Παντζάρια Companion Plants – Τα 10 καλύτερα και 3 χειρότερα φυτά

Τα παντζάρια είναι μια εξαιρετική καλλιέργεια δύο προς ένα. Σου παρέχουν γλυκές και γήινες ρίζες καθώς και θρεπτικά χόρτα που θυμίζουν ελβετικό σέσκουλο.

Δεδομένου ότι τα παντζάρια αναπτύσσονται καλύτερα σε δροσερό καιρό, φυτεύονται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ωστόσο, είναι δυνατή η καλλιέργεια τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ορισμένες περιοχές.

Αν σας ενδιαφέρει να προσθέσετε παντζάρια στον κήπο σας, αξίζει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να εξερευνήσετε με ποιες καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα. Αυτό είναι σωστό, τα παντζάρια τα πηγαίνουν καλά με ορισμένα φυτά περισσότερο από άλλα.

Θα καλύψουμε μερικά από τα καλύτερα συντροφικά φυτά για τεύτλα και θα αναφέρουμε μερικές καλλιέργειες που πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε με παντζάρια.

Τα οφέλη των φυτών συντροφιάς για τα παντζάρια

Τα φυτά συντροφιάς είναι φυτά που παρέχουν οφέλη σε άλλα φυτά. Μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας σχετικά με τη φύτευση συντροφιάς εδώ.

Παρακάτω, έχουμε συμπεριλάβει ορισμένα πιο συγκεκριμένα οφέλη από τη χρήση της φύτευσης συντροφιάς κατά την καλλιέργεια τεύτλων.

Κρατήστε τα παράσιτα υπό έλεγχο

Όπως τα περισσότερα λαχανικά, τα παντζάρια μπορεί να προσβληθούν από μια μεγάλη ποικιλία εντόμων. Μερικά από αυτά τα παράσιτα τρέφονται με τις αμυλώδεις ρίζες των παντζαριών, ενώ άλλα τρώνε τα πράσινα φύλλα.

Και οι δύο τύποι παρασίτων μπορούν να κάνουν τα φυτά αντιαισθητικά, να μειώσουν την απόδοση και ακόμη και να καταστρέψουν ολόκληρα φυτά. Με λίγα λόγια, δεν θέλετε αυτά τα παράσιτα στα φυτά σας!

Μερικοί διαφορετικοί τύποι κάμπιων επιτίθενται στα φύλλα τεύτλων. Αυτά περιλαμβάνουν webworms, armyworms και cutworms.

Ευτυχώς, πολλά φυσικά αρπακτικά τρέφονται με αυτές τις κάμπιες. Αυτά περιλαμβάνουν πουλιά, σκαθάρια και διάφορα είδη παρασιτικών σφηκών.

Μερικά άλλα κοινά παράσιτα πράσινου τεύτλου περιλαμβάνουν τα φυλλοβόλα, τις αφίδες και τα φυλλοβόλα. Ευτυχώς, αυτά τα μικρά παράσιτα έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές, όπως πασχαλίτσες, μικροσκοπικά ζωύφια πειρατών, ζωύφια δολοφόνων, ζωύφια κοριτσιών και πράσινα δαντέλες.

Η παροχή ενδιαιτημάτων και τροφής για αυτά τα αρπακτικά μπορεί να τα ενθαρρύνει να ταξιδέψουν και να παραμείνουν στον κήπο σας. Δεδομένου ότι πολλές από τις ενήλικες μορφές αυτών των ενηλίκων τρέφονται με νέκταρ ή/και γύρη, η φύτευση ανθοφόρων φυτών με τα παντζάρια σας είναι συχνά ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε αυτά τα ωφέλιμα έντομα.

Περιορίστε την εξάπλωση της νόσου

Ορισμένες κοινές ασθένειες των τεύτλων εξαπλώνονται μεταξύ των φυτών όταν τρέφονται τα έντομα. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος αυτών των εντόμων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας.

Η φύτευση ανθισμένων φυτών συντροφιάς με τα παντζάρια σας μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παρουσίας ωφέλιμων εντόμων που τρέφονται με αυτά τα έντομα.

Ας δούμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η ασθένεια της σγουρής κορυφής των τεύτλων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταφέρεται από το φυλλαράκι παντζαριού.

Μερικά διαφορετικά είδη σφηκών μπορούν να παρασιτίσουν τα αυγά αυτού του φυλλοβόλου. Αυτό σημαίνει ότι οι σφήκες γεννούν τα αυγά τους στα αυγά του φυλλοβόλου και οι προνύμφες της σφήκας στη συνέχεια τρέφονται με τα αυγά και τις προνύμφες του φυλλοβόλου.

Αλλα αρπακτικά φύλλων τεύτλων περιλαμβάνουν πράσινα κορδόνια, ζωύφια δολοφόνων, μερικές αράχνες και ζωύφια με μεγάλα μάτια.

Μια άλλη ασθένεια των τεύτλων που μεταδίδουν τα έντομα είναι ο ιός των δυτικών κίτρινων τεύτλων. Αυτή η ασθένεια μεταδίδεται από τις αφίδες και προκαλεί κιτρίνισμα των φύλλων των τεύτλων.

Μερικά κοινά αρπακτικά αφίδων περιλαμβάνουν σκαθάρια, πράσινα κορδόνια, παρασιτικές σφήκες και σκνίπες αφίδων.

Φέρτε θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια του εδάφους

Ενώ τα παντζάρια μπορούν να αναπτύξουν βαθιές ρίζες, η πλειονότητα των ριζών τους βρίσκεται στα κορυφαία λίγα εκατοστά του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι τα παντζάρια δυσκολεύονται να φτάσουν σε θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται κάτω από τις κορυφαίες έξι ίντσες του εδάφους.

Ωστόσο, η ενσωμάτωση φυτών με βαθιές ρίζες με παντζάρια μπορεί να βοηθήσει να έρθουν αυτά τα βαθιά θρεπτικά συστατικά πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Αυτό σημαίνει ότι τα παντζάρια μπορούν στη συνέχεια να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά συστατικά που προηγουμένως δεν ήταν διαθέσιμα σε αυτά.

Τα όσπρια όπως ο αρακάς και τα φασόλια μπορούν επίσης να «διορθώσουν» το ατμοσφαιρικό άζωτο και να το μετατρέψουν σε μια διαθέσιμη από τα φυτά μορφή που μπορούν να προσλάβουν τα παντζάρια.

Τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για παντζάρια

Χρειάζεστε βοήθεια για να μάθετε τι να φυτέψετε με τα παντζάρια σας; Δείτε αυτά τα δημοφιλή φυτά συντροφιάς τεύτλων.

1. Μπρόκολο

Από μπρόκολο και τα παντζάρια είναι και τα δύο καλλιέργειες δροσερού καιρού, είναι ένα φυσικό ζεύγος. Ωστόσο, λειτουργούν καλά μαζί για λόγους εκτός των παρόμοιων απαιτήσεων θερμοκρασίας τους.

Δεδομένου ότι τα φυτά του μπρόκολου αναπτύσσουν βαθιά ριζικά συστήματα, μπορούν να φτάσουν και να φέρουν θρεπτικά συστατικά που τα παντζάρια δεν μπορούν να φτάσουν. Επιπλέον, τα φυτά μπρόκολου απαιτούν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου για να ευδοκιμήσουν ενώ τα παντζάρια όχι.

Εάν φυτεύετε παντζάρια και μπρόκολο μαζί, να θυμάστε ότι τα φυτά του μπρόκολου μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλα. Φυτέψτε λοιπόν τα παντζάρια σας περίπου 18 ίντσες μακριά από τα φυτά μπρόκολου σας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνουν αρκετό φως.

Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με τη φύτευση τύπων μπρόκολου που φυτρώνουν, που συχνά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τα πιο παραδοσιακά μπρόκολα.

2. Sweet Alyssum

Εάν δεν έχετε καλλιεργήσει ποτέ γλυκό alyssum, μερικές φορές γνωστό απλώς ως alyssum, χάνετε! Αυτό το φυτό παράγει εκατοντάδες ή χιλιάδες μικροσκοπικά μυρωδάτα λουλούδια που προσελκύουν έντομα όλων των τύπων.

Ενώ τα λουλούδια φέρνουν επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, φέρνουν επίσης αρπακτικά έντομα όπως πράσινα κορδόνια, μύγες και παρασιτικές σφήκες. Οι ενήλικες μορφές αυτών των εντόμων τρέφονται με νέκταρ και γύρη, αλλά οι προνύμφες τρέφονται με κοινά παράσιτα τεύτλων.

Ως εκ τούτου, η φύτευση γλυκού αλυσούμιου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των παρασίτων των τεύτλων όπως οι αφίδες, οι σκώληκες, οι φυλλοβόλοι και οι ιστοί.

Ενώ το γλυκό αλυσούμι είναι ένα ετήσιο φυτό, αυτοσπορεύεται εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κολλήσει για πολλά χρόνια ακόμα κι αν το φυτέψετε μόνο μία φορά.

3. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μπορούν να είναι ένα εξαιρετικό φυτό συντροφιάς εάν φυτεύετε παντζάρια την άνοιξη. Και οι δύο αυτές καλλιέργειες μπορούν να φυτευτούν στις αρχές έως τα μέσα της άνοιξης για μια πρώιμη καλοκαιρινή συγκομιδή.

Και επειδή και τα δύο φυτά μεγαλώνουν και όχι έξω, ταιριάζουν καλά μεταξύ τους. Μου αρέσει να φυτεύω μια σειρά από παντζάρια δίπλα σε μια σειρά από κρεμμύδια.

Αυτές οι καλλιέργειες έχουν και οι δύο σχετικά ρηχές ρίζες, πράγμα που σημαίνει ότι εκτιμούν το έδαφος που διατηρείται μάλλον υγρό, ειδικά όταν τα φυτά είναι νεαρά.

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή των παρασίτων των τεύτλων, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα για να το υποστηρίξει αυτό.

Τα κρεμμυδάκια με βολβούς, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα πράσινα κρεμμυδάκια μπορούν να λειτουργήσουν καλά ως φυτά συντροφιάς για τα παντζάρια.

4. Ραπανάκια

Αφού φυτέψετε τους σπόρους τεύτλων σας, θα πρέπει συνήθως να περιμένετε περίπου δύο μήνες για τη συγκομιδή. Κατά τον πρώτο μήνα ανάπτυξης, τα φυτά τεύτλων θα παραμείνουν αρκετά μικρά.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον κενό, ηλιόλουστο χώρο που υπάρχει ανάμεσα σε σειρές τεύτλων για να φυτέψω ραπανάκια. Δεδομένου ότι τα ραπανάκια ωριμάζουν σε περίπου ένα μήνα, μπορείτε να τα μαζέψετε λίγο πριν τα παντζάρια αρχίσουν να τα σκιάζουν.

Ορισμένες μικρές ποικιλίες ραπανάκια που μπορείτε να δοκιμάσετε να τις εμφυτεύσετε με παντζάρια περιλαμβάνουν στρογγυλά ραπανάκια τύπου Cherriette ή επιμήκεις τύπους γαλλικού πρωινού.

5. Καλαμπόκι

Εάν θέλετε να προσπαθήσετε να πιέσετε τις εποχές και να καλλιεργήσετε μια καλοκαιρινή καλλιέργεια τεύτλων, πιθανότατα θα χρειαστεί να προστατέψετε τα παντζάρια από τη σκληρή απογευματινή σκιά. Το να στρώνετε ύφασμα σκιάς πάνω από τα φυτά σας είναι μια επιλογή, αλλά το να βάζετε τα παντζάρια δίπλα σε ψηλά φυτά είναι μια άλλη επιλογή.

Δεδομένου ότι το καλαμπόκι μεγαλώνει αρκετά, μπορεί να προσφέρει λίγη σκιά. Η φύτευση μιας σειράς τεύτλων κατά μήκος της ανατολικής πλευράς μιας σειράς καλαμποκιού μπορεί να βοηθήσει τα παντζάρια να ευδοκιμήσουν.

Όλα τα είδη καλαμποκιού μπορούν να λειτουργήσουν καλά ως συντροφικά φυτά τεύτλων. Αυτό περιλαμβάνει γλυκό καλαμπόκι, ποπ κορν και διακοσμητικό καλαμπόκι.

6. Λάχανο

Το λάχανο είναι ένα άλλο brassica που αγαπά τόσο τον δροσερό καιρό όσο και τα παντζάρια. Αυτές οι δύο καλλιέργειες κάνουν υπέροχους συντρόφους τόσο την άνοιξη όσο και το φθινόπωρο.

Τα βαθιά ριζικά συστήματα του λάχανου βοηθούν να έρθουν τα θρεπτικά συστατικά πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, καθιστώντας τα πιο προσιτά στα παντζάρια. Η συνήθεια όρθιας ανάπτυξης των παντζαριών ταιριάζει επίσης καλά στις σειρές λάχανων.

Δεδομένου ότι οι ποικιλίες λάχανου ποικίλλουν σε μέγεθος αρκετά. Επομένως, φροντίστε να εξετάσετε τις λεπτομέρειες της ποικιλίας που φυτεύετε και να επιτρέψετε επαρκή απόσταση μεταξύ των τεύτλων και των λάχανων.

7. Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι ένα άλλο ανθοφόρο φυτό που μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση αρπακτικών εντόμων που τρέφονται με παράσιτα τεύτλων. Τα πράσινα κορδόνια, οι παρασιτικές σφήκες και οι σφήκες ταχινιδών απολαμβάνουν να τρέφονται με νέκταρ καλέντουλας και/ή γύρη.

Μόλις αυτά τα ενήλικα είναι στον κήπο σας, μπορούν να γεννήσουν αυγά κοντά στα φυτά τεύτλων σας. Όταν τα αυγά εκκολάπτονται, οι προνύμφες μπορούν να τραφούν με παράσιτα όπως αφίδες, σκουλήκια στρατού και πολλά άλλα!

Η καλέντουλα μπορεί να ανεχθεί τον δροσερό καιρό, γεγονός που την καθιστά τέλεια για τα παντζάρια. Μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και σε έναν ελαφρύ παγετό!

Επιπλέον, πρέπει να φυτέψετε τα λουλούδια μερικές φορές το χρόνο. Εφόσον κάνετε νεκρή καλέντουλα (αφαιρέστε τα παλιά λουλούδια), τα φυτά θα συνεχίσουν να παράγουν άνθη για πολλούς μήνες.

Και δεδομένου ότι τα φυτά καλέντουλας μεγαλώνουν περίπου ένα πόδι, μπορούν επίσης να προσφέρουν στα φυτά τεύτλων σας λίγη χρήσιμη σκιά.

8. Μπιζέλια

Η εφαρμογή λιπάσματος είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στο χώμα σας. Αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος!

Ορισμένες καλλιέργειες μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευση του αζώτου από τον αέρα και στη μετατροπή του σε μορφή διαθέσιμη για τα φυτά. Ο αρακάς είναι μια από αυτές τις καλλιέργειες.

Οι ρίζες του μπιζελιού περιέχουν μικρούς όζους που παρέχουν ένα σπίτι για βακτήρια που κατοικούν στο έδαφος, γνωστά ως ριζόβια. Τα ριζόβια μετατρέπουν το ατμοσφαιρικό άζωτο (N2) σε φυτική αμμωνία (NH3) και τα μπιζέλια παρέχουν στα βακτήρια υδατάνθρακες.

Το αποτέλεσμα είναι μια κατάσταση win-win!

Ενώ τα μπιζέλια καταναλώνουν μέρος του αζώτου που παράγουν τα βακτήρια, η περίσσεια αμμωνίας παραμένει στο έδαφος. Επομένως, άλλα φυτά όπως τα παντζάρια μπορούν να απορροφήσουν αυτό το άζωτο.

Δεδομένου ότι τα μπιζέλια είναι αναρριχώμενη καλλιέργεια, συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια πέργκολα ή άλλου τύπου δομή για να τα στηρίξετε. Αυτό αφήνει την περιοχή κοντά στη βάση των φυτών μπιζελιού διαθέσιμη για να φυτέψουν καλλιέργειες όπως τα παντζάρια.

9. Ναστούρτιο

Ψάχνετε να προσθέσετε λίγο μπαχαρικό στον κήπο σας; Τότε ρίξτε μια ματιά στο nasturtium!

Αυτό το ανθοφόρο φυτό παράγει στρογγυλά φύλλα και εντυπωσιακά άνθη που είναι γνωστά για την πιπεράτη τους γεύση. Δοκιμάστε να προσθέσετε οποιοδήποτε από αυτά τα μέρη φυτών στις σαλάτες σας για λίγο!

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι η μυρωδιά του νυστέρι βοηθά στην απώθηση ορισμένων παρασίτων. Αν και αυτό μπορεί να ισχύει ή να μην είναι αλήθεια, τα λουλούδια παρέχουν τροφή για τα αρπακτικά έντομα.

Εάν καλλιεργείτε νυστέρια, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και συμπαγείς τύποι θάμνων και πιο εκτεταμένοι τύποι αμπέλου. Ενώ και οι δύο τύποι μπορούν να κάνουν καλά συντροφικά φυτά τεύτλων, οι ποικιλίες με θάμνο είναι καλύτερη επιλογή.

Θυμηθείτε να αφαιρέσετε τα παλιά λουλούδια λουλουδιών για συνεχή παροχή φρέσκων ανθοφοριών.

10. Ντομάτες

Ενώ πολλοί παραλείπουν να αναφέρουν φυτά τομάτας Ως συνοδευτικά φυτά για τα παντζάρια, νομίζω ότι αυτές οι δύο καλλιέργειες μπορούν να κάνουν ένα υπέροχο ζευγάρωμα.

Είναι αλήθεια ότι τα φυτά ντομάτας είναι καλλιέργειες ζεστού καιρού και τα παντζάρια είναι καλλιέργειες δροσερού καιρού. Ωστόσο, αν ξεκινήσετε τις ντομάτες σε μια σκεπαστή δομή, όπως ένα ψηλό τούνελ ή ένα στεφάνι, τα παντζάρια είναι ένα φυσικό φυτό συντροφιάς.

Μέχρι να ζεσταθεί ο καιρός, οι ντομάτες θα έχουν ύψος λίγα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά θα έχουν αρκετή βιομάζα για να παρέχουν στα τεύτλα μια ευπρόσδεκτη δόση σκιάς.

Τα χειρότερα φυτά συντροφιάς για παντζάρια

Ενώ τα περισσότερα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν καλά με τα παντζάρια, θα πρέπει να αποφύγετε να φυτέψετε τις παρακάτω καλλιέργειες δίπλα στα παντζάρια σας.

1. Πράσινα μουστάρδας

Ενώ χόρτα μουστάρδας ενδέχεται μεγαλώνουν καλά με τα παντζάρια, αυτή η καλλιέργεια έχει τη φήμη ότι προσελκύει πολλά παράσιτα. Σκαθάρια ψύλλων, σκουλήκια λάχανου και σκαθάρια με κίτρινο περιθώριο συχνά συρρέουν στα χόρτα μουστάρδας.

Όταν τα χόρτα μουστάρδας πεθάνουν, τα παράσιτα θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλη πηγή τροφής. Και αυτό σημαίνει συχνά την επιλογή ενός κοντινού φυτού.

Εάν φυτέψετε παντζάρια δίπλα σε μουστάρδες, μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα παντζάρια σας μολυνθούν από παράσιτα.

2. Swiss Chard

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα πράσινα παντζάρια έχουν εντυπωσιακά παρόμοια γεύση με το σέσκουλο. Και αυτό γιατί ανήκουν στην ίδια οικογένεια φυτών!

Δεδομένου ότι αυτές οι δύο καλλιέργειες συνδέονται τόσο στενά, είναι επίσης ευαίσθητες σε πολλά από τα ίδια παράσιτα και ασθένειες. Επομένως, θα πρέπει να στοχεύετε να εναλλάσσετε το σημείο που φυτεύετε αυτές τις καλλιέργειες κάθε χρόνο.

Ενώ εσείς μπορώ φυτέψτε αυτές τις δύο καλλιέργειες μαζί, μια ασθένεια από το ελβετικό σας σέσκουλο μπορεί να εξαπλωθεί στα παντζάρια σας ή το αντίστροφο. Η φύτευση αυτών των καλλιεργειών σε ξεχωριστές περιοχές του κήπου σας θα μειώσει την πιθανότητα η ίδια ασθένεια να εξαφανίσει και τις δύο καλλιέργειες.

3. Πεπόνια

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που τα πεπόνια και τα παντζάρια δεν πάνε καλά μαζί.

Πρώτον, τα πεπόνια αγαπούν τις ζεστές θερμοκρασίες και τα παντζάρια αγαπούν τον δροσερό καιρό. Αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να ευδοκιμήσουν ταυτόχρονα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα πεπόνια έχουν μια αμπελουργική συνήθεια που μπορεί γρήγορα να ξεπεράσει τα τρυφερά τεύτλα. Ενώ εσείς μπορώ φυτά πεπονιού πέργκολα, θεωρώ πολύ πιο εύκολο να τα αφήσετε να απλωθούν σε έναν ανοιχτό χώρο του κήπου σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top