Πράσο Companion Plants – 15 Companion Plants για Πράσα και 4 προς Αποφυγή

Τα πράσα είναι ένα allium, στην ίδια οικογένεια με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Όπως και άλλα κράματα, τα πράσα έχουν έντονη μυρωδιά. Πολλά φυτά ωφελούνται από τη φύτευση κοντά στα πράσα. Άλλα φυτά ωφελούνται από τα πράσα όταν φυτεύονται κοντά τους. Εδώ είναι τα καλύτερα φυτά συντροφιάς για το πράσο και αυτά που δεν πρέπει να φυτέψετε κοντά στα πράσα.

Γιατί τα πράσα χρειάζονται συντροφικά φυτά;

Τα φυτά συντροφιάς μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για τα φυτά που βρίσκονται κοντά. Εδώ είναι οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους τα φυτά συντροφιάς βοηθούν τα πράσα.

Απωθήστε τα παράσιτα

Το ναστούρτιο, τα καρότα, οι κατιφέδες, το δεντρολίβανο και το θυμάρι απωθούν τα έντομα που επιτίθενται στα πράσα όπως η σκουλήκι και ο σκόρος του πράσου. Λέγεται ότι το χαμομήλι μειώνει τις μυκητιασικές και βακτηριακές ασθένειες που προσβάλλουν τα πράσα.

Φέρτε Pest Predators

Τα ναστούρτια και οι κατιφέδες προσελκύουν ωφέλιμα έντομα που επιτίθενται στα παράσιτα του πράσου. Αυτά τα έντομα εξαπλώνονται στα πράσα και τρώνε τυχόν παράσιτα πάνω τους.

Αυξήστε τα θρεπτικά συστατικά

Τα παντζάρια και οι παστινάδες φέρνουν θρεπτικά συστατικά από πολύ κάτω στο έδαφος και τα καθιστούν διαθέσιμα στα πράσα. Αυτό βοηθά τα πράσα να μεγαλώσουν καλύτερα και πιο γρήγορα.

Σπάστε βαρύ χώμα

Οι παστινάδες, το σέλινο και τα παντζάρια διαλύουν το έδαφος, διευκολύνοντας τα πράσα να αναπτυχθούν και να πάρουν τον αέρα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Βελτιώστε τη γεύση

Τα καρότα, το δεντρολίβανο, το χαμομήλι και το θυμάρι λέγεται ότι βελτιώνουν τη γεύση των πρασών όταν καλλιεργούνται μαζί τους.

Επωφεληθείτε από τα πράσα

Οι παστινάδες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα πεπόνια, το μαρούλι, οι φράουλες και οι μπρασίκες επωφελούνται από το ότι βρίσκονται κοντά στα πράσα. Τα πράσα απωθούν τα έντομα από αυτά και τα βοηθούν να αναπτυχθούν καλύτερα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα φυτά συντροφιάς γενικά στο άρθρο μου, “Companion Planting – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα 15 καλύτερα φυτά συντροφιάς για τα πράσα

Εδώ είναι τα κορυφαία δεκαπέντε φυτά συντροφιάς για το πράσο και οι τρόποι με τους οποίους αυτά τα φυτά ωφελούν το πράσο ή αποκομίζουν οφέλη από τη φύτευση κοντά σε πράσα.

καρότα

Τα πράσα απωθούν τις μύγες της σκουριάς του καρότου ενώ τα καρότα διώχνουν τις μύγες του κρεμμυδιού και τον σκόρο του πράσου. Εναλλακτική φύτευση πράσα και καρότα και οι δύο καλλιέργειες θα αναπτυχθούν καλύτερα. Τα καρότα λέγεται επίσης ότι βελτιώνουν τη γεύση του πράσου. Αν δεν θέλετε να εναλλάσσετε καρότα και πράσα, φυτέψτε καρότα ανάμεσα σε σειρές πράσα.

παστινάκι

Τα πράσα απωθούν τις μύγες καρότου που μπορεί να λεηλατήσουν τις παστινάδες. Οι παστινάδες βοηθούν στη διάσπαση του βαριού χώματος και στον αερισμό του, ώστε τα πράσα να αναπτυχθούν καλύτερα. Οι παστινάδες, όπως και τα παντζάρια, έχουν μακριά ρίζα βρύσης για να φέρουν τα θρεπτικά συστατικά και το νερό από βαθιά στο έδαφος όπου τα πράσα και άλλα φυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση. Μπορείτε να εναλλάξετε παστινάκι και πράσο ή να φυτέψετε παστινάκια στο κενό ανάμεσα στις σειρές πράσα.

Πιπεριές

Τα πράσα απωθούν τις αφίδες, τα μυρμήγκια και άλλα παράσιτα από τις πιπεριές. Μπορούν να φυτευτούν σε ένα περίγραμμα γύρω από τη σειρά στην οποία αναπτύσσονται οι πιπεριές ή να διασκορπιστούν με τα φυτά της πιπεριάς. Μερικά φυτά πιπεριάς μεγαλώνουν, οπότε βεβαιωθείτε ότι τα πράσα είναι αρκετά μακριά από τα φυτά πιπεριάς για να πάρουν τον ήλιο που χρειάζονται.

πεπόνια

Τα πράσα απωθούν τα παράσιτα με την έντονη μυρωδιά τους. Φυτέψτε τα ως περίγραμμα γύρω από τα πεπόνια για να απωθήσετε τα πολλά παράσιτα που τρώνε τα φυτά πεπονιού. Μην προσπαθήσετε να φυτέψετε πράσα στο έμπλαστρο του πεπονιού καθώς τα πεπόνια θα μεγαλώσουν από πάνω τους και θα τα πνίξουν.

Ντομάτες

Όπως οι πιπεριές, έτσι και οι ντομάτες ωφελούνται από το ότι έχουν πράσα τριγύρω. Τα πράσα απωθούν τις αφίδες, τα μυρμήγκια και άλλα παράσιτα από τα φυτά της τομάτας. Και πάλι, μπορείτε να φυτέψετε τα πράσα ως περίγραμμα στη σειρά στην οποία αναπτύσσονται οι ντομάτες ή σε έναν κύκλο γύρω από τα φυτά της ντομάτας. Θυμηθείτε ότι τα φυτά ντομάτας μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλα, γι’ αυτό φυτέψτε τα πράσα αρκετά πίσω ώστε να μην βρίσκονται στη σκιά των φυτών της ντομάτας.

Σέλινο

Τόσο το πράσο όσο και το σέλινο καλλιεργούνται σε τάφρο. Και οι δύο χρειάζονται τα ίδια θρεπτικά συστατικά και το ίδιο χώμα. Αυτό καθιστά βολικό να καλλιεργείτε πράσα και σέλινο το ένα κοντά στο άλλο. Τα πράσα θα κρατήσουν τις μύγες, τις αφίδες και τους ανθρακωρύχους φύλλων μακριά από το σέλινο. Το σέλινο και το πράσο βοηθούν στη διάσπαση του εδάφους, διευκολύνοντας και τα δύο να αναπτυχθούν.

Μαρούλι

Το μαρούλι και άλλα φυλλώδη χόρτα ωφελούνται από την έντονη μυρωδιά του πράσου που απωθεί τα παράσιτα. Τα πράσα μπορούν να σκιάσουν το μαρούλι όταν ζεσταθεί αν φυτευτεί στα δυτικά του μαρουλιού. Φυτέψτε πράσα γύρω από το μαρούλι ή φυτέψτε μαρούλι στα κενά μεταξύ των σειρών πράσας. Το μαρούλι με χαλαρά φύλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωντανό σάπια φύλλα γύρω από τα πράσα.

Φράουλες

Τα πράσα και οι φράουλες αναπτύσσονται καλά μαζί. Οι φράουλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωντανό σάπια φύλλα για να συγκρατούν την υγρασία του εδάφους και να συγκρατούν τα ζιζάνια. Τα πράσα μπορούν να φυτευτούν ως περίγραμμα γύρω από το μπάλωμα φράουλας για να κρατήσουν τα παράσιτα μακριά από τις φράουλες ή να διασκορπιστούν στη σειρά με φράουλες.

Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν μακριές ρίζες που πέφτουν 36-48 ίντσες στο έδαφος. Αντλούν νερό και θρεπτικά συστατικά από βαθιά υπόγεια. Το πλεονάζον νερό και τα θρεπτικά συστατικά είναι διαθέσιμα στα πράσα που φυτεύονται κοντά στα παντζάρια. Τα παντζάρια βοηθούν επίσης στη διάσπαση του εδάφους, ώστε τα πράσα να μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα. Σε αντάλλαγμα, τα πράσα απωθούν τα παράσιτα από τα παντζάρια. Μπορείτε να φυτέψετε πράσα γύρω από παντζάρια, διάσπαρτα με παντζάρια ή να φυτέψετε παντζάρια στις σειρές ανάμεσα στα πράσα.

Μπράσικας

Τα μπράσικας όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κολράμπι και το λάχανο αναπτύσσονται καλά με πράσα. Όλα απαιτούν την ίδια υγρασία του εδάφους. Τα πράσα απωθούν τις αφίδες και τα σκουλήκια του λάχανου για να προστατεύσουν τα Brassicas. Συνδυάστε το λάχανο σας με παντζάρια και πράσα και τα τρία θα μεγαλώσουν καλύτερα. Μπορείτε να φυτέψετε τα πράσα στην ίδια σειρά ή γύρω από τα παντζάρια, το λάχανο και άλλες μπρασίκες.

Δενδρολίβανο

Το δεντρολίβανο αποτρέπει τα παράσιτα που μπορεί να επιτεθούν στα πράσα. Ενισχύει επίσης τη γεύση του πράσου. Το δεντρολίβανο προσελκύει επίσης ωφέλιμα έντομα που τρώνε παράσιτα στα πράσα. Φυτέψτε το δεντρολίβανο, που γίνεται αρκετά μεγάλο, και κυκλώστε το με πράσα ή φυτέψτε πράσα στην επόμενη σειρά πάνω από δεντρολίβανο.

Θυμάρι

Το θυμάρι επίσης αποτρέπει τα παράσιτα του πράσου και ενισχύει τη γεύση του πράσου. Το θυμάρι προσελκύει επικονιαστές και άλλα ωφέλιμα έντομα που θα ωφελήσουν ολόκληρο τον κήπο. Λίγο θυμάρι σέρνεται κατά μήκος του εδάφους και κάνει καλό σάπιασμα για τα πράσα. Το άλλο θυμάρι είναι πιο ψηλό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, αλλά μπορεί να σχηματίσει ένα περίγραμμα γύρω από τα πράσα ή να φυτευτεί στην ίδια σειρά με τα πράσα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει αρκετά οφέλη για τα πράσα. Είναι αντιμυκητιακό και αντιβακτηριδιακό, γι’ αυτό προστατεύει τα πράσα από πολλές ασθένειες. Το χαμομήλι βελτιώνει επίσης τη γεύση του πράσου και άλλων αλοιφών. Τέλος, το χαμομήλι προσελκύει ωφέλιμα έντομα που θα ωφελήσουν ολόκληρο τον κήπο σας. Φυτέψτε χαμομήλι γύρω από τα πράσα σας, μέσα στην ίδια σειρά ή στο κενό ανάμεσα στις σειρές πράσα.

Nasturtiums

Τα ναστούρτια απωθούν τα έντομα που ενοχλούν τα πράσα όπως η μύγα του κρεμμυδιού και ο σκόρος του πράσου. Προσελκύουν ωφέλιμα έντομα που τρώνε παράσιτα και θα εξαπλωθούν σε κοντινά φυτά όπως το πράσο. Τα Nasturtiums λειτουργούν επίσης ως μια χαμηλής ανάπτυξης, ζωντανή σάπια φύλλα όταν φυτεύονται γύρω από τα πράσα. Σταθεροποιούν την υγρασία του εδάφους και κρατούν τα ζιζάνια μακριά από το μπάλωμα πράσου σας. Φυτέψτε τα ναστούρτια ως περίγραμμα γύρω από τις σειρές πράσου ή εναλλάξ με πράσα μέσα σε μια σειρά. Μπορείτε επίσης να φυτέψετε νυστέρια ανάμεσα σε σειρές πράσα.

κατιφέδες

Όπως τα νυστέρια, έτσι και οι κατιφέδες απωθούν τα έντομα που ενοχλούν τα πράσα. Τα ωφέλιμα έντομα αγαπούν τους κατιφέδες και θα εξαπλωθούν από αυτούς για να φάνε παράσιτα και να επικονιάσουν τα φυτά. Οι κατιφέδες με πυκνή φύτευση κρατούν τα ζιζάνια μακριά από την περιοχή που αναπτύσσονται. Φυτέψτε κατιφέδες ως μπορντούρα ή ανάμεσα σε σειρές πράσα.

Τα 4 χειρότερα φυτά συντροφιάς για τα πράσα

Κάποια φυτά δεν τα πάνε καλά με το πράσο. Εδώ είναι τα τέσσερα χειρότερα φυτά που πρέπει να βάλετε κοντά στα πράσα.

Φασόλια

Τα φασόλια και τα πράσα παράγουν βιοχημικές ουσίες που εμποδίζουν το ένα το άλλο να αναπτυχθεί. Μην φυτεύετε φασόλια μέσα σε περίπου έξι ζωοτροφές πράσα ή κανένα δεν θα αναπτυχθεί.

Αρακάς

Ο αρακάς είναι ένα άλλο όσπριο που δεν φυτρώνει καλά κοντά στα πράσα. Όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα πράσα παράγουν χημικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη μεταξύ τους. Κρατήστε τα μπιζέλια τουλάχιστον έξι πόδια από τα πράσα για να μην έχετε προβλήματα.

Μαύρες καρυδιές

Οι μαύρες καρυδιές παράγουν μια ισχυρή χημική ουσία που σκοτώνει σχεδόν κάθε φυτό γύρω τους. Αυτή η χημική ουσία είναι τόσο ισχυρή που παραμένει στο έδαφος για χρόνια και χρόνια. Μην φυτεύετε πράσα εντός της γραμμής σταγόνας μιας μαύρης καρυδιάς ή εκεί όπου υπήρχε μαύρη καρυδιά. Όπου έχουν αναπτυχθεί οι ρίζες θα έχουν το τοξικό χημικό στο έδαφος.

Μάραθο

Ο μάραθος παράγει επίσης μια χημική ουσία που σκοτώνει κάθε φυτό που βρίσκεται κοντά του. Καλλιεργήστε το μάραθο μακριά από άλλα φυτά. Δεν λειτουργεί ως συντροφικό φυτό για κανέναν.

Συμπερασματικά, τα πράσα απωθούν τα παράσιτα πολλών από τα φυτά συντροφιάς τους όπως το μαρούλι, οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα πεπόνια. Μερικά φυτά συντροφιάς απωθούν τα έντομα που μαστίζουν τα πράσα, όπως οι σκουλήκια και ο σκόρος του πράσου, μακριά από τα πράσα. Άλλα φυτά συντροφιάς, όπως οι κατιφέδες και τα νάστρια, φέρνουν τα αρπακτικά παράσιτα στα πράσα. Οι ριζικές καλλιέργειες όπως τα παντζάρια και οι παστινάδες που φυτεύονται κοντά στα πράσα βοηθούν στη διάσπαση των βαρέων εδαφών και φέρνουν θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πράσα. Τέλος, μερικά φυτά συντροφιάς, όπως το δεντρολίβανο και το θυμάρι, βελτιώνουν τη γεύση του πράσου. Τα καλύτερα φυτά για να τα βάλετε κοντά στο πράσο είναι τα καρότα, οι παστινάδες, οι πιπεριές, τα πεπόνια, οι ντομάτες, το σέλινο, το μαρούλι, οι φράουλες, τα παντζάρια, τα μπράσικας, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το χαμομήλι, τα νυστέρια και οι κατιφέδες. Τα φυτά που πρέπει να κρατάτε μακριά από τα πράσα περιλαμβάνουν φασόλια, μπιζέλια, μαύρες καρυδιές και μάραθο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top