Πόσο βαθιά να φυτέψετε ντομάτες

Ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί κηπουροί με τα φυτά ντομάτας είναι η μακροβούτια ανάπτυξη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να φυτέψετε τα φυτά ντομάτας σας όσο το δυνατόν πιο βαθιά για να ενθαρρύνετε ένα γερό ριζικό σύστημα.

Σε γενικές γραμμές, είναι καλή ιδέα να σκάψετε μια τρύπα που επιτρέπει περίπου τα δύο τρίτα του φυτού της ντομάτας σας να είναι υπόγεια. Οι μίσχοι των φυτών θα αναπτύξουν περισσότερες ρίζες όταν φυτευτούν στο έδαφος.

Βαθιά φύτευση τομάταςΚαρφίτσα

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τις ντομάτες βαθιάς φύτευσης και τις ντομάτες που φυτεύουν τάφρο για να ενθαρρύνουμε τη ζωντανή ανάπτυξη των ριζών. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

Τα φυτά της τομάτας έχουν τυχαίες ρίζες

Όταν εξετάζετε τους μίσχους των φυτών ντομάτας, θα δείτε πολλές μικρές τρίχες και μερικά μικροσκοπικά εξογκώματα. Αυτά τα χτυπήματα είναι ρίζες που περιμένουν να συμβούν. Είναι τυχαίες ρίζες που σχηματίζονται στους μίσχους των φυτών τομάτας.

Αφαιρώντας τα υπερβολικά φύλλα από το κάτω μέρος των στελεχών του φυτού και θάβοντας αυτούς τους μίσχους, μπορείτε να κάνετε τα φυτά της ντομάτας σας να αναπτύξουν περισσότερες ρίζες.

Περισσότερες ρίζες σημαίνουν ισχυρότερα φυτά που παράγουν περισσότερους καρπούς, εκτρέπουν τα παράσιτα και τις ασθένειες και τα πηγαίνουν καλύτερα σε περιόδους ξηρασίας.

Το βαθύ έδαφος διευκολύνει τις βαθιές ρίζες

Το προφίλ του εδάφους είναι σημαντικό για την ενθάρρυνση των φυτών τομάτας να αναπτύξουν πολλές δυνατές, βαθιές ρίζες.

Παρόλο που τα φυτά ντομάτας ανέχονται όλα τα είδη εδάφους, τα καταφέρνουν καλύτερα σε ελαφρύ, ευάερο, καλά στραγγιζόμενο έδαφος που καλλιεργείται βαθιά και έχει τροποποιηθεί με πολλή πλούσια, οργανική ύλη.

Σε αυτό το είδος εδάφους, οι ρίζες των φυτών τομάτας μπορεί να φτάσουν μέχρι και δέκα πόδια στη γη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, οι περισσότερες ρίζες θα αναπτυχθούν στα πρώτα δύο πόδια του εδάφους. Για το λόγο αυτό, είναι καλή ιδέα να το σκάσετε σε βάθος τουλάχιστον δεκαοκτώ ιντσών.

Εάν έχετε πολύ άργιλο στο χώμα σας ή εργάζεστε με ένα σκληρό τηγάνι, μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε βαθύτερα ή να δημιουργήσετε μια διάταξη κηπουρικής σε υπερυψωμένο κρεβάτι.

Οι ντομάτες αναπτύσσονται καλά σε μια βαθιά τρύπα ή σε μια τάφρο

Για να έχετε καλή επαφή με το στέλεχος με το έδαφος, μπορείτε να φυτέψετε τα σπορόφυτα ντομάτας σας σε μεμονωμένες βαθιές τρύπες ή να σκάψετε μια σχετικά ρηχή, φαρδιά τάφρο και να ξαπλώσετε τα φυτά σας.

Βαθιά τρύπα: Όταν χρησιμοποιείτε τη μέθοδο βαθιάς τρύπας, μπορείτε να φυτέψετε μικρά σπορόφυτα αρκετά βαθιά ώστε μόνο το επάνω σετ φύλλων να παραμένει πάνω από το έδαφος. Εάν φυτεύετε μεγαλύτερα φυτά τομάτας, θα χρειαστεί να κρατήσετε περισσότερα φύλλα στη θέση τους. Σε αυτή την περίπτωση, κάντε μια τρύπα που θα θάψει τα φυτά σας μέχρι το χαμηλότερο σύνολο υγιών φύλλων.

Όταν θάβετε τα φυτά ντομάτας σας βαθιά, θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στο νερό που βρίσκεται βαθιά στο έδαφος. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά σας αμέσως μετά τη φύτευσή τους.

Χαράκωμα: Εάν έχετε πολλά φυτά, μπορεί να σας είναι πιο εύκολο να σκάψετε μια μεγάλη, ρηχή τάφρο παρά να σκάψετε πολλές βαθιές τρύπες. Αυτή η μέθοδος είναι καλή για σπορόφυτα ντομάτας ύψους μεταξύ 6″ και 10″ ιντσών.

Για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της τάφρου, σκάψτε μια τάφρο 6 ιντσών βάθους και πλάτους όσο οι μετρήσεις της ρίζας του φυτού και η ποσότητα του στελέχους που θέλετε να θάψετε.

Μπορείτε να σκάψετε την τάφρο σας με επίπεδο πυθμένα ή με γωνία προς τα κάτω στη μία πλευρά, έτσι ώστε η σφαίρα της ρίζας να κάθεται λίγο πιο βαθιά από το θαμμένο στέλεχος. Κάνοντας αυτό θα αποτρέψετε το εκτεθειμένο μέρος του φυτού να βρίσκεται επίπεδο στο έδαφος.

Μόλις σκάψετε την τάφρο σας, αφαιρέστε τα κάτω φύλλα από τα φυτά σας, χαλαρώστε τις ρίζες και βάλτε τα φυτά στην τάφρο.

Καλύψτε τις ρίζες και τους μίσχους με προετοιμασμένο χώμα αφήνοντας τις κορυφές των φυτών εκτεθειμένες στον ήλιο και τον αέρα. Ποτίστε τα φυτά σας βαθιά, αλλά αποφύγετε να ρίξετε νερό στα φύλλα.

Εάν θέλετε να δώσετε στις κορυφές των φυτών λίγη στήριξη για να τα κρατήσετε μακριά από το έδαφος, μπορείτε, αλλά προσέξτε να μην σπάσετε τους μίσχους. Αυτό θα σκοτώσει το φυτό.

Το ποντάρισμα δεν πρέπει πραγματικά να είναι απαραίτητο για αυτήν την πρώιμη φάση. Ακόμα κι αν οι κορυφές των φυτών αγγίζουν το έδαφος για αρχή, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν προς τον ήλιο μέσα σε μια ή δύο ημέρες και θα μεγαλώσουν όρθια σε χρόνο μηδέν.

Μόλις συμβεί αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε απαλά κλουβιά ή πασσάλους ντομάτας στη θέση τους. Προσέξτε να μην ανοίξετε τρύπες στις ρίζες του φυτού με πασσάλους ή στα πόδια του τοματοκλωβιού σας.

Είναι καλή ιδέα να αποτρέψετε τη συνεχή, μακροχρόνια επαφή των φύλλων της ντομάτας με το έδαφος, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασική μόλυνση και άλλες ασθένειες που μεταδίδονται στο έδαφος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι έξυπνο να αφαιρείτε τα κάτω φύλλα από τα σπορόφυτα ντομάτας σας πριν από τη βαθιά φύτευση ή την τάφρο φύτευση.

Το πλεονέκτημα της φύτευσης τάφρων είναι ότι οι κορυφαίες 6 ίντσες εδάφους είναι συνήθως θερμότερες από τα βαθύτερα επίπεδα. Επομένως, ίσως χρειαστεί να ποτίσετε περισσότερο αρχικά. Τοποθετώντας μερικά εκατοστά σάπια φύλλα πάνω από την τάφρο θα βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας υγρασίας.

Η βαθιά φύτευση ντομάτας είναι κερδοφόρα

Παρόλο που τα περισσότερα φυτά θα πεθάνουν εάν τα φυτέψετε πολύ βαθιά, τα φυτά ντομάτας είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Η βαθιά φύτευση ενθαρρύνει την ισχυρή, άφθονη ανάπτυξη των ριζών, οδηγώντας σε υγιέστερα φυτά, καλύτερη παραγωγή καρπών και, ενδεχομένως, λιγότερη εργασία από την πλευρά σας.

Όταν φυτεύετε βαθιά τις ντομάτες σας, μπορεί να είστε σε θέση να ξεκινήσετε την καλλιεργητική περίοδο της τομάτας λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή το να θάβετε ένα μεγάλο μέρος των φυτών σας προστατεύει από το κρύο.

Με μόνο ένα μικρό μέρος του φυτού εκτεθειμένο, μπορείτε πολύ εύκολα να πετάξετε ένα σεντόνι ή μια κουβέρτα πάνω από τα μικρά φυτά ντομάτας σας όταν προβλέπεται κρύος καιρός.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top