Πώς να εξοικονομήσετε σπόρους πιπεριού για φύτευση το επόμενο έτος;

Η εξοικονόμηση σπόρων πιπεριού είναι ένας από τους πιο εύκολους σπόρους λαχανικών για συλλογή και συντήρηση.

Συγκομίζοντας τις καλύτερες πιπεριές στο φυτό, συλλέγοντας τους σπόρους με την πιο υγιή εμφάνιση και αποθηκεύοντάς τους σωστά, θα έχετε έτοιμους σπόρους για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Συλλέξτε και αποθηκεύστε σπόρους πιπεριάς για την επόμενη καλλιεργητική περίοδοΚαρφίτσα

Εξοικονομήστε τους σπόρους πιπεριού: Γιατί;

Η εξοικονόμηση σπόρων πιπεριού είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πράξη βιωσιμότητας. Η δράση μας φέρνει πιο κοντά στην τέχνη της φύτευσης.

Η έναρξη ορισμένων φυτών μέσω των σπόρων τους είναι δύσκολη. Άλλοι σπόροι μπορεί να είναι δύσκολο να συλλεχθούν στην αρχή. Αυτό δεν συμβαίνει με τις περισσότερες ποικιλίες πιπεριάς. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν για τη συλλογή σπόρων.

Η διαδικασία

Όταν σώζετε σπόρους από πιπεριές, μην ξεχνάτε ποτέ διαφορετικά είδη ζαχαρωτού ποικιλίες ross-pollinate. Τα φυτά με διασταυρούμενη επικονίαση θα είναι δύσκολο να αναπαραχθούν. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Καλαμπόκι
 • Πεπόνι
 • Μπρόκολο
 • Λάχανο
 • Γογγύλι
 • Παντζάρια
 • Κρεμμύδι
 • Ραπανάκι
 • Αγγούρι
 • Καρότο
 • Σπανάκι
 • Κολοκύθι

Αυτές οι φυλές περιέχουν ποικίλα σύνολα γονιδίων και χαρακτηριστικών. Αυτό απαιτεί μεγαλύτερη απόσταση των φυτών για να μειωθεί η διασταυρούμενη επικονίαση.

Συγκομιδή σπόρων πιπεριού

Η αποθήκευση σπόρων πιπεριού είναι αρκετά εύκολη. Επιλέξτε φρούτα από τα πιο εύρωστα μητρικά φυτά που παράγουν τις καλύτερες πιπεριές. Αφήστε το επιλεγμένο φρούτο να ωριμάσει εντελώς μέχρι να αρχίσει να ζαρώνει.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Βεβαιωθείτε ότι οι λοβοί είναι πλήρως ώριμοι.

Μόλις αφαιρέσετε τα φρούτα, κόψτε τα και αφαιρέστε τους ώριμους σπόρους. Επιθεωρήστε προσεκτικά τους σπόρους, απορρίπτοντας αποχρωματισμένα ή κατεστραμμένα κομμάτια. Απλώστε τους σπόρους πιπεριάς σε μια εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας και αφήστε τους να στεγνώσουν φυσικά.

Τοποθετήστε τα σε ζεστό χώρο χωρίς ηλιακό φως. Κάθε λίγες μέρες, γυρίζετε τους σπόρους ώστε να στεγνώσουν ομοιόμορφα όλες οι πλευρές.

Μετά από επτά ημέρες, δείτε αν οι σπόροι της πιπεριάς έχουν στεγνώσει αρκετά. Θα πρέπει να είναι εύθραυστα αλλά να μην τρυπώνουν αν προσπαθήσετε να τα δαγκώσετε.

Εξοικονόμηση σπόρων από φυτά πιπεριάς

Η βιωσιμότητα του σπόρου πιπεριού εξαρτάται από τον τρόπο αποθήκευσής του. Η γενναιοδωρία σας πρέπει να παραμείνει σε σταθερές θερμοκρασίες για να εξαλείψει την υπερβολική υγρασία. Εάν αποθηκευτούν σωστά, οι σπόροι πιπεριάς θα διαρκέσουν χρόνια (αλλά να γνωρίζετε ότι τα ποσοστά βλάστησης θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου).

Τοποθετήστε τους σπόρους σε μια αεροστεγή πλαστική σακούλα, τοποθετήστε τη σακούλα μέσα σε ένα πλαστικό δοχείο αποθήκευσης τροφίμων ή τοποθετήστε τους σπόρους σε καλά κλεισμένα γυάλινα δοχεία. Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι παραμένουν δροσεροί και στεγνοί.

Βρείτε μια δροσερή, ξηρή, σκοτεινή περιοχή για να αποθηκεύσετε τους σπόρους. Οι θερμοκρασίες θα πρέπει να είναι μεταξύ 35° – 50° βαθμούς Φαρενάιτ. Στην ιδανική περίπτωση, αυτό μπορεί να είναι το ψυγείο σας.

Μερικές επιπλέον συμβουλές αποθήκευσης

Προσθέστε μια μικρή ποσότητα αποξηραντικού γέλης πυριτίου στο δοχείο. Η ένωση θα βοηθήσει στην απορρόφηση της υγρασίας. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα χειροτεχνίας για ξήρανση λουλουδιών. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε μία με δύο κουταλιές της σούπας γάλα σε σκόνη.

Τυλίξτε τη σκόνη σε ένα κομμάτι χαρτομάντιλο προσώπου ή τυρί και αυτό στο δοχείο. Το γάλα σε σκόνη είναι καλό για περίπου έξι μήνες.

Φροντίστε να επισημάνετε το δοχείο. Οι περισσότεροι σπόροι πιπεριάς μοιάζουν μεταξύ τους και δεν θέλετε να ξεχάσετε τι συμβαίνει όταν πλησιάζει η ώρα φύτευσης. Η ετικέτα πρέπει να αναφέρει τον τύπο, την ποικιλία και την ημερομηνία που συλλέξατε και αποθηκεύσατε τους σπόρους πιπεριάς.

Σχετίζεται με: Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών πιπεριάς Χιλής | Καλλιέργεια πιπεριών

Πότε να φυτέψετε σπόρους πιπεριάς

Θέλετε να φυτέψετε τους πρώτους σας σπόρους σε εσωτερικό χώρο. Η πρώιμη ανάπτυξη μπορεί να πεθάνει από τον παγετό. Η ανάπτυξη νέων δενδρυλλίων μπορεί να ταλαιπωρηθεί κάτω από κρύες ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Οι πιπεριές θα χρειαστούν δύο καλούς μήνες ζωής σε εσωτερικούς χώρους.

Φως

Χρησιμοποιήστε έντονο υπερυψωμένο φωτισμό. Οι σπόροι πιπεριάς θέλουν έντονο φως. Τεντώνουν και αναπτύσσουν μίσχους και φύλλα για να φτάσουν σε αυτήν την πηγή φωτός. Το ανεπαρκές φως θα έχει ως αποτέλεσμα οι σπόροι να ψηλώσουν και να γίνουν ποδαροί από την αρχή.

Θερμότητα

Προμηθευτείτε μερικά θερμαντικά για σπόρους. Επιταχύνουν τη βλάστηση χρησιμοποιώντας «κάτω θερμότητα» για τη διαχείριση της θερμοκρασίας του εδάφους. Αυτό διεγείρει την ανάπτυξη των φυτών. Θέλετε να διατηρήσετε την ανάπτυξη συμπαγή και μικρή σε αυτό το σημείο.

Μόλις γίνει η βλάστηση, αφαιρέστε τα χαλάκια. Πάρα πολύ ζέστη και τα σπορόφυτα θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα και θα ξεπεράσουν τα δοχεία τους.

Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι περίπου 64° Fahrenheit, επιτρέποντας στους σπόρους να αναπτύσσονται αργά και σταθερά. Αυτό τους προετοιμάζει καλύτερα για υγιείς μεταμοσχεύσεις στον κήπο σας.

Κίνηση αέρα

Τα σπορόφυτα εκτιμούν την κίνηση του αέρα. Μειώνει την υπερβολική υγρασία και ελαχιστοποιεί τα προβλήματα μούχλας και μούχλας. Ακόμη και η ελαφριά κίνηση δημιουργεί συμπαγή κυτταρικά τοιχώματα, προετοιμάζοντας τα φυτά να αντέξουν τον υπέροχο εξωτερικό χώρο.

Εάν βρίσκεται κάτω από θόλο, αφαιρέστε το μετά τη βλάστηση, έτσι ώστε ο σπόρος να παίρνει ελεύθερα αέρα. Μια μικρή επιτραπέζια βεντάλια μπορεί να ωφελήσει τους σπόρους πιπεριάς σας.

Τελικές σκέψεις

Η εξοικονόμηση σπόρων πιπεριού είναι μια φθηνή και εύκολη στην εφαρμογή διαδικασία που υπόσχεται να παρέχει λαχανικά για πολλά χρόνια. Λεπτά σπορόφυτα για να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την επιτυχία τους.

Συνιστώμενη ανάγνωση

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top