Πώς να καλλιεργήσετε πράσινα φασόλια σε υπερυψωμένα κρεβάτια για μέγιστη απόδοση

Μοιραστείτε αυτήν την ανάρτηση με τους φίλους σας!

Εικόνα από freepik

Είστε έτοιμοι να αναβαθμίσετε το παιχνίδι της κηπουρικής σας και να θερίσετε μια άφθονη συγκομιδή φασολιών; Μην ψάχνετε πέρα ​​από τα υπερυψωμένα κρεβάτια, το μυστικό όπλο των κηπουρών που αναζητούν τη μέγιστη απόδοση και αποτελεσματικότητα. Σε αυτόν τον περιεκτικό οδηγό, θα εξερευνήσουμε τις λεπτομέρειες της καλλιέργειας πράσινων φασολιών σε υπερυψωμένα κρεβάτια, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε υγιή φυτά και να απολαύσετε μια άφθονη προσφορά νόστιμων φασολιών.

Set the Stage: The Perfect Raised Bed for Beans

Εικόνα από Εύα Τοθ από Pixabay

Πριν προχωρήσουμε στη σπορά των σπόρων, ας βεβαιωθούμε ότι το υπερυψωμένο κρεβάτι σας είναι το ιδανικό καταφύγιο για τα πράσινα φασόλια.

Τοποθεσία, τοποθεσία, τοποθεσία!

Τα φασόλια λαχταρούν τον ήλιο, τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Διαλέξτε, λοιπόν, ένα σημείο στον κήπο σας που να αγκαλιάζει τον ήλιο όλη την ημέρα.

Τα μυστικά του εδάφους

Τα πράσινα φασόλια ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε το τέλειο κρεβάτι με φασόλια:

 • Ξεκινήστε με μια βάση: Γεμίστε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας στα ¾ της διαδρομής με ένα μείγμα γλάστρας καλής ποιότητας. Επιδιώξτε μια χαλαρή και αέρινη υφή που επιτρέπει στο νερό να στραγγίζει ελεύθερα.
 • Compost Magic: Προσθέστε μια γενναιόδωρη ποσότητα κομπόστ, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού όγκου. Αυτή η οργανική ύλη παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά φασολιών σας και βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.
 • Ο παράγοντας pH: Επιδιώξτε ένα ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο επίπεδο pH (περίπου 6,0-7,0). Ένα απλό κιτ δοκιμής εδάφους μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το pH του εδάφους σας και να καθοδηγήσει τις απαραίτητες προσαρμογές.

Συστήματα υποστήριξης για φασόλια αναρρίχησης (προαιρετικά):

Εάν φυτεύετε φασόλια, θα χρειαστούν κάποια υποστήριξη για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Εδώ είναι μερικές επιλογές:

 • Ώρα Trellis: Μια στιβαρή πέργκολα τοποθετημένη δίπλα στο υπερυψωμένο κρεβάτι σας επιτρέπει στα φασόλια να σκαρφαλώνουν και να απλώνονται.
 • Teepee Power: Δημιουργήστε μια δομή teepee χρησιμοποιώντας κοντάρια ή πασσάλους και σπάγκο. Αυτή η κλασική μέθοδος παρέχει εξαιρετική υποστήριξη για τα αναρριχώμενα φασόλια σας.
 • Δημιουργικοί σύντροφοι αναρρίχησης: Φυτέψτε ηλίανθους ή καλαμπόκι δίπλα στα φασόλια σας. Αυτά τα ψηλότερα φυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικές δομές στήριξης.

Σπορά σπόρων για επιτυχία

Τώρα που το υπερυψωμένο κρεβάτι σας είναι προετοιμασμένο για ευδαιμονία, ήρθε η ώρα να παρουσιάσετε τα αστέρια του σόου – τους σπόρους!

Επιλέγοντας τους Πρωταθλητές σας:

Υπάρχει μια εκθαμβωτική σειρά από ποικιλίες πράσινων φασολιών για να διαλέξετε. Ακολουθούν ορισμένες δημοφιλείς επιλογές, κατηγοριοποιημένες ανά συνήθεια ανάπτυξης:

 • Μπους Φασόλια: Αυτά τα συμπαγή φυτά είναι τέλεια για μικρότερους χώρους. Ωριμάζουν γρήγορα και παράγουν ένα συμπυκνωμένο ξέπλυμα φασολιών σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Οι δημοφιλείς ποικιλίες φασολιών με θάμνους περιλαμβάνουν το «Blue Lake» και το «Green Crop».
 • Φασόλια Πολωνίας: Αυτά τα αμπελουργικά φυτά απαιτούν δομές στήριξης, αλλά σας ανταμείβουν με εκτεταμένες συγκομιδές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Δοκιμάστε το “Kentucky Wonder” ή το “Scarlet Runner” για ζωντανά κόκκινα λοβό.

Σημεία φύτευσης:

 • Ο χρόνος είναι βασικός: Περιμένετε μέχρι να περάσει όλος ο κίνδυνος παγετού και οι θερμοκρασίες του εδάφους να φτάσουν τουλάχιστον τους 60°F (15°C) πριν φυτέψετε τα φασόλια σας.
 • Βάθος σπόρων: Σπείρετε σπόρους απευθείας στο υπερυψωμένο κρεβάτι σας, περίπου 1 ίντσα βάθος.
 • Τοποθέτησή του σε απόσταση: Για τα φασόλια, χωρίστε τους σπόρους σε απόσταση 2-3 ιντσών μεταξύ τους σε σειρές 18-24 ίντσες μεταξύ τους. Τα φασόλια μπορούν να φυτευτούν λίγο πιο κοντά, με 4-6 ίντσες μεταξύ των σπόρων σε σειρές με απόσταση 3 πόδια μεταξύ τους.
 • Παιχνίδι βλάστησης: Για ταχύτερη βλάστηση, σκεφτείτε να μουλιάσετε τους σπόρους σας σε ζεστό νερό για λίγες ώρες πριν από τη φύτευση.

Αδυνάτισμα των τάξεων:

Μόλις τα σπορόφυτά σας έχουν φυτρώσει μερικά σετ αληθινών φύλλων, ήρθε η ώρα να τα αραιώσετε. Αυτό εξασφαλίζει τη σωστή κυκλοφορία του αέρα και επιτρέπει στα υπόλοιπα φυτά να αναπτυχθούν δυνατά. Για τα φασόλια, αραιώστε σε 4-6 ίντσες μεταξύ τους. Με τα φασόλια, κρατήστε τα πιο δυνατά φυτά σε απόσταση 8-12 ίντσες μεταξύ τους.

Καλλιεργώντας το Bean Bounty

Με τους σπόρους σας να έχουν σπαρθεί και τα σπορόφυτα να ευδοκιμούν, ας εξερευνήσουμε πώς να τα καλλιεργήσουμε σε μια πλούσια συγκομιδή.

Σοφία ποτίσματος:

Τα φασόλια είναι διψασμένα άτομα, ειδικά σε ζεστό και ξηρό καιρό. Στόχος να παρέχετε σταθερή υγρασία, διατηρώντας το έδαφος ομοιόμορφα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο. Ποτίστε βαθιά στη βάση των φυτών, αποφεύγοντας το πότισμα από πάνω που μπορεί να ενθαρρύνει μυκητιακές ασθένειες.

Mulch Magic:

Εφαρμόστε μια στρώση οργανικού σάπια φύλλα, όπως άχυρο ή ψιλοκομμένα φύλλα, γύρω από τα φασόλια σας. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας, στην καταστολή των ζιζανίων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εδάφους.

Φρενίτιδα διατροφής:

Ενώ τα φασόλια σταθεροποιούν το άζωτο στο έδαφος, μια ελαφριά σίτιση με ένα ισορροπημένο οργανικό λίπασμα κατά το στάδιο της ανθοφορίας μπορεί να δώσει στα φυτά σας μια επιπλέον ώθηση. Αποφύγετε τα λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, καθώς αυτό μπορεί να προωθήσει την υπερβολική ανάπτυξη φυλλώματος σε βάρος της παραγωγής φασολιών.

Ισχύς επικονίασης:

Τα πράσινα φασόλια αυτογονιμοποιούνται, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την προσέλκυση μελισσών ή άλλων επικονιαστών.

The Green Bean Guardians: Pest Patrol και Disease Defense

Ακόμη και το πιο προσεκτικά φροντισμένο έμπλαστρο φασολιών μπορεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις από παράσιτα και ασθένειες. Δείτε πώς μπορείτε να διατηρήσετε ασφαλή τα πράσινα φασόλια:

 • Επίθεση αφίδων: Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα που ρουφούν το χυμό μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη των φυτών. Προσέξτε τα στις κάτω πλευρές των φύλλων. Ένας δυνατός ψεκασμός νερού μπορεί να τα απομακρύνει ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντομοκτόνο σαπούνι για επίμονες προσβολές.
 • Mexican Bean Beetle Blitz: Αυτά τα φωτεινά χρώματα και οι κίτρινες προνύμφες τους μυρίζουν φύλλα φασολιών. Η χειροκίνητη συλλογή και απόρριψή τους σε σαπουνόνερο είναι μια αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου.
 • Μυκητιασικοί εχθροί: Οι μυκητιακές ασθένειες όπως το ωίδιο μπορεί να εμφανιστούν ως λευκές κηλίδες στα φύλλα. Εξασφαλίστε καλή κυκλοφορία του αέρα αραιώνοντας τα φυτά και αποφύγετε το πότισμα από πάνω. Για σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οργανικά μυκητοκτόνα όπως το έλαιο neem.

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί! Επιθεωρείτε τακτικά τα φυτά σας και αντιμετωπίζετε άμεσα τυχόν προβλήματα παρασίτων ή ασθενειών για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε μια υγιή συγκομιδή.

Reaping the Rewards: Harvesting Your Green Beans

Εικόνα από Σοφού Ρόουζ από Pixabay

Η στιγμή που περιμένατε – ώρα συγκομιδής! Δείτε πώς μπορείτε να απολαύσετε τα φρούτα (ή μάλλον, τα λαχανικά) της εργασίας σας:

 • Ο συγχρονισμός είναι το παν: Διαλέξτε τα φασόλια σας όταν είναι μικρά, τρυφερά και τραγανά. Για τα φασόλια, αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι λοβοί φτάνουν σε μήκος 4-6 ίντσες. Με τα φασόλια, μαζέψτε τα όταν είναι ελαφρώς μικρότερα και πιο αδύνατα.
 • Επιλέγετε συχνά: Η τακτική συγκομιδή ενθαρρύνει τα φυτά σας να συνεχίσουν να παράγουν περισσότερα φασόλια. Στόχος να επιλέγετε κάθε δεύτερη μέρα κατά την περίοδο αιχμής.
 • Η τέχνη της συλλογής: Χρησιμοποιήστε κοφτερό ψαλίδι ή κλαδευτήρι για να κόψετε τα φασόλια από το αμπέλι ακριβώς πάνω από τον κόμβο (το μικρό εξόγκωμα όπου ο λοβός προσκολλάται στο στέλεχος). Αποφύγετε να τραβάτε τα φυτά, γιατί αυτό μπορεί να τα καταστρέψει.

Συμβουλή μπόνους: Επεκτείνετε τη συγκομιδή σας φυτεύοντας πρόσθετους σπόρους κάθε λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Αυτή η τεχνική, που ονομάζεται φύτευση διαδοχής, εξασφαλίζει συνεχή παροχή φρέσκων φασολιών για το τραπέζι σας.

Beyond the Bean: Keeping Your Raised Bed Thriving

Μόλις τελειώσει η συγκομιδή των φασολιών, ήρθε η ώρα να προετοιμάσετε το υπερυψωμένο κρεβάτι σας για μελλοντικές φυτεύσεις. Δείτε πώς να διατηρήσετε τον χώρο του κήπου σας σε κορυφαία φόρμα:

 • Αφαίρεση εξαντλημένων φυτών: Αφαιρέστε προσεκτικά τα ξηλωμένα φυτά φασολιών και τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει από το υπερυψωμένο κρεβάτι.
 • Ανανέωση εδάφους: Γεμίστε το έδαφος με φρέσκο ​​λίπασμα ή παλαιωμένη κοπριά για να διατηρήσετε τη γονιμότητα.
 • Συγκάλυψη: Σκεφτείτε να φυτέψετε μια καλλιέργεια κάλυψης όπως τριφύλλι ή σίκαλη κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής. Αυτό βοηθά στην καταστολή των ζιζανίων, στη βελτίωση της δομής του εδάφους και στη σταθεροποίηση του αζώτου για τον επόμενο γύρο φυτεύσεών σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top