Πώς να καλλιεργήσετε εστραγκόν: Οδηγός Φροντίδας & Χρήσεις

Πολύ συχνά, το εστραγκόν είναι ένα από εκείνα τα βότανα που μπαίνουν στο πίσω μέρος της συλλογής σας για να ξεχαστούν. Αλλά ο σοφός σεφ γνωρίζει τη δύναμη αυτού του κλασικού μαγειρικού βοτάνου και την απίστευτη γεύση που προσδίδει σε ένα πιάτο.

Ενώ το εστραγκόν ξηραίνεται καλά, είναι καλύτερο όταν κόβεται φρέσκο. Ευτυχώς, ο “βασιλιάς των βοτάνων”, όπως είναι γνωστό στη Γαλλία, είναι αρκετά εύκολο να καλλιεργηθεί. Έτσι, αν σκεφτήκατε ποτέ να φυτέψετε εστραγκόν ή αν θα έπρεπε να ασχοληθείτε, μην ψάχνετε άλλο – αυτός είναι ο πλήρης οδηγός σας για την καλλιέργεια και τη χρήση του εστραγκόν.

Το εστραγκόν είναι ένα πολυετές βότανο (που καλλιεργείται ως ετήσιο σε ορισμένα μέρη) γνωστό για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά του που μοιάζει με γλυκάνισο.

Επειδή είναι εύκολο στην καλλιέργειά του, το εστραγκόν είναι η τέλεια προσθήκη σε κάθε κήπο με βότανα, συμπεριλαμβανομένου αυτού στο περβάζι του παραθύρου σας. Θεωρήστε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό για το εστραγκόν σας, όπου θα καλύψουμε τα μυστικά και τα μυστικά της καλλιέργειας του εστραγκόν, την αντιμετώπιση κοινών παρασίτων και προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν, καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Τέλος, θα δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα το εστραγκόν στην κουζίνα, ώστε να μην έχετε πια σκονισμένα, ξεχασμένα μπουκάλια που κρύβονται στο ντουλάπι σας.

Ξεκινώντας – Ποιο εστραγκόν και πού;

Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να επιλέξετε την κατάλληλη ποικιλία για τη ζώνη σας και να βρείτε το ιδανικό σημείο στον κήπο σας.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι εστραγκόν: (Artemisia dracunculus), το ρωσικό εστραγκόν (Artemisia dracunculus) και το μεξικάνικο εστραγκόν (Tagetes lucida).

Γαλλικό εστραγκόν

Γαλλικό εστραγκόν αναπτύσσεται σε ύψος 2-3 πόδια και πλάτος περίπου ένα με ενάμισι πόδι. Είναι ανθεκτικό στο χειμώνα στις ζώνες 4-9 των ΗΠΑ, αλλά αν ζείτε σε περιοχή με ιδιαίτερα σκληρούς χειμώνες, μπορεί να χρειαστεί να καλύψετε ή να στρώσετε το εστραγκόν σας. Το γαλλικό εστραγκόν είναι η πιο αξιοσημείωτη ποικιλία σε μαγειρική χρήση.

Ρωσικό εστραγκόν

Ρωσικό εστραγκόν είναι μια εξαιρετική επιλογή αν ψάχνετε για μια πιο θαμνώδη συνήθεια, καθώς μπορεί να φτάσει τα πέντε πόδια ύψος και περίπου τρία πόδια πλάτος. Είναι επίσης ανθεκτικό στις ζώνες 4-9 των ΗΠΑ και είναι λίγο πιο σκληρό από το αντίστοιχο γαλλικό. Ωστόσο, είναι γενικά αποδεκτό ότι το ρωσικό εστραγκόν έχει λιγότερη γεύση από το γαλλικό εστραγκόν.

Μεξικάνικο εστραγκόν

Μεξικάνικο εστραγκόν, αν και δεν είναι πραγματικό εστραγκόν (ανήκει στην οικογένεια των κατιφέδων), είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση αν ζείτε σε θερμότερες περιοχές, καθώς τόσο η γαλλική όσο και η ρωσική ποικιλία μπορεί να είναι δύσκολες σε θερμότερα κλίματα. Το μέγεθός του είναι πανομοιότυπο με το γαλλικό εστραγκόν. Το μεξικάνικο εστραγκόν αναπτύσσεται καλύτερα στις ζώνες ανθεκτικότητας 9-11 των ΗΠΑ, όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ως πολυετές φυτό.

Η επιλογή του τόπου καλλιέργειας του εστραγκόν σας είναι σημαντική, καθώς είναι λίγο ιδιότροπο όσον αφορά το έδαφος και απαιτεί άφθονο ήλιο.

Τουλάχιστον έξι ώρες άμεσου ηλιακού φωτός καθημερινά θα κρατήσουν το εστραγκόν ευτυχισμένο. Δεν ανέχονται τη σκιά ή τις υγρές περιοχές, καθώς είναι ευαίσθητα στο ωίδιο.

Το καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι ζωτικής σημασίας για το εστραγκόν. Η προσθήκη οργανικής ύλης, όπως κομπόστ ή μούχλα φύλλων, θα βελτιώσει την αποστράγγιση και θα προσθέσει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος. Τα βαριά αργιλώδη εδάφη θα επωφεληθούν επίσης από την προσθήκη λίγης άμμου.

Φύτευση εστραγκόν

Σπορόφυτα εστραγκόν που βγαίνουν από το έδαφος.

Το εστραγκόν μπορεί να πολλαπλασιαστεί είτε από σπόρους, μοσχεύματα ή διαίρεση. Ωστόσο, η καλλιέργεια από σπόρους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Εάν επιλέξετε να καλλιεργήσετε εστραγκόν από σπόρους, ίσως θελήσετε να βλαστήσετε τους σπόρους σε μια υγρή χαρτοπετσέτα πριν τους μεταφέρετε σε μείγμα γλάστρας χωρίς χώμα. Εάν φυτέψετε τους σπόρους απευθείας στο χώμα, μην τους καλύψετε, απλώς πιέστε τους ελαφρά στο χώμα.

Τα μοσχεύματα μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε νερό ή χώμα όπως πολλά άλλα βότανα.

Χέρι που κρατάει ένα κομματάκι εστραγκόν

Επιλέξτε ένα στέλεχος εστραγκόν μήκους 6-8 ιντσών και αφαιρέστε τα φύλλα από το κάτω μισό του φυτού. Τοποθετήστε τα μοσχεύματα σε νερό και αλλάξτε το νερό μία φορά την εβδομάδα μέχρι να εμφανιστούν ρίζες. Μόλις οι ρίζες αποκτήσουν μήκος περίπου 2 ίντσες, μπορείτε να μεταφυτεύσετε τα μοσχεύματα σε χώμα. Τοποθετήστε τα απογυμνωμένα στελέχη σε υγρό μείγμα γλάστρας χωρίς χώμα. Διατηρείτε το χώμα υγρό, αλλά όχι υγρό. Οι νέες ρίζες θα αναπτυχθούν σε μερικές εβδομάδες. Σκληρύνετε τα μοσχεύματα πριν τα μεταφυτεύσετε στην ύπαιθρο.

Διαιρέστε το εστραγκόν την άνοιξη ή το φθινόπωρο για να δημιουργήσετε νέα φυτά.

Λόγω της μαγειρικής του δημοτικότητας, μπορείτε εύκολα να βρείτε δενδρύλλια εστραγκόν που μπορούν να φυτευτούν απευθείας στον κήπο σας.

Πότε πρέπει να φυτέψετε εστραγκόν;

Φυτέψτε το εστραγκόν νωρίς την άνοιξη μετά την ημερομηνία του τελευταίου παγετού ή το φθινόπωρο, αφήνοντας αρκετό χρόνο στο φυτό να εγκατασταθεί πριν από τον πρώτο παγετό. Εάν φυτεύετε το φθινόπωρο, θα πρέπει να σκεπάσετε και να καλύψετε το φυτό για τον πρώτο χειμώνα.

Χωροθέτηση

Το εστραγκόν χρειάζεται άφθονο χώρο για να διασφαλιστεί η σωστή ροή του αέρα ώστε να αποφευχθούν οι ασθένειες. Εάν καλλιεργείτε γαλλικό ή μεξικάνικο εστραγκόν, τοποθετήστε τα φυτά σε απόσταση περίπου 18 έως 24 ίντσες μεταξύ τους. Για το ρωσικό εστραγκόν, θα πρέπει να τους δώσετε ακόμη περισσότερο χώρο, μεταξύ 24-48 ίντσες.

Φύτευση

Σκάψτε μια τρύπα ελαφρώς μεγαλύτερη από τη μπάλα της ρίζας του μοσχεύματος. Προσθέστε λίγο λίπασμα στον πυθμένα της τρύπας και τοποθετήστε το μόσχευμα στο έδαφος. Βεβαιωθείτε ότι η κόμη του φυτού βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την επιφάνεια του εδάφους. Γεμίστε την τρύπα και σφίξτε απαλά το χώμα γύρω από το φυτό. Ποτίστε το νέο σας εστραγκόν μόλις φυτευτεί.

Φροντίδα και συντήρηση του εστραγκόν

Παρόλο που δεν είναι ένα ιδιότροπο βότανο, το εστραγκόν έχει μερικές βασικές ανάγκες που πρέπει να φροντίζετε για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε ένα υγιές και ακμαίο φυτό.

Πότισμα

Είναι καλύτερο να μην αφήνετε το χώμα να στεγνώσει, καθώς το εστραγκόν προτιμά ελαφρώς υγρό έδαφος. Θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. Προσέξτε όμως να μην τα ποτίζετε υπερβολικά, καθώς το εστραγκόν είναι ευαίσθητο στη σήψη των ριζών. Το να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλά στραγγιζόμενο έδαφος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το πρόβλημα.

Λίπασμα

Εάν έχετε προσθέσει κομπόστ στο έδαφος, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε λίπασμα. Είναι πάντα μια καλή ιδέα να να ελέγχετε το έδαφός σας πριν προσθέσετε λιπάσματα για να διαπιστώσετε τυχόν ελλείψεις. Επειδή το εστραγκόν είναι φυλλοβόλο φυτό, χρειάζεται άζωτο για να αναπτυχθεί καλά. Μπορείτε να φυτέψετε το εστραγκόν ανάμεσα στα όσπρια, τα οποία θα σας παρέχουν ευχαρίστως όλο το άζωτο που χρειάζεστε.

Μια σημαντική σημείωση: μην τρελαθείτε με το λίπασμα, καθώς η υπερβολική ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του εστραγκόν σας. Και πάλι, η δοκιμή του εδάφους σας πριν από τη λίπανση είναι πάντα μια καλή ιδέα.

Κλάδεμα

Γυναίκα κλαδεύει φυτά εστραγκόν

Σχεδόν όλα τα βότανα επωφελούνται από το τακτικό κλάδεμα για να ενθαρρύνεται η νέα ανάπτυξη και να διατηρείται ένα ευχάριστο σχήμα. Κλαδέψτε τους μίσχους κατά το ένα τρίτο νωρίς την άνοιξη ή μετά τον πρώτο παγετό το φθινόπωρο. Φυσικά, το τακτικό κλάδεμα καθώς χρησιμοποιείτε το βότανο θα βοηθήσει επίσης.

Καλλιέργεια εστραγκόν σε δοχεία

Μπορείτε εύκολα να καλλιεργήσετε εστραγκόν σε δοχεία, αν εξασφαλίσετε σωστή αποστράγγιση και αν φροντίσετε ώστε το δοχείο να έχει άπλετη ηλιοφάνεια. Εάν καλλιεργείτε εστραγκόν σε εσωτερικούς χώρους, τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο για καλύτερα αποτελέσματα. Ποτίζετε κάθε φορά που η ανώτερη ίντσα του χώματος είναι ξηρή, και αναποδογυρίζετε τυχόν περίσσεια νερού στο πιατάκι μετά το πότισμα.

Εστραγκόν σε γλάστρα από τερακότα

Θα χρειαστεί να λιπαίνετε πιο συχνά όταν καλλιεργείτε εστραγκόν σε δοχεία. Και πάλι, επιλέξτε ένα ισορροπημένο λίπασμα και προσέξτε να μην υπερλιπάνετε.

Εάν καλλιεργείτε εστραγκόν σε εσωτερικούς χώρους, συνήθως δεν θα φτάσει στο πλήρες ώριμο μέγεθος που θα έφτανε σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά αν δεν έχετε πολύ χώρο, αυτό είναι μάλλον υπέρ παρά κατά.

Συνήθη προβλήματα καλλιέργειας εστραγκόν και πώς να τα διορθώσετε

Φυτό εστραγκόν που πεθαίνει

Παρά την ανθεκτικότητά του, το εστραγκόν μπορεί να αντιμετωπίσει μερικά προβλήματα κατά την καλλιέργεια. Ακολουθούν ορισμένα συνήθη προβλήματα και οι λύσεις τους.

Σκωρίαση

Οι σκονισμένες λευκές κηλίδες στα φύλλα είναι σημάδι αλευρώδους ωιδίου. Βελτιώστε την κυκλοφορία του αέρα, αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα και χρησιμοποιήστε ένα οργανικό μυκητοκτόνο για να το καθαρίσετε. Εάν τα φυτά είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, κλαδέψτε τα δυνατά και απομακρύνετέ τα την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Σήψη ριζών

Στο εστραγκόν δεν αρέσουν τα βρεγμένα πόδια! Το υπερβολικό πότισμα ή η κακή αποστράγγιση του εδάφους μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη ζωή, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ξεκινήστε με καλά αποστραγγιζόμενο έδαφος και αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα του εστραγκόν, κάτι που είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει κατά τη διάρκεια μιας υγρής, βροχερής περιόδου.

Έλλειψη γεύσης

Το εστραγκόν πρέπει να είναι πικάντικο, με μια ωραία γεύση που θυμίζει γλυκάνισο. Αν διαπιστώσετε ότι το εστραγκόν σας δεν έχει άρωμα, μάλλον χρειάζεται περισσότερο ηλιακό φως ή μπορεί να έχετε χρησιμοποιήσει πολύ λίπασμα. Αν δεν έχετε λιπάνει καθόλου, αυτή η έλλειψη γεύσης μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Ξήρανση εστραγκόν

Μπουκέτο εστραγκόν κρεμασμένο για ξήρανση.

Το εστραγκόν ξηραίνεται όμορφα, αλλά οι αρωματικές του ενώσεις είναι εξαιρετικά πτητικές και ευαίσθητες στη θερμότητα και το φως. Ο καλύτερος τρόπος για να αποξηράνετε το εστραγκόν είναι να το κρεμάσετε κάπου σκοτεινά και στεγνά με άφθονη ροή αέρα. Cheryl’s ράφι ξήρανσης βοτάνων είναι τέλειο! Ένας μικρός ανεμιστήρας μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Εάν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα, ρυθμίστε τον στη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Αποθηκεύστε το αποξηραμένο εστραγκόν σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.

Το διασκεδαστικό μέρος – Τι να κάνετε με το εστραγκόν σας

Βάλτε το σε κοτόπουλο. Το τέλος.

Πλάκα κάνω.

Πιάτο κοτόπουλο με εστραγκόν

Το μοναδικό γευστικό προφίλ του εστραγκόν προσφέρεται για μια ποικιλία πιάτων. Ακολουθούν μερικές δημοφιλείς χρήσεις:

  • Καρύκευμα: Το εστραγκόν είναι βασικό συστατικό της γαλλικής κουζίνας, προσθέτοντας βάθος και πολυπλοκότητα σε πιάτα όπως σάλτσες, ντρέσινγκ και σούπες.
  • Ξύδια και έλαια: Εγχύστε ξύδι ή λάδι με εστραγκόν για να δημιουργήσετε αρωματικές και γευστικές βάσεις για μαρινάδες, σάλτσες και βινεγκρέτ.
  • Πουλερικά, ψάρια και αυγά: Το εστραγκόν συνδυάζεται εξαιρετικά καλά με πουλερικά, αυγά και ψάρια, ιδιαίτερα με κοτόπουλο. Χρησιμοποιήστε το ως καρύκευμα για ψητό κοτόπουλο ή ψάρι στη σχάρα ή ενσωματώστε το σε κρεμώδεις σάλτσες. Τα σάντουιτς με κοτοσαλάτα εστραγκόν αποτελούν βασικό συστατικό της κουζίνας μου το καλοκαίρι.
  • Τσάι από βότανα: Βράστε φύλλα εστραγκόν σε ζεστό νερό για ένα καταπραϋντικό και αναζωογονητικό τσάι από βότανα. Προσθέστε λίγο μέλι και λεμόνι για ενισχυμένη γεύση. Σερβίρετε το παγωμένο για το τέλειο καλοκαιρινό αναψυκτικό.
Λεμονάδα εστραγκόν

Εστραγκόν – ένας βοηθός στον κήπο

Εκτός από τη δημιουργία αρωματικών και γευστικών πιάτων στην κουζίνα σας, το εστραγκόν είναι ένα εξαιρετικό φυτό για να προσθέσετε στον κήπο και το τοπίο σας. Το φυσικό άρωμα του εστραγκόν προσελκύει πολλά χρήσιμα έντομα στον κήπο σας, όπως αρπακτικές σφήκες, πασχαλίτσες και πράσινες δάφνες. Αυτά τα αρπακτικά έντομα βοηθούν να γείρει η ζυγαριά στον ατελείωτο πόλεμο των παρασίτων στον κήπο σας.


Λάβετε το περίφημο ενημερωτικό δελτίο Rural Sprout στα εισερχόμενά σας.

Περιλαμβάνουν κυριακάτικες αφηγήσεις από την συντάκτριά μας, Tracey, καθώς και το “What’s Up Wednesday”, τη σύνοψη μας για το τι είναι στην εποχή μας και ενημερώσεις και ειδοποιήσεις για νέα άρθρα.


Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top