Πότε και πώς να μαζέψετε το σκόρδο πριν να είναι πολύ αργά

Εικόνα από Σβετλάνα από Pixabay

Το σκόρδο είναι ο πικάντικος πρωταγωνιστής αμέτρητων πιάτων, το σιωπηλό όπλο ενάντια στους βρικόλακες (ή έτσι λέει ο μύθος) και μια εκπληκτικά εύκολη καλλιέργεια στο σπίτι. Αλλά για τον αρχάριο κηπουρό, το ζήτημα της συγκομιδής μπορεί να είναι πηγή άγχους. Πώς ξέρετε πότε το σκόρδο σας είναι έτοιμο; Και το πιο σημαντικό, πώς το μαζεύετε προτού γίνει αδίστακτο και ξεσπάσει από το χώμα σε ένα καταιγισμό γαρίφαλων;

Αυτός ο οδηγός θα σας εξοπλίσει με τη γνώση για να ξεθάψετε τέλεια διαμορφωμένους βολβούς, γεμάτους γεύση και έτοιμους να αναδείξουν τις γαστρονομικές σας δημιουργίες.

Όταν το σκόρδο σας λέει «Ήρθε η ώρα»: Σημάδια ετοιμότητας συγκομιδής

Πίστωση εικόνας: Pink Peppercorn

Σε αντίθεση με τον επιδεικτικό ξάδερφό του, το κρεμμύδι, το σκόρδο δεν θα ανακοινώσει την ετοιμότητά του με μια θριαμβευτική ανάδυση από το έδαφος. Αντίθετα, βασίζεται σε διακριτικά σήματα από το φύλλωμά του. Δείτε τι πρέπει να προσέχετε:

 • The Lower Leaf Lottery: Τα φύλλα σκόρδου είναι σαν ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης. Καθώς το φυτό ωριμάζει, τα κατώτερα φύλλα θα αρχίσουν να κιτρινίζουν και να καστανίζουν στις άκρες, τελικά θα σβήσουν εντελώς. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι! Δείχνει ότι ο λαμπτήρας καταναλώνει την ενέργειά του για να αναπτύξει παχουλά γαρίφαλα υπόγεια. Ωστόσο, δεν θέλετε να περιμένετε μέχρι να ροδίσουν όλα τα φύλλα. Στοχεύστε σε ένα γλυκό σημείο όπου το κάτω 2-3 φύλλα έχουν υποκύψει στη διαδικασία ροδίσματος, ενώ το πάνω μισό παραμένει πράσινο και υγιές.
 • The Twist Test (Προαιρετικό): Αυτή η μέθοδος είναι για τον ιδιαίτερα πρόθυμο θεριστή (ή τον αναποφάσιστο!). Προσεκτικά (και απαλά!) Χαλαρώστε το χώμα γύρω από ένα μόνο φυτό. Εάν ο λαμπτήρας αισθάνεται σταθερός και αντιστέκεται σε κάποιο κούνημα, πιθανότατα είναι έτοιμος. Ωστόσο, εάν αισθάνεται χαλαρό και περιστρέφεται εύκολα, μάλλον χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθεί. Θυμηθείτε, η υπομονή είναι μια αρετή, ειδικά όταν πρόκειται για τη συγκομιδή αυτών των στιβαρών σκελίδων σκόρδου.

Επαγγελματική συμβουλή: Μην φοβάστε να θυσιάσετε μια περίεργη ψυχή. Ανασκάψτε απαλά ένα φυτό ως αντικείμενο δοκιμής για να μετρήσετε τη συνολική ανάπτυξη της καλλιέργειας σκόρδου σας. Αυτό θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το πότε η πλειοψηφία των βολβών είναι έτοιμοι για συγκομιδή.

The Art of the Harvest: Unearthing Your Garlic Treasure

Τώρα που έχετε εντοπίσει τα σημάδια, ήρθε η ώρα να λερώσετε τα χέρια σας (κυριολεκτικά) και να απελευθερώσετε αυτούς τους ένδοξους βολβούς σκόρδου. Εδώ είναι τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα αξιόπιστο πιρούνι κήπου: Αυτό θα είναι το εργαλείο της επιλογής σας για να χαλαρώσετε απαλά το έδαφος γύρω από τα φυτά σκόρδου.
 • Μυστρί χειρός: Χρήσιμο για προσεκτικό σκάψιμο και ελιγμούς γύρω από τους λαμπτήρες.
 • Ένα καλάθι ή κουβά: Για τη συλλογή του φρεσκοκομμένου σκόρδου σας.

Βήμα 1: Χαλαρώστε το έδαφος:

Χρησιμοποιώντας το πιρούνι του κήπου σας, χαλαρώστε προσεκτικά το χώμα γύρω από τη βάση του φυτού σκόρδου. Να είστε ευγενικοί – δεν θέλετε να καταστρέψετε τους πολύτιμους λαμπτήρες που κρύβονται από κάτω.

Βήμα 2: Αγκαλιάστε το μυστρί:

Μόλις χαλαρώσει το χώμα, χρησιμοποιήστε το μυστρί του χεριού σας για να σκάψετε προσεκτικά και να αποκαλύψετε το πάνω μέρος του βολβού του σκόρδου. Θυμηθείτε, δεν θέλετε να ξεθάψετε ολόκληρο το ριζικό σύστημα – αρκεί για να πιάσετε καλά τον βολβό.

Βήμα 3: Η απαλή ανύψωση:

Πιάστε σταθερά τη βάση του βολβού του σκόρδου και ανασηκώστε το απαλά από το χώμα. Προσέξτε τις ρίζες – μπορείτε να τις κόψετε αργότερα.

Βήμα 4: Αφήστε το Sunshine (Προαιρετικό):

Εάν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να απλώσετε το συγκομισμένο σκόρδο σας σε ένα μόνο στρώμα σε ένα ηλιόλουστο, καλά αεριζόμενο σημείο του κήπου σας για μια ή δύο μέρες. Αυτό επιτρέπει στους βολβούς να στεγνώσουν ελαφρώς πριν από τη διαδικασία σκλήρυνσης. Ωστόσο, εάν υπάρχει βροχή ή έντονη δροσιά στον ορίζοντα, παραλείψτε αυτό το βήμα και προχωρήστε κατευθείαν στη θεραπεία.

Curing Your Garlic: The Final Frontier

Τώρα που οι βολβοί σκόρδου σας είναι έξω από το έδαφος, ήρθε η ώρα να τους προετοιμάσετε για μακροχρόνια αποθήκευση. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως σκλήρυνση, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της στιβαρής γεύσης και του χάρτινου δέρματος που επιτρέπει στο σκόρδο να αποθηκεύεται για μήνες. Δείτε πώς να το κάνετε:

 • Βρείτε ένα δροσερό, στεγνό και καλά αεριζόμενο σημείο: Η σοφίτα, το γκαράζ ή μια βεράντα με σήτα μπορεί να είναι ιδανικές τοποθεσίες πολυμερισμού. Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί η καλή κυκλοφορία του αέρα για να αποτραπεί η ανάπτυξη μούχλας.
 • Κόψτε τα στελέχη και τις ρίζες: Χρησιμοποιώντας αιχμηρά κλαδευτήρια, κόψτε το στέλεχος περίπου 1 ίντσα πάνω από τον βολβό. Μπορείτε επίσης να κόψετε τις ρίζες σε περίπου ½ ίντσα.
 • Αφήστε τις κορυφές ανοιχτές (για ποικιλίες με μαλακό λαιμό): Εάν καλλιεργείτε σκόρδο με μαλακό λαιμό, μπορείτε να αφήσετε 2-3 ίντσες από τις πράσινες κορυφές. Αυτά θα πλέξουν όμορφα για αποθήκευση και θα προσθέσουν μια διακοσμητική πινελιά στην κουζίνα σας. Ωστόσο, για τις ποικιλίες με σκληρό λαιμό, αφαιρέστε τις περισσότερες από τις πράσινες κορυφές, αφήνοντας μόνο ένα στέλεχος πάνω από τον βολβό.
 • Braid Away (Προαιρετικό): Για το μαλακό σκόρδο, αυτό είναι το διασκεδαστικό κομμάτι! Ξεχωρίστε τους βολβούς από το υπόλοιπο στέλεχος και πλέξτε τους χρησιμοποιώντας τις πράσινες κορυφές που έχουν απομείνει. Αυτή η παραδοσιακή μέθοδος όχι μόνο φαίνεται φανταστική κρεμασμένη στην κουζίνα σας αλλά προάγει επίσης την καλή κυκλοφορία του αέρα.
 • Διαδώστε τα: Εάν το πλέξιμο δεν σας αρέσει ή έχετε να κάνετε με σκόρδο με σκληρό λαιμό, απλώστε απλά τους βολβούς σε ένα μόνο στρώμα σε μια διχτυωτή οθόνη ή ύφασμα που αναπνέει. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ κάθε λαμπτήρα για σωστή ροή αέρα.

Χρόνος ωρίμανσης: Η διαδικασία σκλήρυνσης διαρκεί συνήθως 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία. Στην ιδανική περίπτωση, θέλετε η θερμοκρασία να είναι περίπου 60-70°F (15-21°C) με σχετική υγρασία περίπου 60%.

Check-in: Κατά τη διάρκεια της περιόδου σκλήρυνσης, είναι συνετό να ελέγχετε το σκόρδο σας κάθε λίγες μέρες. Απορρίψτε τυχόν λαμπτήρες που παρουσιάζουν σημάδια σήψης ή μαλακώματος.

Αποθήκευση του Garlic Bounty: The Grand Finale

Μόλις το σκόρδο σας ωριμάσει πλήρως, είναι έτοιμο για αποθήκευση για μακροχρόνια χρήση. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής του:

 • Διατηρήστε το δροσερό και στεγνό: Βρείτε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος για να αποθηκεύσετε το σκόρδο σας. Μια ντουλάπα, μια διχτυωτή τσάντα κρεμασμένη σε ένα δροσερό υπόγειο ή ένα καλά αεριζόμενο ντουλάπι είναι όλα καλές επιλογές. Αποφύγετε την αποθήκευση του σκόρδου κοντά σε πηγές θερμότητας όπως φούρνους ή εστίες.
 • Ξεχωριστό είναι το όνομα του παιχνιδιού: Μην αποθηκεύετε το σκόρδο σας με άλλα λαχανικά όπως πατάτες ή κρεμμύδια. Αυτά τα λαχανικά απελευθερώνουν αέριο αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να επιταχύνει τη βλάστηση του σκόρδου σας.
 • Αγκαλιάστε το καλάθι: Τα αναπνεύσιμα δοχεία όπως καλάθια ή διχτυωτές σακούλες είναι ιδανικά για την αποθήκευση του σκόρδου. Αποφύγετε τη χρήση αεροστεγών δοχείων, καθώς μπορεί να παγιδεύουν την υγρασία και να προάγουν την αλλοίωση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top