Πώς να διατηρήσετε τα γεράνια ανθισμένα: Ξεκλειδώστε τα μυστικά για ασταμάτητα άνθη

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Πηγή εικόνας: Michel Marieke Van Kessel

Αυτοί οι ζωντανοί καταρράκτες κόκκινου, ροζ, μοβ και λευκού που πέφτουν πάνω από κουτιά παραθύρων και ζαρντινιέρες – αυτή είναι η μαγεία των γερανιών. Αλλά η διατήρησή τους σε μια κατάσταση διαρκούς άνθισης απαιτεί μια νότα γνώσης και πολύ TLC. Μη φοβάστε, συνάδελφοι λάτρεις των φυτών! Αυτός ο οδηγός θα αποκαλύψει τα μυστικά της νιρβάνας με γεράνι, μεταμορφώνοντας το μπαλκόνι ή τον κήπο σας σε μια ασταμάτητη floral γιορτή.

Bathed in Sunshine: The Power of Light

Φανταστείτε ένα γεράνι σαν ένα μικροσκοπικό ηλιακό πάνελ. Όσο περισσότερο ηλιακό φως εισπνέει, τόσο περισσότερη ενέργεια παράγει για, το μαντέψατε, ανθίζει! Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα γεράνια σας να απολαμβάνουν την τέλεια ηλιοφάνεια:

 • Αναζητητές του Ήλιου: Στοχεύστε σε 4-6 ώρες άμεσο ηλιακό φως καθημερινά. Τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια με νότιο προσανατολισμό είναι ιδανικά.
 • Πρωινά θέματα: Το φως του ήλιου νωρίς το πρωί είναι ιδιαίτερα ευεργετικό, καθώς βοηθά στην ξήρανση της πρωινής δροσιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο μυκητιακών ασθενειών.
 • Shade Savvy: Εάν ο έντονος απογευματινός ήλιος είναι αναπόφευκτος, δώστε λίγη σκιά κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας.

Σημάδια ανεπαρκούς φωτός; Η μακρόστενη ανάπτυξη με λιγότερες ανθοφορίες είναι ένα ενδεικτικό σημάδι. Μεταφέρετε τα γεράνια σας σε ένα πιο ηλιόλουστο μέρος ή σκεφτείτε να τα συμπληρώσετε με φώτα ανάπτυξης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η τέχνη του H2O: Πότισμα με σύνεση

Τα γεράνια, όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, ευδοκιμούν σε ισορροπία. Πολύ λίγο νερό και αγχώνονται και σταματούν να ανθίζουν. Πάρα πολύ, και οι ρίζες τους σαπίζουν. Ακολουθεί η μείωση του ποτίσματος:

 • Το Δακτυλικό Τεστ: Βάλτε το δάχτυλό σας στο χώμα. Εάν η επάνω ίντσα αισθάνεται στεγνή, είναι ώρα ποτίσματος.
 • Αποφυγές ξηρασίας: Τα γεράνια μπορούν να ανεχθούν σύντομες περιόδους ξηρότητας καλύτερα από το μουσκεμένο έδαφος.
 • Η αποχέτευση είναι το κλειδί: Βεβαιωθείτε ότι οι γλάστρες σας έχουν τρύπες αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια κατσαρόλα με ένα πιατάκι για να πιάσετε το υπερβολικό νερό, αλλά να το αδειάζετε τακτικά.
 • Μουλιάστε και πιείτε: Όταν ποτίζετε, μουλιάστε καλά το χώμα μέχρι να τελειώσει το νερό από τις οπές αποστράγγισης. Αποφύγετε το ρηχό πότισμα, το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών κοντά στην επιφάνεια.

Μαραμένα φύλλα ή κιτρίνισμα του φυλλώματος; Αυτά μπορεί να είναι σημάδια υποβρύχιας. Αντίθετα, τα χυλώδη φύλλα ή η καθυστερημένη ανάπτυξη μπορεί να υποδηλώνουν υπερβολικό πότισμα. Προσαρμόστε ανάλογα τη ρουτίνα ποτίσματος σας.

Δύναμη κλαδέματος: Ενθάρρυνση νέων ανθοφοριών

Σκεφτείτε τα γεράνια ως πρόθυμους κάστορες, που συνεχώς βγάζουν νέα ανάπτυξη. Το τακτικό κλάδεμα τα κρατά θαμνώδη και ενθαρρύνει τη συνεχή ανθοφορία. Δείτε πώς να κάνετε τα κλαδευτήρια σας να τραγουδούν:

 • Τσίμπα με: Μαζεύετε τακτικά τις άνθη και τους μίσχους των λουλουδιών ακριβώς πάνω από ένα σύνολο φύλλων. Αυτό ανακατευθύνει την ενέργεια του φυτού προς την παραγωγή νέων ανθοφοριών.
 • Διαμορφώσει: Μην ντρέπεστε να κουρεύσετε τα γεράνια σας! Κλαδέψτε τα ποδαράκια για να ενθαρρύνετε την πιο θαμνώδη ανάπτυξη. Στόχος να κόψετε ακριβώς πάνω από ένα υγιές μπουμπούκι που βλέπει προς τα έξω.
 • The Big Snip: Για τα κατάφυτα γεράνια, μην φοβάστε να τους κάνετε ένα πιο δραστικό κούρεμα. Μπορείτε να κόψετε τους μίσχους κατά περίπου το ένα τρίτο στις αρχές της άνοιξης για να προωθήσετε τη νέα ανάπτυξη και την άνθηση αργότερα μέσα στην εποχή.

Συμβουλή μπόνους: Κατά το κλάδεμα, χρησιμοποιήστε αιχμηρά, καθαρά ψαλίδια για να αποφύγετε την καταστροφή του φυτού.

Feeding Frenzy: Η σημασία του λιπάσματος

Όπως και εμείς, έτσι και τα γεράνια χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή για να ευδοκιμήσουν. Το λίπασμα παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν την παραγωγή λουλουδιών. Ακολουθεί ένα σχέδιο διατροφής με λίπασμα για την επιτυχία της ανθοφορίας:

 • Καύσιμα για λουλούδια: Χρησιμοποιήστε ένα ισορροπημένο λίπασμα που έχει σχεδιαστεί για ανθοφόρα φυτά. Η αναλογία NPK 10-10-10 (άζωτο, φώσφορος και κάλιο) είναι μια καλή επιλογή.
 • Συχνότητα τροφοδοσίας: Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι), λιπάνετε τα γεράνια σας κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, ακολουθώντας τις οδηγίες στη συσκευασία του λιπάσματος.
 • Λιγότερο είναι περισσότερο: Η υπερλίπανση μπορεί να βλάψει τα γεράνια σας. Είναι καλύτερα να κάνετε λάθος με λιγότερο λίπασμα παρά περισσότερο.

Σημάδια έλλειψης θρεπτικών συστατικών; Η καθυστερημένη ανάπτυξη, τα ωχρά φύλλα και η έλλειψη ανθοφοριών μπορεί να υποδηλώνουν ότι τα γεράνια σας πεινάνε. Δώστε τους μια απαλή τροφοδοσία με αραιωμένο λίπασμα.

Τοποθεσία, Τοποθεσία, Τοποθεσία: Επιλέγοντας το τέλειο σημείο

Τα γεράνια δεν είναι πολύ επιλεκτικά για το πού ζουν, αλλά η επιλογή του σωστού σημείου μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά στην ανθοφορία τους. Ακολουθούν ορισμένες εκτιμήσεις τοποθεσίας:

 • Συζήτηση για τη θερμοκρασία: Τα γεράνια προτιμούν ζεστό καιρό, ιδανικά με θερμοκρασίες μεταξύ 65°F και 75°F (18°C και 24°C). Προστατέψτε τα από τον παγετό και τους δυνατούς ανέμους.
 • Η κυκλοφορία του αέρα είναι το κλειδί: Η καλή κυκλοφορία του αέρα βοηθά στην πρόληψη μυκητιακών ασθενειών. Αποφύγετε να συνωστίζετε τα γεράνια σας με άλλα φυτά.
 • Comfort κοντέινερ: Όταν φυτεύετε σε δοχεία, επιλέξτε γλάστρες με επαρκή στράγγιση

Geranium Gems: Bonus Tips για Bloomtastic Success

Ακόμη και με τις γνώσεις που έχετε αποκτήσει μέχρι τώρα, υπάρχουν πάντα περισσότερα να μάθετε στον υπέροχο κόσμο της κηπουρικής. Ακολουθούν μερικές συμβουλές μπόνους για να διατηρήσετε τα γεράνια σας να ανθίζουν σαν πρωταθλητές:

 • Deadheading Diva: Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το deadheading (αφαίρεση εξαντλημένων ανθοφοριών) είναι ζωτικής σημασίας. Αλλά ξέρατε ότι μπορείτε επίσης να βγάζετε μπουμπούκια ανθέων; Η αφαίρεση κάποιων μπουμπουκιών λουλουδιών νωρίς στην εποχή μπορεί να ενθαρρύνει το φυτό να παράγει περισσότερες ανθοφορίες συνολικά.
 • Mulch Πολλή φασαρία για το τίποτα: Η εφαρμογή ενός στρώματος σάπια φύλλα γύρω από τη βάση των γερανιών σας βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους και στην καταστολή των ζιζανίων. Επιλέξτε οργανικό σάπια φύλλα, όπως τεμαχισμένο φλοιό ή ροκανίδια.
 • Το Potting Mix έχει σημασία: Τα γεράνια ευδοκιμούν σε μείγμα γλαστρών που στραγγίζει καλά. Μια καλή επιλογή είναι ένα εμπορικό μείγμα ειδικά σχεδιασμένο για ανθοφόρα φυτά. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε το δικό σας συνδυάζοντας χώμα γλάστρας με περλίτη ή χοντρή άμμο για πρόσθετη αποστράγγιση.
 • Χειμερινά δεινά: Σε ψυχρότερα κλίματα, τα γεράνια χρειάζονται προστασία από τον παγετό. Μπορείτε να τα φέρετε σε εσωτερικό χώρο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι ή να τα ξεχειμωνιάσετε σε ένα δροσερό γκαράζ ή υπόστεγο χωρίς παγετό. Ποτίστε τα με φειδώ τον χειμώνα.
 • Το κουμπί ανανέωσης: Κάθε λίγα χρόνια, σκεφτείτε να μεταφέρετε τα γεράνια σας σε φρέσκο ​​μείγμα γλάστρας. Αυτό τους παρέχει νέα θρεπτικά συστατικά και βοηθά στο να μην δεσμευτούν σε γλάστρα, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ανθοφορία.

Geraniums Beyond Summer: Extending the Bloom Time

Ενώ τα γεράνια είναι συνήθως γνωστά για τις καλοκαιρινές ανθίσεις τους, με λίγο επιπλέον TLC, μπορείτε να παρατείνετε την περίοδο ανθοφορίας τους μέχρι το φθινόπωρο. Δείτε πώς:

 • Deadhead Duty: Συνεχίστε τις νεκρές ανθοφορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακόμη και όταν πλησιάζει το φθινόπωρο. Αυτό ενθαρρύνει το φυτό να συνεχίσει να παράγει νέα άνθη.
 • Λιπαίνετε, αλλά όχι πολύ: Μειώστε τη συχνότητα λίπανσης καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο. Η υπερβολική ποσότητα λιπάσματος μπορεί να ενθαρρύνει τη νέα ανάπτυξη, η οποία είναι επιρρεπής σε ζημιές από τον παγετό.
 • Καταφύγιο από την καταιγίδα: Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, παρέχετε στα γεράνια σας κάποια προστασία από τον παγετό και τους κρύους ανέμους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουβέρτες παγετού ή ακόμα και να τις μετακινήσετε σε προστατευμένη τοποθεσία.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις ζωηρές ανθοφορίες των γερανιών σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επεκτείνοντας την πολύχρωμη παρουσία τους και στους πιο δροσερούς μήνες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top