Πότε και πώς να συλλέξετε μέντα; Ένας οδηγός για τη συγκομιδή των φύλλων μέντας

Η συγκομιδή μέντας είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες σας. Η μέντα είναι ένα δημοφιλές βότανο που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές και η συγκομιδή της την κατάλληλη στιγμή μπορεί να διασφαλίσει ότι θα έχετε φρέσκο ​​απόθεμα μέντας όλο το χρόνο.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πότε και πώς να συλλέγετε μέντα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Πότε πρέπει να μαζέψω μέντα;

Η μέντα είναι ένα ευέλικτο βότανο που χρησιμοποιείται σε διάφορα πιάτα και ροφήματα. Τα φρέσκα και αρωματικά φύλλα του μπορούν να μαζευτούν ανά πάσα στιγμή, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν τα μαζέψετε.

Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή μέντας είναι το πρωί όταν η δροσιά έχει στεγνώσει. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αιθέρια έλαια που δίνουν στη μέντα τη γεύση και το άρωμά της βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους αυτό το διάστημα. Επιπλέον, η συγκομιδή το πρωί διασφαλίζει ότι τα φύλλα δεν θα μαραθούν από τη ζέστη της ημέρας.

Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη το στάδιο ανάπτυξης του φυτού κατά τη συγκομιδή μέντας. Τα φυτά μέντας βρίσκονται στην ακμή τους όταν είναι σε πλήρη άνθιση. Τότε είναι που τα φύλλα είναι τα πιο γευστικά και αρωματικά. Ωστόσο, εάν θέλετε να ενθαρρύνετε την ανάπτυξη του φυτού της μέντας σας, θα πρέπει να το συλλέξετε πριν φτάσει σε πλήρη άνθηση. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της νέας ανάπτυξης και θα αποτρέψει το φυτό από το να γίνει πολύ ξυλώδες.

Κατά τη συγκομιδή μέντας, είναι σημαντικό να λαμβάνεται μόνο το πάνω τρίτο του φυτού. Αυτό θα ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ότι το φυτό παραμένει υγιές. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε τη συγκομιδή περισσότερο από το ένα τρίτο του φυτού κάθε φορά, καθώς αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το φυτό και να το κάνει πιο ευαίσθητο σε ασθένειες.

Πώς να συλλέξετε μέντα;

Όταν πρόκειται για τη συγκομιδή μέντας, ο συγχρονισμός είναι το παν. Η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή μέντας είναι το πρωί, αφού στεγνώσει η δροσιά αλλά πριν ο ήλιος φτάσει στο υψηλότερο σημείο του. Τότε είναι που τα αιθέρια έλαια στα φύλλα μέντας είναι στο αποκορύφωμά τους, δίνοντάς σας την περισσότερη γεύση και άρωμα.

Για να μαζέψετε μέντα, απλά κόψτε τους μίσχους περίπου μια ίντσα πάνω από το έδαφος χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό ψαλίδι ή ψαλίδι κλαδέματος. Φροντίστε να αφήσετε τουλάχιστον τα δύο τρίτα του φυτού ανέπαφα, καθώς αυτό θα του επιτρέψει να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να παράγει περισσότερα φύλλα.

Αν θέλετε να ενθαρρύνετε την πιο θαμνώδη ανάπτυξη, τραβήξτε τις άκρες των στελεχών καθώς συγκομίζετε. Αυτό θα τονώσει το φυτό να παράγει περισσότερα πλευρικά κλαδιά και φύλλα.

Μόλις μαζέψετε τη μέντα σας, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και στεγνώστε τη με μια χαρτοπετσέτα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε φρέσκο ​​ή μπορείτε να το στεγνώσετε για μελλοντική χρήση. Για να στεγνώσετε τη μέντα, απλά δέστε ένα μάτσο μίσχους μεταξύ τους και κρεμάστε τα ανάποδα σε ένα ζεστό, στεγνό μέρος με καλή κυκλοφορία αέρα.

Πώς να αποθηκεύσετε τη μέντα

Η μέντα είναι ένα ευαίσθητο βότανο που απαιτεί σωστή αποθήκευση για να διατηρήσει τη γεύση και το άρωμά του. Ακολουθούν τρεις τρόποι αποθήκευσης μέντας:

Αποθηκεύστε τη φρέσκια μέντα

 1. Ξεπλύνετε τα φύλλα μέντας απαλά κάτω από κρύο νερό και στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα.
 2. Τυλίξτε τα φύλλα μέντας σε ένα υγρό χαρτί κουζίνας ή χαρτί κουζίνας.
 3. Τοποθετήστε τα τυλιγμένα φύλλα μέντας σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε την.
 4. Αποθηκεύστε τη σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου.

Ο φρέσκος δυόσμος μπορεί να διαρκέσει έως και μία εβδομάδα στο ψυγείο όταν αποθηκευτεί σωστά.

Ξηρά Μέντα

 1. Συγκομίστε τα φύλλα μέντας και πετάξτε τυχόν κατεστραμμένα ή αποχρωματισμένα φύλλα.
 2. Δέστε τα στελέχη μέντας μαζί με σπάγκο ή σπάγκο.
 3. Κρεμάστε τα στελέχη μέντας ανάποδα σε ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
 4. Αφήστε τη μέντα να στεγνώσει εντελώς, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.
 5. Αφαιρέστε τα ξερά φύλλα από τους μίσχους και φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο.

Η αποξηραμένη μέντα μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες όταν φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και σκοτεινό μέρος.

Freeze Mint

 1. Ξεπλύνετε τα φύλλα μέντας απαλά κάτω από κρύο νερό και στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα.
 2. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα μέντας ή τα αφήνουμε ολόκληρα.
 3. Τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα ή ολόκληρα φύλλα μέντας σε μια θήκη για παγάκια.
 4. Γεμίστε το ταψί με νερό και παγώστε το.
 5. Μόλις παγώσουν τα παγάκια, αφαιρέστε τα από το δίσκο και φυλάξτε τα σε πλαστική σακούλα στην κατάψυξη.

Η κατεψυγμένη μέντα μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες όταν αποθηκευτεί σωστά.

Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της συγκομιδής μέντας σας

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συγκομιδή μέντας σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε μια άφθονη απόδοση.

 1. Φυτέψτε τη μέντα σας σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Η μέντα προτιμά τον ήλιο, αλλά μπορεί να ανεχθεί κάποια σκιά. Χρειάζεται επίσης χώμα που είναι πλούσιο σε οργανική ουσία και στραγγίζει καλά για να αποτρέψει τη σήψη των ριζών.
 2. Ποτίστε τη μέντα σας τακτικά, αλλά μην την ποτίζετε υπερβολικά. Η μέντα αρέσει στο υγρό έδαφος, αλλά το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Ποτίστε βαθιά μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες του εδάφους.
 3. Λιπαίνετε τη μέντα σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτό θα βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και θα εξασφαλίσει μια ισχυρή συγκομιδή.
 4. Τσιμπήστε πίσω τη μέντα σας τακτικά για να ενθαρρύνετε την θαμνώδη ανάπτυξη. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να αποτρέψει το φυτό να γίνει πολύ ποδαράκι και να παράγει λιγότερα φύλλα.
 5. Συγκομίζετε τακτικά τη μέντα σας για να μην γίνει πολύ ξυλώδης και σκληρή. Κόψτε τους μίσχους ακριβώς πάνω από ένα σετ φύλλων για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη. Μπορείτε να μαζέψετε τα φύλλα όπως χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη συγκομιδή μέντας σας και να απολαύσετε φρέσκο, γευστικό δυόσμο όλη την εποχή.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top