Πώς να καλλιεργήσετε σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους

Το σκόρδο, βασικό στοιχείο σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως, δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και γεμάτο με οφέλη για την υγεία. Αλλά ξέρατε ότι δεν χρειάζεστε έναν μεγάλο κήπο για να καλλιεργήσετε σκόρδο; Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως δυνατό να καλλιεργήσετε αυτό το αρωματικό βότανο στην άνεση του σπιτιού σας.

Αυτό το άρθρο θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία καλλιέργειας σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους, μια απλή και ικανοποιητική προσπάθεια που μπορεί να αναλάβει ο καθένας. Είτε είστε έμπειρος κηπουρός είτε εντελώς αρχάριος, αυτός ο οδηγός θα σας παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να καλλιεργήσετε με επιτυχία το σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους.

Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε μαζί το ταξίδι κηπουρικής σε εσωτερικούς χώρους και ας αποκομίσουμε τα οφέλη του σκόρδου που καλλιεργείται στο σπίτι.

1. Επιλέγοντας τη σωστή ποικιλία σκόρδου

Μεγάλο μάτσο βολβούς σκόρδου πολλών ποικιλιών © Wirestock Creators/shutterstock

Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους, η επιλογή της σωστής ποικιλίας είναι ζωτικής σημασίας. Το σκόρδο διατίθεται σε πολλές ποικιλίες, καθεμία με το δικό της μοναδικό προφίλ γεύσης, μέγεθος και χρώμα. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι ποικιλίες κατάλληλες για καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους.

Σκόρδο με μαλακό λαιμό, όπως η αγκινάρα και το ασημένιο δέρμα, συνιστάται συχνά για κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους. Αυτές οι ποικιλίες είναι γνωστές για τη μεγάλη διάρκεια ζωής και την έντονη γεύση τους. Επίσης, εξαρτώνται λιγότερο από τη διάρκεια του φωτός της ημέρας, καθιστώντας τα ιδανικά για εσωτερικούς χώρους.

Σκόρδο με σκληρό λαιμό, όπως το Rocambole, το Purple Stripe και το Porcelain, μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, αλλά συνήθως απαιτούν μια περίοδο εαρινοποίησης – μια διαδικασία έκθεσης των γαρίφαλων σε χαμηλές θερμοκρασίες πριν από τη φύτευση. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να το διαχειριστείτε σε εσωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι αδύνατο.

Ελέφαντας Σκόρδο, παρά το όνομά του, δεν είναι αληθινό σκόρδο αλλά παραλλαγή του είδους του πράσου του κήπου. Έχει πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με τα αληθινά σκόρδα και παράγει μεγάλες σκελίδες που ξεφλουδίζονται εύκολα. Μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για εσωτερική κηπουρική λόγω της προσαρμοστικότητάς του.

Κρεολικό σκόρδο είναι μια ποικιλία με σκληρό λαιμό γνωστή για την πλούσια και πικάντικη γεύση της. Είναι λίγο πιο δύσκολο να αναπτυχθεί καθώς προτιμά ψυχρότερες θερμοκρασίες, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να ευδοκιμήσει σε εσωτερικούς χώρους.

Η καλύτερη ποικιλία σκόρδου για εσάς θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες του εσωτερικού σας κήπου. Είναι πάντα καλή ιδέα να πειραματιστείτε με μερικές διαφορετικές ποικιλίες για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

2. Υλικά που χρειάζονται

Πριν ξεκινήσετε τον εσωτερικό κήπο με σκόρδο, θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε μερικά απαραίτητα υλικά. Εδώ είναι μια λίστα με αυτά που θα χρειαστείτε:

1. Βολβοί σκόρδου: Επιλέξτε μια ποικιλία σκόρδου που ταιριάζει στο γούστο σας και είναι κατάλληλη για ανάπτυξη σε εσωτερικούς χώρους. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι ποικιλίες με μαλακό λαιμό, όπως η αγκινάρα και το ασημένιο δέρμα, ή το σκόρδο ελέφαντα και το σκόρδο κρεόλ, είναι καλές επιλογές.

2. Κατσαρόλα ή δοχείο: Μια γλάστρα που έχει βάθος τουλάχιστον 8 ίντσες και έχει καλή αποστράγγιση είναι ιδανική. Το πλάτος της γλάστρας θα εξαρτηθεί από το πόσα γαρίφαλα θέλετε να φυτέψετε.

3. Χώμα γλάστρας: Ένα ελαφρύ, καλά στραγγιζόμενο χώμα γλάστρας είναι το καλύτερο για το σκόρδο. Αποφύγετε τη χρήση χώματος κήπου καθώς μπορεί να είναι πολύ βαρύ και μπορεί να περιέχει ασθένειες.

4. Ποτιστήρι: Ένα ποτιστήρι με ένα μικρό στόμιο θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν ποτίζετε υπερβολικά τα φυτά σας.

5. Λίπασμα: Στο σκόρδο αρέσει το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα. Χρησιμοποιήστε ένα οργανικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για καλύτερα αποτελέσματα.

6. Sunlight ή Grow Light: Το σκόρδο χρειάζεται πολύ φως, επομένως είναι απαραίτητο ένα ηλιόλουστο περβάζι ή ένα φως ανάπτυξης.

3. Πώς να φυτέψετε σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους

Βήμα 1: Προετοιμασία της κατσαρόλας

Ξεκινήστε γεμίζοντας τη γλάστρα σας με χώμα για γλάστρα. Αφήστε περίπου ένα εκατοστό χώρο από την κορυφή. Αυτό επιτρέπει χώρο για πότισμα χωρίς υπερχείλιση. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι χαλαρό και καλά στραγγιζόμενο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο οργανικό λίπασμα ή καλά σαπισμένη κοπριά για να εμπλουτίσετε το έδαφος.

Βήμα 2: Φύτευση των σκελίδων σκόρδου

Γυναίκα που φυτεύει με το χέρι το σκόρδο σε χώμα γλάστρας
Γυναίκα που φυτεύει με το χέρι σπόρους σκόρδου σε εδάφη γλάστρας © supersaiyan3/shutterstock

Σπάστε τον βολβό του σκόρδου σε ξεχωριστές σκελίδες. Κάντε το απαλά για να μην καταστρέψετε τα γαρίφαλα. Επιλέξτε τα μεγαλύτερα γαρίφαλα για φύτευση γιατί θα δώσουν μεγαλύτερους βολβούς.

Σπρώξτε κάθε σκελίδα στο χώμα, με μυτερό άκρο, έτσι ώστε να κάθεται 2-3 ίντσες κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Το μυτερό άκρο είναι το σημείο από το οποίο θα αναδυθούν οι πράσινοι βλαστοί. Τοποθετήστε τα γαρίφαλα σε απόσταση περίπου 4 ιντσών μεταξύ τους για να τους δώσετε χώρο να αναπτυχθούν.

4. Παροχή κατάλληλης φροντίδας

Η φροντίδα των φυτών σκόρδου εσωτερικού χώρου περιλαμβάνει πολλά βασικά βήματα:

Καλλιέργεια σκόρδου
Καλλιέργεια σκόρδου © lovemydesigns/shutterstock

Πότισμα

Μετά τη φύτευση, ποτίζουμε αμέσως τα γαρίφαλα, φροντίζοντας το έδαφος να έχει υγρανθεί καλά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην υπερποτίζετε, καθώς το σκόρδο δεν κάνει καλά σε συνθήκες υγρασίας. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να ποτίζετε όταν η κορυφή του χώματος αισθάνεται στεγνή στην αφή. Με τον καιρό, θα έχετε μια αίσθηση για το πόσο συχνά ποτίζετε με βάση την ξηρότητα του εδάφους και την υγρασία στο σπίτι σας.

Φως

Το σκόρδο χρειάζεται πολύ φως, οπότε τοποθετήστε τη γλάστρα σας σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία ή κάτω από ένα φως ανάπτυξης. Επιδιώξτε τουλάχιστον 6 ώρες φωτός την ημέρα. Εάν χρησιμοποιείτε περβάζι παραθύρου, περιστρέψτε τη γλάστρα τακτικά για να εξασφαλίσετε ότι όλες οι πλευρές του φυτού έχουν ίση έκθεση στο φως.

Θερμοκρασία

Το σκόρδο προτιμά τις ψυχρές θερμοκρασίες. Αποφύγετε να τοποθετείτε τη γλάστρα κοντά σε αεραγωγούς θερμότητας ή καλοριφέρ, καθώς η ζέστη μπορεί να στεγνώσει το έδαφος και να στρεσάρει τα φυτά.

Λίπανση

Περίπου ένα μήνα μετά τη φύτευση, ξεκινήστε να ταΐζετε τα φυτά σκόρδου σας με ένα ισορροπημένο οργανικό λίπασμα. Συνεχίστε τη λίπανση μία φορά το μήνα. Αυτό θα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά να παράγουν μεγάλους, υγιείς βολβούς.

Παρακολούθηση της Ανάπτυξης

Προσέχετε τα φυτά σας καθώς μεγαλώνουν. Εάν παρατηρήσετε τυχόν κιτρίνισμα ή μαρασμό των φύλλων, αυτό μπορεί να είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος ή έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Προσαρμόστε τη ρουτίνα φροντίδας σας όπως χρειάζεται.

5. Πώς να μαζέψετε το σκόρδο

Άνθρωπος που συγκομίζει ένα φυτό σκόρδου
Άνθρωπος που συγκομίζει ένα φυτό σκόρδου © Miriam Doerr Martin Frommherz/shutterstock

Το σκόρδο είναι έτοιμο για συγκομιδή όταν τα περισσότερα από τα κάτω φύλλα έχουν γίνει καφέ. Αυτό συμβαίνει συνήθως 7-8 μήνες μετά τη φύτευση.

Για τη συγκομιδή, χαλαρώστε απαλά το χώμα με ένα πιρούνι και τραβήξτε έξω τους βολβούς. Προσέξτε να μην καταστρέψετε τους λαμπτήρες καθώς τους βγάζετε.

Αφήστε τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο για περίπου δύο εβδομάδες πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως σκλήρυνση, βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής του σκόρδου.

Συνηθισμένα λάθη και πώς να τα αποφύγετε

Η καλλιέργεια σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους είναι γενικά απλή, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά λάθη που μπορούν να εμποδίσουν την επιτυχία σας. Δείτε τι πρέπει να προσέξετε και πώς να αποφύγετε αυτές τις παγίδες:

Υπερπότισμα

Αυτό είναι ίσως το πιο συνηθισμένο λάθος. Το σκόρδο χρειάζεται καλά στραγγιζόμενο έδαφος και το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σήψη των ριζών και άλλες μυκητιακές ασθένειες. Για να το αποφύγετε αυτό, ποτίζετε μόνο όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή στην αφή.

Ανεπαρκές φως

Το σκόρδο χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί σωστά. Εάν τα φυτά σας φαίνονται αδύναμα και μακρυά, μπορεί να μην έχουν αρκετό φως. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας έχουν τουλάχιστον 6 ώρες έντονο φως κάθε μέρα.

Φυτεύοντας το λάθος τέλος

Οι σκελίδες σκόρδου έχουν μυτερή άκρη και επίπεδη άκρη. Το μυτερό άκρο πρέπει να είναι πάντα στραμμένο προς τα πάνω κατά τη φύτευση. Αν φυτευτεί ανάποδα, το σκόρδο θα συνεχίσει να μεγαλώνει, αλλά το φυτό θα είναι πιο αδύναμο και ο βολβός μικρότερος.

Χρησιμοποιώντας το λάθος χώμα

Το σκόρδο προτιμά το χαλαρό, καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Χρησιμοποιώντας βαρύ χώμα κήπου ή χώμα που συγκρατεί πολύ νερό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη και ασθένειες. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα μείγμα γλαστρών καλής ποιότητας για τα φυτά σκόρδου εσωτερικού χώρου σας.

Αγνοώντας τα παράσιτα

Ενώ τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι γενικά λιγότερο επιρρεπή σε παράσιτα, μπορούν ακόμα να επηρεαστούν από κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου όπως οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης. Ελέγχετε τακτικά τα φυτά σας για σημάδια παρασίτων και θεραπεύστε τα αμέσως για να αποτρέψετε τις προσβολές.

Γνωρίζοντας αυτά τα κοινά λάθη και λαμβάνοντας μέτρα για να τα αποφύγετε, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι ο εσωτερικός σας κήπος με σκόρδο θα είναι επιτυχημένος.

Αντιμετώπιση προβλημάτων κοινών προβλημάτων

Ακόμη και με την καλύτερη φροντίδα, μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικά προβλήματα κατά την καλλιέργεια σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους. Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε ορισμένα κοινά προβλήματα:

Κιτρινίζοντας Φύλλα

Εάν τα φύλλα του φυτού του σκόρδου σας κιτρινίζουν, θα μπορούσε να είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος. Ελέγξτε το επίπεδο υγρασίας του εδάφους και προσαρμόστε το πρόγραμμα ποτίσματος όπως χρειάζεται. Εάν το πρόβλημα επιμένει, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή ενός ισορροπημένου λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει.

Αργή ανάπτυξη ή μικροί βολβοί

Εάν το σκόρδο σας μεγαλώνει αργά ή οι βολβοί είναι μικρότεροι από το αναμενόμενο, μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκές φως ή θρεπτικά συστατικά. Βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν τουλάχιστον 6 ώρες έντονο φως κάθε μέρα και ταΐζονται με ένα ισορροπημένο λίπασμα μία φορά το μήνα.

Παράσιτα

Το σκόρδο είναι γενικά ανθεκτικό στα παράσιτα, αλλά τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν μερικές φορές να προσελκύσουν κοινά παράσιτα φυτών εσωτερικού χώρου, όπως οι αφίδες και τα ακάρεα αράχνης. Εάν παρατηρήσετε μικρά ζωύφια στα φυτά σας ή εάν τα φύλλα φαίνονται κατεστραμμένα, μπορεί να έχετε πρόβλημα με τα παράσιτα. Μπορείτε να το αντιμετωπίσετε πλένοντας τα φύλλα με ένα ήπιο διάλυμα σαπουνιού ή χρησιμοποιώντας ένα οργανικό εντομοκτόνο.

Ασθένεια

Το σκόρδο μπορεί να είναι ευαίσθητο σε μερικές ασθένειες, όπως η λευκή σήψη ή η σήψη των βολβών, ειδικά εάν το έδαφος είναι πολύ υγρό. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες κηλίδες στα φύλλα ή εάν οι βολβοί είναι μαλακοί και αποχρωματισμένοι, μπορεί να πρόκειται για ασθένεια. Δυστυχώς, όταν ένα φυτό μολυνθεί, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ο καλύτερος τρόπος δράσης είναι να αφαιρέσετε και να απορρίψετε το μολυσμένο φυτό για να αποτρέψετε την εξάπλωση της ασθένειας.

συμπέρασμα

Η καλλιέργεια σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους είναι μια ανταποδοτική προσπάθεια που φέρνει πολλά οφέλη. Όχι μόνο σας παρέχει φρέσκο ​​απόθεμα αυτού του γευστικού και υγιεινού βοτάνου, αλλά προσφέρει επίσης ένα συναρπαστικό χόμπι που μπορείτε να απολαύσετε όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Σε αυτόν τον οδηγό, έχουμε εξερευνήσει τους λόγους για να καλλιεργήσετε σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους, πώς να επιλέξετε τη σωστή ποικιλία, τα απαραίτητα υλικά και μια διαδικασία βήμα προς βήμα για τη φύτευση και τη φροντίδα του σκόρδου σας. Συζητήσαμε επίσης κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγετε και πώς να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Θυμηθείτε, το κλειδί για την επιτυχημένη κηπουρική σε εσωτερικούς χώρους είναι η υπομονή και η παρατηρητικότητα. Μην απογοητεύεστε αν η πρώτη σας προσπάθεια δεν αποφέρει τέλεια αποτελέσματα. Με το χρόνο και την εξάσκηση, θα μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για το συγκεκριμένο εσωτερικό περιβάλλον σας.

Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να καλλιεργώ σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο;

Ναι, μπορείτε να καλλιεργήσετε το σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους όλο το χρόνο, με την προϋπόθεση ότι το κρατάτε μακριά από ακραίες θερμοκρασίες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τεχνητό φως για την καλλιέργεια σκόρδου σε εσωτερικούς χώρους;

Το σκόρδο προτιμά το φυσικό φως του ήλιου και μπορεί να μην ευδοκιμήσει κάτω από τεχνητό φως.

Είναι ασφαλές να καλλιεργώ σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους εάν έχω κατοικίδια;

Το σκόρδο, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των κρεμμυδιών, μπορεί να είναι τοξικό για κατοικίδια όπως οι σκύλοι και οι γάτες. Εάν τα κατοικίδιά σας τείνουν να τσιμπούν φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ασφαλέστερο να μην καλλιεργείτε σκόρδο σε εσωτερικούς χώρους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top