Πότε να ξεκινήσετε τη λίπανση δενδρυλλίων τομάτας;

Οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο τρελά φυτά που καλλιεργούνται και δεν φταίνε καν αυτές! Αυτά τα φρούτα συχνά μπερδεύονται με λαχανικά και είναι στενοί συγγενείς της πατάτας, με αποτέλεσμα εμβολιασμένα φυτά που αναπτύσσονται και τα δύο.

Αλλά ακόμα χειρότερα, περπατήστε σε οποιοδήποτε κέντρο κήπου και το πιθανότερο είναι ότι θα βρείτε ένα ολόκληρο τμήμα αφιερωμένο στη φροντίδα της ντομάτας.

Λίπανση δενδρυλλίων τομάταςΚαρφίτσα

Φυσικά, τα φυτά τομάτας δεν είναι τόσο δύσκολο να αναπτυχθούν όσο φαίνεται από όλους τους «ειδικούς». Στην πραγματικότητα, ο αξιόπιστος πόρος, το Old Farmer’s Almanac, είναι γνωστό ότι προτείνει τη χρήση μπύρας αντί για λίπασμα για αυτά τα φυτά!

Και έτσι, φτάνουμε στο δίλημμα που αντιμετωπίζουμε – ξεχορταίνοντας μέσα από τα ατελείωτα επιχειρήματα σχετικά με τη διατροφή αυτών των δημοφιλών φυτών καλλιεργειών, ώστε να μπορούμε να προσδιορίσουμε.

Πότε να ξεκινήσετε τη λίπανση δενδρυλλίων τομάτας;

Η απάντηση σε αυτό είναι (όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα με την ντομάτα) αδικαιολόγητα περίπλοκη.

Σε γενικές γραμμές, θα θέλετε να τα ταΐσετε αφού εμφανιστούν τα πρώτα 1 έως 3 σετ αληθινών φύλλων.

Τι γίνεται με τη λίπανση των σπόρων τομάτας;

Και τώρα θα παίξουμε αμέσως τον δικηγόρο του διαβόλου και θα συζητήσουμε εξαιρέσεις στον κανόνα.

Για αρχή (κυριολεκτικά και μεταφορικά), δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ορεκτικό με σπόρους για ντομάτες.

Εφόσον το χώμα της γλάστρας είναι φρέσκο ​​(δηλαδή, δεν ανακυκλώνεται), θα πρέπει να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι σπόροι σας για να βλαστήσουν.

Ομοίως, το περίβλημα του σπόρου περιέχει περισσότερα από το δενδρύλλιο και περιέχει επίσης ορισμένα πρόσθετα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατροφή του φυτού μέχρι τα αρχικά φύλλα του να φτάσουν στο φως του ήλιου.

Αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα μείγμα χωρίς χώμα, το οποίο μπορεί να περιέχει ή να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά.

Σε περιπτώσεις όπως αυτή, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε κάποιο είδος αρχικής τροφής, εκτός αν έχετε προσθέσει συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως χυτά σκουληκιών στο μείγμα σας.

Ωστόσο, κάθε λίπασμα που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι ελάχιστο αφού (και πάλι) ο σπόρος τροφοδοτείται ως επί το πλείστον μέχρι να σχηματιστούν τα πρώτα αληθινά φύλλα.

Διαφορετικά λιπάσματα για διαφορετικά στάδια

Το επόμενο κοινό εμπόδιο είναι ότι οι ντομάτες σας έχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν καλύπτετε τις διατροφικές τους ανάγκες σε κάθε στάδιο της ζωής.

Όπως τα παιδιά, οι διατροφικές ανάγκες ενός φυτού ντομάτας θα αλλάζουν καθώς γερνάει. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο λίπασμα για τα σπορόφυτα ντομάτας που χρησιμοποιείτε για ένα καρποφόρο φυτό.

Εκτός από τα μικροθρεπτικά συστατικά, τα λιπάσματα περιέχουν άζωτο, φώσφορο και κάλιο (το NPK στη συσκευασία).

Το άζωτο προάγει το ισχυρό και υγιές φύλλωμα και τους μίσχους, ο φώσφορος είναι το κλειδί για υγιή άνθη και φρούτα και το κάλιο ενισχύει τους μίσχους και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του φυτού.

Για πολλούς, ένα ισορροπημένο λίπασμα (10-10-10) λειτουργεί καλύτερα, αν και πρέπει να αραιωθεί σε ½ ή ακόμα και ¼ δύναμη.

Λάβετε υπόψη ότι η ποιότητα του εδάφους που χρησιμοποιείτε επηρεάζει την πρόσθετη διατροφή που θα χρειαστεί το φυτό σας, επομένως το ¼ της δύναμης είναι το καλύτερο για οργανικά πλούσιο έδαφος, ενώ το ½ είναι καλύτερο για φτωχότερα εδάφη ή μείγματα χωρίς χώματα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλήρη αντοχή, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει χημικά εγκαύματα στο εύθραυστο δενδρύλλιο.

Μια άλλη δημοφιλής αναλογία NPK είναι 24-6-16, μια αναλογία που παρέχεται από μια από τις δημοφιλείς υδατοδιαλυτές φυτικές τροφές της Miracle-Gro.

Όταν το χρησιμοποιείτε για το σπορόφυτό σας, ξεκινήστε με ¼ δύναμη μετά την εμφάνιση των δύο πρώτων σετ αληθινών φύλλων, στη συνέχεια αυξήστε τη δύναμη στο ½ όταν το φυτό είναι αρκετές ίντσες ψηλό με τουλάχιστον διπλάσια σετ αληθινών φύλλων.

Μόλις η ντομάτα σας φτάσει στο νεανικό της στάδιο, θα χρειαστεί να μεταβείτε σε ένα μείγμα υψηλότερου φωσφόρου.

Υγροδιαλυτό έναντι κοκκώδους

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θίξουμε είναι η ημερομηνία μεταξύ των υγροδιαλυτών λιπασμάτων και των κοκκωδών λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης.

Το τελευταίο είναι δημοφιλές επειδή λένε στους καλλιεργητές ότι είναι ένα σετ και ξεχνούν, υποδηλώνοντας ότι απαιτείται λιγότερη δουλειά.

Δυστυχώς, τα κοκκώδη λιπάσματα περιέχουν θρεπτικά συστατικά που αποικοδομούνται με διαφορετικούς ρυθμούς, που σημαίνει ότι το φυτό σας μπορεί να πάρει μια έκρηξη ενός θρεπτικού συστατικού και μια ανεπάρκεια σε ένα άλλο.

Ως αποτέλεσμα, τα σπορόφυτά σας δεν θα έχουν τη διατροφή που χρειάζονται τη στιγμή που τη χρειάζονται περισσότερο.

Αντίθετα, τα υγροδιαλυτά λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται συχνότερα αλλά μπορούν να δίνονται κατά το πότισμα του δενδρυλλίου.

Τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται πιο γρήγορα στο έδαφος και διασπώνται πιο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ντομάτες σας παίρνουν αυτό που χρειάζονται όπως τις χρειάζονται.

Είναι επίσης πολύ πιο εύκολο να αραιώσετε τα υγρά λιπάσματα και αφήνουν πίσω τους λιγότερα μεταλλικά άλατα που μπορεί να γίνουν τοξικά για τα φυτά σας σε μεγάλες ποσότητες.

Φέρνοντας τα Όλα Μαζί

Τώρα λοιπόν που καλύψαμε πολλές αποχρώσεις, ας δούμε ολόκληρη τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρέσεων.

Το μέσο που χρησιμοποιείτε όταν σπέρνετε σπόρους ντομάτας θα έχει συνήθως ήδη θρεπτικά συστατικά, εκτός αν χρησιμοποιείτε ίσιο τύρφη ή κοκοφοίνικα καρύδας.

Η προσθήκη χυτών σκουληκιών ή παρόμοιας ουσίας σε υλικά χωρίς χώματα με γυμνά κόκαλα θα δώσει στους σπόρους οποιαδήποτε επιπλέον ώθηση μπορεί να χρειαστούν.

Ο σπόρος παρέχει άφθονα θρεπτικά συστατικά και περιέχει δύο αρχικά φύλλα γνωστά ως κοτυληδόνες.

Οι κοτυληδόνες είναι πιο στρογγυλεμένες από τα αληθινά φύλλα και ξεκινούν τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης ενώ σχηματίζονται τα πρώτα αληθινά φύλλα.

Όταν το δενδρύλλιο ντομάτας σας έχει δύο ζεύγη αληθινών φύλλων, θα έχει εξαντλήσει τα θρεπτικά συστατικά του σπόρου.

Σε αυτό το σημείο, θα θελήσετε να του δώσετε την πρώτη τροφοδοσία, χρησιμοποιώντας είτε ένα ισορροπημένο υγρό διαλυτό λίπασμα 10-10-10 ή υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο 26-6-16 NPK αραιωμένο σε λίπασμα ¼.

Ακολουθήστε τις οδηγίες στη συσκευασία για συχνότητα.

Όταν το σπορόφυτο έχει μεγαλώσει αρκετές ίντσες και έχει περισσότερα από τέσσερα σετ φύλλων, αυξήστε τη δόση σε ½ δύναμη μέχρι το φυτό να φτάσει στο επόμενο στάδιο ανάπτυξής του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top