Πότε και πώς να μαζέψετε λεβάντα; Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Η συγκομιδή της λεβάντας είναι ένα ουσιαστικό βήμα για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς των φυτών λεβάντας σας. Γνωρίζοντας πότε και πώς να μαζέψετε τη λεβάντα σας, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην ποιότητα της συγκομιδής της λεβάντας σας. Η λεβάντα είναι ένα ευέλικτο φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, από γαστρονομικούς έως φαρμακευτικούς έως διακοσμητικούς, καθιστώντας την πολύτιμη προσθήκη σε κάθε κήπο.

Πότε πρέπει να μαζέψω λεβάντα;

Η συγκομιδή της λεβάντας τη σωστή στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υψηλότερης ποιότητας απόδοσης. Η ιδανική εποχή για τη συγκομιδή της λεβάντας είναι όταν τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθηση, αλλά πριν αρχίσουν να μαραίνονται ή να μαυρίζουν. Αυτό συμβαίνει συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες, συνήθως από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου, ανάλογα με την τοποθεσία και το κλίμα σας.

Για να διαπιστώσετε εάν η λεβάντα σας είναι έτοιμη για συγκομιδή, αναζητήστε τα ακόλουθα σημάδια:

  • Τα άνθη είναι ανοιχτά και αρωματικά
  • Το χρώμα των λουλουδιών είναι ζωηρό και έντονο
  • Οι μίσχοι είναι σταθεροί και όχι πολύ ξυλώδεις
  • Τα μπουμπούκια μόλις αρχίζουν να ανοίγουν, αλλά όχι εντελώς

Εάν περιμένετε πολύ για να μαζέψετε τη λεβάντα σας, τα λουλούδια θα αρχίσουν να χάνουν το άρωμα και το χρώμα τους και οι μίσχοι θα γίνουν πολύ ξυλώδεις, καθιστώντας δύσκολη την εξαγωγή των αιθέριων ελαίων.

Είναι επίσης σημαντικό να μαζεύετε τη λεβάντα το πρωί, αφού στεγνώσει η δροσιά, αλλά πριν αρχίσει η ζέστη της ημέρας. Τότε είναι που τα αιθέρια έλαια βρίσκονται στη μέγιστη συγκέντρωσή τους, γεγονός που θα σας δώσει την καλύτερη ποιοτική απόδοση.

Συνοπτικά, η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της λεβάντας είναι όταν τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθηση, το χρώμα είναι ζωντανό και το άρωμα είναι δυνατό. Η συγκομιδή το πρωί, όταν τα αιθέρια έλαια είναι στο αποκορύφωμά τους, θα σας δώσει την υψηλότερη ποιοτική απόδοση.

Πώς να Συγκομίσετε Λεβάντα;

Η συγκομιδή της λεβάντας είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί κάποια βασικά εργαλεία και γνώσεις. Ακολουθούν τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για τη συγκομιδή των φυτών λεβάντας σας:

  1. Χρόνος: Η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της λεβάντας είναι όταν τα λουλούδια είναι σε πλήρη άνθηση, συνήθως στα μέσα του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να μαζέψετε τα λουλούδια πριν αρχίσουν να ξεθωριάζουν ή να γίνουν καφέ.
  2. Εργαλεία: Θα χρειαστείτε ένα κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε τα κοτσάνια της λεβάντας. Βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία σας είναι καθαρά και αιχμηρά για να αποφύγετε την καταστροφή του φυτού.
  3. Κόψιμο: Κόψτε τους μίσχους της λεβάντας περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής προς τα κάτω από την κορυφή του φυτού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει λίγη πράσινη ανάπτυξη στο φυτό για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη. Κόψτε τους μίσχους το πρωί όταν το φυτό είναι στεγνό και τα έλαια είναι πιο δυνατά.
  4. Δέσμη: Συγκεντρώστε ένα μικρό δέμα με μίσχους λεβάντας και δέστε τα μαζί με ένα λαστιχάκι ή κορδόνι. Κρεμάστε τις δέσμες ανάποδα σε δροσερό, στεγνό και σκοτεινό μέρος για αρκετές εβδομάδες μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
  5. Αποθήκευση: Μόλις στεγνώσει η λεβάντα, αφαιρέστε τα άνθη από τα στελέχη τρίβοντάς τα απαλά με τα δάχτυλά σας. Αποθηκεύστε τα λουλούδια σε ένα αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος μέχρι να είστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσετε.

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα, μπορείτε να μαζέψετε τα φυτά λεβάντας σας και να απολαύσετε τα αρωματικά λουλούδια για τους επόμενους μήνες.

Αποθήκευση Λεβάντας

Αποθηκεύστε φρέσκια λεβάντα

Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε φρέσκια λεβάντα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τυχόν φύλλα ή υπολείμματα από τους μίσχους. Στη συνέχεια, τυλίξτε τα στελέχη σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα. Βεβαιωθείτε ότι η σακούλα είναι καλά κλεισμένη και φυλάξτε την στο ψυγείο. Η φρέσκια λεβάντα μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο.

Μέθοδοι ξηρής λεβάντας

Εάν θέλετε να στεγνώσετε τη λεβάντα σας, υπάρχουν μερικές διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Μια επιλογή είναι να κρεμάσετε τη λεβάντα ανάποδα σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αυτό επιτρέπει στα έλαια να παραμείνουν στα άνθη και τα στελέχη να στεγνώσουν. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε τη λεβάντα σε μια οθόνη ή σε ένα καλάθι και να την αφήσετε να στεγνώσει σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος.

Μόλις στεγνώσει η λεβάντα σας, μπορείτε να την αποθηκεύσετε με διάφορους τρόπους. Μια επιλογή είναι να τοποθετήσετε τα αποξηραμένα λουλούδια σε ένα γυάλινο βάζο και να το κλείσετε καλά. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τη λεβάντα σε ένα υφασμάτινο φακελάκι ή τσάντα, που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το άρωμα φρέσκο. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη λεβάντα σας για μαγείρεμα ή ψήσιμο, μπορείτε να την αλέσετε σε σκόνη και να την αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top