Πεπόνι γονιμοποίησης χεριών: Πώς να επικονιάσετε το πεπόνι;

Η καλλιέργεια πεπονιού στο σπίτι απαιτεί χρόνο και προσπάθεια για να είναι επιτυχημένη, τίποτα δεν ξεπερνά την αίσθηση της συγκομιδής και της κατανάλωσης πεπονιού που καλλιεργείτε μόνοι σας.

Μία από τις πιο συναρπαστικές στιγμές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καλλιέργειας του πεπονιού είναι το στάδιο της ανθοφορίας και της επικονίασης. Αφού επενδύσετε πολύ χρόνο και προσπάθεια για να καλλιεργήσετε το πεπόνι σας από τη σπορά, να καλλιεργήσετε δενδρύλλια και να δημιουργήσετε ισχυρά αμπέλια, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να επικονιάζετε τα πεπόνια με το χέρι για να διασφαλίσετε την επιτυχημένη ανάπτυξη των καρπών.

Πιστέψτε με, ακόμη και το πεπόνι που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να γονιμοποιηθεί από χρήσιμους επικονιαστές όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, αλλά δεν θέλετε όλες οι προσπάθειές σας να βασίζονται 100% σε αυτούς. Τι θα συμβεί εάν δεν υπάρχουν καρποί στα φυτά σας;

Μπορείτε να γονιμοποιήσετε το πεπόνι;

Μπορείτε σίγουρα να επικονιάζετε το πεπόνι με το χέρι, το πεπόνι που επικονιάζει με το χέρι έχει στην πραγματικότητα ορισμένα οφέλη που πρέπει πάντα να κάνετε για τα φυτά πεπόνι σας:

  • Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποια δευτερεύοντα ή πλευρικά κλαδιά θέλετε να κρατήσετε για την καρπόδεση του πεπονιού σας. Οι κατώτεροι πλευρικοί κλάδοι όπου πέφτουν οι καρποί τείνουν να παράγουν πιο γλυκούς αλλά μικρότερους καρπούς.
  • Έλεγχος 100% θηλυκά λουλούδια γονιμοποιούνται και απλά περιμένετε να δείτε αν ο καρπός πήξει καλά και περιμένετε μερικές ημέρες για την επιλογή καρπού, μπορείτε επίσης να μαζέψετε όσο το δυνατόν περισσότερα αρσενικά άνθη για να γονιμοποιήσετε το θηλυκό λουλούδι.
  • Η γονιμοποίηση του πεπονιού σας με το χέρι είναι μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας του φυτού.

Λοιπόν, ποια είναι τα μειονεκτήματα του να γίνει αυτό; Φυσικά, η δουλειά απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, γιατί δεν θα ανθίσουν όλα τα θηλυκά πεπόνια σας ταυτόχρονα, ακόμα κι αν σπείρετε τα φυτά/μεταμοσχεύσετε τα φυτά σας ταυτόχρονα, γι’ αυτό προετοιμαστείτε το χρόνο σας για λίγες μέρες έως μια εβδομάδα για το χέρι επικονιάστε όλα τα φυτά πεπόνι σας και να κάνετε επιλογή φρούτων σε αυτό το διάστημα.

Πώς να χειριστείτε το πεπόνι επικονίασης;

Προσδιορίστε αρσενικά και θηλυκά λουλούδια

Αρσενικά λουλούδια: Συνήθως ανθίζουν πρώτα και ανθίζουν ακριβώς στη γωνία του κύριου στελέχους και των φύλλων, τα αρσενικά άνθη έχουν ένα μακρύ, λεπτό μίσχο με έναν μόνο στήμονα στο κέντρο.

Θηλυκά λουλούδια: Τα θηλυκά άνθη βρίσκονται συνήθως στο πρώτο φύλλο των δευτερευόντων ή πλευρικών κλαδιών και μερικές φορές στη γωνία του κύριου στελέχους και των φύλλων. Ωστόσο, συνήθως βγάζω αυτά τα λουλούδια.

Τα θηλυκά λουλούδια συνήθως ανθίζουν μόνο για μία ημέρα, περιστασιακά για δεύτερη μέρα, επομένως είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να κάνετε επικονίαση όταν ανθίζουν τα θηλυκά άνθη για να μεγιστοποιήσετε την πιθανότητα καρπόδεσης.

Βήματα για την επικονίαση με το χέρι

  • Η καλύτερη ώρα για επικονίαση με το χέρι, για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι συνήθως μεταξύ 6:30 – 9:30 π.μ. όταν ο καιρός είναι ηλιόλουστος και ξηρός
  • Επιλέξτε ένα μεγάλο αρσενικό λουλούδι, που βρίσκεται συνήθως στην κορυφή του φυτού, και ξεκολλήστε προσεκτικά τα πέταλα. Στη συνέχεια, περάστε τα άκρα με γύρη στο κέντρο του θηλυκού λουλουδιού. Για βέλτιστα αποτελέσματα, μπορείτε να διαλέξετε 2-3 αρσενικά λουλούδια για να γονιμοποιήσετε ένα μόνο θηλυκό λουλούδι.
  • Οι άνθρωποι θα προτείνουν τη χρήση μιας μαλακής βούρτσας για την επικονίαση, αλλά νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνει με αυτόν τον τρόπο, επειδή τα αρσενικά άνθη του πεπονιού είναι μικρά και κομψά. Οπότε προτιμώ να το κρατήσω απλό, να το κάνω με τον τρόπο μου μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή αρκετές φορές, αλλά όταν το γνωρίζετε, είναι εύκολο και αποτελεσματικό!
  • Αφού γονιμοποιήσετε με το χέρι τα άνθη, επαναλάβετε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα θηλυκά άνθη. Παρακολουθήστε τον καρπό για να βεβαιωθείτε ότι αναπτύσσεται σωστά. Εάν είναι επιτυχής, τα θηλυκά άνθη θα αρχίσουν να εξελίσσονται σε μικρούς καρπούς που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να ωριμάζουν.

Τι να κάνετε μετά την επικονίαση του πεπονιού σας με το χέρι;

Περίπου 5 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικονίασης, ήρθε η ώρα να επιλέξετε το καλύτερο πεπόνι που θα διατηρήσετε στο φυτό. Σε αυτό το στάδιο, επιλέξτε τον καλύτερο καρπό του φυτού και αφαιρέστε όλους τους άλλους, κρατώντας μόνο έναν καρπό ανά φυτό. Ενώ είναι δυνατό να διατηρήσετε περισσότερα από ένα φρούτα, κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε μικρότερους και χαμηλότερης ποιότητας καρπούς σε σύγκριση με τη διατήρηση μόνο ενός φρούτου ανά φυτό.

Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο υποψήφιο;

  • Συνήθως επιλέγω το μεγαλύτερο, αλλά πρέπει επίσης να έχει καλή μορφή και να βρίσκεται σε υγιή, μεγάλα πλευρικά κλαδιά.
  • Το μάζεμα του καρπού από τον 9ο – 15ο δευτερεύοντα κλάδο, με το καλύτερο να είναι στον 12ο και 13ο δευτερεύοντα κλάδο, είναι μια προτιμώμενη στρατηγική. Οι καρποί σε αυτά τα κλαδιά συνήθως επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ της γλυκύτητας και του βάρους του μεγέθους.

Λιπάνετε το στο μέγιστο μέγεθος καρπού

Φροντίστε να γονιμοποιήσετε καλά το πεπόνι σας σε αυτό το στάδιο, με έμφαση στις 3 εβδομάδες μετά την επικονίαση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καρπός θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα και θα απαιτήσει άφθονα λιπάσματα για να υποστηρίξει την καθημερινή ανάπτυξή του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top