Πότισμα δεντρολίβανου – Πώς να ποτίσετε τα φυτά δεντρολίβανου;

Αν ψάχνετε για μια αρωματική και όμορφη προσθήκη στον κήπο σας, μην κοιτάξετε πέρα ​​από το δεντρολίβανο. Το δεντρολίβανο προσθέτει ένα υπέροχο άρωμα και οπτική έλξη σε κάθε κήπο και ευδοκιμεί ως φυτό δοχείων σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Ήταν πάντα ένα από τα αγαπημένα μου στον κήπο.

Ένα πράγμα για το δεντρολίβανο που είναι φανταστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί για όσο καιρό. Εφόσον του δίνετε τη σωστή ποσότητα νερού, αυτό το γλυκό βότανο θα σας ανταμείψει με την ομορφιά, το άρωμα και τη λειτουργικότητά του.

Πόσο νερό χρειάζεται το δεντρολίβανο;

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται το φυτό δεντρολίβανου εξαρτάται από πολλούς κύριους παράγοντες.

  • Κλίμα: Σε θερμότερα και ξηρότερα κλίματα, το δεντρολίβανο θα πρέπει να ποτίζεται πιο συχνά, ενώ τα ψυχρότερα και υγρότερα κλίματα μπορεί να απαιτούν λιγότερο νερό.
  • Εποχές: Σε γενικές γραμμές, τα φυτά δεντρολίβανου πρέπει να διατηρούνται ομοιόμορφα υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και να αφήνονται να στεγνώσουν μεταξύ των συνεδριών ποτίσματος για να αποφευχθεί η σήψη των ριζών. Κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, το δεντρολίβανο απαιτεί πιο συχνό πότισμα σε σχέση με άλλους μήνες – ειδικά τον χειμώνα.
  • Τοποθεσία: Το δεντρολίβανο σε γλάστρα απαιτεί γενικά περισσότερο νερό από τα φυτά κήπου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά δοχείων χάνουν γρήγορα την υγρασία. Να είστε επιμελείς με τον έλεγχο των επιπέδων υγρασίας του εδάφους του δεντρολίβανου σε γλάστρα – ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε ξηρά κλίματα.

Παρακάτω, βρείτε μερικές συγκεκριμένες συμβουλές για το πότισμα δεντρολίβανου.

Πόσο συχνά να ποτίζετε δεντρολίβανο;

Πότισμα δεντρολίβανου σε εσωτερικούς χώρους

Όταν πρόκειται για το πότισμα δεντρολίβανου σε εσωτερικούς χώρους, το κλειδί είναι να είστε συνεπείς. Ποτίζετε το δεντρολίβανό σας βαθιά και τακτικά, έτσι ώστε το χώμα να παραμένει ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο – ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ποτίζετε όποτε το πάνω μέρος ή δύο εκατοστά του εδάφους αισθάνονται ξηρό.

Για να αποφύγετε τη σήψη των ριζών, βεβαιωθείτε ότι δεν ποτίζετε υπερβολικά. περιμένετε μέχρι να στεγνώσει το χώμα πριν ποτίσετε ξανά. Εάν το δεντρολίβανό σας βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να χρειαστεί να ποτίζεται πιο συχνά από ό,τι αν το φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος.

Τα φυτά δεντρολίβανου εσωτερικού χώρου πιθανότατα θα πρέπει να ποτίζονται μεταξύ 1 και 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου – απλώς προσέχετε το έδαφος και προσαρμόστε όπως χρειάζεται.

Αποφύγετε να τοποθετήσετε το δεντρολίβανο σε γλάστρα κάτω από αεραγωγό θέρμανσης ή κλιματισμού, κάτι που μπορεί να προκαλέσει γρήγορη ξήρανση του φυτού.

Αν δεν είστε βέβαιοι αν είναι ώρα για πότισμα, βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα κοντά στη βάση του φυτού και αν αισθάνεστε ξηρό, προχωρήστε και δώστε του ένα καλό ποτό! Το δεντρολίβανο σας θα σας ευχαριστήσει για την επιπλέον φροντίδα σας!

Πότισμα δεντρολίβανου σε εξωτερικούς χώρους

Όταν πρόκειται για το πότισμα του δεντρολίβανου που φυτεύεται στο έδαφος σε εξωτερικούς χώρους, είναι απαραίτητο να το κάνετε με τρόπο που να παρέχει επαρκή υγρασία χωρίς να υπερκορεσθεί το έδαφος.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να ποτίζετε το δεντρολίβανό σας στο έδαφος περίπου δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και μία φορά την εβδομάδα την άνοιξη, το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί από το πόση φυσική βροχόπτωση θα λάβετεοπότε απλά προσέχετε τα φυτά σας και παρέχετε νερό όταν χρειάζεται.

Βεβαιωθείτε ότι παρέχετε αρκετό νερό για το φυτό σας, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να προκαλεί στάσιμο νερό στη ζώνη της ρίζας.

Για να βεβαιωθείτε ότι το δεντρολίβανό σας είναι υγιές, ελέγχετε το χώμα γύρω του κάθε λίγες μέρες και ποτίζετε όταν στεγνώσει η κορυφή του εδάφους. Όταν ποτίζετε το δεντρολίβανό σας σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να το ποτίζετε βαθιά, ώστε να φτάσει στις ρίζες. Αν το κάνετε αυτό με συνέπεια, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το φυτό σας χαρούμενο και ακμαίο.

Πότισμα δεντρολίβανου σε δοχείο

Ποτίστε το δεντρολίβανό σας σε μια κατσαρόλα με τον ίδιο τρόπο που θα πότιζες οποιοδήποτε άλλο βότανο. Το κλειδί είναι να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος παραμένει υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.

Περίπου μία φορά την εβδομάδα (ή όταν η κορυφή του χώματος στη γλάστρα αισθάνεται στεγνή), δώστε στο δεντρολίβανό σας λίγο νερό. Όταν ποτίζετε, χρησιμοποιήστε αρκετά ώστε η περίσσεια να τρέχει από τις τρύπες αποστράγγισης στον πάτο της γλάστρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το δεντρολίβανό σας παίρνει αρκετό νερό και δεν θα έχει υπερβολική υγρασία στο δοχείο του.

Εάν καλλιεργείτε δεντρολίβανο σε γλάστρα σε εξωτερικό χώρο, ποτίζετε το πιο συχνά σε ζεστό ή αέρα. Τέλος, γονιμοποιήστε το δεντρολίβανό σας σε μια γλάστρα περίπου κάθε δεύτερο μήνα για να το διατηρήσετε υγιές και χαρούμενο.

Πότισμα δεντρολίβανου μέσα από τις εποχές

Το δεντρολίβανο απαιτεί διαφορετικές ποσότητες νερού ανάλογα με την εποχή. Ακολουθούν μερικές σημαντικές συμβουλές ποτίσματος που πρέπει να έχετε κατά νου για να διατηρήσετε τα φυτά σας χαρούμενα και υγιή.

Καλοκαίρι

Το πότισμα του δεντρολίβανου το καλοκαίρι είναι ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης του φυτού σας υγιές. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά δεντρολίβανου μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα.

Είναι σημαντικό να διατηρείτε το έδαφος υγρό αλλά όχι μουσκεμένο, καθώς το πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών ή να προκαλέσει κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων.

Όταν ποτίζετε, φροντίστε να μουλιάζετε το χώμα γύρω από το δεντρολίβανο ώστε να εισχωρήσει βαθιά στις ρίζες.

Επιπροσθέτως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σάπια φύλλα ή ένα παχύ στρώμα από βότσαλα γύρω από το φυτό σας για να διατηρήσετε το έδαφος υγρό κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών καύσωνα.

Τέλος, δώστε προσοχή στα σημάδια ότι το δεντρολίβανο σας χρειάζεται περισσότερο νερό και μην φοβάστε να το ποτίζετε πιο συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν σας Τα φύλλα του δεντρολίβανου αρχίζουν να φαίνονται καφέ ή κίτρινο, το φυτό σας μπορεί να μην έχει υγρασία. Τα φύλλα μπορεί επίσης να αρχίσουν να κουλουριάζουν στις άκρες, υποδεικνύοντας ότι δεν ενυδατώνονται αρκετά.

Ανοιξη

Όταν ποτίζετε το δεντρολίβανό σας την άνοιξη, να θυμάστε ότι αυτό το βότανο πρέπει να διατηρείται υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών και στέρηση του στελέχους.

Η ιδανική ποσότητα νερού είναι περίπου μία ίντσα την εβδομάδα, αν και μπορεί να χρειαστεί να την προσαρμόσετε ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της τοποθεσίας σας. Εάν το χώμα φαίνεται στεγνό στην αφή ή αν το δεντρολίβανό σας φαίνεται μαραμένο, ήρθε η ώρα να ποτίσετε.

Φροντίστε να έχετε ένα ομοιόμορφο εμποτισμό έτσι ώστε όλα τα μέρη του φυτού να λαμβάνουν επαρκή υγρασία. Επιπλέον, αποφύγετε να βραχούν τα φύλλα όταν ποτίζετε το δεντρολίβανό σας. το νερό στο επίπεδο του εδάφους. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης μυκητιακών και βακτηριακών ασθενειών.

Φθινόπωρο και Χειμώνας

Όταν πρόκειται για το πότισμα δεντρολίβανου το χειμώνα, πρέπει να προσέχετε πόση υγρασία παίρνει το φυτό σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του χρόνου, το δεντρολίβανο είναι πιο πιθανό να υποφέρει από υπερβολικό πότισμα παρά υποβρύχιο, επειδή ο αέρας και το έδαφος είναι συνήθως πολύ πιο ξηρά.

Επομένως, ποτίζετε μόνο όταν το πάνω μέρος του χώματος είναι στεγνό και φροντίστε να ελέγξετε για σημάδια υπερβολικού ποτίσματος, όπως κίτρινα ή μαραμένα φύλλα.

Επιπλέον, θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα νερού που λαμβάνει το δεντρολίβανο σας. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να μειώσετε το πότισμα στο μισό σε σύγκριση με αυτό που θα του δίνατε τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, προσέξτε για τυχόν σημάδια παρασίτων ή ασθενειών, καθώς το δεντρολίβανο είναι πιο ευαίσθητο σε αυτά σε ψυχρότερες θερμοκρασίες.

Πότισμα δενδρυλλίων δενδρολίβανου

Όσον αφορά τα σπορόφυτα – όπως τα σπορόφυτα δεντρολίβανου συγκεκριμένα – θα θελήσετε να τους δώσετε αρκετό νερό, αλλά όχι πολύ. Βεβαιωθείτε ότι το χώμα διατηρείται υγρό χωρίς να μουσκεύει.

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε σωστά το πότισμα είναι να ελέγχετε το έδαφος κάθε δύο μέρες.

Κολλήστε το δάχτυλό σας μερικά εκατοστά στο χώμα. αν αισθάνεται ξηρό, δώστε στα σπορόφυτά σας ένα ελαφρύ πότισμα. Το υπερβολικό πότισμα δενδρυλλίων μπορεί να τους προκαλέσει σήψη, γι’ αυτό φροντίστε να μην τους προσφέρετε πάρα πολύ.

Εάν παρακολουθείτε τα σπορόφυτά σας και βεβαιωθείτε ότι παίρνουν τη σωστή ποσότητα νερού, σύντομα θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Πάρε μακριά

Το σωστό πότισμα είναι κρίσιμο κατά τη φροντίδα των φυτών δεντρολίβανου, επειδή το υπερβολικό πότισμα ή το υποπότισμα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης και υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα, παρακολουθήστε πόση υγρασία είναι στο χώμα τους και προσαρμόζονται ανάλογα. Με την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή – χωρίς να ξεχνάμε το τακτικό κλάδεμα – το δεντρολίβανό σας θα ευδοκιμεί για χρόνια!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top