Πώς να καλλιεργήσετε πρώιμες ντομάτες για κορίτσια

Οι ντομάτες είναι ένα δημοφιλές φυτό για καλλιέργεια και υπάρχουν σε χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες. Εάν ενδιαφέρεστε να καλλιεργήσετε τοματιές Early Girl, αυτός ο οδηγός θα σας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Οδηγός γρήγορης ανάπτυξης για την πρώιμη ντομάτα

Τύπος φυτού: Ακαθόριστος Ανθεκτικός σε: Fusarium Wilt 1, Fusarium Wilt 2, Root Knot Nematode, Tobacco Mosaic Virus, Verticillium Wilt
Ζώνη ανθεκτικότητας USDA: 3-9 Συντήρηση: Μέτρια προς Υψηλή
Εποχή: Καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου Τύπος εδάφους: Γόνιμο, καλά αεριζόμενο
Εκθεση: Πλήρης Κυρ pH εδάφους: 6,2-6,8
Ώρα ωρίμανσης: 60 μέρες Αποστράγγιση εδάφους: Καλά στραγγιζόμενα
Ανάγκες σε νερό: Μέτριος Συνοδευτικά φυτά: Μαρούλι, βασιλικός, παντζάρια
Βάθος φύτευσης: ¼ ίντσας βάθος Μην φυτεύετε κοντά: Πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες
Διάστημα: 3 πόδια Οικογένεια: Solanaceae
Υψος: 6-10 πόδια Γένος: Solanum
Εξάπλωση: 2-3 πόδια Είδος: μεγάλοycopersicum
Κοινά παράσιτα και ασθένειες: Αφίδες, κερατοσκώληκες ντομάτας, Ανθρακνόζη Ποικιλία: Πρώιμο κορίτσι

Τι είναι μια πρώιμη ντομάτα για κορίτσι;

Τα φυτά ντομάτας Early Girl είναι υβριδικά φυτά που παράγουν μόνο μετά από 60 ημέρες, είναι κόκκινα και είναι καλές ντομάτες σε φέτες.

Καλλιέργεια και Ιστορία

Ο Joe Howland ανακάλυψε μια πρώιμη ντομάτα τη δεκαετία του 1970 στη Γαλλία. Αυτός, μαζί με την W. Atlee Burpee Company και την PetoSeed, εξασφάλισαν τα δικαιώματα παραγωγής και πώλησης της ντομάτας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκαναν κάποιες μικρές βελτιώσεις στην ντομάτα και την ονόμασαν “Early Girl” για να επαινέσουν την ντομάτα “Best Boy” του Burpee το 1975.

Χαρακτηριστικά της τομάτας Early Girl

Συνήθεια ανάπτυξης

Το Early Girl είναι ένα απροσδιόριστο φυτό ντομάταςέτσι θα συνεχίσει να μεγαλώνει μέχρι να σκοτωθεί από τον παγετό.

Μέγεθος καρπού, χρώμα, υφή, γεύση

Οι πρώιμες ντομάτες έχουν το μέγεθος μιας μπάλας του τένις, κόκκινες, κρεατικές και γλυκές. Μπορούν να έχουν έντονη, συμπυκνωμένη γεύση.

Τύπος ντομάτας

Το Early Girl είναι μια υβριδική ντομάτα. Αυτό σημαίνει ότι αν αποθηκεύσετε τους σπόρους, δεν θα παράγουν ντομάτες που είναι σαν το Early Girl. Πρέπει να αγοράζετε νέους σπόρους κάθε χρόνο.

Ανθεκτικότητα φυτών

Οι ντομάτες Early Girl είναι ανθεκτικές στο Fusarium Wilt 1, Fusarium Wilt 2, Root Knot Nematode, Tobacco Mosaic Virus και Verticillium Wilt.

Φροντίδα για το Early Girl Tomato

Η φροντίδα ενός φυτού ντομάτας Early Girl μοιάζει πολύ με τη φροντίδα οποιουδήποτε φυτού ντομάτας. Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Φως

Πρώιμες ντομάτες κοριτσιών χρειάζεται πλήρη ήλιο. Τα καταφέρνουν καλύτερα με τουλάχιστον οκτώ ώρες ηλιακού φωτός. Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα, η απογευματινή σκιά θα τα κρατήσει να παράγουν περισσότερο.

Εδαφος

Τα φυτά ντομάτας Early Girl χρειάζονται καλά στραγγιζόμενο, γόνιμο έδαφος. Αναπτύσσονται καλύτερα σε έδαφος με pH 6,2-6,8. Επεξεργάζομαι το χώμα μου σε βάθος έξι ιντσών. Στη συνέχεια απλώνω τρεις ίντσες κομπόστ στο χώμα και μετά το ανακατεύω στο καλλιεργημένο χώμα. Παίρνω ένα δείγμα εδάφους και το στέλνω στο εργαστήριο εδάφους μου και τα αποτελέσματα μου λένε ποιο είναι το pH του εδάφους μου και τι λίπασμα πρέπει να χρησιμοποιήσω για να ετοιμάσω το χώμα μου για φύτευση τομάτας. Μπορείτε να λάβετε σακούλες δειγμάτων και οδηγίες για μια δοκιμή εδάφους από τον αντιπρόσωπο της Extension ή τον αγροτικό σας σύμβουλο.

Φύτεμα

Μπορείτε να καλλιεργήσετε φυτά τομάτας Early Girl από σπόρους ή μεταμοσχεύσεις. Για πλήρεις οδηγίες σχετικά με την έναρξη των σπόρων και τη φύτευση μεταμοσχεύσεων, δείτε το άρθρο μου.

Πότε να φυτέψετε πρώιμες ντομάτες για κορίτσια

Τα φυτά ντομάτας Early Girl φυτεύονται έξω αφού έχει ζεσταθεί το έδαφος και έχει περάσει κάθε κίνδυνος παγετού. Διαπίστωσα ότι αν βγάλουν τα μοσχεύματα πολύ νωρίς θα τα κόσκουν στο κρύο και δεν μεγαλώνουν τόσο μεγάλα ούτε έχουν τόσες ντομάτες.

Νερό

Οι ντομάτες Early Girl χρειάζονται σταθερά υγρό έδαφος. Μεγάλες διακυμάνσεις στην υγρασία του εδάφους προκαλούν σήψη των άκρων των ανθέων. Πριν αρχίσουν να αναπτύσσονται οι ντομάτες, το φυτό χρειάζεται μια ίντσα νερό την εβδομάδα. Μόλις δέσει τα φρούτα, οι ντομάτες χρειάζονται δύο εκατοστά νερό την εβδομάδα. Ζω σε ζεστό κλίμα και πρέπει να ποτίζω δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρήσω το χώμα μου υγρό. Χρησιμοποιώ επίσης ένα φθηνό μετρητής υγρασίας να κρίνεις πότε να ποτίζεις. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μην βρέχονται το στέλεχος, το φύλλωμα ή ο καρπός της ντομάτας όταν ποτίζουμε. Τα υγρά φυτά προσβάλλουν πιο εύκολα ασθένειες.

Θερμοκρασία

Τα φυτά ντομάτας Early Girl δεν πρέπει να φυτεύονται έως ότου το έδαφος είναι ζεστό και η θερμοκρασία του αέρα είναι πάνω από 70 βαθμούς τη νύχτα. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχω διαπιστώσει ότι τα φυτά ντομάτας που έχουν τοποθετηθεί στο έδαφος πολύ νωρίς είναι ψύχραιμα.

Όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 90 βαθμούς, η γύρη στα Early Girl tomatoes καταστρέφεται και το φυτό δεν μπορεί πλέον να παράγει ντομάτες. Το καλοκαίρι μου ζεσταίνεται νωρίς και τα φυτά της ντομάτας μου σταματούν να παράγουν. Μερικοί άνθρωποι φροντίζουν τα φυτά όλο το καλοκαίρι μέχρι να παράγουν ξανά το φθινόπωρο. Έχω διαπιστώσει ότι είναι καλύτερα να αφαιρέσετε τα φυτά και να ξεκινήσετε φρέσκα το φθινόπωρο. Αυτά που ζουν το καλοκαίρι δεν παράγουν ποτέ τόσες ντομάτες το φθινόπωρο όσο τα φρέσκα φυτά.

Λίπασμα

Για να γονιμοποιήσετε τα φυτά της τομάτας σας, πρέπει να κάνετε μια δοκιμή εδάφους (συζητήθηκε παραπάνω). Ακολουθήστε τις συστάσεις για τις δοκιμές εδάφους πριν μεταμοσχεύσετε τα φυτά ντομάτας σας. Ελλείψει δοκιμής εδάφους, απλώστε πέντε κιλά λιπάσματος 5-10-15 ανά 100 πόδια σειράς. Ζω όπου υπάρχει μεγάλη ποσότητα φωσφόρου και καλίου στο έδαφος, έτσι Χρησιμοποιώ 46-0-0 πριν φυτέψω.

Όταν τα φυτά της τομάτας καρποφορούν, αρχίζω να τα λιπαίνω κάθε δύο εβδομάδες με υγρό λίπασμα ή κάθε τέσσερις εβδομάδες με ένα κοκκώδες λίπασμα σχεδιασμένο για φυτά τομάτας. Για περισσότερα σχετικά με τη λίπανση ντομάτας, διαβάστε το άρθρο μου.

Κλάδεμα

Επειδή τα φυτά ντομάτας Early Girl είναι απροσδιόριστα, τα κλαδεύω όταν ανθίσει η πρώτη συστάδα λουλουδιών. Αφαιρώ τυχόν κορόιδα κοντά στο κάτω μέρος του φυτού. Αφαιρώ επίσης όλα τα κορόιδα στα κλαδιά των φυτών εκτός από αυτό ακριβώς κάτω από τη συστάδα των λουλουδιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κλάδεμα φυτών τομάτας, δείτε το άρθρο μου.

Υποστηρίζοντας φυτά ντομάτας πρώιμων κοριτσιών

Επειδή τα φυτά ντομάτας Early Girl συνεχίζουν να αναπτύσσονται μέχρι να σκοτωθούν από τον παγετό, μπορούν να φτάσουν τα έξι έως δέκα πόδια σε μήκος. Τα αμπέλια χρειάζονται στήριξη. Το στήριγμα μπορεί να είναι ένας στιβαρός μεταλλικός στύλος, ένας ξύλινος στύλος ή μια πέργκολα. Ό,τι κι αν χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι αρκετά δυνατό ώστε να χωράει ένα μεγάλο φυτό ντομάτας γεμάτο με ντομάτες. Ένα κλουβί ντομάτας ή ένα πάσσαλο μπαμπού δεν θα δώσει αρκετή υποστήριξη σε αυτό το μεγάλο κλήμα.

Γιατί να φυτέψετε Early Girl Tomatoes;

Τα φυτά ντομάτας Early Girl παράγουν μόνο σε 60 ημέρες. Είναι από τις πρώτες ποικιλίες ντομάτας που παράγουν ντομάτες. Επιπλέον, είναι ανθεκτικά σε κοινές ασθένειες. Έχουν ωραία γεύση και παράγουν πολλές ντομάτες σε κάθε φυτό όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Πού να αγοράσετε Early Girl Tomatoes

Τα φυτά ντομάτας Early Girl είναι εύκολα διαθέσιμα στα φυτώρια. Τα μεγάλα καταστήματα άλλοτε τα έχουν και άλλοτε δεν τα έχουν. Διαδικτυακά, μπορείτε να αγοράσετε σπόρους στο Αμαζόνα, Εντελώς ντομάτες, Προμήθεια Τοματοκαλλιεργητών, Burpeeκαι άλλα μέρη. Εντελώς ντομάτες έχει φυτά έτοιμα για κήπο και εμβολιασμένα φυτά στην ποικιλία Early Girl. Φέρρυ Μορς έχει φυτά στο διαδίκτυο, και το ίδιο Κατάστημα ειδών σπιτιού.

Παράσιτα & Ασθένειες

Μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας για τα πάντα για τα παράσιτα της τομάταςπαρακάτω συζητώ τα πιο κοινά παράσιτα των Early Girl Tomatoes:

Αφίδες (διάφορα είδη)

Οι αφίδες είναι μικρά έντομα σε σχήμα αχλαδιού. Τρυπούν τα κυτταρικά τοιχώματα στο φύλλωμα και απορροφούν το περιεχόμενο. Αυτό αφήνει πίσω του ένα ασημένιο άδειο κελί. Οι αφίδες σπάνια σκοτώνουν τα φυτά, αλλά θα μειώσουν το σφρίγος του φυτού και θα το κάνουν να έχει περισσότερες ντομάτες. Παράγουν επίσης μελίτωμα, μια κολλώδη, γλυκιά ουσία που καλύπτει το φύλλωμα. Η αιθάλη συχνά αναπτύσσεται στο μελίτωμα, εμποδίζοντας τη φωτοσύνθεση.

Για τη θεραπεία των αφίδων, μια δυνατή έκρηξη νερού μπορεί να τις χτυπήσει από το φυτό. Συνήθως δεν μπορούν να επιστρέψουν. Εάν οι αφίδες είναι κακές, χρησιμοποιήστε ένα εντομοκτόνο σαπούνι να τους σκοτώσει. Για να αποφύγετε προβλήματα, μην κάνετε υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων που σκοτώνουν τους φυσικούς εχθρούς των αφίδων και συνήθως θα τις καταπολεμήσουν.

κερατοσκώληκα καπνού (Μαντούκα Παρασκευή) και κερατοσκώληκα ντομάτας (Μαντούκα πεντάστικτο)

Οι κερατοσκώληκες είναι μακριές πράσινες κάμπιες με ρίγες ή σιρίτια πάνω τους. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του κερατοσκώληκα είναι ένα μεγάλο κέρατο στο πίσω μέρος του. Οι κερατοσκώληκες μασούν τρύπες στα φύλλα, στα φρούτα και στα άνθη της ντομάτας. Μια βαριά προσβολή μπορεί να σκελετώσει ένα φυτό ντομάτας πολύ γρήγορα.

Για τη θεραπεία των κερατοσκώληκων, το πιο εύκολο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να τα αφαιρέσετε με το χέρι και να τα ρίξετε σε ένα βάζο με σαπουνόνερο. Αν είναι πάρα πολλά για να τα ξεκολλήσετε, ψεκάστε τα Bacillus thuringiensis. Για να αποτρέψετε τους κερατοσκώληκες, μην φυτέψετε κανένα μέλος της οικογένειας των θανατηφόρων νυχτολούλων σε αυτό το μέρος στον κήπο για τρία χρόνια.

Ανθρακνόζη (Colletotrichum phomoides)

Η ανθρακνόζη προκαλεί μικρές, βυθισμένες υδαρείς βλάβες σε ώριμα φρούτα. Καθώς οι κηλίδες μεγαλώνουν, μεγαλώνουν σε διάμετρο ½ ίντσας και μαυρίζουν στο κέντρο. Αυτά τα σημεία μπορεί να προσβληθούν από δευτερογενείς μυκητιάσεις.

Για τη θεραπεία της Ανθρακνόζης, χρησιμοποιήστε ένα μυκητοκτόνο χαλκού όπως π.χ Bonide Μυκητοκτόνο χαλκού Captain Jack’s. Για την πρόληψη της ανθρακνώσεως, μην βρέχετε ποτέ το φύλλωμα ή τα φρούτα όταν ποτίζετε. Το επίστρωμα γύρω από το φυτό ντομάτας βοηθά στο να μην πιτσιλάει το χώμα με τα σπόρια της Ανθρακνόζης μέσα σε αυτό.

Μπορείτε να βρείτε μια πλήρη λίστα με γνωστές ασθένειες της τομάτας στο άρθρο μου.

Συγκομιδή

Συγκομίστε τις Early Girl ντομάτες σας όταν είναι πλήρους μεγέθους και εντελώς κόκκινες, αλλά ακόμα σφιχτές. Εάν προβλέπεται παγετός, μαζέψτε κάθε ντομάτα στο φυτό. Τοποθετήστε τις πράσινες ντομάτες πλήρους μεγέθους στον πάγκο χωρισμένες κατά περίπου μία ίντσα. Θα ωριμάσουν σε αρκετές μέρες. Οι μικρότερες πράσινες ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πράσινη ντομάτα τσόου ή σάλσα. Μην αποθηκεύετε τις ντομάτες Early Girl στο ψυγείο γιατί θα γίνουν χυλώδεις και αλευρώδεις

Συνήθεις χρήσεις της ντομάτας Early Girl

Οι ντομάτες Early Girl χρησιμοποιούνται κυρίως ως ντομάτες σε φέτες. Είναι καλά σε σαλάτες, σε μπιφτέκια και τρώγονται με λίγο αλάτι πάνω τους. Η γλυκιά τους γεύση είναι καλή σε σούπες και σάλτσες αλλά επιλέξτε συνταγές που ελαχιστοποιούν την επεξεργασία της ντομάτας για την καλύτερη γεύση.

Συμπερασματικά, τα φυτά ντομάτας Early Girl είναι ένα απροσδιόριστο υβρίδιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζετε σπόρους κάθε χρόνο. Οι ντομάτες Early Girl είναι κόκκινες, περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του τένις, γλυκές και κρεατικές. Χρησιμοποιούνται καλύτερα φρέσκα ως ντομάτες σε φέτες, αλλά είναι καλές σε σούπες και σάλτσες εάν είναι ελάχιστα επεξεργασμένες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top