Πότε και πώς να μαζέψετε σύκα;

Αν είστε λάτρης των σύκων, ξέρετε ότι δεν υπάρχει τίποτα σαν τη γεύση ενός φρέσκου, ώριμου σύκου κατευθείαν από το δέντρο. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να μαζέψετε τα σύκα σας και πώς ξέρετε πότε είναι έτοιμα;

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλά άλλα.

Πότε να μαζέψετε σύκα

Η συγκομιδή των σύκων την κατάλληλη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι είναι γλυκά και ζουμερά. Τα σύκα δεν ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους, επομένως είναι σημαντικό να περιμένετε μέχρι να ωριμάσουν πλήρως πριν τη συγκομιδή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πότε πρέπει να μαζέψετε σύκα:

1. Ελέγξτε το χρώμα

Το χρώμα των σύκων είναι καλός δείκτης της ωριμότητάς τους. Τα σύκα που είναι έτοιμα για συγκομιδή θα έχουν βαθύ χρώμα και θα είναι ελαφρώς απαλά στην αφή. Η φλούδα του σύκου πρέπει να είναι λεία και αψεγάδιαστη.

2. Ελέγξτε την υφή

Η υφή των σύκων είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα σύκα που είναι έτοιμα για συγκομιδή θα είναι ελαφρώς μαλακά στην αφή. Αν είναι πολύ σταθερά, δεν είναι ακόμα έτοιμα. Αν είναι πολύ μαλακά και χυλώδη, μπορεί να είναι υπερβολικά ώριμα.

3. Ψάξτε για τον «λαιμό»

Ο «λαιμός» της συκιάς είναι το μέρος που δένει τον καρπό στο δέντρο. Όταν ο λαιμός του σύκου αρχίζει να λυγίζει, είναι καλό σημάδι ότι το σύκο είναι έτοιμο για συγκομιδή.

4. Ελέγξτε το χυμό

Όταν μαζεύετε ένα σύκο, θα πρέπει να απελευθερώσει μια μικρή σταγόνα χυμό από το στέλεχος. Αυτό είναι σημάδι ότι το σύκο είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή.

Συγκομιδή Σύκων

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή των σύκων, ο χρόνος είναι καθοριστικός. Τα σύκα είναι έτοιμα να μαζευτούν όταν είναι πλήρως ώριμα, δηλαδή όταν είναι μαλακά στην αφή και έχουν μια ελαφριά πτώση. Αν τα μαζέψετε πολύ νωρίς, δεν θα ωριμάσουν σωστά και αν περιμένετε πολύ, θα υπερωριμάσουν και θα αρχίσουν να χαλάνε.

Για να μαζέψετε σύκα, ξεκινήστε επιθεωρώντας τον καρπό για να διαπιστώσετε αν είναι ώριμο. Αν είναι, στρίψτε απαλά το σύκο μέχρι να ξεκολλήσει από το δέντρο. Προσέξτε να μην πιέσετε πολύ δυνατά τα φρούτα, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μελανιές.

Αν έχετε μεγάλη σοδειά, καλό είναι να ταξινομήσετε τα σύκα σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι ώριμα και αυτά που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε ποια σύκα πρέπει να καταναλωθούν ή να συντηρηθούν πρώτα.

Όταν αποθηκεύετε φρεσκοκομμένα σύκα, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε με προσοχή. Τα σύκα είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να μελανιάσουν, επομένως είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε σε ένα μόνο στρώμα σε ένα ρηχό δοχείο. Διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι να είστε έτοιμοι να τα φάτε, καθώς αυτό θα τα βοηθήσει να παραμείνουν φρέσκα για περισσότερο.

Πώς να αποθηκεύσετε τα σύκα

Αφού μαζέψετε τα σύκα σας, είναι σημαντικό να τα αποθηκεύσετε σωστά για να εξασφαλίσετε τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αποθηκεύσετε τα σύκα:

  1. Κατάψυξη: Τα σύκα είναι ευπαθή και πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο αμέσως μετά τη συγκομιδή. Τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα ή δοχείο και φυλάξτε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου σας.
  2. Χρήση εντός μιας εβδομάδας: Τα σύκα έχουν μικρή διάρκεια ζωής και πρέπει να καταναλώνονται εντός μιας εβδομάδας από τη συγκομιδή. Φροντίστε να τα ελέγχετε τακτικά για σημάδια αλλοίωσης, όπως μούχλα ή μαλακά σημεία.
  3. Καταψύξτε για μακροχρόνια αποθήκευση: Εάν έχετε περισσότερα σύκα από όσα μπορείτε να καταναλώσετε μέσα σε μια εβδομάδα, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε στη μέση. Τοποθετούμε τα σύκα σε ένα ταψί και τα παγώνουμε για μερικές ώρες. Μόλις παγώσουν, μεταφέρετέ τα σε σακούλα ή δοχείο κατάψυξης και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για έως και έξι μήνες.
  4. Χρησιμοποιήστε αφυγραντήρα: Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τα σύκα είναι η χρήση αφυδατωτή. Πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε στη μέση. Τοποθετήστε τα σύκα στο δίσκο του αφυγραντήρα και στεγνώστε τα στους 135°F για 8-12 ώρες ή μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Αφού στεγνώσουν, αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για έως και έξι μήνες.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά τα σύκα σας και να απολαύσετε τη νόστιμη γεύση τους για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top