Πώς και πότε συγκομίζεται το σκόρδο ελέφαντα; – Δίκτυο κηπουρών πίσω αυλής

Σκόρδο ελέφαντα (Allium ampeloprasum) έχει στενότερη συγγένεια με τα πράσα από ό,τι με το σκόρδο. Το σκόρδο ελέφαντας παράγει τεράστιους βολβούς και είναι πολύ νόστιμο. Αλλά, ίσως αναρωτηθείτε: “Πότε συγκομίζω το σκόρδο ελέφαντα;”.

Το σκόρδο ελέφαντας μοιάζει περισσότερο με το σκόρδο με σκληρό λαιμό παρά με το σκόρδο με μαλακό λαιμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μίσχοι κόβονται μετά την ωρίμανση αντί να χρησιμοποιούνται για να πλέκονται οι σκελίδες μαζί.

Πότε συγκομίζω το σκόρδο ελέφαντα;

Το σκόρδο ελέφαντας είναι έτοιμο για συγκομιδή 180-210 ημέρες μετά τη φύτευση. Μετά από αυτό, το κάτω τρίτο της κορυφής θα γίνει καφέ και θα πεθάνει, ενώ τα πάνω δύο τρίτα θα γίνουν ανοιχτό πράσινο. Αν περιμένετε πολύ καιρό για τη συγκομιδή του σκόρδου, οι βολβοί θα αρχίσουν να ανοίγουν και δεν αποθηκεύονται καλά.

Ενδείξεις Το σκόρδο των ελεφάντων είναι έτοιμο για συγκομιδή

Το να γνωρίζετε πότε να συγκομίζετε το σκόρδο ελέφαντα είναι λίγο πιο περίπλοκο από το να γνωρίζετε πότε να συγκομίζετε τα κρεμμύδια. Όμως, εδώ είναι μερικές ενδείξεις ότι είναι ώρα για συγκομιδή.

 • Έχουν περάσει 180-210 ημέρες από τη φύτευση των σκελίδων.
 • Τα κατώτερα φύλλα θα μαυρίσουν.
 • Τα υπόλοιπα φύλλα γίνονται πιο χλωμά και ανοιχτοπράσινα.
 • Οι κορυφές αρχίζουν να ξεραίνονται, αλλά τα δύο τρίτα των κορυφών είναι ακόμα ζωντανά.
 • Τα γαρύφαλλα θα πρέπει να γεμίσουν το φλοιό τους αν τραβήξετε μερικούς δοκιμαστικούς βολβούς και τους ανοίξετε.

Μην αφήνετε τον βολβό να ανθίσει πριν από τη συγκομιδή.

Πώς συγκομίζω το σκόρδο ελέφαντα;

Το σκόρδο ελέφαντα πρέπει να ξεθάβεται, όχι να ξεριζώνεται. Να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην τραυματίσετε τους βολβούς κατά τη συγκομιδή τους.

 1. Βάλτε απαλά ένα φτυάρι κήπου ή ένα μυστρί κάτω από τους βολβούς του σκόρδου και σκάψτε τους.
 2. Βουρτσίστε το χώμα από το βολβό.
 3. Μην πλύνετε τον λαμπτήρα.
 4. Μην κόβετε τις ρίζες ή την κορυφή.
 5. Χρησιμοποιήστε αμέσως τις σκελίδες που είναι κατεστραμμένες ή μελανιασμένες.
 6. Τοποθετήστε τους άθικτους βολβούς στη σκιά σε ζεστό και ξηρό μέρος για μία έως τρεις εβδομάδες για να ωριμάσουν.
 7. Κόψτε τις ρίζες.
 8. Κόψτε τις κορυφές για να αφήσετε 1-2 ίντσες βλαστού στο βολβό.

Μπορώ να συγκομίσω βλαστάνοντα σκόρδα ελέφαντα;

Όλα τα σκόρδα ελέφαντα έχουν αναπτυχθεί για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη συγκομιδή. Επομένως, θα έχει βλαστήσει κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω σωστά το σκόρδο ελέφαντα;

Αφού κόψετε τις ρίζες και τους μίσχους, αποθηκεύστε το σκόρδο σε δροσερό χώρο με θερμοκρασία 32-40 βαθμούς F. Η υγρασία πρέπει να είναι 60-70%. Ένα ψυγείο είναι ένα καλό μέρος για να αποθηκεύσετε το σκόρδο ελέφαντα. Εάν το σκόρδο ελέφαντας είναι ζεστό ή βρίσκεται στο φως, θα βλαστήσει. Το σκόρδο ελέφαντα θα διατηρηθεί για 6-9 μήνες. Για άλλη καλλιέργεια, μπορείτε να φυλάξετε τους μεγαλύτερους βολβούς για να τους φυτέψετε το φθινόπωρο.

Το σκόρδο ελέφαντας από τη φύτευση στη συγκομιδή

Το σκόρδο ελέφαντας από τη φύτευση στη συγκομιδή

Το σκόρδο ελέφαντας χρειάζεται πολύ χρόνο για να αναπτυχθεί και πολλά μπορούν να πάνε στραβά μεταξύ φύτευσης και συγκομιδής. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να μεγιστοποιήσετε τη συγκομιδή σας.

Έδαφος

Το σκόρδο ελέφαντας χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος πλούσιο σε οργανική ουσία. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να προετοιμάσετε το παρτέρι όπου θα φυτέψετε το σκόρδο σας.

 1. Σκάψτε το χώμα σας σε βάθος τουλάχιστον έξι ιντσών και κατά προτίμηση δώδεκα ιντσών.
 2. Εργαστείτε τρεις ίντσες κομπόστ στο χαλαρωμένο έδαφος. Μην χρησιμοποιείτε ακατέργαστη κοπριά, επειδή μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια και σπόρους ζιζανίων.
 3. Εάν έχετε κάνει δοκιμή εδάφους, ακολουθήστε τις συστάσεις για λίπανση πριν από τη φύτευση.
 4. Διαφορετικά, απλώστε ουρία (ένα είδος αζωτούχου λιπάσματος) στο παρτέρι φύτευσης.
 5. Επεξεργαστείτε το λίπασμα στα πρώτα ένα έως δύο εκατοστά του εδάφους.

Το pH του εδάφους θα πρέπει να είναι 6,0-7,0 όταν τελειώσετε.

Φύτευση

Αγοράστε βολβούς σκόρδου ελέφαντα από αξιόπιστο φυτώριο ή έμπορο σπόρων. Μην χρησιμοποιείτε σκόρδο ελέφαντα από καταστήματα τροφίμων. Το σκόρδο ελέφαντα των καταστημάτων είναι συχνά επεξεργασμένο ώστε να μην βλαστάνει.

Το σκόρδο ελέφαντας φυτεύεται το φθινόπωρο για συγκομιδή στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού. Η ακριβής ημερομηνία φύτευσης εξαρτάται από την τοποθεσία σας και το πόσο κρύος είναι ο χειμώνας σας. Συμβουλευτείτε το τοπικό σας Extension Service ή τον γεωργικό σύμβουλο για τις ακριβείς ημερομηνίες.

 1. Σπάστε τους βολβούς σε γαρύφαλλα μία ή δύο ημέρες πριν από τη φύτευση, προσέχοντας να μην καταστρέψετε το δέρμα των γαρυφάλλων.
 2. Φυτέψτε τα γαρύφαλλα σε απόσταση τεσσάρων εκατοστών μεταξύ τους.
 3. Οι σειρές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους οκτώ ίντσες.
 4. Φυτέψτε το γαρύφαλλο με το μυτερό άκρο προς τα πάνω.
 5. Οι σκελίδες σκόρδου ελέφαντα θα πρέπει να φυτευτούν σε τάφρο βάθους 1-2 εκατοστών.
 6. Μετά τη φύτευση, γεμίστε την τάφρο με χώμα.
 7. Μετά τη φύτευση των σκελίδων, ποτίστε το παρτέρι με το σκόρδο ελέφαντα.

Φως

Το σκόρδο ελέφαντας χρειάζεται τουλάχιστον έξι ώρες ήλιο την ημέρα για να αναπτυχθεί. Ως εκ τούτου, δεν θα αναπτυχθεί καλά σε μερική σκιά (2-4 ώρες ήλιος) και δεν θα αναπτυχθεί καθόλου στη σκιά.

Νερό

Διατηρείτε το έδαφος γύρω από το σκόρδο ελέφαντα υγρό αλλά όχι υγρό. Εάν το σκόρδο δεν έχει αρκετή υγρασία, οι σκελίδες δεν θα γεμίσουν σωστά και θα είναι μικρότερες.

Ποτίζετε μια ίντσα την εβδομάδα όταν το σκόρδο αναπτύσσεται. Σταματήστε το πότισμα όταν οι κορυφές του σκόρδου αρχίσουν να κιτρινίζουν δύο εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Το πότισμα πολύ κοντά στη συγκομιδή θα κάνει το σκόρδο να σαπίσει στην αποθήκευση.

Λίπασμα

Ιδανικά, θα κάνετε ένα τεστ εδάφους και να λάβετε συστάσεις λίπανσης με βάση τα αποτελέσματα. Ωστόσο, αν δεν κάνετε τεστ εδάφους, πρέπει να τοποθετήσετε ουρία όταν φυτέψετε το σκόρδο σας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Όταν εμφανιστούν τα βλαστάρια την άνοιξη, στρώνετε το σκόρδο ελέφαντα με μια άλλη εφαρμογή λιπάσματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ισορροπημένο λίπασμα, όπως 10-10-10, αν δεν έχετε συστάσεις από μια εξέταση εδάφους. Στη συνέχεια, λιπάνετε ξανά περίπου τέσσερις εβδομάδες αργότερα. Μην λιπαίνετε μετά από αυτό, γιατί μπορεί να εμποδίσετε τους βολβούς να σχηματιστούν σωστά.

Βοτάνισμα

Τα ζιζάνια στερούν από το σκόρδο ελέφαντα νερό, θρεπτικά συστατικά και ηλιακό φως. Ελέγχετε τα ζιζάνια γύρω από το σκόρδο ελέφαντα, έτσι ώστε τα ζιζάνια να μην πνίξουν το σκόρδο σας.

Το σκόρδο ελέφαντα έχει ρηχό ριζικό σύστημα. Επομένως, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν ξεχορταριάζετε, ώστε να μην διαταράξετε τις ρίζες.

Mulch

Το χώμα βοηθάει εξοικονόμηση νερού, προστατεύει το ελεφαντόσκαλό σας από το κρύο και συμβάλλει στην αποφυγή ανάπτυξης ζιζανίων. Μετά τη φύτευση, στρώνετε το χώμα γύρω από το σκόρδο ελέφαντα. Μπορείτε να αφαιρέσετε το εδαφοκάλυμμα την άνοιξη μέχρι να ζεσταθεί το έδαφος. Μετά από αυτό, αντικαταστήστε το εδαφοκάλυμμα γύρω από τις σκελίδες του σκόρδου.

Φθινοπωρινή συντήρηση

Εάν ζείτε σε θερμή περιοχή, αφαιρέστε τυχόν στελέχη λουλουδιών που προσπαθούν να σχηματιστούν πριν από το χειμώνα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τρώτε αυτά τα στελέχη όπως τα φρέσκα κρεμμυδάκια ή τα κρεμμυδάκια.

Σε θερμές περιοχές, καλύψτε το σκόρδο ελέφαντα με ύφασμα παγετού όταν προβλέπεται παγετός πριν από το πρώτο δυνατό ψύχος. Όταν παγώσει, το σκόρδο θα πέσει σε λήθαργο μέχρι την άνοιξη.

Εχθροί του σκόρδου ελέφαντα

Τα περισσότερα παράσιτα δεν ενοχλούν το σκόρδο. Οι θρίπες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα φύλλα, αλλά αυτό σπάνια επηρεάζει το βολβό. Τα σκουλήκια των βολβών μπορούν να προσβάλουν τους βολβούς, αλλά σπάνια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα.

Ο νηματώδης φουσκώματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το σκόρδο ελέφαντα. Οι νηματώδεις του φουσκώματος εισάγονται συνήθως με μολυσμένα σκελίδες. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε το σκόρδο ελέφαντα από μια αξιόπιστη πηγή που πιστοποιεί ότι το σκόρδο είναι απαλλαγμένο από ασθένειες και παράσιτα. Κάντε εναλλαγή του σκόρδου σας, μη φυτεύοντάς το οπουδήποτε έχει φυτευτεί οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας allium (κρεμμύδια, πράσα κ.λπ.) για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ασθένειες του σκόρδου ελέφαντα

Η σήψη των βολβών προκαλείται συνήθως από υπερβολική βροχή ή υπερβολικό πότισμα. Βεβαιωθείτε ότι το σκόρδο ελέφαντα έχει φυτευτεί σε περιοχή που αποστραγγίζεται καλά.

Συνοπτικά, συγκομίζετε το σκόρδο ελέφαντα 180-210 ημέρες από τη στιγμή που το φυτεύετε. Το κάτω τρίτο της κορυφής γίνεται καφέ, ενώ το υπόλοιπο μέρος γίνεται ανοιχτό πράσινο. Σταματήστε να ποτίζετε το σκόρδο ελέφαντα όταν τα κάτω φύλλα της κορυφής κιτρινίσουν, ώστε το σκόρδο να αποθηκευτεί σωστά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top