Πώς να καλλιεργήσετε αγγούρια σε γλάστρες

Τα αγγούρια είναι ένα πολύπλευρο λαχανικό, ιδανικό για σαλάτες, τουρσί ή ακόμα και για ένα δροσιστικό σνακ μια ζεστή μέρα.

Γνωρίζατε όμως ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια γλάστρα εξίσου καλά με τον κήπο; Ναι, καλά ακούσατε! Με τη σωστή φροντίδα και τις κατάλληλες συνθήκες, μπορείτε να καλλιεργήσετε τα δικά σας αγγούρια σε γλάστρες, αποδίδοντας άφθονη συγκομιδή ακόμη και στους μικρότερους χώρους.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία καλλιέργειας αγγουριών σε γλάστρες, από την επιλογή της σωστής γλάστρας και ποικιλίας αγγουριών, μέχρι τη φύτευση, τη φροντίδα και, τέλος, τη συγκομιδή των αγγουριών σας.

1. Επιλογή της σωστής γλάστρας

Γλάστρα σε μεγάλες γκρι γλάστρες
Χώμα για γλάστρες σε μεγάλες γκρι γλάστρες © TD Dolci/shutterstock

Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια αγγουριών σε γλάστρες, η επιλογή της γλάστρας είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή της ποικιλίας αγγουριού. Ακολουθούν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή της κατάλληλης γλάστρας για τα αγγούρια σας:

Μέγεθος και βάθος: Τα αγγούρια έχουν βαθύ ριζικό σύστημα και χρειάζονται άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν. Επομένως, επιλέξτε μια γλάστρα με βάθος τουλάχιστον 12 ίντσες. Το πλάτος της γλάστρας πρέπει επίσης να είναι τουλάχιστον 12 ίντσες για να επιτρέπει την άφθονη ανάπτυξη.

Υλικό: Οι γλάστρες μπορούν να κατασκευαστούν από διάφορα υλικά, όπως πλαστικό, πηλό και κεραμικό. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Οι πλαστικές γλάστρες είναι ελαφριές και φθηνές, αλλά μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι πήλινες και κεραμικές γλάστρες είναι πιο ανθεκτικές και παρέχουν καλύτερη μόνωση, αλλά είναι βαρύτερες και ακριβότερες.

Αποστράγγιση: Η καλή αποστράγγιση είναι ζωτικής σημασίας για τα φυτά αγγουριού. Η περίσσεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και άλλα προβλήματα. Βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα σας έχει μία ή περισσότερες τρύπες στον πυθμένα για να επιτρέπει τη διαφυγή της περίσσειας νερού.

2. Επιλογή της σωστής ποικιλίας αγγουριού

ποικιλία αγγουριών
ποικιλία αγγουριών © Anastasiya Ka27/shutterstock

Η επιλογή της σωστής ποικιλίας αγγουριού είναι ζωτικής σημασίας όταν καλλιεργείτε αγγούρια σε γλάστρες. Δεν είναι όλα τα αγγούρια ίσα και ορισμένα είναι πιο κατάλληλα για κηπουρική σε δοχεία από άλλα. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Ποικιλίες αμπέλου έναντι ποικιλιών θάμνου: Τα αγγούρια κυκλοφορούν σε δύο βασικούς τύπους: αμπέλου και θάμνου. Τα αγγούρια με κληματίδες αναπτύσσονται σε μακριά κλήματα και συνήθως παράγουν περισσότερους καρπούς, αλλά απαιτούν επίσης περισσότερο χώρο ή πέργκολα για στήριξη. Από την άλλη πλευρά, οι ποικιλίες θάμνου είναι πιο συμπαγείς και κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρες, αλλά μπορεί να μην αποδίδουν τόσο πολλούς καρπούς.

Συνιστώμενες ποικιλίες για καλλιέργεια σε γλάστρα: Ορισμένες ποικιλίες αγγουριού είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για καλλιέργεια σε γλάστρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Salad Bush, Bush Champion, Patio Pickle και Spacemaster. Αυτές οι ποικιλίες είναι γνωστές για τη συμπαγή συνήθεια ανάπτυξής τους και την υψηλή τους απόδοση, καθιστώντας τες ιδανικές για κηπουρική σε δοχεία.

3. Φύτευση των αγγουριών

Σπορά σπόρων αγγουριού στο έδαφος
Σπορά σπόρων αγγουριού στο έδαφος © UncleFedor/shutterstock

Αφού επιλέξετε τη γλάστρα και την ποικιλία αγγουριού σας, ήρθε η ώρα να αρχίσετε να φυτεύετε. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να φυτέψετε τα αγγούρια σας:

Πότε να φυτέψετε: Η καλύτερη εποχή για τη φύτευση αγγουριών είναι μετά τον τελευταίο ανοιξιάτικο παγετό, όταν το έδαφος έχει ζεσταθεί σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70°F. Τα αγγούρια είναι καλλιέργειες θερμής εποχής και δεν ανέχονται τον παγετό.

Προετοιμασία της γλάστρας και του εδάφους: Γεμίστε τη γλάστρα σας με ένα καλής ποιότητας μείγμα γλάστρας, αφήνοντας περίπου μια ίντσα χώρο από την κορυφή. Το χώμα θα πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και καλά στραγγιζόμενο. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στο μείγμα ένα λίπασμα αργής αποδέσμευσης για να παρέχει θρεπτικά συστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Βάθος και απόσταση φύτευσης: Φυτέψτε τους σπόρους αγγουριού σας σε βάθος περίπου 1 ίντσας μέσα στο έδαφος. Εάν φυτεύετε περισσότερους από έναν σπόρους σε μια γλάστρα, φροντίστε να τους τοποθετήσετε σε απόσταση περίπου 12 ίντσες μεταξύ τους για να τους δώσετε αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν.

Πότισμα μετά τη φύτευση: Μετά τη φύτευση, ποτίστε καλά το έδαφος. Το χώμα πρέπει να διατηρείται σταθερά υγρό, αλλά όχι υδαρές.

4. Φροντίδα των φυτών αγγουριού

Πότισμα δενδρυλλίων αγγουριού
Πότισμα δενδρυλλίων αγγουριού © PhotoJuli86/shutterstock

Μόλις φυτέψετε τα αγγούρια σας, το επόμενο βήμα είναι να εξασφαλίσετε ότι θα λάβουν την κατάλληλη φροντίδα και προσοχή που χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο θα φροντίσετε τα φυτά αγγουριού σας:

Ανάγκες ποτίσματος: Τα αγγούρια είναι διψασμένα φυτά και απαιτούν συνεχές πότισμα. Διατηρείτε το χώμα ομοιόμορφα υγρό, αλλά αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών. Ένας καλός κανόνας είναι να ποτίζετε βαθιά όταν η ανώτερη ίντσα του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

Απαιτήσεις σε ηλιακό φως: Τα αγγούρια αγαπούν τον ήλιο. Τοποθετήστε τις γλάστρες σας σε μια θέση όπου θα δέχονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ηλιακού φωτός κάθε μέρα. Εάν καλλιεργείτε αγγούρια σε εσωτερικούς χώρους, ίσως χρειαστεί να συμπληρώσετε με φωτιστικά ανάπτυξης.

Θερμοκρασία και κλιματικές συνθήκες: Τα αγγούρια προτιμούν θερμές θερμοκρασίες μεταξύ 60°F και 90°F. Μπορεί να είναι ευαίσθητα τόσο στον παγετό όσο και στην ακραία ζέστη, γι’ αυτό παρακολουθείτε τον καιρό και μεταφέρετε τις γλάστρες σας σε εσωτερικούς χώρους ή παρέχετε σκιά, εφόσον χρειάζεται.

Τροφοδοσία των φυτών σας: Τα αγγούρια τρέφονται πολύ. Τροφοδοτήστε τα φυτά σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα λαχανικών για να υποστηρίξετε την ταχεία ανάπτυξή τους. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για τις δόσεις και τις συχνότητες εφαρμογής.

Υποστήριξη των φυτών σας: Εάν καλλιεργείτε μια ποικιλία με κληματίδες, παρέχετε μια πέργκολα ή έναν πάσσαλο για να σκαρφαλώνουν τα αγγούρια. Αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι καρποί καθαροί και θα διευκολύνει τη συγκομιδή.

5. Διαχείριση παρασίτων και ασθενειών

Φυτό αγγουριού που έχει προσβληθεί από ασθένειες
Φυτό αγγουριού που έχει προσβληθεί από ασθένειες © Alina Demidenko/shutterstock

Η καλλιέργεια αγγουριών σε γλάστρες δεν τα καθιστά απρόσβλητα από παράσιτα και ασθένειες. Ωστόσο, με τις σωστές στρατηγικές, μπορείτε να διατηρήσετε τα φυτά σας υγιή και παραγωγικά. Ακολουθούν ορισμένα κοινά προβλήματα και πώς να τα διαχειριστείτε:

Κοινά παράσιτα

Αφίδες: Αυτά τα μικρά, μαλακόσωμα έντομα μπορούν να προκαλέσουν κατσάρωμα των φύλλων και καχεξία στην ανάπτυξη. Μπορείτε να καταπολεμήσετε τις αφίδες ψεκάζοντας τα φυτά σας με ένα μείγμα από νερό και ήπιο σαπούνι πιάτων.

Σκαθάρια αγγουριού: Αυτά τα σκαθάρια μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές τόσο στα φύλλα όσο και στους καρπούς. Χρησιμοποιήστε πλωτά καλύμματα σειράς για να προστατεύσετε τα φυτά σας ή εισαγάγετε ωφέλιμα έντομα όπως οι πασχαλίτσες που κυνηγούν αυτά τα σκαθάρια.

Σαλιγκάρια και σαλιγκάρια: Αυτά τα παράσιτα λατρεύουν να μασουλούν τα φύλλα αγγουριού. Μπορείτε να τα απομακρύνετε με το χέρι ή να χρησιμοποιήσετε ένα δόλωμα για γυμνοσάλιαγκες γύρω από τις γλάστρες σας.

Κοινές ασθένειες

Powdery Mildew: Αυτή η μυκητολογική ασθένεια προκαλεί μια λευκή, κονιορτοειδή ουσία στα φύλλα. Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα γύρω από τα φυτά σας και χρησιμοποιήστε μυκητοκτόνο, εάν είναι απαραίτητο.

Βακτηριακή μάρανση: Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται συχνά από τα σκαθάρια του αγγουριού και προκαλεί μαρασμό και θάνατο των φυτών. Καταπολεμήστε τα σκαθάρια για να αποτρέψετε την ασθένεια.

Επιλογές θεραπείας

Οργανικές θεραπείες: Αυτές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων, τη χρήση σπιτικών ψεκασμών (όπως το μείγμα σαπουνιού και νερού για τις αφίδες) ή τη χρήση βιολογικών φυτοφαρμάκων.

Χημικές θεραπείες: Αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση και να εφαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Επιλέγετε πάντα φυτοφάρμακα που είναι ασφαλή για χρήση σε βρώσιμα φυτά.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μορφή διαχείρισης παρασίτων και ασθενειών. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας για σημάδια προβλημάτων και αναλάβετε δράση με την πρώτη ένδειξη οποιουδήποτε προβλήματος.

6. Συγκομιδή των αγγουριών σας

Συγκομιδή αγγουριού
Συγκομιδή αγγουριού © MarinaTr/shutterstock

Η στιγμή που περιμένατε έφτασε επιτέλους – ήρθε η ώρα να συγκομίσετε τα αγγούρια σας! Δείτε πώς θα το κάνετε:

Πότε πρέπει να συγκομίζετε: Ο καλύτερος χρόνος συγκομιδής των αγγουριών εξαρτάται από την ποικιλία και την προσωπική σας προτίμηση. Γενικά, τα αγγούρια είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν είναι σφιχτά, έντονα πράσινα και το μέγεθός τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ποικιλίας. Ωστόσο, αν προτιμάτε μικρότερα, πιο τρυφερά αγγούρια, μπορείτε να τα συγκομίζετε νωρίτερα.

Πώς να συγκομίζετε: Για να συλλέξετε τα αγγούρια σας, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ψαλίδι κλαδέματος για να κόψετε το στέλεχος πάνω από τον καρπό. Αποφύγετε να τραβήξετε ή να στρίψετε το αγγούρι, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει το φυτό και τον καρπό.

Φροντίδα μετά τη συγκομιδή: Μετά τη συγκομιδή, αποθηκεύστε τα αγγούρια σας στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα. Χρησιμοποιούνται καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα από τη συγκομιδή.

Τακτική συγκομιδή: Η τακτική συγκομιδή ενθαρρύνει το φυτό να παράγει περισσότερα αγγούρια. Επομένως, μην ντρέπεστε να μαζεύετε τα αγγούρια σας μόλις είναι έτοιμα.

Συμπέρασμα

Η καλλιέργεια αγγουριών σε γλάστρες είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια που συνδυάζει τη χαρά της κηπουρικής με την πρακτικότητα της αποδοτικότητας του χώρου.

Είτε είστε κάτοικος της πόλης με μικρό μπαλκόνι είτε ιδιοκτήτης σπιτιού που θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο τη βεράντα του, αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να απολαμβάνετε φρέσκα, σπιτικά αγγούρια στα χέρια σας.

Να θυμάστε, η κηπουρική είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Πρόκειται για μάθηση, πειραματισμό και ανάπτυξη μαζί με τα φυτά σας.

Επομένως, μη φοβάστε να λερώσετε τα χέρια σας και να δοκιμάσετε αγγούρια που καλλιεργούνται σε γλάστρες. Με υπομονή, φροντίδα και λίγο πράσινο αντίχειρα, θα απολαμβάνετε τα δικά σας τραγανά, δροσιστικά αγγούρια σε χρόνο μηδέν.

Συχνές ερωτήσεις

Ποιος τύπος γλάστρας είναι καλύτερος για την καλλιέργεια αγγουριών;

Επιλέξτε μια γλάστρα με βάθος και πλάτος τουλάχιστον 12 ίντσες. Θα πρέπει να έχει καλές οπές αποστράγγισης για την αποφυγή της υφαλμύρωσης. Το υλικό μπορεί να είναι πλαστικό, πήλινο ή κεραμικό, το καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πώς μπορώ να προστατεύσω τα αγγούρια μου από παράσιτα και ασθένειες;

Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας για ενδείξεις παρασίτων ή ασθενειών. Χρησιμοποιήστε βιολογικές θεραπείες, όπως η εισαγωγή ωφέλιμων εντόμων ή σπιτικά σπρέι, ή χημικές θεραπείες ως έσχατη λύση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top