Πότε να μαζέψετε πεπόνι; – Backyard Gardeners Network

Εάν μαζέψετε το πεπόνι σας πολύ νωρίς, ο καρπός δεν θα έχει το χρόνο του για να δημιουργήσει την καλύτερη γεύση, γλυκύτητα και άρωμα, αλλά αν το πεπόνι σας είναι υπερώριμο, μπορεί να είναι μαλακό και νερουλό, στη χειρότερη περίπτωση, ο καρπός θα χαλάσει και θα χάσετε το χρόνο και την προσπάθειά σας να το μεγαλώσετε σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει 4 σήματα για να αναγνωρίσετε πότε είναι έτοιμο να μαζέψετε το πεπόνι σας, ώστε να το μαζέψετε με σιγουριά!

4 σήματα για να πείτε εάν το πεπόνι είναι έτοιμο για συγκομιδή

Το πεπόνι θα συλλέγεται συνήθως μεταξύ 70 – 90 ημερών ανάλογα με τις ποικιλίες, περίπου 40 – 50 ημέρες μετά την επιτυχή επικονίαση. Αλλά μερικές φορές δεν θυμάστε την ημέρα ή δεν χρειάζεται να τη θυμάστε αν είστε έμπειρος καλλιεργητής.

Με την εμπειρία μου από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή πολλών από αυτό το καταπληκτικό φρούτο, παρακάτω είναι μερικά σημάδια για να πω εάν το πεπόνι μου έχει ωριμάσει, τα ταξινομώ από ψηλά σε χαμηλά, ώστε να μπορείτε εύκολα να παρακολουθήσετε:

1. Συνδέστε το στέλεχος με τον καρπό

Όταν βλέπετε ότι η σύνδεση μεταξύ του μίσχου και του πεπονιού αρχίζει να χαλαρώνει και υπάρχουν μερικές ρωγμές από το πεπόνι προς το στέλεχος, το στέλεχος αφαιρείται εύκολα από το πεπόνι με πολύ λίγη προσπάθεια.

2. Πιο κοντά στο πεπόνι.

Όταν ελέγχετε τους έλικες που βρίσκονται πιο κοντά στο πεπόνι, βλέπετε ότι έγιναν καφέ και ο καρπός είναι συνήθως ώριμος και έτοιμος για συγκομιδή

3. Χρώμα & Οσμή

Το χρώμα και η μυρωδιά εξαρτώνται από διαφορετικές ποικιλίες πεπονιού, γι’ αυτό έβαλα αυτά τα σήματα στο 3ο, τα περισσότερα πεπόνια είναι έτοιμα όταν το γκριζοπράσινο χρώμα αρχίσει να αλλάζει σε κίτρινο και μπορείτε να μυρίσετε την ελαφριά γλυκύτητα του.

4. Νεκρά φύλλα κοντά στο στέλεχος του καρπού

Όταν βλέπετε νεκρά φύλλα (α) στο πλευρικό κλαδί όπου ανήκει το πεπόνι, αυτό το σήμα σας λέει ότι το πεπόνι σας έχει ωριμάσει.

Απλά Δοκίμασέ το

Μην αγχώνεστε πολύ για το να μαζέψετε το πεπόνι σας ακριβώς τη σωστή στιγμή, η καλλιέργεια και η συγκομιδή είναι ένα πείραμα, απλώς δοκιμάστε το και μαζέψτε αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει. Αν είναι άγουρο, αφήστε τους άλλους στο φυτό για τις επόμενες μέρες, μετά από λίγη ώρα με εμπειρίες, θα ξέρετε ακριβώς ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να τρυγήσετε το όμορφο πεπόνι σας.

Ωριμάζουν τα πεπόνια μετά τη συλλογή;

Ναί, το πεπόνι σου ακόμα ωριμάζει και χτίζει τη γλύκα του μετά τη συλλογή, ώστε να μπορείτε να το μαζέψετε νωρίτερα και να το αφήσετε να ωριμάσει στον πάγκο της κουζίνας ή στο ψυγείο.

Το μαζεμένο πεπόνι όταν ωριμάσει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5 έως 15 ημέρες, ανάλογα με τις ποικιλίες, οπότε φροντίστε να το χρησιμοποιήσετε πριν από αυτό για την καλύτερη γεύση. Από την εμπειρία μου, συνήθως το μαζεύω και το αφήνω να ωριμάσει 2 μέρες πριν το φάω, βρήκα ότι το πεπόνι είναι πιο γλυκό και έχει ευχάριστο άρωμα όταν το κάνω.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top