Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες διασημοτήτων

Οι ντομάτες καλλιεργούνται από περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Για σαράντα χρόνια, οι ντομάτες Celebrity ήταν το πρότυπο με το οποίο μετρήθηκαν όλες οι άλλες ποικιλίες ντομάτας. Ενώ ορισμένα πρόσφατα υβρίδια το έχουν ξεπεράσει, αυτή είναι ακόμα μια εξαιρετική ντομάτα για καλλιέργεια. Αυτός ο οδηγός θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να αποφασίσετε εάν η ντομάτα Celebrity είναι κατάλληλη για εσάς.

Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας για τη ντομάτα διασημοτήτων

Τύπος φυτού: Ημι-απροσδιόριστο ή Προσδιορισμένο Ανθεκτικός σε: Verticillium Wilt, Fusarium Wilt Race 1, Fusarium Wilt Race 2, Root-Knot Nematodes, Alternaria Stem Canker, Tobacco Mosaic Virus
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA: 3-9 Συντήρηση: Μέτρια προς Υψηλή
Εποχή: Καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους: Γόνιμο, καλά αεριζόμενο
Εκθεση: Πλήρης Κυρ pH εδάφους: 6,2-6,8
Ώρα ωριμότητας: 70 ημέρες Αποστράγγιση εδάφους: Καλά στραγγιζόμενα
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Φυτά συντροφιάς: Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια
Βάθος Φύτευσης: ¼ ίντσας βάθος Μην φυτεύετε κοντά: Πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες
Διάστημα: 2-3 πόδια Οικογένεια: Solanaceae
Υψος: 36-40 ίντσες Γένος: Solanum
Εξάπλωση: 24-36 ίντσες Είδος: μεγάλοycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες: αφίδες, σκουλήκια κοπής και κερατοσκώληκες τομάτας Ποικιλία: Διασημότητα

Τι είναι μια ντομάτα διασημοτήτων;

Η ντομάτα Celebrity είναι μια μεγάλη υβριδική ντομάτα σε σχήμα σφαίρας που γίνεται έντονο κόκκινο όταν ωριμάσει.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Ο Colen Wyatt ανέπτυξε την ντομάτα Celebrity. Κυκλοφόρησε το 1983 από την Petoseed Co., τον εργοδότη του. Τώρα διανέμεται από τη Seminis Vegetable Seeds, η οποία αγόρασε την Petoseed Co. Οι ντομάτες Celebrity ονομάστηκαν ως All-America Selections (AAS) το 1984 για τη γεύση τους. Το 2021, οι ντομάτες διασημοτήτων ονομάστηκαν α Σούπερ σταρ του Τέξας μετά από δοκιμή για γεύση, αξιοπιστία και ικανότητα ανάπτυξης σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών συνθηκών.

Χαρακτηριστικά της ντομάτας των διασημοτήτων

Συνήθεια ανάπτυξης

Η ντομάτα δεν έχει πολλούς σπόρους μέσα. Κάθε φρούτο μπορεί να ζυγίζει επτά έως δέκα ουγγιές και να φτάσει τις τέσσερις ίντσες σε διάμετρο. Τα φυτά μεγαλώνουν τρία έως τέσσερα πόδια και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 65 ημέρες από τη μεταφύτευση. Εάν αναπτύσσεται από σπόρους, προσθέστε 25 ημέρες. Οι περισσότεροι ταξινομούν τις ντομάτες διασημοτήτων ως ντομάτες καθορισμένες, αλλά μερικοί άνθρωποι τις ταξινομούν ως ημι-ακαθόριστες ντομάτες.

Μέγεθος καρπού, χρώμα, υφή, γεύση

Οι ντομάτες διασημοτήτων έχουν έντονο κόκκινο χρώμα όταν είναι ώριμες, έχουν σφιχτή, κρεατώδη υφή και έχουν σχήμα σφαίρας. Είναι γλυκά και ζουμερά.

Τύποι ντομάτας

Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι υβρίδια. Οι αποθηκευμένοι σπόροι δεν θα αναπαραχθούν αληθινοί, επομένως πρέπει να αγοράζονται νέοι σπόροι κάθε χρόνο.

Ανθεκτικό στα φυτά

Το Celebrity είναι ανθεκτικό σε ρωγμές, φτύσιμο, Verticillium Wilt, Fusarium Wilt Race 1, Fusarium Wilt Race 2, Root-Knot Nematodes, Alternaria Stem Canker και τον ιό του μωσαϊκού του καπνού.

Φροντίδα για τη ντομάτα των διασημοτήτων

Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν και συχνά συνιστώνται σε κηπουρούς που πρωτοεμφανίζονται. Εδώ είναι τι χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να γίνουν ζουμερά.

Φως

Τα φυτά τομάτας χρειάζονται πλήρη ήλιο. Φυτέψτε τα όπου μπορούν τουλάχιστον οκτώ ώρες ήλιο την ημέρα. Ζω σε ζεστό κλίμα, οπότε τα φυτεύω όπου έχουν απογευματινή σκιά για να συνεχίσουν να παράγουν περισσότερο.

Εδαφος

Τα φυτά τομάτας απαιτούν καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Τους αρέσει επίσης το χώμα που έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό με οργανική ύλη. Άπλωσα τρία εκατοστά κομπόστ στην περιοχή που σκοπεύω να καλλιεργήσω ντομάτες. Το ανακατεύω στα πάνω έξι εκατοστά του χώματος. Τα φυτά τομάτας χρειάζονται pH 6,2-6,8 για να αναπτυχθούν καλά. Αφού προετοιμάσω το χώμα μου, κάνω μια δοκιμή εδάφους. Αυτή η δοκιμή μου λέει το pH του εδάφους μου και ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν. Η αναφορά θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις για λίπασμα για να ετοιμάσω το χώμα μου για τα φυτά ντομάτας μου. Ο αντιπρόσωπος Extension μπορεί να σας δώσει σακούλες δειγμάτων χώματος και οδηγίες.

Φύτεμα

Ξεκινάω τα φυτά ντομάτας μου από σπόρο τέσσερις έως επτά εβδομάδες πριν τα φυτέψω. Αν θέλω μόνο λίγες ντομάτες, αγοράζω μεταμοσχεύσεις. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με την έναρξη των σπόρων και τη φύτευση μεταμοσχεύσεων, δείτε το άρθρο μου.

Πότε να φυτέψετε ντομάτες διασημοτήτων

Οι ντομάτες διασημοτήτων φυτεύονται στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, κάθε φορά που η θερμοκρασία του αέρα ξεπερνά τους 70 βαθμούς τη νύχτα.

Νερό

Οι ντομάτες χρειάζονται πολύ νερό για να γεμίσουν τις ζουμερές ντομάτες. Δίνω στα φυτά ντομάτας μου τουλάχιστον μια ίντσα την εβδομάδα. Όταν κάνει ζέστη, τα ποτίζω δύο φορές την εβδομάδα και τους δίνω μια ίντσα νερό κάθε φορά. Χρησιμοποιώ ένα φθηνό υδρόμετρο για να βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι ομοιόμορφα υγρό. Από την εμπειρία μου, αφήνοντας το χώμα να στεγνώσει πολύ και μετά το πότισμα, οδηγεί σε σήψη των άκρων των ανθέων.

Θερμοκρασία

Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι φυτό ζεστής εποχής. Μην τα φυτέψετε έως ότου η θερμοκρασία του αέρα είναι τουλάχιστον 70 βαθμούς τη νύχτα. Από την εμπειρία μου, το να τα φυτέψω πολύ νωρίς σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν ή ακόμα και θα σκοτωθούν από το κρύο.

Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 90 βαθμούς, η γύρη στα άνθη της ντομάτας καταστρέφεται και τα λουλούδια δεν μπορούν να επικονιαστούν. Πέφτουν χωρίς να καρποφορήσουν. Ύφασμα σκιάς μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει το φυτό της ντομάτας πιο δροσερό σε ζεστά κλίματα. Δεδομένου ότι το καλοκαίρι είναι πάνω από 90 βαθμούς στην περιοχή μου, αφαιρώ τις ντομάτες όταν σταματήσουν να καρποφορούν και ξεκινούν φρέσκες το φθινόπωρο. Από την εμπειρία μου, το να θηλάζω τα φυτά τομάτας το ζεστό καλοκαίρι, ώστε να μπορούν να καρποφορήσουν ξανά το φθινόπωρο, έχει απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα φυτά δεν αντέχουν ποτέ ξανά καλά.

Λίπασμα

Θεωρώ ότι τα φυτά ντομάτας Celebrity είναι βαριές τροφοδότες. Χρησιμοποιώ τη δοκιμή εδάφους για να γονιμοποιήσω το έδαφος πριν φυτέψω τις ντομάτες μου. Χωρίς δοκιμή εδάφους, Θα χρησιμοποιούσα 10-10-10 με ρυθμό ένα φλιτζάνι ανά δέκα πόδια σειράς αν το χώμα μου δεν ήταν πλούσιο σε φώσφορο ή κάλιο. Αν το χώμα μου είχε πολύ φώσφορο και κάλιο, Θα έβαζα 46-0-0 με ρυθμό μισή λίβρα ανά δέκα πόδια σειράς. Αυτό είναι όλο το λίπασμα που άπλωσα μέχρι να καρποφορήσουν τα φυτά της ντομάτας.

Όταν ο καρπός έχει διάμετρο περίπου μια ίντσα, θα χρησιμοποιούσα ένα λίπασμα ντομάτας. Χρησιμοποιώ την ποσότητα στην ετικέτα. Κάθε τέσσερις εβδομάδες για κοκκώδες λίπασμα ή κάθε δύο εβδομάδες για υγρό λίπασμα, βγάζω περισσότερο λίπασμα. Ποτίζω πάντα αφού βάζω ένα κοκκώδες λίπασμα. Για να προστατέψω το φυτό ντομάτας από το κάψιμο, άπλωσα το λίπασμα παράλληλα με τα φυτά της ντομάτας και περίπου έξι εκατοστά μακριά από αυτά. Μην βάζετε ποτέ κοκκώδες ή υγρό λίπασμα απευθείας στο φυτό. Θα τα κάψει. Για περισσότερα σχετικά με τη λίπανση ντομάτας, διαβάστε το άρθρο μου.

Κλάδεμα

Τα φυτά των διασημοτήτων δεν χρειάζονται κλάδεμα. Απροσδιόριστα φυτά χρειάζονται κλάδεμα, όχι ημι-ακαθόριστα ή καθορισμένα φυτά.

Γιατί να φυτέψετε ντομάτες διασημοτήτων;

Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι μια καλή πρώτη ντομάτα για νέους κηπουρούς. Είναι ανθεκτικά στις περισσότερες ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά τομάτας. Οι ντομάτες είναι μεγάλες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τεμαχισμό, μαγείρεμα και κονσερβοποίηση.

Πού να αγοράσετε ντομάτες διασημοτήτων

Οι ντομάτες διασημοτήτων πωλούνται ευρέως. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε στα περισσότερα φυτώρια, αν και μπορεί να εξαντληθούν αν περιμένετε πολύ αργά. Η αγορά φυτών ντομάτας διασημοτήτων σε μεγάλα μαγαζιά είναι τυχαία. Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους διαδικτυακά στη διεύθυνση Αμαζόνα, Burpee’s, Εντελώς ντομάτεςκαι Εταιρεία Προμηθειών Τοματοκαλλιεργητή. Τα φυτά που παραγγέλνετε μέσω ταχυδρομείου είναι πιο δύσκολο να βρεθούν. Εντόπισα μερικά στο Bonnie Plants, αλλά αυτός είναι ο μόνος αξιόπιστος αντιπρόσωπος που βρήκα που τα είχε.

Παράσιτα & Ασθένειες

Τα φυτά ντομάτας διασημοτήτων είναι ανθεκτικά στις πιο κοινές ασθένειες της τομάτας. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα με γνωστές ασθένειες της τομάτας στο άρθρο μου.

Τα φυτά ντομάτας διασημοτήτων είναι ευάλωτα πολλά παράσιτα. Οι πιο συνηθισμένες παρατίθενται παρακάτω.

Αφίδες πατάτας (Macrosiphum euphorbiae)

Αυτές οι αφίδες έχουν μαλακό σώμα και σχήμα αχλαδιού. Μπορεί να είναι ροζ, πράσινο ή ροζ και πράσινο. Οι νύμφες μοιάζουν με τους ενήλικες. Οι αφίδες της πατάτας έχουν συνήθως ζωντανά νεαρά, επομένως δεν υπάρχουν αυγά για καταστροφή. Οι αφίδες ρουφούν το χυμό από τα φύλλα, τους μίσχους και τα άνθη της ντομάτας, αφήνοντας πίσω τους σημάδια. Τα άνθη μπορεί να πέσουν και η απόδοση να μειωθεί. Τα φύλλα πεθαίνουν από την κορυφή του φυτού και κάτω σε μια κακή προσβολή. Επιπλέον, οι αφίδες της πατάτας εκκρίνουν μια κολλώδη, γλυκιά ουσία που ονομάζεται μελίτωμα που καλύπτει τα φύλλα. Η αιθάλη συχνά αναπτύσσεται στο μελίτωμα και εμποδίζει τη φωτοσύνθεση.

Οι αφίδες μπορούν συχνά να εκτοπιστούν με ισχυρό ρεύμα νερού. Εάν παραμορφώνουν τα φύλλα και τα άνθη με τη διατροφή τους, εντομοκτόνο σαπούνι θα τους σκοτώσει.

Καπνό Hornworm (Μαντούκα Παρασκευή) και Hornworm ντομάτας (Manduca quinqueculata)

Οι κερατοσκώληκες είναι μακριές, πράσινες κάμπιες με διαγώνια λευκά σημάδια και εμφανές κέρατο στο πίσω άκρο. Τρέφονται με φύλλα και μερικές φορές καρπούς. Οι κερατοσκώληκες θα αφαιρέσουν τα φύλλα ενός φυτού ντομάτας, σκοτώνοντάς το.

Ο ευκολότερος τρόπος για να εξαφανίσετε τους κερατοσκώληκες είναι να τους αφαιρέσετε με το χέρι και να τους ρίξετε σε ένα βάζο με σαπουνόνερο. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα ψεκάσετε Bacillus thuringiensis. Αν βρείτε ένα κερακόσκωλη με λευκά πράγματα να βγαίνουν έξω από το σώμα του, μην το αφαιρέσετε από την ντομάτα. Αυτός ο κερατοσκώληκας φιλοξενεί παρασιτικές σφήκες, έναν από τους φυσικούς εχθρούς των κερατοσκώληκων. Αφήστε το ήσυχο μέχρι να βγουν οι σφήκες.

Συγκομιδή

Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι καλύτερες όταν συγκομίζονται αφού η ντομάτα είναι κόκκινη αλλά όσο είναι ακόμα σφιχτή. Έκοψα την ντομάτα από το φυτό όσο πιο κοντά στην ντομάτα μπορώ χωρίς να την τραυματίσω. Τοποθετώ ελαφρώς πράσινες ντομάτες σε πάγκο σε ζεστό δωμάτιο για να ωριμάσουν. Απλώστε τις ντομάτες για να μην ακουμπήσουν τίποτα. Οι ώριμες ντομάτες μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο, αλλά θεωρώ ότι γίνονται αλευρώδεις και χυλώδεις. Προτιμώ να τα αφήνω στον πάγκο για λίγες μέρες. Μόλις κοπεί η ντομάτα, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Πετάξτε οποιαδήποτε ντομάτα που έχει ξινή μυρωδιά ή βγάζει υγρό. Τρώγοντας αυτό μπορεί να σας αρρωστήσει.

Κοινές χρήσεις της ντομάτας διασημοτήτων

Εκτός από το να τρώτε φρέσκες ντομάτες διασημοτήτων, μπορείτε να τις μαγειρέψετε, να τις καταψύξετε και να τις κονσερβοποιήσετε. Οι ντομάτες είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Το δέρμα του Celebrity αφαιρείται συχνά πριν από τη χρήση στο μαγείρεμα και την κονσερβοποίηση. Για να το αφαιρέσετε εύκολα, ρίξτε τις ντομάτες σε βραστό νερό μέχρι να σπάσει η φλούδα και μετά βουτήξτε τις σε κρύο νερό. Το δέρμα θα γλιστρήσει εύκολα.

Μπορείτε να γεμίσετε τις ντομάτες με τόνο, τυρί cottage ή άλλα αντικείμενα αφαιρώντας τους σπόρους και τη σάρκα. Πασπαλίστε από πάνω πάπρικα για μια εορταστική εμφάνιση. Περιχύνουμε με τυρί και ψήνουμε μέχρι να λιώσει το τυρί για μια επιπλέον έκρηξη γεύσης.

Μπορείτε να στεγνώσετε τις ντομάτες σε έναν αφυγραντήρα ή στον πάγκο κόβοντάς τες στη μέση και τοποθετώντας τες με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω στο ταψί του αφυγραντήρα ή σε ένα ταψί. Εάν χρησιμοποιείτε τον πάγκο, τοποθετήστε τυρόπανο πάνω από τις ντομάτες για να τις προστατέψετε από τα ζωύφια. Περιστρέψτε το δίσκο κάθε μέρα, ώστε οι ντομάτες να στεγνώσουν ομοιόμορφα. Όταν στεγνώσουν οι ντομάτες, τις τοποθετούμε σε ένα γυάλινο βάζο ή πλαστική σακούλα και τις αποθηκεύουμε σε μέρος δροσερό και στεγνό.

Οι ντομάτες μπορούν επίσης να είναι σε κονσέρβα ή μαγειρεμένο σε σάλτσα. Όταν κονσερβοποιείτε ντομάτες, προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά τέταρτο ή μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ¼ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά πίντα πριν την κονσερβοποίηση. Δεν θέλετε να αναπτυχθούν άσχημα ζωύφια στις κονσέρβες ντομάτες σας!

Οι ντομάτες μπορούν να καταψυχθούν είτε με τη φλούδα είτε χωρίς αυτήν. Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα φύλλο μπισκότων στην κατάψυξη. Τα αφήνουμε να παγώσουν εντελώς, μετά τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. Μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ντομάτες ως φρέσκες ντομάτες, καθώς θα είναι χυλώδεις. Λειτουργούν υπέροχα για μαγείρεμα, ωστόσο.

Συμπερασματικά, οι ντομάτες Celebrity ήταν το πρότυπο για σαράντα χρόνια. Παρόλο που κάποια νεότερα υβρίδια τα έχουν ξεπεράσει, οι ντομάτες διασημοτήτων εξακολουθούν να αναπτύσσονται καλά και υπέροχη γεύση. Συχνά προτείνονται ως η ντομάτα που πρέπει να καλλιεργήσουν πρώτα οι νέοι κηπουροί. Οι ντομάτες διασημοτήτων είναι ανθεκτικές στις περισσότερες κοινές ασθένειες της τομάτας και στο ράγισμα και το σχίσιμο. Υγιεινές και θρεπτικές, οι ντομάτες Celebrity μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκες, κατεψυγμένες και κονσέρβες για μελλοντική χρήση.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top