Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες Roma

Οι ντομάτες είναι νόστιμες όταν είναι εγχώριες. Οι ντομάτες τύπου Roma είναι ιδανικές για κονσερβοποίηση και παρασκευή σάλτσας. Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε τα δικά σας υλικά μαγειρικής, αυτή είναι μια καλή ντομάτα για καλλιέργεια.

Οδηγός γρήγορης καλλιέργειας για την ντομάτα τύπου Roma

Τύπος φυτού Κυρίως Προσδιοριστικό Ανθεκτικός σε διαφέρει
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA 3-9 Συντήρηση Μέτρια προς Υψηλή
Εποχή Καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους Γόνιμο, καλά αεριζόμενο
Εκθεση Πλήρης Κυρ pH εδάφους 6,2-6,8
Ώρα ωριμότητας 70-90 ημέρες Αποστράγγιση εδάφους Καλά στραγγιζόμενα
Ανάγκες σε νερό Μέτριος Φυτά συντροφιάς Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια
Βάθος Φύτευσης ¼ ίντσας βάθος Μην φυτεύετε κοντά Πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες
Διάστημα 2-3 πόδια Οικογένεια Solanaceae
Υψος 3-6 πόδια Γένος Solanum
Εξάπλωση 2-4 πόδια Είδος μεγάλοycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες διαφέρει Ποικιλία

Τι είναι μια ντομάτα Roma;

Μια ντομάτα Roma είναι μια ποικιλία ντοματών πάστας. Ωστόσο, αυτό το άρθρο εξετάζει τις ντομάτες τύπου Roma, οι οποίες είναι οποιεσδήποτε ντομάτες που χρησιμοποιούνται κυρίως για πάστα, σάλτσα ή κονσέρβες ολόκληρες ή εν μέρει.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Οι ντομάτες τύπου Roma αναπτύχθηκαν αρχικά στην Ιταλία. Μετά την εισαγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ντομάτες τύπου Ρομά χρησιμοποιήθηκαν στην κονσερβοποίηση. Μερικοί νέοι τύποι ντομάτας τύπου Roma, συμπεριλαμβανομένης της ποικιλίας Roma, αναπτύχθηκαν από ιταλική πάστα ντομάτας.

Χαρακτηριστικά της ντομάτας Ρομά

Συνήθεια ανάπτυξης

Οι περισσότερες ντομάτες τύπου Ρομά είναι καθοριστικές. Όλα ωριμάζουν μέσα σε 1-3 εβδομάδες, καθιστώντας εύκολη τη συλλογή αρκετή ποσότητα για μια παρτίδα σάλτσας ή κονσερβοποιίας ταυτόχρονα. Ορισμένες ντομάτες με πάστα, όπως η ντομάτα San Marzano, είναι απροσδιόριστες.

Μέγεθος καρπού, χρώμα, υφή, γεύση

Οι ντομάτες τύπου Roma έχουν γενικά σχήμα αυγού και κυμαίνονται από τρεις έως έξι ίντσες σε μέγεθος. Είναι γενικά κόκκινα, αν και έχουν αναπτυχθεί μερικές πορτοκαλί και κίτρινες ποικιλίες. Οι ντομάτες είναι κρεατικές, γλυκές και έχουν μια ξεχωριστή κάψουλα σπόρων που αφαιρείται εύκολα.

Τύποι ντομάτας

Μερικά είναι ανοιχτά γονιμοποιημένα και άλλα είναι υβρίδια.

Ανθεκτικότητα φυτών

Η αντοχή ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία των ντοματών τύπου Roma.

Κοινές ντομάτες τύπου Ρομά

Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές ντομάτες τύπου Ρομά.

Οι ντομάτες San Marzano είναι απροσδιόριστες ντομάτες από την Ιταλία. Χρειάζονται 80 ημέρες για να παράγουν μια συγκομιδή.

Οι ντομάτες Roma είναι μια ντομάτα κειμήλιο που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο USDA το 1955. Χρειάζονται 75 ημέρες για να παράγουν μια συγκομιδή.

Οι ντομάτες Amish Paste είναι μια ντομάτα κειμήλιο που πιστεύεται ότι προήλθε από μια κοινότητα Amish στο Ουισκόνσιν το 1800. Είναι απροσδιόριστο και χρειάζονται 80 ημέρες για να παραχθεί μια συγκομιδή.

Φροντίδα για την ντομάτα Ρομά

Οι ντομάτες τύπου Ρομά δεν είναι δύσκολο να τις φροντίσεις. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Φως

Φυτεύω τις ντομάτες μου τύπου Ρομά στον ήλιο. Τα πάνε καλύτερα με τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα. Ζω σε ζεστό κλίμα, γι’ αυτό φυτέψτε τα όπου έχουν απογευματινή σκιά. Αν δεν μπορώ να το κάνω, βάζω ύφασμα σκιάς Πανω απο αυτους.

Εδαφος

Εάν θέλετε να καλλιεργήσετε υπέροχες ντομάτες, χρειάζεστε μια δοκιμή εδάφους. Κάνω ένα κάθε τρία χρόνια. Μια δοκιμή εδάφους σας λέει το pH του εδάφους σας και ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο έδαφος σας. Επιπλέον, η αναφορά δοκιμών εδάφους σάς δίνει συστάσεις για το τι λίπασμα να απλώσετε πριν φυτέψετε τις ντομάτες σας. Μπορείτε να λάβετε προμήθειες και οδηγίες από τον αντιπρόσωπο της Extension ή τον αγροτικό σας σύμβουλο.

Οι ντομάτες τύπου Roma αναπτύσσονται καλύτερα σε pH 6,2-6,8. Για να προετοιμάσω το χώμα μου για τα φυτά της ντομάτας μου, καλλιεργώ το έδαφος σε βάθος έξι ιντσών. Στη συνέχεια απλώθηκα τρεις ίντσες κομπόστ πάνω από το οργωμένο έδαφος. Δουλεύω το κομπόστ σε έξι ίντσες καλλιεργημένου εδάφους. Σε αυτό το σημείο, παίρνω τα δείγματα εδάφους για τη δοκιμή εδάφους μου. Όταν λάβω πίσω την αναφορά, λιπαίνω το έδαφος όπως συνιστά η δοκιμή εδάφους.

Ελλείψει δοκιμής εδάφους, προτείνω να απλώσετε τέσσερις έως πέντε λίβρες λιπάσματος 10-10-10 ανά 100 πόδια σειράς. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το λίπασμα 10-10-10, διαβάστε το άρθρο μου. Εάν το χώμα σας είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο, χρησιμοποιήστε 46-0-0 αντί.

Φύτεμα

Μπορείτε να καλλιεργήσετε ντομάτες τύπου Roma από σπόρους ή μεταφυτεύσεις. Έχω διαπιστώσει ότι είναι δύσκολο να βρω φυτά για πολλά από αυτά τα είδη φυτών, έτσι τείνω να ξεκινώ το δικό μου από σπόρους. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με την έναρξη των σπόρων και τη φύτευση μεταμοσχεύσεων, δείτε το άρθρο μου, “Πώς να καλλιεργήσετε ντομάτες – Ο απόλυτος οδηγός

Πότε να φυτέψετε ντομάτες Roma

Οι ντομάτες τύπου Ρομά πρέπει να φυτευτούν αφού έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού και η θερμοκρασία του αέρα είναι τουλάχιστον 70 βαθμούς. Διαπίστωσα ότι τα φυτά ντομάτας με κρύο στάσιμο δεν έχουν ποτέ τόσες πολλές ντομάτες όσες δεν είναι κρύες, οπότε μην τις φυτεύετε πολύ νωρίς.

Νερό

Οι ντομάτες τύπου Ρομά χρειάζονται ακόμη και υγρασία του εδάφους από τη μεταφύτευση μέχρι τη στιγμή που σταματούν να παράγουν. Βρήκα ότι η ανομοιόμορφη υγρασία του εδάφους προκαλεί σήψη στα άκρα των ανθέων. Χρησιμοποιώ έναν φθηνό μετρητή υγρασίας για να με βοηθήσει. Οι ντομάτες χρειάζονται μια ίντσα νερό την εβδομάδα μέχρι να καρποφορήσουν και μετά χρειάζονται δύο ίντσες νερό την εβδομάδα. Το κλίμα μου είναι ζεστό, οπότε ποτίζω δύο φορές την εβδομάδα για όσο διαρκεί η ζωή του φυτού. Εάν ζείτε σε πιο εύκρατο κλίμα, ποτίζετε μία φορά την εβδομάδα μέχρι να δέσει τα φρούτα και μετά ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα.

Θερμοκρασία

Οι ντομάτες τύπου Ρομά χρειάζονται θερμοκρασίες τουλάχιστον 70 βαθμών. Θεωρώ ότι τα φυτά ντομάτας είναι πολύ ευαίσθητα στον παγετό, οπότε η φύτευσή τους νωρίς είναι χαμένη. Δεν θα μεγαλώσουν καλά ή θα πεθάνουν.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 90 βαθμούς, η γύρη στα λουλούδια καθίσταται άγονη και τα φρούτα δεν πήζουν. Τραβάω τα φυτά σε αυτό το σημείο. Βρήκα ότι τα φυτά που θηλάζουν το καλοκαίρι δεν παράγουν ποτέ τόσο πολύ το φθινόπωρο όσο τα φρέσκα φυτά.

Λίπασμα

Δείτε τη συζήτηση για τη φύτευση λιπασμάτων κάτω από το έδαφος παραπάνω. Μετά την πήξη των καρπών, ξεκινάω τη λίπανση κάθε δύο εβδομάδες με υγρό λίπασμα ή κάθε τέσσερις εβδομάδες με ένα κοκκώδες λίπασμα σχεδιασμένο για ντομάτες. Για περισσότερα σχετικά με τη λίπανση ντομάτας, διαβάστε το άρθρο μου.

Κλάδεμα

Οι περισσότερες ντομάτες τύπου Ρομά είναι καθοριστικές, επομένως δεν πρέπει να κλαδεύονται. Για τα ακαθόριστα, κλαδεύω όταν ανθίσει η πρώτη συστάδα λουλουδιών. Αφαιρώ τα κορόιδα από τη βάση του φυτού. Στη συνέχεια αφαιρώ τα κορόιδα στο χώρο όπου ένα κλαδί συναντά το στέλεχος, εκτός από το τελευταίο κορόιδο πριν από τη συστάδα λουλουδιών.

Γιατί να φυτέψουμε ντομάτες Roma;

Οι ντομάτες τύπου Ρομά είναι ιδανικό για την παρασκευή σάλτσας ντομάτας, κονσερβοποίηση και παρασκευή πελτέ ντομάτας. Η γεύση τους αντέχει στην επεξεργασία καλά, έχουν μια κάψουλα σπόρου που αφαιρείται εύκολα και ξεκολλούν από το φυτό μονομιάς.

Πού να αγοράσετε ντομάτες Roma

Οι ντομάτες τύπου Roma είναι εύκολα διαθέσιμες από φυτώρια και μεγάλα καταστήματα, αν και μπορεί να έχετε μια περιορισμένη επιλογή ποικιλιών. Μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους από σχεδόν κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα σπόρων λαχανικών.

Παράσιτα & Ασθένειες

Υπάρχουν αρκετές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα με τις ντομάτες τύπου Ρομά. Μπορείς να βρεις μια πλήρης λίστα με γνωστές ασθένειες τομάτας στο άρθρο μου.

Υπάρχουν επίσης πολλά παράσιτα που τους αρέσουν οι ντομάτες τύπου Ρομά. Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα στο αυτό το άρθρο.

Συγκομιδή

Συγκομίζω ντομάτες τύπου Ρόμα όταν είναι εντελώς κόκκινες, ή όποιο χρώμα υποτίθεται ότι είναι, αλλά πριν μαλακώσουν.

Κοινές χρήσεις της ντομάτας Roma

Οι ντομάτες τύπου Roma χρησιμοποιούνται συνήθως για την παρασκευή σάλτσας ντομάτας, πελτέ ντομάτας και ντοματών σε κονσέρβα. Εάν μπορείτε να κάνετε ντομάτες τύπου Roma με τη μέθοδο του υδατόλουτρου, φροντίστε να προσθέσετε δύο κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού ή ½ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά τέταρτο ή μία κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού ή ¼ κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ ανά πίντα απευθείας στα βάζα κονσερβοποίησης όταν κονσερβοποίηση με τη μέθοδο του υδατόλουτρου. Δεν θέλετε να δηλητηριαστείτε επειδή οι ντομάτες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οξύ.

Συμπερασματικά, οι ντομάτες τύπου Ρομά είναι ντομάτες πάστας. Έχουν σχήμα αυγού και έχουν μικρές κάψουλες σπόρων που αφαιρούνται εύκολα. Αυτές οι ντομάτες κάνουν καλή σάλτσα ντομάτας, πελτέ ντομάτας και ντομάτες σε κονσέρβα. Είναι γλυκά και αντέχουν καλά στην επεξεργασία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top