Πόσο μακριά μεταξύ τους για να φυτέψετε πιπεριές

Pinterest Κρυφή εικόνα

Είναι δύσκολο να πας οπουδήποτε υπάρχει φαγητό και να μην δεις ένα μέλος του γένους Capsicum ή ένα από τα υβρίδια ή τις ποικιλίες του.

Οι καρποί αυτών των φυτών χρησιμοποιούνται ευρέως σε σαλάτες, πικάντικα φαγητά και μπαχαρικά. Είναι επίσης ένα από τα πολλά φυτά του κήπου με τα οποία μπορείτε να ασχοληθείτε κυρίως με τα χέρια σας.

Σωστός χώρος φύτευσης για πιπεριάPin

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα φυτά πιπεριάς σας, και ένας από αυτούς είναι η σωστή τοποθέτηση σε απόσταση μεταξύ τους.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή απόσταση;

Η σωστή απόσταση δεν είναι απλώς μια έννοια που επινόησε κάποιος για πλάκα. Όταν τοποθετείτε σωστά τα φυτά σας, θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένα.

Ωστόσο, η ακατάλληλη χωροθέτηση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, ιδίως τα ακόλουθα:

Απόδοση της καλλιέργειας

Ένα από τα πιο προφανή προβλήματα με τις ακατάλληλες αποστάσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει την απόδοση της καλλιέργειάς σας.

Κάτω από το έδαφος, οι ρίζες μπορεί να αρχίσουν να ανταγωνίζονται για πόρους.

Εν τω μεταξύ, τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα πάνω από το έδαφος.

Η πυκνότητα μπορεί να σημαίνει ότι τα φυτά λαμβάνουν λιγότερο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα καχεκτική ανάπτυξη και μικρότερες αποδόσεις.

Αποδοτικότητα κήπου

Άλλο πράγμα είναι να μιλάμε για ελάχιστες αποστάσεις, αλλά δεν γίνεται αρκετή συζήτηση για το να υπάρχει πολύς χώρος μεταξύ των φυτών.

Όταν καλλιεργείτε πιπεριές σε δοχείο, η υπερβολική απόσταση σημαίνει ότι οι ρίζες του φυτού σας δεν μπορούν να απορροφήσουν νερό στις εξωτερικές άκρες του εδάφους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασικές μολύνσεις που προσελκύουν παράσιτα και βλάπτουν τα φυτά σας.

Η καλλιέργεια πιπεριών στον κήπο σημαίνει μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης μυκήτων, αλλά έχει ένα πολύ διαφορετικό μειονέκτημα.

Είτε έχετε έναν μικρό κήπο είτε αρκετά στρέμματα, η τοποθέτηση των πιπεριών σας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους θα έχει ως αποτέλεσμα έναν μη αποδοτικό κήπο.

Ανάλογα με το πόσο μακριά τοποθετείτε τα φυτά, αυτό μπορεί να σημαίνει μία λιγότερη διαθέσιμη σειρά ή τεράστια απώλεια χώρου.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στο εύρος που δίνεται για την απόσταση και να επιδιώκετε να παραμείνετε εντός αυτού του εύρους.

Ένα άλλο πρόβλημα με την πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των φυτών σας είναι ο κίνδυνος εμφάνισης ζιζανίων. Τα ζιζάνια θα γεμίσουν γρήγορα τα κενά και θα κλέψουν θρεπτικά συστατικά από τα φυτά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, επηρεάζοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών και τη συνολική υγεία.

Υγεία των φυτών

Ο συνωστισμός των φυτών σας μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνος.

Η ομαδοποίηση αυξάνει την υγρασία, αλλά αν δεν υπάρχει πουθενά να πάει αυτή η υγρασία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασικές μολύνσεις αν τα επίπεδα φτάσουν πολύ ψηλά.

Το νερό από τη βροχή ή τη δροσιά μπορεί επίσης να αποτύχει να στεγνώσει σωστά στα βαθύτερα φύλλα μέσα στη συστάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μυκητιασικών λοιμώξεων ή σήψης.

Αλλά υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος εξάπλωσης παρασίτων και ασθενειών.

Όταν ένα φυτό μολύνεται, είναι εύκολο για τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα παράσιτα των φυτών να εξαπλωθούν από το ένα φυτό στο άλλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της μόλυνσης ή των προσβολών, μπορεί να χάσετε μέρος ή ολόκληρη την καλλιέργειά σας.

Σημείωση για την έναρξη πιπεριών σε εσωτερικούς χώρους

Αν και είναι δυνατόν να φυτέψετε πιπεριές απευθείας στον κήπο σας, οι περισσότεροι καλλιεργητές προτιμούν να τις ξεκινήσουν σε εσωτερικούς χώρους για να έχουν νωρίτερα απόδοση.

Αυτό σημαίνει ότι θα φυτέψετε τους σπόρους σε διαμερίσματα περίπου 8 εβδομάδες πριν έρθει η ώρα να τους μεταφυτέψετε σε εξωτερικούς χώρους.

Δεν υπάρχει κανένας σκληρός ή γρήγορος κανόνας εδώ, αλλά θα θέλετε να σκεφτείτε τα σπορόφυτά σας αφού αποκτήσουν το πρώτο σετ φύλλων τους, αν φυτέψετε πολλούς σπόρους σε ένα ενιαίο μεγάλο διαμέρισμα.

Πόσο μακριά μεταξύ τους πρέπει να φυτεύετε πιπεριές;

Η σωστή απόσταση για τις πιπεριές είναι 12″ έως 18″ ίντσες, μετρημένες από το ένα στέλεχος στο άλλο.

Μπορείτε να τοποθετήσετε κάθε σειρά σε απόσταση 30″ έως 36″ ίντσες όταν κάνετε σειρές, αν και δεν θα χρειαστείτε σειρές σε έναν μικρό κήπο.

Ωστόσο, ένα άλλο γεγονός που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα διάφορα είδη πιπεριάς προτιμούν διαφορετικές αποστάσεις.

Ως γενικός κανόνας, όσο μεγαλύτερο θα είναι το φυτό πιπεριάς στην ωρίμανση, τόσο μεγαλύτερες αποστάσεις θα θέλετε μεταξύ των φυτών.

Ακολουθούν μερικά είδη και οι προτιμώμενες αποστάσεις μεταξύ τους.

Πιπεριές

Πρόκειται για μεγάλες πιπεριές, και δεν μιλάμε μόνο για τον καρπό.

Με ώριμο ύψος 3′ έως 3,5′ πόδια, θα πρέπει να τοποθετήσετε αυτά τα φυτά σε απόσταση 15″ έως 18″ εκατοστά μεταξύ τους, μετρούμενα από βλαστό σε βλαστό.

Αυτό ισοδυναμεί με μια ακτίνα 8″ έως 9″ ίντσες ανά φυτό, όπου δεν θα πρέπει να υπάρχουν επικαλύψεις, καθώς το ίδιο το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί έως και 18″ ίντσες πλάτος.

Εάν φυτεύετε τις καλλιέργειές σας σε σειρές, θα πρέπει να στοχεύετε σε 30″ έως 36″ ίντσες μεταξύ των σειρών.

Οι πιπεριές μπορούν να καλλιεργηθούν σε δοχείο 5 γαλονιών.

Πιπεριές καγιέν

Με ώριμο ύψος 2′ έως 3′ πόδια ύψος, αυτά τα φυτά έχουν λίγο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων από τις πιπεριές και μπορούν να απέχουν μεταξύ τους 12″ έως 18″ ίντσες.

Εάν καλλιεργείτε σε δοχείο, στοχεύστε σε ένα δοχείο χωρητικότητας 3 έως 5 λίτρων.

Πιπεριές Habanero

Ξεπερνώντας τις πιπεριές καμπάνα, ένα φυτό habanero μπορεί να φτάσει το εντυπωσιακό ύψος των 4′ με 5′ πόδια, αν και είναι πιο κοντά στα 3′ πόδια σε ψυχρότερα κλίματα.

Δώστε σε αυτά τα φυτά λίγο επιπλέον χώρο για να αναπτυχθούν, με στόχο την απόσταση 18″ έως 24″ ίντσες.

Όπως και οι πιπεριές, μπορούν επίσης να αναπτυχθούν σε δοχείο 5 γαλονιών.

Πιπεριές Jalapeño

Μια από τις πιο δημοφιλείς καυτερές πιπεριές, αυτό το φυτό θα φτάσει σε ύψος μόνο περίπου 1 έως 3′ πόδια.

Ανάλογα με το πόσο μεγάλη αναμένεται να μεγαλώσει η ποικιλία ή η ποικιλία που έχετε, τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση 12 έως 18″ εκατοστά μεταξύ τους.

Όπως και με τις πιπεριές καγιέν, μπορείτε να τις καλλιεργήσετε σε δοχεία 3 έως 5 γαλονιών.

Άλλες πιπεριές

Φυσικά, υπάρχουν πολύ περισσότερες πιπεριές εκεί έξω για να απολαύσετε από αυτές που αναφέρονται, αλλά τώρα θα πρέπει να γνωρίζετε τη σχέση μεταξύ του ύψους των φυτών και της απόστασης μεταξύ τους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη γνώση για να εκτιμήσετε την απόσταση που απαιτείται για κάθε φυτό πιπεριάς.

Για παράδειγμα, ένα φυτό που αναπτύσσεται σε ύψος 1′ πόδι μπορεί να απέχει 12″ ίντσες και δεν χρειάζεται μεγαλύτερη γλάστρα από 3 γαλόνια σε πλήρη ωριμότητα.

Φυτά που έχουν ύψος 2′ πόδια θα χρειαστούν 15″ ίντσες απόσταση μεταξύ τους και όχι μεγαλύτερο από ένα δοχείο 4 γαλονιών.

Τα φυτά ύψους 3′ ποδιών θα χρειαστούν 18″ ίντσες απόσταση μεταξύ τους ή ένα δοχείο 5 γαλονιών.

4′ πόδια σημαίνει 21″ ίντσες και 5′ πόδια είναι 24″ ίντσες απόσταση που απαιτούνται.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top