Πώς να κάνετε καλό χώμα για τον λαχανόκηπο σας

Φανταστείτε στον εαυτό σας ένα τεράστιο εργοστάσιο επανδρωμένο από αναρίθμητους εργάτες, ο καθένας που έχει ανατεθεί στο καθήκον του να μετατρέπει τις πρώτες ύλες σε περισσότερα τελικά προϊόντα.

Κάθε εργάτης που μοχθεί ατελείωτα, ποτέ δεν έφυγε από τη δουλειά, χωρίς καν άδεια για τα γεύματα, πιέζεται σταθερά από πολλά ανελέητα αφεντικά, ζει και πεθαίνει στη δουλειά και αντικαθίσταται αμέσως από άλλους.

Γυναίκα που σκάβει στον κήπο βελτιώνοντας το έδαφοςΚαρφίτσα

Το εργοστάσιο που ονομάζεται Χώμα

Τέτοιο είναι το τεράστιο κοινόχρηστο εργοστάσιο που ονομάζουμε χώμα. Οι πρώτες ύλες είναι αδιάσπαστα σωματίδια πετρώματος και οργανικής ύλης.

Οι εργαζόμενοι είναι οι διάφορες μορφές:

 • Βακτήρια
 • Μύκητες
 • Καλούπια
 • …και τους συμμάχους τους

Τα αφεντικά είναι ο αερισμός, η υγρασία και η θερμότητα.

Χωρίς αυτά τα πλήθη, το χώμα θα παρέμενε πραγματικά τόσο αδρανές όσο φαίνεται στο μάτι. Χωρίς την πλήρη κυριαρχία των αφεντικών και τη συνεχιζόμενη παρουσία τους, το έργο θα σταματούσε.

Θα ακολουθούσε η πρώτη απογοήτευση, και θα ακολουθούσε ο πραγματικός θάνατος των εργαζομένων. Και φυσικά, οι πρώτες ύλες πρέπει να υπάρχουν, αν και τα αδιάσπαστα πετρώματα δεν επαρκούν.

Απαιτείται οργανική ύλη και συχνά λείπουν πρόσθετα ορυκτά στο αρχικό πέτρωμα. Όλα αυτά είναι τροφές για τον τεράστιο στρατό των εργατών που μοχθούν για εσάς.

Για να διατηρηθεί αυτό το εργοστάσιο ενεργό και παραγωγικό, για να διατηρήσει τη λειτουργία του στη μέγιστη απόδοση, είναι προφανώς απαραίτητη προσοχή.

Όχι μόνο οι οργανισμοί, αλλά και τα φυτά που αναπτύσσονται στο έδαφος, απαιτούν αρκετό αέρα για να ευδοκιμήσουν. Αυτό σημαίνει σωστή άροση, καλλιέργεια και αποστράγγιση.

Χωρίς αυτόν τον απαραίτητο αέρα, πολλοί οργανισμοί χάνονται, οι ρίζες των φυτών αποτυγχάνουν να αναπτυχθούν, οι διάφορες χημικές αλλαγές που θα έπρεπε να συμβούν δεν μπορούν να συμβούν.

Νερό Ένα σημαντικό απαραίτητο στοιχείο

Το νερό είναι ένα άλλο απαραίτητο, και επομένως η εφαρμογή και η αποστράγγιση του είναι επίσης σημαντικές.

Επίσης, πολλά εδάφη στερούνται ορισμένα στοιχεία που χρειάζονται για την ανάπτυξη, και αυτά πρέπει να παρέχονται για τους ίδιους λόγους που πρέπει να μας παρέχονται ισορροπημένα σιτηρέσια για να διατηρούμε τα συστήματά μας σε κατάσταση λειτουργίας.

Η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι ένας άλλος κύριος παράγοντας στην ανάπτυξη και επομένως πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη.

Το έδαφος, λοιπόν, που είναι το φυσικό μέσο για την ανάπτυξη των φυτών, παράγεται από ξεπερασμένα πετρώματα και αποσυντιθέμενη ζωική και φυτική ύλη, από τη δράση φυσικών δυνάμεων όπως ο ήλιος, η βροχή και ο αέρας, και από τις μυριάδες οργανισμών που λειτουργούν σταθερά. για εμάς.

Δεν μπορούμε, επομένως, να υποθέσουμε ότι μια φορά καλό έδαφος, πάντα καλό έδαφος.

Γιατί είναι μια κληρονομιά που πρέπει να διατηρηθεί. Δεν μπορεί να παραμεληθεί. Είναι σαν την ιστορία του αγρότη που άφησε την πόρτα του αχυρώνα ξεκλείδωτη μια νύχτα και έχασε ένα πολύτιμο άλογο με αυτόν τον τρόπο. Όλες του οι τύψεις και η αποφασιστικότητα να μην ξανασυμβεί δεν θα φέρουν πίσω το άλογο.

Έτσι είναι και με το χώμα – Η παραμέληση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Πώς να ξεκινήσετε με καλό χώμα κήπου

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ανάγκες, ας κάνουμε τα πραγματικά βήματα που θα του δώσουν το σωστό ξεκίνημα για την παραγωγή «καλού» εδάφους.

Πρώτον, η ενσωμάτωση κοπριάς βοηθά:

 • Προκαλέστε τους πολλούς οργανισμούς να αναπτυχθούν γρήγορα
 • Παρέχετε τον απαιτούμενο αερισμό
 • Κρατήστε το νερό που εξατμίζεται γρήγορα το καλοκαίρι
 • Παρέχετε τις απαραίτητες ορμόνες για την ανάπτυξη των φυτών
 • Προσθέστε μια ορισμένη ποσότητα διατροφής στο έδαφος

Η κοπριά μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε πηγή, φυσική ή τεχνητή, από άχυρο, απορρίμματα, φύλλα ή άλλα φυτικά υπολείμματα, μαζί με πλήρες λίπασμα προστέθηκε για γρήγορη αποσύνθεση.

Περίπου ένας τόνος ανά 1000 τετραγωνικά πόδια της περιοχής του κήπου είναι επαρκής ποσότητα.

Για να μας δώσουν τη σωστή δομή, να παράγουμε κλιματισμό στο έδαφος, είναι απαραίτητο κατά καιρούς να ανακατεύουμε με το χώμα μας κάποιο ξένο υλικό.

Έτσι, σε αργιλώδες έδαφος μπορεί να προστεθεί άμμος ή κάρβουνο, ενώ για αμμώδες ένα μείγμα αργίλου ή λίπασμα από φυτάνθρακας ή κοπριά θα ήταν πραγματικά ευεργετική.

Εάν μπορούσατε να κρυφοκοιτάζετε κάτω από την επιφάνεια ενός κλιματιζόμενου εδάφους, και ενός χώματος που είναι βουλωμένο με τα κενά μεταξύ σωματιδίων γεμάτα με νερό και τοξικά αέρια, θα θαυμάζατε τη διαφορά στη δραστηριότητα των ριζών.

Στο καλά αεριζόμενο έδαφος, θα παρατηρούσατε μικρές λευκές ρίζες που απλώνονται σαν ένα δίκτυο δρόμων, σπρώχνουν εδώ, σπρώχνουν εκεί και στη διαδικασία απορροφούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το φυτό.

Από την άλλη πλευρά, οι ρίζες στο «φτωχό» χώμα θα ήταν λιγοστές, άκαμπτες και συχνά καφέ.

Η ανάπτυξη υπό τέτοιες συνθήκες θα ήταν αργή, και με την παραμικρή πρόκληση, οι κορυφές θα μαραίνωναν και, επιπλέον, θα υπόκεινταν σε ασθένειες και παράσιτα σε μεγαλύτερο βαθμό.

Τότε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το πλεόνασμα νερού έχει την ευκαιρία να αποστραγγιστεί. Στα περισσότερα φυτά δεν αρέσουν τα «βρεγμένα πόδια».

Στην πραγματικότητα, μόνο εκείνοι με ειδικά προσαρμοσμένα όργανα μπορούν να επιβιώσουν σε συνεχώς υγρά εδάφη. Έτσι, εάν δεν υπάρχει φυσική αποστράγγιση, η τοποθέτηση πλακιδίων είναι απαραίτητη.

Η σωστή αποστράγγιση όχι μόνο δίνει στα φυτά περισσότερες πιθανότητες ύπαρξης, αλλά επιτρέπει στα εδάφη να γίνουν πιο ζεστά την άνοιξη. Αυτή η ζεστασιά κάνει τις διάφορες ενώσεις να γίνονται πιο εύκολα διαθέσιμες στα φυτά μέσω των ριζών τους.

Όλες αυτές οι προκαταρκτικές προετοιμασίες μας οδηγούν στο πολύ σημαντικό σημείο:

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, τα οποία, όταν λαμβάνονται στο φυτό, παρασκευάζονται και αποθηκεύονται στο εσωτερικό του ως τρόφιμα τα οποία, με τη σειρά τους, είναι απαραίτητα για το σχηματισμό των κυττάρων, την ανάπτυξή τους και την ανάπτυξή τους.

Η ανάπτυξη δεν είναι τίποτα άλλο από την εναπόθεση νέων κυττάρων. Έχετε σταματήσει ποτέ να σκεφτείτε τι υπέροχος μηχανισμός είναι το φυτό;

Τα φύλλα προσλαμβάνουν το διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, λαμβάνουν μέσω των ριζών νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και, παρουσία φωτός, παράγουν τρόφιμα που διανέμονται σε ολόκληρο το σύστημα.

Απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά

Υπάρχουν πολλά στοιχεία στο έδαφος που χρειάζονται για την ανάπτυξη των φυτών αφού μετατραπούν σε σωστές μορφές.

Αρχικά, μικροοργανισμοί στο έδαφος, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από τις ρίζες, και αργότερα να ενωθούν μέσα στο φυτό με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη.

Όταν αγοράζετε ένα πλήρες λίπασμα, θα βρείτε μια ανάλυση που μπορεί να είναι 4-12-4 ή 10-6-4 ή κάποιος άλλος συνδυασμός.

Αυτό υποδηλώνει απλώς το ποσοστά αζώτου, φωσφόρου, και κάλιο στο μείγμα. Υπάρχουν και άλλα που υπάρχουν σε μορφές ακαθαρσιών, αλλά σύμφωνα με το νόμο, δεν χρειάζεται να εμφανίζονται στην ανάλυση που παρουσιάζεται. Ωστόσο, πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά.

Ας τις εξετάσουμε εν συντομία.

 • Αζωτο σχετίζεται με την ανάπτυξη του στελέχους και των φύλλων και το χρωματισμό των λουλουδιών.
 • Φώσφορος Δίνει ενέργεια στα φυτά, παράγει μεγαλύτερη ανάπτυξη των ριζών, δυναμώνει τους βλαστούς και δίνει πρώιμη ανθοφορία.
 • Κάλιο είναι σαν τονωτικό στο ότι δρα ως μαλακτικό. Παίζει το ρόλο του στην ανάπτυξη της ρίζας, στη δύναμη του στελέχους, στο βαθύτερο χρώμα στα άνθη και γενικά στη ζωτικότητα.

Αυτά τα στοιχεία αναφέρονται πάντα ως τα πιο ουσιαστικά, αλλά στην πραγματικότητα, δεν είναι περισσότερα από άλλα που πρέπει να αναφερθούν, εκτός από το γεγονός ότι πολλά από τα λεγόμενα «λιγότερα» ή «ιχνοστοιχεία». απαιτούνται σε μικρότερες ποσότητες και υπάρχουν συχνά στο έδαφος σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μην είναι απαραίτητη η προσθήκη τους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top