Πότε να ξεκινήσετε τη λίπανση των σπορόφυτων πιπεριάς;

Pinterest Κρυφή εικόνα

Είτε προτιμάτε μια γλυκιά και τραγανή πιπεριά είτε μια καυτερή και πικάντικη πιπεριά Carolina reaper, οι πιπεριές είναι ένα τρόφιμο που σχεδόν όλοι μπορούν να υποστηρίξουν.

Ακόμα πιο υπέροχο είναι το γεγονός ότι τα φυτά πιπεριάς έχουν σε μεγάλο βαθμό έναν κύκλο ανάπτυξης χωρίς χέρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τα φυτέψετε και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα θα τα κάνουν μόνα τους.

Λίπανση φυταρίων πιπεριάςPin

Αλλά εδώ είναι μερικές πτυχές της καλλιέργειας στις οποίες θα θέλετε να συμμετέχετε αντί να αφήσετε τις πιπεριές να κάνουν τα δικά τους πράγματα.

Ένα από αυτά είναι το λίπασμα, το οποίο μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά μεταξύ μερικών μικρών πιπεριών και μιας πλούσιας σοδειάς.

Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να προσθέσετε λίπασμα είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε πόσο συχνά, οπότε ας δούμε πώς μπορείτε να επιτύχετε τον σωστό συγχρονισμό.

Πότε να αρχίσετε να λιπαίνετε τα φυτά πιπεριάς;

Η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε τη λίπανση είναι όταν τα φυτά πιπεριάς αποκτήσουν το πρώτο σετ πραγματικών φύλλων.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως η μεταφύτευση και τα συμπληρώματα.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Όταν τα φυτά πιπεριάς σας πρωτοβλαστάνουν, τα φυτάρια έχουν φύλλα εκκίνησης γνωστά ως κοτυληδόνες για να μπορέσει να ξεκινήσει η φωτοσύνθεση.

Σύντομα, θα δείτε ένα σύνολο πραγματικών φύλλων να ξεδιπλώνεται, ενεργοποιώντας τη φωτοσύνθεση σε πλήρη ταχύτητα και ξεκινώντας την πορεία του φυτού προς την ενηλικίωση.

Μόλις δείτε το πρώτο σετ αληθινών φύλλων, ήρθε η ώρα να γονιμοποιήσετε για πρώτη φορά.

Για να δώσετε ένα πρόχειρο χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να φυτέψετε σπόρους πιπεριάς σε εσωτερικούς χώρους περίπου 8 εβδομάδες πριν από τον αναμενόμενο τελικό παγετό.

Αν εξαιρέσετε τις καθυστερήσεις στη βλάστηση, τα φυτάρια θα πρέπει να αναπτύξουν τα πρώτα τους φύλλα περίπου δύο εβδομάδες μετά τη φύτευση, που αντιστοιχεί σε 6 εβδομάδες πριν από τον τελικό παγετό.

Όταν φυτεύετε σε εξωτερικούς χώρους, οι σπόροι θα φυτευτούν αμέσως μετά τον τελευταίο παγετό, οπότε συνήθως αρχίζετε να λιπαίνετε δύο εβδομάδες μετά τον ίδιο παγετό.

Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής είναι λίγο διαφορετικά από το λίπασμα.

Αυτά συνήθως ξεκινούν αργότερα, και θα τα συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά αργότερα.

Σημειώστε επίσης ότι θα πρέπει να περιμένετε 7 έως 10 ημέρες μετά τη μεταφύτευση πριν λιπάνετε ξανά, ώστε το φυτό να μπορέσει να εδραιωθεί.

Υγρό διαλυτό ή αργής απελευθέρωσης;

Αυτό αποτελεί πηγή πολλών συζητήσεων στους κύκλους της κηπουρικής, αλλά η απλή αλήθεια είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά απορροφώνται με διαφορετικούς ρυθμούς. Έτσι, οι φόρμουλες βραδείας αποδέσμευσης τείνουν να δίνουν μια έκρηξη ενός θρεπτικού συστατικού, ενώ απελευθερώνουν σχεδόν καθόλου από ένα άλλο.

Εν τω μεταξύ, τα υγροδιαλυτά λιπάσματα διαλύονται αμέσως, δίνοντας στο φυτό μια πιο ισορροπημένη θρέψη.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι θα πρέπει να λιπαίνετε πιο συχνά. Ωστόσο, αυτά τα λιπάσματα μπορούν να δοθούν αντί για πότισμα, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν κάνετε καμία πρόσθετη εργασία.

Το καλύτερο λίπασμα NPK

Θέλετε το φυτό σας να επικεντρωθεί σε αυτές τις νόστιμες πιπεριές, γι’ αυτό χρειάζεται λίγη φροντίδα για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Εάν βελτιώνετε το έδαφος πριν από τη μεταφύτευση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λίπασμα 4-4-4 για ολόκληρο τον κύκλο ανάπτυξης του φυτού.

Ωστόσο, θα πάρετε καλύτερες πιπεριές αν χρησιμοποιήσετε λίγο λιγότερο άζωτο, όπως ένα λίπασμα 5-10-10.

Αν είστε πρόθυμοι να επενδύσετε λίγο παραπάνω στις πιπεριές σας, μπορείτε να έχετε ακόμα μεγαλύτερη απόδοση σε αντάλλαγμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα είδη λιπασμάτων και να παρέχετε συμπληρωματική θρέψη.

Πώς να λιπάνετε τις πιπεριές σας;

Δεν θα μπούμε σε πολλές λεπτομέρειες εδώ, αλλά είναι σημαντικό να αναφερθούμε τουλάχιστον στη διαδικασία λίπανσης.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένας γυμνός οδηγός σχετικά με το πότε πρέπει να γονιμοποιήσετε και πότε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα.

Σε δοχεία

Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν καλλιεργείτε σε δοχεία, επειδή τα θρεπτικά συστατικά δεν θα εκπλυθούν σωστά. Ως αποτέλεσμα, είναι εύκολο να υπερλιπάνετε.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, συνεχίστε να δίνετε στα φυτά πιπεριάς σας λίπασμα 4-4-4 κάθε 2 εβδομάδες στο ¼ της ισχύος τους μέχρι το σημείο που κανονικά θα τα μεταφυτεύατε στον κήπο.

Σε αυτό το σημείο, μεταβείτε σε ένα σκεύασμα 5-10-10, αραιωμένο στο ½ της ισχύος, χωρίς να διακόψετε το πρόγραμμα τροφοδοσίας.

Στον κήπο

Ξεκινήστε το φυτό με ένα υγρό λίπασμα 4-4-4 NPK κάθε 2 εβδομάδες στο ¼ της ισχύος του, όσο ακόμα διατηρείται σε εσωτερικούς χώρους.

Αφού μεταφυτέψετε τις πιπεριές σας στον κήπο και έχουν λίγο χρόνο ανάκαμψης, μεταβείτε στο 5-10-10 σε πλήρη ισχύ και συνεχίστε με τροφοδοτήσεις κάθε 2 εβδομάδες.

Πότε να αρχίσετε να παρέχετε συμπληρωματική διατροφή;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπληρώματα εκεί έξω, αλλά δύο, συγκεκριμένα, είναι σημαντικά.

Οι πιπεριές είναι πασίγνωστο ότι παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου όταν ενθαρρύνονται να φέρουν περισσότερους καρπούς, οπότε θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να παρέχετε και τα δύο στα φυτά της πιπεριάς σας.

Συμπληρώματα ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και μπορεί να αγοραστεί σε πολλαπλές μορφές ή μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας τσάι ασβεστίου βράζοντας τσόφλια αυγών.

Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, κάντε την πρώτη εφαρμογή αφού μεταφυτέψετε τις πιπεριές στον κήπο ή στο μόνιμο δοχείο τους.

Ακολουθήστε τυχόν οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία (όταν υπάρχουν) και τροφοδοτείτε κάθε μήνα.

Συμπληρώματα μαγνησίου

Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για την υγεία του φυλλώματος και τα άλατα Epsom είναι ένας πολύ καλός, φυσικός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το φυτό σας έχει πάντα αρκετή ποσότητα.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να εφαρμόσετε τα άλατα Epsom, και οι δύο από τους οποίους ξεκινούν την ίδια στιγμή που αρχίζετε να χρησιμοποιείτε λίπασμα.

Η πρώτη μέθοδος είναι απλά να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού γύρω από τη βάση του φυτού σας, όπου μπορεί να διαλυθεί στο χώμα.

Μια άλλη δημοφιλής μέθοδος είναι να αραιώσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα γαλόνι νερό, ρίχνοντας το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Χρησιμοποιήστε το για να ψεκάσετε τα φυτά, εξασφαλίζοντας ότι τυχόν φώτα ανάπτυξης είναι απενεργοποιημένα ή ότι ο φυσικός φωτισμός φιλτράρεται μέχρι να στεγνώσουν τα φύλλα.

Μπορείτε να συνδυάσετε αυτές τις δύο μεθόδους, χρησιμοποιώντας τον ψεκασμό φυλλώματος στα φυτά σας και στη συνέχεια να μεταβείτε στα αδιαλύτως διαλυμένα άλατα μετά τη μεταφύτευση.

Όπως και με τη λίπανση, μπορείτε να δίνετε στο φυτό σας άλατα Epsom κάθε 2 εβδομάδες, αν και είναι καλύτερο να το κάνετε τις αντίθετες εβδομάδες από τη λίπανση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top