και μεγάλες κανάτες θρεπτικών συστατικών με ονόματα όπως GrowFloPro και Green Juice Power.

Υδροπονικό μαρούλι με φώτα ανάπτυξης LED.

Δεν είστε σίγουροι αν αγοράζετε κάτι για να ταΐσετε φυτά ή το πιο πρόσφατο smoothie υγείας.

Μόλις ξεπεράσετε το σοκ με τα αυτοκόλλητα, θα είστε αντιμέτωποι με την εκμάθηση όλης της ορολογίας, της επιστήμης και του τρόπου λειτουργίας κάθε συστήματος. Μπορεί να γίνει αρκετά εκφοβιστικό γρήγορα, αφήνοντάς σας να νιώθετε ότι χρειάζεστε ένα Ph.D. να αναλάβει ακόμη και το πιο βασικό στήσιμο υδροπονίας.

Εκεί έρχεται ο Δρ Bernard Kratky.

Πίσω στη δεκαετία του ’90 (η αγαπημένη μου δεκαετία), ο Δρ Bernard Kratky, ένας ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ανέπτυξε μια μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας που δεν χρειαζόταν φανταχτερό εξοπλισμό. Η υδροπονική του μέθοδος δεν απαιτεί καν ηλεκτρισμό. (Βικιπαίδεια)

Δημοσίευσε μια περίληψη του πώς λειτουργεί το 2009 στο Acta Horticulturae. Μπορείτε να το διαβάσετε από κάνοντας κλικ εδώ. (Είναι μόνο οκτώ σελίδες και συνιστώ ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε γρήγορα.)

Το καλύτερο πράγμα σχετικά με τη μέθοδο Kratky υδροπονικής καλλιέργειας είναι ότι μόλις στήσετε τα φυτά σας, δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο μέχρι να είναι έτοιμα για συγκομιδή.

Ναι, καλά διαβάσατε – όχι ξεβοτάνισμα, χωρίς πότισμα, χωρίς λίπανση. Αυτό είναι πραγματικά κηπουρική με αυτόματο πιλότο. Λοιπόν, ας βουτήξουμε και θα σας δείξω πώς να καλλιεργείτε βότανα με τη μέθοδο Kratky.

Οι Απόλυτες Βασικές Αρχές της Μεθόδου Kratky

Με λίγα λόγια, η υδροπονία είναι η καλλιέργεια φυτών με νερό αντί για χώμα. Τα φυτά λαμβάνουν όλα όσα χρειάζονται – οξυγόνο, νερό και θρεπτικά συστατικά από την υδροπονική εγκατάσταση που χρησιμοποιείτε. Οι περισσότερες ρυθμίσεις απαιτούν συνεχή κίνηση του νερού, μια φυσαλίδα για την προσθήκη οξυγόνου και την περιοδική προσθήκη θρεπτικών συστατικών στο νερό για την τροφοδοσία του φυτού. Όπως είπα, γίνεται πολύπλοκο γρήγορα.

Με τη μέθοδο Kratky όλα είναι παθητικά.

Μόλις ρυθμίσετε το δοχείο σας, το φυτό φροντίζει τον εαυτό του όσο μεγαλώνει. Προσθέτετε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών στο βάζο σας στην αρχή.

Στοίβα από μαύρα δίχτυα κύπελλα

Στη συνέχεια, τοποθετείτε ένα διχτυωτό κύπελλο (ένα χαριτωμένο μικρό καλάθι που επιτρέπει στις ρίζες να αναπτυχθούν από τις πλευρές και το κάτω μέρος) που περιέχει μέσα καλλιέργειας και τους σπόρους ή τα μοσχεύματα σας στο επάνω μέρος του βάζου, έτσι ώστε το διχτυωτό κύπελλο να αγγίζει το γεμάτο θρεπτικά συστατικά νερό.

Καθώς το φυτό μεγαλώνει και παίρνει νερό, βγάζει πολλές ρίζες στο βάζο. Σοβαρά, εννοώ πολλές ρίζες.

Κοντινό πλάνο του ιστού των ριζών που αναπτύσσονται από το κάτω μέρος ενός διχτυού κυπέλλου

Η στάθμη του νερού πέφτει καθώς το φυτό χρησιμοποιεί το θρεπτικό διάλυμα. Οι ρίζες πιο κοντά στην κορυφή του δοχείου που αναπτύσσονται στο διάκενο αέρα μεταξύ της κορυφής του βάζου και του θρεπτικού διαλύματος χρησιμεύουν ως εναέριες ρίζες, παρέχοντας στο φυτό οξυγόνο. Οι ρίζες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο θρεπτικό διάλυμα συνεχίζουν να παρέχουν τροφή στα φυτά.

Και λίγο πολύ αυτό είναι.

Το φυτό μεγαλώνει χωρίς καμία συντήρηση από εσάς. Απλώς κόβετε με χαρά φρέσκα βότανα και απολαμβάνετε την πιο νωχελική εμπειρία κηπουρικής ποτέ.

Τώρα το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι επειδή αναπτύσσετε ένα φυτό με προκαθορισμένη ποσότητα θρεπτικών ουσιών και νερού, το φυτό τελικά θα πεθάνει.

Αλλά Tracey, γιατί δεν μπορώ απλώς να αναμίξω περισσότερο θρεπτικό διάλυμα και να το ρίξω στο βάζο;

Εξαιρετική ερώτηση!

Θυμάστε εκείνες τις ρίζες που μεγαλώνουν στο κενό μεταξύ του νερού και της κορυφής του βάζου; Προσθέτοντας περισσότερο θρεπτικό διάλυμα στο βάζο σας θα τα καλύψει και ουσιαστικά θα «πνίξει» το φυτό σας. Αυτές οι ρίζες έχουν προσαρμοστεί στην ανταλλαγή οξυγόνου, όχι νερού. Παράξενο αλλά δροσερό.

Τα Σημαντικά Πράγματα

Ένα μάτσο βασιλικό σε ένα ξύλινο τραπέζι πικνίκ

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες

Τα θρεπτικά συστατικά που προσθέτετε στο νερό κατά την εγκατάσταση θα τροφοδοτούν το φυτό σας για ολόκληρη τη διάρκεια ζωής του, επομένως είναι σημαντικό να τα πάρετε σωστά. Δεδομένου ότι καλλιεργούμε βότανα μόνο σε βάζα τεταρτημορίου, τα οποία κάνουν πολύ καλά με τη μέθοδο Kratky, δεν είναι τρομερά περίπλοκο.

Αν και υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις καλλιέργειας στην αγορά, είναι καλύτερο να τηρείτε τα τυπικά συνιστώμενα θρεπτικά συστατικά όταν μόλις ξεκινάτε. Είναι εύκολο να βρείτε και να μετρήσετε τις σωστές αναλογίες όταν φτιάχνετε το θρεπτικό σας διάλυμα.

Μπορείτε να πειραματιστείτε όταν έχετε μερικές επιτυχημένες καλλιέργειες κάτω από τη ζώνη σας.

Θα χρειαστείτε Masterblend 4-18-38, ένα λίπασμα κατασκευασμένο μόνο για υδροπονία, νιτρικό ασβέστιο PowerGro, καθώς και αλάτι Epsom, το οποίο παρέχει στα φυτά μαγνήσιο και θείο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν στα φυτά όλα όσα χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη και ανάπτυξη των φυλλωμάτων.

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να το παραλάβετε πακέτο εκκίνησης θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά εδώ για να σας διαρκέσουν σε αρκετά μείγματα, τα οποία θα σας δώσουν αρκετό χρόνο για να αποφασίσετε εάν η μέθοδος Kratky είναι κατάλληλη για εσάς.

Νερό

Αν ασχολείστε με την υδροπονία, θα μάθετε γρήγορα ότι το pH του νερού είναι απίστευτα σημαντικό. Ωστόσο, για να καλλιεργήσετε κάτι τόσο απλό όσο τα βότανα με τη μέθοδο Kratky, είναι λιγότερο. Θα εξακολουθήσετε να έχετε καλά αποτελέσματα με νερό βρύσης, βρόχινο νερό ή ακόμα και εμφιαλωμένο νερό πηγής.

Εάν έχετε χλωριωμένο νερό βρύσης, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε βροχή ή εμφιαλωμένο νερό.

Φως

Θα χρειαστείτε ένα φωτεινό παράθυρο με νότιο προσανατολισμό ή ένα μικρό, φθηνό φως ανάπτυξης για τα καλύτερα αποτελέσματα. Ξεγελάμε ήδη τη Μητέρα Φύση μεγαλώνοντας στο νερό και όχι στο έδαφος, οπότε δεν έχετε την πολυτέλεια να τσιγκουνευτείτε το φως. Ένας μικρός συμπαγής λαμπτήρας φθορισμού θα λειτουργήσει αλλά Φώτα ανάπτυξης LED είναι πολύ προσιτές αυτές τις μέρες.

Ποια βότανα λειτουργούν καλύτερα με τη μέθοδο Kratky

Θέλετε να επιλέξετε βότανα με μαλακό στέλεχος, καθώς συνήθως αναπτύσσονται γρήγορα. Αποφύγετε βότανα με ξυλώδη μίσχο, καθώς εργάζεστε με περιορισμένη ποσότητα νερού, αέρα και θρεπτικών συστατικών. Αυτά τα βότανα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν και δεν θα έχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά για να είναι καλά.

Δεν λέω ότι δεν μπορείτε να καλλιεργήσετε πράγματα όπως το θυμάρι ή το δεντρολίβανο με αυτή τη μέθοδο, μόνο ότι θα έχετε καλύτερη επιτυχία με φυτά που δεν χρειάζονται πολύ χρόνο για να εδραιωθούν και να ωριμάσουν. Εάν πρόκειται να καλλιεργήσετε βότανα με ξυλώδη στελέχη, είναι καλύτερο να το κάνετε με μοσχεύματα.

Βότανα που καλλιεργούνται με τη μέθοδο Kratky σε βάζα.

Έχοντας αυτό κατά νου, μερικές εξαιρετικές επιλογές για ανάπτυξη είναι:

Εντάξει, ας το κάνουμε αυτό!

Υλικά

Όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε:

  • 1 λίτρο νερό
  • Αλουμινόχαρτο

Ας καλλιεργήσουμε μερικά βότανα

Ο πετροβάμβακας κομμένος σε κύβους για υδροπονική καλλιέργεια

Ανακατέψτε τη λύση σας

Ο ευκολότερος τρόπος για να αναμίξετε τη λύση σας είναι με το γαλόνι. Προτείνω να πάρετε ένα γαλόνι νερό πηγής από το σούπερ μάρκετ και να αναμίξετε τα θρεπτικά συστατικά σας απευθείας στην κανάτα για να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, θα τα έχετε έτοιμα όποτε θέλετε να ξεκινήσετε ένα άλλο βάζο.

Θα αναμειγνύουμε το Masterblend, το PowerGro και το αλάτι Epsom σε αναλογία 2:2:1. Στο νερό σας, προσθέστε ένα στρογγυλεμένο κουταλάκι του γλυκού Masterblend, ένα στρογγυλεμένο κουταλάκι του γλυκού PowerGro και ένα στρογγυλεμένο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι Epsom. Ανακατέψτε τα θρεπτικά συστατικά στο νερό μέχρι να διαλυθούν εντελώς. Βοηθάει αν χρησιμοποιείτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Ρυθμίστε το Net Cup σας

Προσθέστε έναν κύβο πετροβάμβακα στο διχτυωτό σας κύπελλο ή γεμίστε τον με πριονίδι. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό ξυλάκι και ρίξτε τους σπόρους σας (ή τους σπόρους αν πρόκειται να τους αραιώσετε) στη μέση του καλλιεργητικού σας μέσου. Εάν χρησιμοποιείτε μοσχεύματα, γλιστρήστε τα προς τα κάτω στη μέση του διχτυού κυπέλλου.

Στη συνέχεια, ρίξτε λίγο θρεπτικό διάλυμα στο βάζο. Δεν θέλετε το διχτυωτό κύπελλο να είναι πλήρως βυθισμένο. Θέλετε μόνο το 1/3 ή το ¼ του πυθμένα του διχτυού φλιτζανιού να ακουμπά στο θρεπτικό διάλυμα. Είναι καλύτερο να γεμίσετε το βάζο σας περίπου στα ¾ της διαδρομής πριν προσθέσετε το διχτυωτό κύπελλο. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσαρμόσετε προσθέτοντας περισσότερα ή ρίχνοντας λίγο έξω.

Το διχτυωτό κύπελλο θα ακουμπάει στο χείλος του βάζου τεταρτημορίου.

Κοντινό πλάνο της διχτυωτής γλάστρας που κάθεται στο χείλος του βάζου

Τέλος, θα χρειαστεί να τυλίξετε το εξωτερικό του βάζου σε αλουμινόχαρτο. Αυτό κρατά το φως έξω από το βάζο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη φυκιών στο θρεπτικό σας διάλυμα. Αν και τα φύκια δεν είναι απαραίτητα επιβλαβή, θα καταναλώσουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που προορίζονται για το φυτό σας.

Εάν δεν σας αρέσει η εμφάνιση του φύλλου αλουμινίου, σκεφτείτε να πάρετε κάποιο βαζάκια σε κεχριμπαρένιο χρώμα ή καλύπτοντας τα βάζα σας με διακοσμητική ταινία ή μπογιά.

Αστο να μεγαλώσει

Και αυτό είναι όλο. Τοποθετήστε το μικρό σας υδροπονικό βότανο σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία ή κάτω από ένα φως ανάπτυξης και περιμένετε. Πριν το καταλάβετε, θα κόβετε φρέσκα βότανα όποτε τα θέλετε.

Βότανα που καλλιεργούνται με τη μέθοδο Kratky σε βάζα.

Ίσως να ξεπεράσετε το σφάλμα της υδροπονίας και να αρχίσετε να ψάχνετε για όλα τα άλλα ωραία πράγματα που μπορείτε να αναπτύξετε με τη μέθοδο Kratky. Μπορείτε να πείτε αντίο στις υπερτιμημένες πρασινάδες σαλάτας σούπερ μάρκετ που μαραίνονται μόλις τις πάρετε στο σπίτι και να πείτε γεια στα φρέσκα μαρούλια όλο το χρόνο.

Ξεκινήστε νέα φυτά με μοσχεύματα

Μόλις αποκτήσετε ένα εγκατεστημένο φυτό, είναι εύκολο να πάρετε μοσχεύματα και να ξεκινήσετε ένα νέο βάζο. Θυμηθείτε ότι εργάζεστε με περιορισμένη ποσότητα νερού και θρεπτικών συστατικών, οπότε η έναρξη μιας νέας κοπής θα διασφαλίσει ότι έχετε συνεχή παροχή σε κάθε βότανο.

Για να μην αναφέρουμε, ένα τρίο βάζα με βότανα Kratky κάνει ένα δροσερό και ασυνήθιστο δώρο για τον καλοφαγά της ζωής σας.

Πάρτε τρία ή τέσσερα μοσχεύματα, μήκους περίπου 4″ και τρυπήστε τα σε μερικά νέα μέσα καλλιέργειας. Ρυθμίστε τα όπως περιγράφεται παραπάνω όταν τα πρώτα φυτά σας επιβραδύνουν. Τα μοσχεύματα σας θα είναι έτοιμα να μαζέψουν τη χαλαρότητα.

Βότανα που καλλιεργούνται με τη μέθοδο Kratky σε βάζα.

Ξέρω ότι ακούγεται πολύ όταν διαβάζετε για πρώτη φορά αυτό, αλλά νομίζω ότι θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνετε παρά να το διαβάσετε. Μόλις ετοιμάσετε τις προμήθειες σας, χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να στήσετε ένα βάζο με βασιλικό, μέντα ή σχοινόπρασο.


Λάβετε το διάσημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Συμπεριλαμβάνονται οι κυριακάτικες περιπέτειες από τον εκδότη μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, η συλλογή μας για το τι κυκλοφορεί στην εποχή και οι ενημερώσεις και οι ειδοποιήσεις νέων άρθρων.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top